Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 март 2005, 18:12 ч.

Реваксинация за Хепатит?!

 • 800
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 459
Дойде време за последните дози, но доколкото разбирам тук където сме в момента няма от същите марки.
Въпроса ми е - има ли значение производителя?

Децата трябва да получат 2ра последна доза хепатит А, а аз 3та последна хепатит А+Б.
Това е профилактично и не е задължителна ваксина, но аз реших да си я направиме за всеки случай!

Тук питах ня няколко места и ми се заяви, че нямат А+Б комбинирана. Това има ли значение? Може ли да ми се сложат две отделни и в каква последователнос?

За децата, настръхнаха ми косите като ми казаха " имаме А и няма значение, че са деца -  дозата не се променя"  Това разбира се нещо ме съмнява защото знам че има значение и възрастта на детето. А, имайки в предвид че е и последна доза се притеснявам да не им стане нещо. Аз казах на "лекаря", че има значение и той каза, че щял да провери и да ми се обади  Imp

Аз говорих и с едни специалист от болницата и той каза: "разбира се, че има значение а вие там в България сте свикнали с качествени лекарста така, че ще проверя какво е най-доброто което можем да намерим и ще ти се обадя"

Има ли хора наясно с тези неща? Докато чакам да ми се обадят да събера малко информация и от вас Wink

# 1
 • София
 • Мнения: 11 445
Аууу, каква е тази ваксина с/у Хепатит А? Има ли я тук в БГ???? Може ли повече инфо по въпроса, моля! Embarassed

# 2
 • Мнения: 4 459
Може разбира се  Laughing
Тази ваксина не е задължителна и не се прави на маки деца!
Тя е за изграждане имунитет с/у хепатит А.
На децата сега се прави хепатит Б за това не съм им направила. На нас обаче не ни е правена и за това аз си правя комбинирана.
Имая в България разбира се. Можеш да отидеш в Имунизационния център и там след преглед на детето могат да я направят. Определено не е евтина, но си заслужава защото давността и е мисля 20 години. Малките деца са мног застрашени от тази болест заради постоянното им ровене по земята, мръсните ръце в устата и т.н.
Сега ще се опитам да намеря информация и ще я пасна

# 3
 • Мнения: 4 459
Ето инфо:

Хепатит А – начини за предаване

Вирусът на хепатит А може да бъде открит в заразена вода и в оскъдно сготвени храни, както и в мидите. Рискът от инфекция съществува където чистата вода прави контакт със канализацията, крайбрежните околности около подобни примери. Накратко след инфекцията няма никакви симптоми- следователно заразените хора могат да я предадат на други хора, резултат на нейната или негова небрежна хигиена. Заболяването е широко разпространено измежду децата, прехвърлено им е чрез техните сестри, родители или близки.

Инкубационният период е приблизително месец. Първите симптоми са подобни на инфлуенца: температура, дискомфорт и лош апетит. За по-малко от седмица общите симптоми на хепатит стават очевидни: потъмняване на урината, стомашни болки, кожата на лицето пожълтява с тъмни ивици около очите. Не съществува лечение за хепатит А и могат да минат няколко месеца, до възстановяване на пациента.

Рискът от заразяване с хепатит е относително малък в Европа: той е много голям в Северна и Централна Африка, в средният Изток, Азия,
 и повечето страни от Източна Европа/ България/

Хепатит Б – начини за предаване

Хепатит Б се предава чрез вливане на заразена кръв и чрез сексуално общуване. В страни, където заболяването е широко разпространено, т.е. в централна Африка и югоизточна Азия, хепатитът се нарича детско заболяване, след като майката го предаде на бебето, от раждането през ранното детство. В югоизточна Азия повече от 20% от населението се заразява с хепатит всяка година, и почти всички биват инфектирани поне веднъж.

Най – важният рисков фактор са необезопасените сексуални контакти /не се употребяват кондоми при полов контакт/, пропускливостта на кожата,татуировки, и клиничните заболявания, където са използвани контакти със заразена кръв.

Инкубационният период е 2-6 месеца, което го прави трудно за откриване за хора, когато е възможно да се ограничи заболяването. Симптомите са подобни на тези от хепатит А. Само 5-10 % от заразените хора преминават дълъг период на бацилоносител и могат да разпространят заболяването посредством предаване на кръв на други и сексуални контакти. Децата обикновено не заболяват, но те са подходящи за дълготрайни бацилоносители. Около 25 % от дълготрайните бацилоносители развиват цероза на черния дроб или злокачествен рак/пак там/ в по-късен период от живота си. Следователно хепатит Б е една от по-големите причини за злокачествен тумор по света, на второ място след тютюнопушенето.

Ваксиниране

Има три начина за предотвратяване на заразяването с хепатит.

За кратки визити в страните, при ограничени контакти със жителите им, ваксинирането с Havrix за хепатит А е най-често достатъчно. Достатъчно е да се вземат две дози, първата преди самото отпътуване и втората 5-12 месеца по-късно. Превантивният ефект срещу хепатит А ще се продължи най-малко 20 год.

Engerix-B е ваксина против хепатит Б, давана на три дози, първата най-малко месец преди пътуването. Предпазният период от Engerix-B ще продължи най-малко до 5-8години.

Havrix е ваксина срещу хепатит А, докато Engerix е ваксина, срещу хепатит Б. Twinrix е смесена ваксина, предпазваща едновременно от хепатит А и хепатит Б.

Това е което открих за сега, но мисля че е достатъчно.

# 4
 • София
 • Мнения: 11 445
Цитат на: aylin
Може разбира се  Laughing
Тази ваксина не е задължителна и не се прави на маки деца!
Тя е за изграждане имунитет с/у хепатит А.
На децата сега се прави хепатит Б за това не съм им направила. На нас обаче не ни е правена и за това аз си правя комбинирана.
Имая в България разбира се. Можеш да отидеш в Имунизационния център и там след преглед на детето могат да я направят. Определено не е евтина, но си заслужава защото давността и е мисля 20 години. Малките деца са мног застрашени от тази болест заради постоянното им ровене по земята, мръсните ръце в устата и т.н.
Сега ще се опитам да намеря информация и ще я пасна


А след каква възраст могат да се ваксинират децата и колко струва ваксината с/у Хепатит А?
Аз бих си сложила също комбинираната, колко струва тя?
Благодаря ти за изчерпателните отговори! Grinning

# 5
 • Мнения: 4 459
ooooo, мисля че беше след 2 или 3 години за дете, а за цени не съм сигурна защото беше миналата година.
Мисля че е около 70-80 лв.
Най-добре се обади в Националния Имунизационен център  - зад паметника Левски точно с/у градинката и там ще ти кажат всичко подробно.
Имаш 8 лв. за преглед и ... не помня колко за самата инжекция + 1,50 за поставянето и.
Ако искаш мога да проверя в документите които нося дали пише някъде цени или поне да ти дам телефона за справка

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 1 214
Ваче,аз също се интересувах на скоро за тази ваксина и сигурно и ние ще я сложим.Слага се обаче при навършени 2 години и задължително на разтояние поне 1 месец от други ваксинации.По моя информация струва 60 лв.Препоръчва се за деца посещаващи ясли и детски градини.Предпазва няколко години,така,че е нужна реимунизация,но тогава пък ще са вече порастнали госпожиците и разумни вече ,та да се надяме ,че няма да се наложи.Проучването ,което направих наскоро показа,че ваксината не е хич популярна в България,но в чужбина много я използват въпреки,че не е от задължителните.Интересно ще бъде,ако се направи една анкета във форума Българи в Чужбина за това какви ваксини са сложили на дцата си.Ето тук пък можеш да прочетеш за ваксината срещу Хепатит А ,а  и за всички останали ваксини:http://www.gsk.bg

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Цитат на: Vache
Аууу, каква е тази ваксина с/у Хепатит А? Има ли я тук в БГ???? Може ли повече инфо по въпроса, моля! Embarassed


Ако искаш, разгледай тази тема от Медицина в дир-а: Ваксина срещу хепатит - минуси. Има няколко докторски мнения, както и инфо за марките.

# 8
 • София
 • Мнения: 11 445
Момичета, много ви благодаря за информацията!
aylin, благодаря ти! Първо ще говоря с педиатърката и ще намеря телефоните, сещам се къде е центъра!

PrincesaDundesa, Александра на 30 март навършва 2 г. Имам е една игла ХИБ ваксината, че беше все болна до Нова година и чакахме да минат гриповете. Иска ми се да я сложа ваксината, че тя е в ясла с ромски деца. нищо не искам да кажа с/у тях, много чисти дечица са, но все пак не може да се разчита на това

Maria.St, сега отивам да прочета... Grinning

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт