Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 10
Намерих една статия.

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=311244

Прочетете я, истински скандал! Над 2000 семейства от чужбина чакат с години за осиновяване, домовете са пълни с деца, над 2000 са и децата дадени за осиновяване - и ... политиците се крият или измислят нови букви на закона. Подхвърлят си топката, като се оправдават с какво ли не!

Между другото - в тези 2000 семейства има и сигурно много, където единия от съпрузите е българин. Тоест за "чужденци" не става и дума! Значи какво остава? Нелегалния път - срещу известно заплащане ... Тоест всичките тези мерки подкрепят корупцята или осъждат децата да израстнат в институция.

Да допълня - процеса за осиновяване в България е песен в сравнение с този в чужбина! Тук изискванията към осиновителите са още по-големи и няма никакъв срок за изготвяне на соц. доклад итн.

Не знам, да напишем отворено писмо до правителството? Какво да направим? Има ли някой идея?# 1
 • Мнения: 1 800
Аз съм една от тези българки, които не може да осинови от България,защото има условие след осиновяването да живеем там за 2 години. За съжаление това е невъзможно, защото имаме големи заеми за образование, които с никаква работа в България, няма да може да покрие месечните вноски. А планирахме поне 3 деца да си вземем... ех мечти, мечти... Аз съм ЗА такова писмо- до правителство, медии и може би Европейският съюз.  Мисля, че трябва да се алармира повече от една инстанция и тогава може би от хорски срам да направят нещо...

# 2
 • Мнения: 118
benson10 доколкото знам това с двете години след осиновително наблюдение  се отнася само когато родителите са постоянно живеещи в БГ. newsm78Мисля, че  нормативно никой не може да ви задължи да се върнете за такъв период.

# 3
 • Aachen-Пловдив
 • Мнения: 89
бенсон10, и аз не знам да има такова изискване, нито го има в нормативните документи, нито някой от социалните в България го е споменавал. При нас брака е смесен, аз съм българка. Проблемите при нас обаче са в страната, в която живеем- Германия, тук се готви социалния доклад, тук трябва да се упълнмощи посредническа организация. Наред с многото нерви по дългото проучване, са необходими и доста средства. Но ако вие и двамата сте българи мисля че няма да е трудно.

# 4
 • Мнения: 677
Здравейте мами.
Преди време писах,но сега и за вас.Постъпки се правят,има и писмо и човек от асоциацията за такива осиновявания,но отговор от нито една институция в БГ няма за сега.
Това е адреса и телефона на асоциация,която се занимава с осиновявания от чужденци.
Асоциация"Семейство за всяко дете"
София 1000
ул.Ген.Гурко № 25-А
тел. 980 5992;  0888 12 4223
Богомил Герасимов-писател и журналист,председател на асоциацията.
Успех
В БГ много неща не са наред,но почнахме поне да се обаждаме,за да ни забележат.
Лошото е,че децата ръстат и напускат домовете сам сами на този свят.

# 5
 • Мнения: 1 800
Сега се замислям, една приятелка ходи да пита за мен в "Закрила на детето", и оттам и бяха казали това. Писахме на американското посолство и те ни отговориха същото. Дали пък да не е изискване от страна на САЩ? Аз гледах статистики за преди няколко години бг деца осиновени от американски семейства са били 150-250, последната година сa по-малко от 10. Ще взема да се свържа с тази асоциация" Семейство за всяко дете"
petkovasl- така е и при нас, документи и всичко трябва да е с агенция от тук. Въпреки че аз съм българка, още го водят международно осиновяване и таксите са ужасни ooooh!

# 6
 • По света и У нас
 • Мнения: 1 408
benson10 - До колкото съм запозната с материята, тъй като си постоянно пребиваваща в чужбина и там ти е постоянния адрес - както виждам ще действаш от там ... Освен това до колкото разбирам или сте с двойно гражданство или сте само с БГ /но си живеете там - може би зелена карта/ ..... Но по всяка вероятност имай предвид, че нашите власти /визирам в частност Министерство на Правосъдието/  ще ти поискат - освен всички документи за които ще ти каже Американската агенция и които ще ти бъдат издадени там, още няколко документа, които ще се наложи да си извадиш в БГ и по точно:
- документ, за всеки един от вас, че не сте лишени от родителски правам
- свидетелство за съдимост за всеки от вас
- социален доклад или някакво разрешение от БГ орган, че имате право да осиновявате ....
За 1вите два съм почти убедена, че ще ти ги поискат .... за последния - зависи  newsm78
Не стига това .... а при подаване на досието - документите наистина трябва да са в перфектно състояние/съдържание и наличност, иначе МП може да ти поиска някакъв документ /невероятни са понякога  Mr. Green/ и по закон ти е определен 14 дневен срок да го представиш /говорим за 14 дни, а не 14 работни дни/ .... като съответно за да се подаде в МП, документа трябва да е оригинал, преведен и легализиран ... много ми е чудно  newsm78 , ако в друга държава има същите изисквания и при БГ кандидат-осиновители нашите власти колко бързо биха реагирали и биха се отзовали, знаейки пословичната им "бързина"  #Cussing out

# 7
 • Мнения: 1 800
lucyl30, Мерси за инфо-то.   bouquet

Мъжа ми е американец, аз съм с бг гражданство и зелена карта. Късане на нерви е и тук докато осиновихме А.J.. Не сме се отказали за българче, но ще чакаме да се изяснят малко повече новите условия.

# 8
 • Мнения: 120
Не мащеха, ами просто нямам думи за безобразията в нашата страна.
Преди малко в новините казаха за 5 изоставени деца, които не искали да ги настанят в ДМСГД /до 3г./, защото нямало места в домовете.
Ние чакаме с месеци, някой от нас - с години за дете, а домовете са препълнени...
Е-и, какво е това?!....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт