1 средна зелка се нарязва на дребно (аз настъргвам на Бьорнера). Задушава се на котлона с лук и подправки на вкус, сол, пипер. Може да добавите и настърган морков. Като омекне добре добавяме доматено пюре или кетчуп така че да свърже.
Сместта се излива в широка и плитка тава (може тази от самата фурна, аз пека в кръгла за баница) и се заглажда.
За заливката разбиваме с телта до хомогенност 4 яйца+ 4 с.л. майонеза+ 4 с.л. кисело мляко+4 с.л. брашно.
Заливаме зелето и печем до готовност на заливката. След като залея аз надупчвам хубаво с вилица да проникне от тестото навътре и да стегне добре зелето.
Както казах, правих го вече няколко пъти. Добавях колбас в зелето, сушени домати, гъби...Беше ми останал веднъж сос болонезе от спагетите- смесих го със зелето- стана супер с месо.
Импровизирайте и дано ви хареса!