Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 юни 2007, 10:09 ч.

за покупка на МПС да питам?

  • 480
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 221
Не можах да намеря нищо с търсачката и затова пускам тема.
Въпросът ми е дали може да се направи договор за покупко-продажба на МПС, собственост на инвалид, вместо преупълномощаване преди да е изтекъл срока (мисля, че беше 3 години). Трябва ли да се плаща нещо допълнително в този случай евентуално, след като от 2007 не се плаща мито (автомобила е внесен преди 2 г.)?

# 1
  • Майничка
  • Мнения: 6 665
Ако автомобилът не е японски, корейски или американски и произведен и докаран оттам и преди 2007 не се плащаше мито за автомобили, произведени или внесени от европейския съюз. Това, което не се плащаше при вноса (освен евентуален акциз) и от което инвалидите бяха освободени беше ДДС. Сега пак се дължи ДДС, просто не се плаща на митницата при внос, а купувачът в България трябва (по презумпция) да го внесе в данъчна служба след покупката, което в масовия случай в момента не се прави, защото не са стиковани базите данни за внесени и продадени автомобили след 01.01.

Така че нещата не са съотносими 1:1 и при евентуална покупко-продажба вероятно инвалидът ще трябва да внесе ДДС-то върху стойността на база фактурата в митница, след като не е спазил условието да не го продава в определен срок.

# 2
  • Мнения: 221
Гаргамела, от отговора ти разбирам, че ако собственика (инвалид) ми продаде автомобила преди да изтекат 3 години трябва да се плати ДДС, което не е платено при вноса. Ако искаме да избегнеме ДДС трябва да се ползва пълномощно до изтичане на 3те години, след което е свободен от ДДС и свободен да продава така ли? Става дума за внос от Италия.
Извинете ме за глупавите въпроси, но не съм наясно с тези неща и не знам как трябва да постъпя за да се подсигуря.
П.П. Миналата година имах случай да платя кола на посредник с пълномощно и когато решихме да правиме ново пълномощно собственикът по документи (инвалид), каза че не го интересува и да се оправяме както можем, защото няма да прехвърли колата никога! После посредника се наложи да върне парите, но имах доста главоболия. Това е причината да искам да се подсигуря сега и моля да дадете съвет за най-добрия начин.

# 3
  • Майничка
  • Мнения: 6 665
След трите години просто прехвърляте колата на някаква договорена сума, върху нея плащате нотариалните такси и ти си плащаш 2-та процента местен данък, това е.
Не зная кой би бил "най-добрия" начин, може би инвалидът да подпише запис на заповед в твоя полза на стойност стойността на автомобила, така че след три години, ако откаже да прехвърли ти да извадиш изпълнителен лист и да претендираш за сумата. Обаче не съм убедена, че собственикът ще се навие - в крайна сметка за 3 години колата се обезценява доста, пък ти може да претендираш за пълната сума.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт