Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте,
Пиша анонимно,защото много хора ме познават тук.
Преди няколко дни ми се случи една ситуация ,в която аз реагирах много бурно.
Имаме два магазина,единият е за хранителни стоки и моят свекър и свекърва ми се занимават с него вече една година.
Но от както съществува хранителният /те също имат животни,които гледат/ аз постоянно всеки път от свекъра си чувам "Много ангажименти имам,пусна ми вече,ще го затворя този магазин".Разбира се първите пътища когато го чух,му предложихме със синът му да продаде животните,за да може спокойно да си се занимава с магазина,но той не се съглася.А магазинчето си върви доста успешно,поне засега.
Аз се занимавам с детето и с другият ни магазин и не ми е също много лесно.И така един ден детето беше при тях и аз на обед тръгнах да го взема /уговорката ни беше към 13 ч./,докато си оправя тук нещата и закъснях,отидох в 13:45.Те имах аи гости-сестрата на свекървата със семейството си.Влезнах,поздравих ги ,те бяха се събрали в двора на къщата на маса.От там помолих свекървата да оправи детето докато аз видя какво става с магазина и как вървят нещата.Та взех да оправям дневните касови обороти в тетрадката и видях,че отново за ден са чукнали голяма сума /предният път беше 20 000 лв,сега малко по малко/ и естествено започнах да питам и да обяснявам,че не може така всеки месец.Свекър ми се разкрещя на свекървата ,влезна в магазина,продължи да вика и аз побеснях,изпуснах си нервите,защото започна отново "Майната му на магазина,ще го затворя...." и казах "ай сектир от тука,няма да се занимавам нито с вас ,нито с магазина" и влезнах да оправя багажа на детето.Той се обърна и  се развика "ти на кого ще викаш ай сектир,ти за каква се мислиш...." Изпуснах си нервите и се разкрещях,та ние сме теглили заем за тези магазини,борим се и двамата да направим нещо в този живот,а той с лека ръка ще затваря.Той продължи да вика на две крачки от мен,а свекърва ми го беше хванала за ръката,да не би да ми посегне/не беше пил според нея и грам,а само тогава е такъв агресивен/ Започна да нарежда,че не било ни срам в неговата къща живеем,че детето от време на време въпреки ангажиментите гледал ...Аз още повече се вбесих и му казах,че заради тези си думи ще плаче,че повече никога няма да доведа дъщеря си,нито пък аз ще дойда и запалих колата и тръгнах.Разказах всичко на половинката още веднага и той като мен реши,че явно е пил затова така е реагирал.
На следващата вечер му звъня леля му /сестрата на майка му,която беше на края на скандала/,естествено че защити свекър ми и е наговорила куп глупости по мой адрес.
Днес се обадила и майка му и питала защо не сме идвали,той и казал,че тя знаела,а тя започнала пак неща по мой адрес,че съм била агресивна,че съм хвърляла,че съм викала най вече това "ай сектир",много ги обидило.Може и да е така,но и аз съм човек,знам че не трябва да си изтървам нервите,но беше ми се насъбрало,с зъби и нокти се борим да създаден нещо,да бъдем хора,да си вадим допълнително доход,а изведнъж най близките ти хора се гаврят с това-е не издържах.
Сега съпругът ми е на две-разбирам го.Не го ограничавам,нека си ходи при тях,нека води и детето,но аз няма да отида.Той се притеснява,че ние живеем в тяхната къща/те се преместиха в другата/ и може да стане така,че да се изнесем,а този допълнителен разход ще ни дойде в много .
Зная,че имам вина,но винаги съм ги уважавала,винаги съм ги защитавала когато синът им бе груб с тях,винаги съм била разбираща и помагаща,а сега изведнъж станах най-лошата.....
Не зная какво да правя,не искам да се извинявам,не искам и да ходя там повече.Но не искам и да поставям съпругът си м/у чукът и наковалнята......
Как да постъпя не знам......

# 1
 • на Север
 • Мнения: 503
...и аз побеснях,изпуснах си нервите...
...Изпуснах си нервите и се разкрещях...

Виж горното, сама си го написала.

Никъде не прочетох, че са лоши, такива или онакива. Прочетох само, че са сбъркали в маркирането и че мърморели, за това, че им идва в повече магазина.
(Това с марките не мисля, че е проблем, прилагаш го в касовата книга и счетоводителката ти знае какво се прави по нататък.)
На твое място бих се радвала, ако имам подобни свекър и свекърва. Помагат в бизнеса, помагат в гледането на детето.
Според мен просто си била изнервена от нещо друго и после си си изпуснала нервите.
Извини се, кажи че си била изморена и ти е било напрегнато. Обичайте се, не се карайте за такива неща. А съпругът ти ще е повече от щастлив, ако се разбираш с техните.
Можеш да го направиш, и на теб ще ти олекне, гарантирам Heart Eyes

# 2
 • Мнения: 216
Ами и аз бих те посъветвала да си предцениш, ако мислиш 4е за пръв път става и не е като да се повтори извини се или просто им обясни защото не сам много на мнение 4е трябва да се извиняваш, в краина сметка за общо добро го правите с мъжа ти и те би било да допринасят а ако на тях им е в тежест и нехайно се отнасят кам нещо към което се стремиш и ти пре4ат по-добре ще е да им намериш помощник, дори и да отиват пари навън, а ги остави свекърите да се занимават с животните( това им е при сърце явно) и им помагаи с някой друг лев за отплата за помещението( предположих 4е е тяхно от разказа ти) и вълка ще е сит и агнето цяло Praynig

# 3
 • Мнения: 9 006
А защо не си наемете продавачки? Така ти само ще обикаляш магазините и ще действаш като управител - ще отговаряш за снабдяването, за документацията и т.н., а свекър ти и свекърва ти ще си гледат животните и ще помагат за детето. Повярвай ми - по-добре малко допълнителни разходи за персонал, отколкото война вкъщи.

# 4
 • Мнения: 2 556
Абсолютно трябва да си наемете хора, на които да плащате заплата, а те да си поеамт отговорностите по изпълнение на задачите, свързани с магазина. Това е единственото нормално и разумно решение.

В бизнеса могат да участват само роднини, които наистина имат желание и които биха били доволни от условията на труд и заплащането си. Иначе - с мърморене и закани се стига само и единствено до още повече проблеми. Аз не бих си сложила такъв ужас на главата.

# 5
 • Мнения: 10
Не искам да те обвинявам /а и нямам право/, но помисли си ако беше твоят баща щеше ли да му кажеш "ай сиктир"?Доколкото разбирам родителите на мъжът ти не са искали този магазин,а помагат на вас. Още повече , че възрастни хора по-трудно се справят с техниката пък било то и касов апарат. Те си имат животни с които са свикнали и този магазин явно им идва в повече. Според мен ти си се държала доста грубо и едва ли не като собственичката към наемните работници. Това, че ти тежи означава, че все пак чувстваш някаква вина. Според мен най-добре би било да отидеш и да обясниш , че си била изнервена и т.н. и да се извиниш. Бъди по-сдържана в думите си защото нали знаеш онази сентенция-"език мой-враг мой."Желая ти скоро да изгладите отношенията си. Това би било най-добре за всички ви.

# 6
 • Мнения: 2 556
И аз мисля, че хората не горят от желание да са магазинери и имат право да си гледат животните на спокойствие.

# 7
 • Мнения: 4 448
Аз също няма да те съдя, защото не мисля,че има за какво. Отмина времето, когато на родителите на мъжа ръка се целува - ай сиктир и аз ще кажа. Бизнес с родата - не се прави, убедиула съм се многократно. Щом не ще да работи в нагЪзина - да си иде при животрните. Наемете персонал, който да ви има респекта, даслуша и да можете да уволните няокй,когато не си върши работата добре. Работих 3 години във фирма в която тъст ми ми беше шеф, а дъщеря му пак един вид шефка, в един момент много се обтегнаха отношенията и аз напуснах. Сега всичко е различно и се разбираме много добре.  Peace

Така е и винаги е било така, ти истинска част от онова тяхното семейство няма да станеш, те няма да теприемат, така е с 99% от семействата. Ако им беше казал мъжът ти друго щеше да е.

Имаме къща на 3 часа от София, където живеят на майка ми хората. Баща ми пръсна сума ти пари да влага в нея, за да я стегне, дая опрваи, какво ли няма вътре, стенописи, витражи... идеята беше да идват чужденци на почивка,да си плащат в "зелено" дето се вика, ама какво каза тъщата на баща ми:"аааааааа,да бе, чужди хора да ми идват да им слугувам! #Crazy" И не пазят, не уважават, баща ми все е чуждия и понякога тъпо подмятат... Имаме огромен лешник в двора и не го берат 'щтото: "ми аз тва не го ям, за кво мий?" Аз им казвам:"Ами за нас, 100гр от това дето не го ядеш е 2лв, а аз го ям!" и седят и се блещат  Shocked

Мани, говорете спокойно, бъди над нещата, направи се че нищо не е станало, освободете го тотова огрооооомно тегло дето им тежи толкова и всеки както му е угодно. Сега ако пестите от 2 заплати за персонал...повярвай ми по-дпбре да даваш по 700лв на месец за двама чужди, околкото да идват в семейството,и да се караш с родата. Послушай ме и няма да сбъркаш. Ако искаш даже кажи, че не си била права да повишаваш тон,но не казвай,че неси мислила, това което си казала.

Още мога да три напиша, ама айде стига.

Успех, ще се справиш.  Peace

Последна редакция: ср, 30 май 2007, 12:19 от anche_mamche

# 8
 • Майничка
 • Мнения: 6 632
И аз съм за нает персонал.
Само да вметна, че "сиктир" си е бая псувня, сега го имаме за нещо като "глей си работата" или "стига толкова", но за по-възрастните хора смисълът е друг и свекър ти може да е реагирал на думата, както би реагирал, ако го напсуваш на майка, например.

# 9
 • Мнения: 4 448
И аз съм за нает персонал.
Само да вметна, че "сиктир" си е бая псувня, сега го имаме за нещо като "глей си работата" или "стига толкова", но за по-възрастните хора смисълът е друг и свекър ти може да е реагирал на думата, както би реагирал, ако го напсуваш на майка, например.

А,не не е така, баба ми казваше ай сиктир, и не е било като псувня. По-скоро тази дума се използва, когато ти е дошло до козирката,амамного яко ти е писнало и махваш с ръка и казваш ай-сиктир.

# 10
 • Майничка
 • Мнения: 6 632
А,не не е така, баба ми казваше ай сиктир, и не е било като псувня. По-скоро тази дума се използва, когато ти е дошло до козирката,амамного яко ти е писнало и махваш с ръка и казваш ай-сиктир.

"Siktir lan" на турски означава нещо като "да те е..". И доста възрастни хора го знаят. Може и да не ни е еднакъв критерият за възрастен де, защото твоята баба може да е колкото моята майка, например Joy.

# 11
 • Мнения: 4 448
А,не не е така, баба ми казваше ай сиктир, и не е било като псувня. По-скоро тази дума се използва, когато ти е дошло до козирката,амамного яко ти е писнало и махваш с ръка и казваш ай-сиктир.

"Siktir lan" на турски означава нещо като "да те е..". И доста възрастни хора го знаят. Може и да не ни е еднакъв критерият за възрастен де, защото твоята баба може да е колкото моята майка, например Joy.

Е, да... може би с времето смисъла в разлините краища на България да се е променил,но аз така го разбирам сиктирдосването.

# 12
 • Мнения: 1 760
Наеми си продавач и детегледачка и няма да имаш проблеми с родата.

# 13
Благодаря ви за отговорите!
Наистина много мислех и точно както стана и лек спор за думичката "ай сектир" осъзнах,че по различен начин я разбирам аз и свекър ми.

А,не не е така, баба ми казваше ай сиктир, и не е било като псувня. По-скоро тази дума се използва, когато ти е дошло до козирката,амамного яко ти е писнало и махваш с ръка и казваш ай-сиктир.

Именно!Точно това имах аз предвид след когато го изрекох.

Продавачка имам в единият магазин,но няма как да сложа в хранителният Rolling Eyes Понеже е в къщата и отгоре на всичко те също имаха желание да го отворим,не сме ги карали на сила да се занимават.
Работила съм и преди със роднини,знаех какво е,но те не отстъпаха да слагаме продавачка,казаха,че чужд човек не искат,те нямало да ни излъжат и ще си работят.

# 14
 • Мнения: 4 448
Благодаря ви за отговорите!
Наистина много мислех и точно както стана и лек спор за думичката "ай сектир" осъзнах,че по различен начин я разбирам аз и свекър ми.

А,не не е така, баба ми казваше ай сиктир, и не е било като псувня. По-скоро тази дума се използва, когато ти е дошло до козирката,амамного яко ти е писнало и махваш с ръка и казваш ай-сиктир.

Именно!Точно това имах аз предвид след когато го изрекох.

Продавачка имам в единият магазин,но няма как да сложа в хранителният Rolling Eyes Понеже е в къщата и отгоре на всичко те също имаха желание да го отворим,не сме ги карали на сила да се занимават.
Работила съм и преди със роднини,знаех какво е,но те не отстъпаха да слагаме продавачка,казаха,че чужд човек не искат,те нямало да ни излъжат и ще си работят.Ох, милата. За съжаление това е типчичната балканска или по-скоро българсак черта - да не седим да течение, че да не се простудим и да не би някой да ни мине.  smile3506
Те нямали да излъжат, ами това с начукването на сумите по апарата какво е?  Shocked Тях хемги сърби хем ги боли...няма угодия... Thinking

Преместете магазинчето, за да ви останат два пак. Тка се получава за съжаление, когато си зависим от някого. Вие с цел да сте независими сте ги отворили магазините, а то какво е станало...

Изяснете значението на думата, без да се оправдаваш. Не позволявай да те мачкат. Ти си си в правото да се ядосваш,не си някоя темерутка.  Simple Smile

Излез от ситуацията на положение. Бъдина ниво,макар,че хората от село рядко оценяват,но какво те интересува, важното е да покажешна мъжа си,че си по-умната и разумната. Имаш ли подкрепатана мъжа си - всичко ще е наред. Още веднъж - успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт