Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 март 2005, 05:09 ч.

За прохождането

 • 1 280
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 655
Днес се чудех къде да пусна тази тема и накрая реших тук.
Мисля си, че тук пишат родители на големи деца минали през тези проблеми. Та така ....
От няколко дни АЛИ иска да стои права. И не само това Rolling Eyes  иска да я държа за ръце и да се разхожда из стаята. Измаря се почива и хоп отново. Понякога е седнала и се занимава, но види ли ме, подам ли и ръце и хайде да ходим. Просто неистов интерес към ходенето и стоенето на кръка.
Аз съм проходила на 7 месеца Shocked  /по данни от майка ми/ мислите ли, че и тя може да го направи рано-рано?
Питам се още колко време ще имам мира? Rolling Eyes
Как проходиха Вашите деца?
Дълго време ли им отне?
Ще се радвам да споделите опита си. Wink

# 1
 • Мнения: 3 562
Не е ли доста рано.
Ако правилно виждам сте на 7 месеца.
Крачетата още не са здрави.
От друга страна, ако детенцето се чуства готово ...
А колкото до спокойствието, забрави.
След като вече се опитва да се разхожда ...
Ние се стабилизирахме за около месец - месец и половина. И въпреки всичко аз я държах за ръка до 1г и 3-4 месеца, защото се страхувах ...

# 2
 • Мнения: 7 831
Здравей Пела,
Знаеш, аз моите ги пуснах да лазят, не съм ги водила за ръка, не са стояли в кошара или проходилка. Големия се изправи сам в леглото си на 8 месеца, малкия на 7. Скоро след това започнаха да се изправят и по мебелите и тръгнаха да обикалят из стаите като се държат за каквото могат. Големия се пусна на близо година, а малкия на 10 месеца. Просто в един момент се обърнаха към мен и вместо да клекнат и долазят те дойдоха на крака  Grinning .
Може и рано да е било  Rolling Eyes , но това си беше тяхното темпо, не съм ги учила или помагала по някакъв начин.
Не знам дали генетично е заложено прохождането, но и двамата със съпруга ми сме проходили рано.
Успех в избора  Grinning

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
И аз абсолютно отказах каквото и да е насърчаване (знаеш, че тук педиатрите препоръчват "водене" за ръка с цел прохождане или и аз не знам защо). Не съм държала права, не съм водила за ръка. Никакви кошари - на пода да лази.
Пролази (напред) на 8 месеца, и бая време лази със страшна скорост. Проходи на 1г 1м. Проходи много стабилно и бързо, вероятно защото стана с нейното темпо и без "помощ" от моя страна - редовно учудвахме бабички и лелички колко стабилно ходи.
Аз съм привърженик на този метод относно изправяне/прохождане.

# 4
 • Мнения: 1 810
Съгласна съм с другите мамчета  Flutter
Не съм водила Хриси за ръка, не съм я оставяла и в кошара(като не броя нейното легло, понеже прилича на такава, но...когато трябва да изчистя  Confused  няма на къде... Confused )
Оставих я на пода да си пълзи , след като й омръзна да седи в леглото и взе сама да се изправя там (е, в началото не можеше, нито да пълзи, нито да се изправя сама, но се научи Wink )
Вече мога да кажа, че от 1 седмица (т.е. на 1 и 2 месеца ) ходи самостоятелно и стабилно.
Но когато сме навън все ме е страх да не падне и да се удари лошо, защото не е килим ooooh! , както е в къщи Sad
Държа я за качулката на якето за да съм по-спокойна.

Все пак всички деца прохождат на различна възраст- някои по-рано, други по-късно  Sunglasses
Али може да е от първите  Wink
Успех  Heart Eyes

# 5
 • Мнения: 3 163
Здравей Пела.искам да ти кажа.че големият ми син проходи на 1г3м като дълго време го държах за ръка/по-скоро той мене.че го беше страх/но буквално протича след като се пусна сам-а малкия проходи на 1г като въобще не съм го стимулирала-на пода едно одеало .първо пролази .доста време го упражняваше.после се изправи и сам се научи да ходи.но навън го държа за ръка или за качулката.

# 6
 • Мнения: 2 792
Цитат на: Pela
От няколко дни АЛИ иска да стои права. И не само това Rolling Eyes  иска да я държа за ръце и да се разхожда из стаята. Измаря се почива и хоп отново.

  Ами явно вече почва да тренира за прохождане Wink  имай предвид, че това не става за няколко дена, така че не и уйдисвай за постоянното водена за ръка. Явно на нея така и е по удобно, аз мойте си ги оставях да си ходят по мебелите(подпряни на тях, разбира се), като искаха да ходят, даже бях изградила, цяла система как подпирайки се на мебелите да стигнат от хола до кухнята Wink .
  Момчил ходеше по стените, защото го беше страх да се пусне съвсем. И при двамата периода с изправянето беше около седмия месец, после два-три месеца тупурка не я за ръчичка, я за мебел или стена хванати, докато придобият самоувереност и после пускане от раз, Димана проходи много смешно, в един момент се за тича към мене и после се усети, че ходи и й стана толкова смешно, че тупна на земята от смях Grinning

# 7
 • София
 • Мнения: 883
Не съм давала ръка. Бяхме я оставили на пода и тя сама почна да се изправя, държейки се за мебелите, а после и да се придвижва. Точно на 1г се отпусна и направи самостоятелните крачки. После и трябваше само един ден зя ръка в къщи и се отпусна сама.

# 8
 • The new Earth
 • Мнения: 1 941
Pela,може да видиш и тази тема "Прохождане - кога?"

# 9
 • Spain
 • Мнения: 3 662
мисля 4е щом като иска детето - то трябва да я стимулираш . едно е когато някои по4не да размятка някое бебе за ръка , друго си е когато то само го иска . в слу4ая  Гери не съм я водила ,тя съшо запо4на да се изправя сама към 7-я месец. бях притеснена ,защото нали казват все 4е е рано и питах педиатъра -  той ми отговори 4е явно момента е настанъл и да не се притеснявам . първоан4ално се изправяше по стените и опираики се по предмети се предвижваше . Лекаря ми беше казал 4е щом като толкова рано се е изправила ще проходи  до към 9 месеца , но това така и не стана . сама тръгна " отведнъж" сякаш към на4алото на 11 месец, до този момен правеше само по 2-3 кра4ки и туп - на дупето Simple Smile . сега не ходи - бяга !!!! направо няма удържане , все още не пази добре равновесие , оба4е само да я хвана за ръка и се отпуска да "виси" Simple Smile

# 10
 • Мнения: 2 807
Pela,
това, което описваш за Али ми е напълно познато...   Laughing

Синът ми проходи на 9 1/2 месеца, без да го насилвам, поощрявам или каквото и да е било...

Зависи си от детенцето - колко е жизнено, колко са стабилни и здрави крачетата, кога е започнало да стои изправено с помощ, но без да се подгъват в колената, кога е започнало да се изправя и да стои стабилно самичко...

Синът ми например започна да стои прав за няколко минути, без да "прикляква"   Wink едва на 3 месеца - просто като го вземех в ръце се опъваше като струна, подпираше се на раменете ми и стоеше прав - беше изключително стабилен.
Първата ми реакция беше свързана с притеснения от рода на: не е ли много малък за това, как ли ще се отрази на крачетата, няма ли да се получи изкривяване в по-късна възраст...
Още на следващият ден - при педиатърката. А тя като го видя, така му се зарадва Laughing . Представяш ли си гледката - едно 3 месечно човече стои изправено, подпряно на стената ??!
Каза, че всичко е наред, че той е йилав, крачетата силни и след като детенце има желание - нека го прави...
Остявах го така не повече от 3-4 пъти на ден по 2-3 минути.

В проходилка го сложих в средата на 8-ми месец - научи се изключително бързо какво трябва да се прави  - 1-я ден ходеше назад  Laughing (повечето дечица първите няколко пъти започват да "ходят" назад - като рачета  Wink , т.к. им е по-лесно да се избутат назад с крачетата), на втория - схвана как трябва да се придвижва, а на третия - вече тичаше с проходилката. След още ден-два започна да "мързелува" - засилваше се и после вдигаше крачетата, а проходилката направо летеше - мама след него, разбира се  Wink  Grinning  Laughing

В края на 8-ми месец искаше да го водя за ръце - просто с личицето си ме молеше да го взема, а той гордо-гордо пристъпваше с крачета...
След още една седмица - пускаше едната ръчичка, а аз постоянно му повтарях колко е самонадеян...   Wink
Опитваше се да издърпа и втората от ръката ми, но аз разбира се здраво стисках и си мислех, че още му е рано.
След няколко дни - проходи сам, ей така - изведнъж! - баща му се върна от работа, той се беше подпрял на спалнята и с нещо си играеше, аз -до него; когато вратата се отвори и видя Тати-то се обърна и извървя 4-те метра от леглото до вратата сам ?!?!?!
Само някой да беше заснел физиономията ми тогава... Laughing
Не успях дори навреме да стана и да го последвам.
Баща му също беше много учуден - той пък в първият момент си помислил, че от няколко дни тренираме как се ходи сам  Simple Smile , без да му казваме, за да можем да го изненадаме...
И до ден днешен със задоволство и блаженство разказва как първите стъпки на сина му били към него  Wink  Laughing

А детенце, видимо и приятно очаровано от постижението си гордо-гордо крачеше около нас.

Е, не се беше научил как се пада (имам предвид на дупе) и когато се случваше се плюсваше напред като жабка... Бързо се научи и на това.

А за прохождането - проходи около 2 месеца по-късно - майтапехме се, че е проходил на стари години  Laughing

Така, че ако Али е готова, изглежда ти стабилна и педиатъра й твърди същото - няма място за притеснение.
Може би детенце е по-жизнено и жилаво и просто е готово за това ново постижение...
Всичко е съвсем индивидуално - едни прохождат, други проговарят по-рано.

Това беше от мен (нас) и ... дано скоро се похвалиш с ходещи и тичащи крачета.

# 11
 • Мнения: 2 807
Упсс, извинявам се за дъъъългия постинг - дано поне съм успяла да отговоря на въпросите ти  Wink

# 12
 • Мнения: 4 244
Пела - що не и вземеш от тия играчки
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=18639& … 04178084&rd=1
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=18639& … 05179483&rd=1
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=18639& … 05800631&rd=1
Тези са от немски сайтове но просто да имаш представа ка кво да търсиш при теб
Не ги знам просто как се водят на английски. Вършат страхотна работа точнно в тая възраст - хем нещат в кошарата, хем не можеш да издържиш да ги водииш за ръчичка, докато проходят

# 13
 • София
 • Мнения: 32 902
ами аз мисля, че е нормално ... за прохождане обаче май е рано
Дияна също стоеше права в леглото на 7м, предполагам, че е мърдала крачка-две настрани, но определено изправянето беше налице Simple Smile

# 14
 • Мнения: 10 745
Ами дъщеря ми проходи на 10 месеца и за мен беше голям кошмар, защото не искаше да стои в количката, а само да ходи. Да ама майка й да няма кръст от желязо.
 Преди да проходи си я държах в проходилка от 6-тия месец.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт