Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 март 2005, 18:12 ч.

Реваксинация за Хепатит?!

 • 966
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 459
Дойде време за последните дози, но доколкото разбирам тук където сме в момента няма от същите марки.
Въпроса ми е - има ли значение производителя?

Децата трябва да получат 2ра последна доза хепатит А, а аз 3та последна хепатит А+Б.
Това е профилактично и не е задължителна ваксина, но аз реших да си я направиме за всеки случай!

Тук питах ня няколко места и ми се заяви, че нямат А+Б комбинирана. Това има ли значение? Може ли да ми се сложат две отделни и в каква последователнос?

За децата, настръхнаха ми косите като ми казаха " имаме А и няма значение, че са деца -  дозата не се променя"  Това разбира се нещо ме съмнява защото знам че има значение и възрастта на детето. А, имайки в предвид че е и последна доза се притеснявам да не им стане нещо. Аз казах на "лекаря", че има значение и той каза, че щял да провери и да ми се обади  Imp

Аз говорих и с едни специалист от болницата и той каза: "разбира се, че има значение а вие там в България сте свикнали с качествени лекарста така, че ще проверя какво е най-доброто което можем да намерим и ще ти се обадя"

Има ли хора наясно с тези неща? Докато чакам да ми се обадят да събера малко информация и от вас Wink

# 1
 • София
 • Мнения: 11 677
Аууу, каква е тази ваксина с/у Хепатит А? Има ли я тук в БГ???? Може ли повече инфо по въпроса, моля! Embarassed

# 2
 • Мнения: 4 459
Може разбира се  Laughing
Тази ваксина не е задължителна и не се прави на маки деца!
Тя е за изграждане имунитет с/у хепатит А.
На децата сега се прави хепатит Б за това не съм им направила. На нас обаче не ни е правена и за това аз си правя комбинирана.
Имая в България разбира се. Можеш да отидеш в Имунизационния център и там след преглед на детето могат да я направят. Определено не е евтина, но си заслужава защото давността и е мисля 20 години. Малките деца са мног застрашени от тази болест заради постоянното им ровене по земята, мръсните ръце в устата и т.н.
Сега ще се опитам да намеря информация и ще я пасна

# 3
 • Мнения: 4 459
Ето инфо:

Хепатит А – начини за предаване

Вирусът на хепатит А може да бъде открит в заразена вода и в оскъдно сготвени храни, както и в мидите. Рискът от инфекция съществува където чистата вода прави контакт със канализацията, крайбрежните околности около подобни примери. Накратко след инфекцията няма никакви симптоми- следователно заразените хора могат да я предадат на други хора, резултат на нейната или негова небрежна хигиена. Заболяването е широко разпространено измежду децата, прехвърлено им е чрез техните сестри, родители или близки.

Инкубационният период е приблизително месец. Първите симптоми са подобни на инфлуенца: температура, дискомфорт и лош апетит. За по-малко от седмица общите симптоми на хепатит стават очевидни: потъмняване на урината, стомашни болки, кожата на лицето пожълтява с тъмни ивици около очите. Не съществува лечение за хепатит А и могат да минат няколко месеца, до възстановяване на пациента.

Рискът от заразяване с хепатит е относително малък в Европа: той е много голям в Северна и Централна Африка, в средният Изток, Азия,
 и повечето страни от Източна Европа/ България/

Хепатит Б – начини за предаване

Хепатит Б се предава чрез вливане на заразена кръв и чрез сексуално общуване. В страни, където заболяването е широко разпространено, т.е. в централна Африка и югоизточна Азия, хепатитът се нарича детско заболяване, след като майката го предаде на бебето, от раждането през ранното детство. В югоизточна Азия повече от 20% от населението се заразява с хепатит всяка година, и почти всички биват инфектирани поне веднъж.

Най – важният рисков фактор са необезопасените сексуални контакти /не се употребяват кондоми при полов контакт/, пропускливостта на кожата,татуировки, и клиничните заболявания, където са използвани контакти със заразена кръв.

Инкубационният период е 2-6 месеца, което го прави трудно за откриване за хора, когато е възможно да се ограничи заболяването. Симптомите са подобни на тези от хепатит А. Само 5-10 % от заразените хора преминават дълъг период на бацилоносител и могат да разпространят заболяването посредством предаване на кръв на други и сексуални контакти. Децата обикновено не заболяват, но те са подходящи за дълготрайни бацилоносители. Около 25 % от дълготрайните бацилоносители развиват цероза на черния дроб или злокачествен рак/пак там/ в по-късен период от живота си. Следователно хепатит Б е една от по-големите причини за злокачествен тумор по света, на второ място след тютюнопушенето.

Ваксиниране

Има три начина за предотвратяване на заразяването с хепатит.

За кратки визити в страните, при ограничени контакти със жителите им, ваксинирането с Havrix за хепатит А е най-често достатъчно. Достатъчно е да се вземат две дози, първата преди самото отпътуване и втората 5-12 месеца по-късно. Превантивният ефект срещу хепатит А ще се продължи най-малко 20 год.

Engerix-B е ваксина против хепатит Б, давана на три дози, първата най-малко месец преди пътуването. Предпазният период от Engerix-B ще продължи най-малко до 5-8години.

Havrix е ваксина срещу хепатит А, докато Engerix е ваксина, срещу хепатит Б. Twinrix е смесена ваксина, предпазваща едновременно от хепатит А и хепатит Б.

Това е което открих за сега, но мисля че е достатъчно.

# 4
 • София
 • Мнения: 11 677
Цитат на: aylin
Може разбира се  Laughing
Тази ваксина не е задължителна и не се прави на маки деца!
Тя е за изграждане имунитет с/у хепатит А.
На децата сега се прави хепатит Б за това не съм им направила. На нас обаче не ни е правена и за това аз си правя комбинирана.
Имая в България разбира се. Можеш да отидеш в Имунизационния център и там след преглед на детето могат да я направят. Определено не е евтина, но си заслужава защото давността и е мисля 20 години. Малките деца са мног застрашени от тази болест заради постоянното им ровене по земята, мръсните ръце в устата и т.н.
Сега ще се опитам да намеря информация и ще я пасна


А след каква възраст могат да се ваксинират децата и колко струва ваксината с/у Хепатит А?
Аз бих си сложила също комбинираната, колко струва тя?
Благодаря ти за изчерпателните отговори! Grinning

# 5
 • Мнения: 4 459
ooooo, мисля че беше след 2 или 3 години за дете, а за цени не съм сигурна защото беше миналата година.
Мисля че е около 70-80 лв.
Най-добре се обади в Националния Имунизационен център  - зад паметника Левски точно с/у градинката и там ще ти кажат всичко подробно.
Имаш 8 лв. за преглед и ... не помня колко за самата инжекция + 1,50 за поставянето и.
Ако искаш мога да проверя в документите които нося дали пише някъде цени или поне да ти дам телефона за справка

# 6
 • Мнения: 1 214
Ваче,аз също се интересувах на скоро за тази ваксина и сигурно и ние ще я сложим.Слага се обаче при навършени 2 години и задължително на разтояние поне 1 месец от други ваксинации.По моя информация струва 60 лв.Препоръчва се за деца посещаващи ясли и детски градини.Предпазва няколко години,така,че е нужна реимунизация,но тогава пък ще са вече порастнали госпожиците и разумни вече ,та да се надяме ,че няма да се наложи.Проучването ,което направих наскоро показа,че ваксината не е хич популярна в България,но в чужбина много я използват въпреки,че не е от задължителните.Интересно ще бъде,ако се направи една анкета във форума Българи в Чужбина за това какви ваксини са сложили на дцата си.Ето тук пък можеш да прочетеш за ваксината срещу Хепатит А ,а  и за всички останали ваксини:http://www.gsk.bg

# 7
 • Мнения: 3 506
Цитат на: Vache
Аууу, каква е тази ваксина с/у Хепатит А? Има ли я тук в БГ???? Може ли повече инфо по въпроса, моля! Embarassed


Ако искаш, разгледай тази тема от Медицина в дир-а: Ваксина срещу хепатит - минуси. Има няколко докторски мнения, както и инфо за марките.

# 8
 • София
 • Мнения: 11 677
Момичета, много ви благодаря за информацията!
aylin, благодаря ти! Първо ще говоря с педиатърката и ще намеря телефоните, сещам се къде е центъра!

PrincesaDundesa, Александра на 30 март навършва 2 г. Имам е една игла ХИБ ваксината, че беше все болна до Нова година и чакахме да минат гриповете. Иска ми се да я сложа ваксината, че тя е в ясла с ромски деца. нищо не искам да кажа с/у тях, много чисти дечица са, но все пак не може да се разчита на това

Maria.St, сега отивам да прочета... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт