публикуваните рецепти не са мои, а само са изпробвани от мен
пове4ето за сканднавски или френски
Лимоново олио
ето на каква ориенталска рецепта попаднах, докато издирвах рецепти за ароматно олио
някоко лимона се измиват добре (аз ги накиснах във вода за някоко часа), режат се на парчета, слагат се във буркан заедно с малко джинджифил и черен пипер, заливат се с олио или зехтин и се оставят на тъмно за 2 месеца
обещават страхотно ароматно олио
аз ги сложих, чакаме резултата
Ананасова глазура за месо
пекохме едно голямо парче месо (по желание може да се маринова предварително)
по време на печене го мазахме няколко пъти с тази глазура отгоре, после го разрязох, намазах всяко парче с глазурата и ги пуснахме на грила на фурната, после същата процедура и от другата страна, в момента в кухнята мирише божествено
глазурата:
150мл смлян ананас - аз използвах от консерва, много мразя да го режа
200 мл чили сос - но не от онзи гъстия като пюре, а е по-скоро като дресинг
3 сл уиски
продуктите се слагат в тенджерка на котлона да заврят, щом заври сместта, котлона се изключва, сместта се оставя да престои малко и се минава към мазане
Knäckebröd - шведски тънък хляб
ето за това иде реч:
нещо много вкусно и диетично
виждала съм го в БИЛА, но ми се видя много скъпо
затова ето как може и в домашни условия
25г мая
100 мл мляко
1/2 суп.лъж. млян кимион
1/4 ч.лъж. сол
200 мл ръжено брашно
200 мл пшенично брашно
замесва се тесто, оставя се да втаса 30 мин, размесва се наново, разточват се малки тънки, питки - кръгли или правоъгълни
пекат се на 225 градуса
тези питки са много трайни - по няколко месеца
питките стават твърди
Странна салата с мандарини
мандарини, варено пилешко филе на хапки, нарязано на ситно стъбло от целина (без листата) се поливат със соса и се оставят в хладилник няколко часа преди сервиране
сос: 100мл майонеза, 100 мл кисело мляко, къри, сол, черен пипер
много е вкусна въпреки странния си вкус
Полска еклерова торта с крем "Карпатка"
тази торта пробвах при една полска приятелка - има невероятен вкус, само е малко тежка и не може да се изяде повече от едно парче
Еклерови блатове:
100 г масло
400мл вода
400 мл брашно
6 яйца
водата и маслото се слагат в тенджерка да заврат, щом започне врене, котлона се изключва, добавя се брашното малко по малко, като се бърка енергично
щом тестото започне да се отделя от стените на съда, значи е готово и се оставя настрани да изстине
изстиналото тесто се разбива с яйцата, разделя се на 2 части, всяка от която се пече във форма за торта
печене: на 220 градуса около 10-15мин, после още толкова на 100 градуса
Крем "Карпатка"
250мл пр. мляко
200 мл захар
ванилия
5сл картофено брашно (това е обикновено нишесте)
200 г масло
1 жълтък
млякото се слага да заври заедно със захарта и ванилията
картофеното брашно брашно се размива с малко вода или мляко и се пробавя към сместта, оставя се да заври
когато сместта изстине, се разбива с маслото и жълтъка (аз лично бих прибавила жълтъка към сместта с млякото, за да заври и да не е суров)
с този крем се маже едниния блат, отгоре се слага другия блат и тортата е готова
само трябва да престои малко в хладилник преди употреба
имало и готов такъв крем, ама само в Полша
kanelbullar или кифличките на Карлсон
Карлсон: "в твоите безсрамно скъпи кифлички би трябвало да има повече канела"
тесто:
25г мая
75г масло
2.5 дл пр. мляко
0.5 дл захар
1 щипка сол
евентуално 1 чл млян кардамон
около 7 дл брашно + брашно за месене и точене
пълнеж:
50 г масло
0.5 дл захар
1 чл канела
1 яйце за мазане отгоре
приготвя се тестото и се оставя да втасва 30 мин
разделя се на 2 части, всяка част се разточва с размери прибл. 20х50см, пълнежа се нанася отгоре, навива се на стегнато руло откъм дългата страна и с нож се режат кръгчета дебели около 1см, слагат се в хартиени формички (като за мъфини), покриват се и се оставят да втасват 30 мин
отгоре се мажат с разбито яйце и се пекат около 10 мин при 220 градуса
този пълнеж като количесто стига само за едното руло
по желание може да се направи в двойно количество или да се използва нещо друго - аз напр. използвах сладко от ягоди и бадеми
да допълня рецептата: може рулото да се пече, както е цяло и ненарязано
наскоро гледах едно кулинарно предаване тук
водещият използваше такова руло, старо
наряза го, панира го с яйце в много масло и го сервира, залято с ванилен крем и пресни малини
заговяване в Швеция - Semlor
ето с какво се глезят тук
време: 2 часа, 14 броя
http://www.google.se/search?hl=en&gs_rn=11&gs_ri=psy-ab& … fWMGcqi4gStk4HoBA
продукти за хлебчетата:
100 g масло
3 dl пр. мляко
50 g мая
½ чл солt
1 чл кардемон
1 dl захар
1 яйце
около 1 l брашно
1 яйце за мазане отгоре преди печене
Пълнеж1:
смлени бадеми
малко мляко
Пълнеж 2:
125гр. сладки бадеми
1 dl мляко
1 dl захар
украса:
разбита сметана
пудра захар
1.приготвяна на хлебчетата
от изброените продукти се приготвя тесто, оставя се да втасва 30мин, после се размесва отново, разделя се на 14 парчета, които се оформят на топчета. Слагат се в тава и се оставят да втасват 30 мин. мажат се с яйце и се пекат 8-10 мин при 225-250 градуса. Остяват се да изстинат
изберете един от двата пълнежа:
пълнеж 1:
отрежете калпаче на всяко хлебче, издълбайте го отвътре, смесете издълбаната смес със млени бадеми и малко мляко, напълнете хлебчетата със сместта
пълнеж 2:
отрежете калпаче на всяко хлебче, издълбайте го отвътре, смесете издълбаната смес със сладки бадеми, мляко и захар в пасатор, напълнете хлебчетата със сместта
украса: разбийте сметаната ( около ½ dl сметана на хлебче), сложете сметана на хлебчетата и поставете отгоре капачето. поръсете отгоре пудра захар
Сос за пролетни ролца
към тези рулца аз сервирам сос за топене:
соев сос, лимонов сок (поне от 1 лимон), може и лимоновата кора, мед (или захар), счукан чесън, лют червен пипер и малко олио
после няма спирачки, всеки яде, докато не свършат рулцата и пита за още
Ръжен хляб със кисела закваска
Миналата седмица си купих пакет ръжено брашно с пълно описание как се прави закваската и хляба. Днес изпекох 1 хляб, стана много вкусен.
Ето превод на указанията:
1 ден: приготвя се смес от 100мл топла вода (40градуса) и 100мл ръжено брашно, разбърква се добре на кашичка, слага се в дълбок съд, покрива се и се оставя на топло
2 ден: сместа се разбърква от време на време, може да се добавя по половин лъжичка брашно при всяко разбъркване
3 ден: като ден 2
4 ден: към сместа се добавят 1л топла вода(40градуса) и 1л ръжено брашно, разбърква се добре, покрива се и се оставя на топло място - !!! съдът да има вместимост поне 3л; иначе се работи трудно
5 ден: закваската е готова, раздяля се на 10 части, от една се приготвя тестото, другите 9 се замразяват, преди да се използват се изваждат от фризера предишния ден, последната порция се използва за направа на нова закваска - като ден 4
рецепта за тесто (аз намалих мерките 4 пъти за един хляб)
13дл вода
1.5дл закваска
25г масло
25г(1/2 пак мая)
1.5 с.л. сол
1 с.л. сироп - това е специален захарен сироп, аз сложих мед
1 с. л. млян кимион за аромат по желание
13 дл ръжено брашно
2л пшенично брашно
след първото умесване - време за втасване 1ч.
след второто умесване - време за втасване 45ч.
хляба се пече около 45мин на 200градуса
аз приготвих тестото в машина за хляб (1/4 от количеството - машината не го умеси много добре, наложи се малко да помагам), там го и пекох - на програма за пълнозърнест хляб
при месенето добавих и 1 с.л. ленено семе
хлябът е по-тестен и по-тежък от белия, но има страхотен вкус и аромат
Хрупкави белгийски вафли (гофрети по нашенски)
ето една изпитана рецепта-гофретите са много вкусни и хрупкави
1 ч.ч. и 2 ч.л. брашно
3 ч.л. захар
1 ч.ч. мляко
2 яйца
1/2 ч.ч разтопено масло (напр. на водна баня)
1 ч.л. ванилия
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с брашното, захарта и млякото, накрая се добавя и разтопеното масло. След това внимателно се прибавят и разбитите на сняг белтъци и се добавя ванилията.
От тази смес излизат 6-7 гофрети (за една отива около 120 мл смес)- за да останат хрупкави е добре да се припекат.
Добър апетит!