Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 юни 2007, 17:01 ч.

Професия Педиатър?

 • 2 265
 • 23
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Мнения: 640
Според семейния ми лекар, който междувременно работи като педиатър не съществувала такава професия ПЕДИАТЪР. Това бил семеен лекар, който се задължавал да приеме новороденото на неговите пациенти. Въпреки обаче това задължение, той не желае да приема новородени, защото от тях нямало никаква печалба, а дори напротив. Родителите не искали да дават потребителска такса за децата си, пък той от ЗК получава едва 1 лв след 2 месеца.
До сега колкото пъти да ми е било зле и да съм отишла пред кабинета му, всеки път чакам да минат дори новодошлите мами с деца, после пенсионерите, а накрая ми се заявява - ела утре. Т.е. няма проблеми явно с приема с деца. Само не знам защо точно моето не ще. Но това вече няма значение, защото и аз не ща да съм му пациент оттук насетне. Отклоних се много от темата.
Въпроса ми е - има ли лекари Педиатри или наистина вече няма такава професия  newsm78

# 1
 • Мнения: 2 615
Има места, на които можеш да подадеш оплакване. Това съвсем сериозно. Аман от такива хора!

# 2
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 268
Естествено, че има  Peace Има лекари, които специализират точно това - лекуване на деца - те са педиатрите. В лекуването на децата, особено на кърмачетата, има доста специфика - аз лично не бих записала детето си на лекар, специализирал нещо друго.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 658
Е как,тези които са специализирали педиатрия какви са?Аман от лекари печалбари!

# 4
 • Мнения: 640
Че няма да се занимавам и да подавам жалби е ясно. Просто ще си намеря нов семеен лекар. По-скоро ме интересува дали и за бебето ще бъде този лекар или все още търся педиатър. Все пак трябва да съм ориентирана сега, защото ми остава малко време до термин.
Благодаря за отговорите. И аз все си мислех, че тези, дето са завършили педиатрия не всички са започнали работа като семейни лекари, както моя... Значи продължаваме да търсим педиатър.

# 5
 • Мнения: 2 615
Аз попитах моето GP, кой педиатър от ДКЦ-то да избера, но в твоя случай това не става. Ако не те е срам, питай майки с колички, които са от твоя квартал. Сигурно ще чуеш противоречиви неща, но е вариант. Успех   bouquet

# 6
 • Мнения: 6 035
аз пък знам, че за бебе джи пи-то задължително трябва да е педиатър?

# 7
 • София
 • Мнения: 41 210
Естествено, че има  Peace Има лекари, които специализират точно това - лекуване на деца - те са педиатрите. В лекуването на децата, особено на кърмачетата, има доста специфика - аз лично не бих записала детето си на лекар, специализирал нещо друго.

 Peace

Последна редакция: пн, 11 юни 2007, 18:06 от bubu_to

# 8
 • Мнения: 1 044
Този явно е някаква хахавица. Напрово си търси друг. Личният лекар на детето може и да е обикновено джипи, но е по хубаво да е педиатър. Педиатър е професия разбира се - първо учиш за лекар 6 г. , после се явяваш на изпит, приемат те да специализираш педиатрия, специализираш 5-6 г., явяваш се на изпит и ако го издържиш ставаш педиатър и почваш да лекуваш деца. Моята леля учи 9 г и пак не стана педиатър - няколко пъти я късъха на изпита за правоспособност и тя накрая се отказа - сега работи като личен лекар на възрастни. Важно е и да е педиатър с опит, защото и дози на лекарства, и специфични случеи, и природолечение, абе друго си е. Моето педи е страхотен специалист, но е отвратителен човек!Винаги намира за какво да ми се скара и да ме ядоса! И това имай впредвид - искаш, не искаш често ще се срещате с педито и трябва да се разбирате добре и да и имате доверие. А аз не смея да й се обадя, че ще ме скастри веднага за нещо си! Laughing

# 9
 • София
 • Мнения: 41 210

може да пуснеш и една тема за педиатър от едикой си квартал град да ти препоръчат момичетата конкретно. Ти всъщност в кой район търсиш?

# 10
 • София
 • Мнения: 4 139
Има педиатри.
Майка ми например работи като GP и аз съм записана при нея разбира се, но Ники го записах при педиатърка, защото майка ми лекува предимно възрастни ( специализирала е вътрешни болести) и с деца почти не се занимава.

# 11
 • Мнения: 1 294
bubu to, доколкото се запознах с въпроса за избор на педиатър, нещата стоят така:
Новороденото трябва да се запише при личен лекар /Джи пи/. Масово мамите избират такъв, който има и специалност педиатрия. Все пак не е задължително и може да е просто интернист - лекар по вътрешни болести. Съществува и специалист "Педиатър" . При него Джи пито те изпраща с талон ако прецени, че не може да се справи с възникнал при детето проблем.
На практика има случаи, в които определен специалист "Педиатър" се е вързал с едно или няколко джипки и те само проформа се водят лични лекари на децата и си менкат талони.

Лично аз за себе си избрах друга схема - частен педиатър, който не работи със ЗК, а пък джипката, при който ще запиша бебето само ще изписва талони по каса за изследвания и специалисти.

# 12
 • София
 • Мнения: 41 210
ухх и на мел педито ни ми го обяснява това, накрая той е записан при нейна колежка - Джи пи, но реално нашата педиатърка си го следи, лекува и т.н. при другата не ходим, само ако нещо нашата е отпуск, но по документи се води при другата кто Джи пи и при нашата педиатър...не знам това ми е объркано малко, но по дкц тата тези, които работят по педиатричните кабинети, се водят джи пи на детето но са си педиатри и не се занимават с възръстни, не бих си записала бебето при специалист  ренгинолог или кардиолог и вътрешни болести  например....иначе аз избрах педиатърка от частна клиника работеща със ЗК.
Принципно иначе ако са различни например джи пито ти дава талон за поставяне на ваксина, но педиатъра я поставя...за мен е глупост такова лашкане...

но защо поста ти е с обръщанеи към мен а не към майката пуснала темата не ми стана ясно....Wink

# 13
 • Мнения: 640
Живея в Люлин, затова са ми удобни 12 поликниника, 3 градска (използвам старите им имена, защото не знам като ДКЦ как се водят).
Новороденото трябва да се запише при личен лекар /Джи пи/.
Весело... Значи търся основно Джи пи.

# 14
 • София
 • Мнения: 41 210
ами питай в отчетните при  люлинските мами...мисля че ще те ориантират най-добре към кого да се обърнеш и без това ще трябва и лично да ходиш да си говориш с лекаря който избереш...

# 15
 • Мнения: 640
О, това с личното го разбрах Simple Smile То след такъв разговор повдигам въпроса днес  Mr. Green

# 16
 • Мнения: 574
Аз съм избрала за цялото семейство лекарка, която е педиатър. Тя обаче е Джи пи и има всякакви пациенти, но винаги  децата са с предимство, независимо от опашката навън. За нас с таткото не я ползваме, понеже сме контингент на Военна болница, а там така и така всичко ни е безплатно.

# 17
 • Мнения: 545
Има лекари педиатри, определено. За да е джипи, един лекар трябва да е завършил обща медицина. Така че обикновено тези, които записват деца, са завършили обща медицина и са специализирали педиатрия. Нашето първо джипи беше пеидатър. Когато стана реформата в здравеопазването, за да бъде общорактикуващ лекар, тя положи допълнители изпити по обща медицина, за да отговаря на критериите. Децата до 18 г. не плащат потребителска такса при прегледите.  Избери си джипи педиатър за детето, който ще бъде достатъчно компетентен, а на този идиот му удари една.... Аман от мошенници!

# 18
 • Мнения: 2 783
От 1-ви до 30-ти юни здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при друг общопрактикуващ лекар (ОПЛ). Смяната може да се извърши два пъти годишно - през месеците юни и декември, като пациентът има право да избере личен лекар на територията на цялата страна. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Това, както и включването на пациентите в листата на новоизбрания общопрактикуващ лекар, се извършва по служебен път от РЗОК.

 

Хората, които искат да направят такава смяна, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. Цената й е 0,10 лв. и в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) има информация за местата, откъдето може да се закупи. В София регистрационната форма се продава в медицинските книжарници на ДКЦ 22 и ДКЦ 29.

 

При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако здравноосигуреното лице все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ.

 

Информация за лекари, сключили договор с НЗОК, се предоставя от РЗОК, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите на изпълнителите на медицинска помощ.

 

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ, която се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигуреното лице за периода на пребиваването му на новото място. 

 

При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. Лекарствените средства, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от общопрактикуващия лекар, който временно следи състоянието им, а  рецептите се изпълняват в аптеки, сключили договор с РЗОК  в района, в който е упражнен временният избор.

 

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

 

Здравноосигурените лица, на които е поискано да заплатят оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им на здравноосигурени, те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.     

 

 

 

# 19
 • София
 • Мнения: 5 835
Има педиатри,разбира се!Въобще не си длъжна да избираш твоя личен лекар за личен лекар на бебето ти.Педиатърката на бебето ми я препоръчаха мами от квартала,не я познавах преди да родя.Обадих и се по телефона и жената дойде вкъщи след изписването.
Щом отсега твоя лекар ти прави лошо впечатление,въобще не записвай бебето си при него.Нашата педиатърка е направо супер,като си помисля първите месеци колко пъти дневно/и нощно/ я безпокоях по телефона и водех бебето за всяка пъпка...И тя имаше търпението да ме успокоява и обяснява подробно всичко...Даже,освен за месечните консултации,никога не е пускала талони за преглед на бебето-преглежда го безплатно,аз не и давам потребителска такса.

# 20
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Педиатрия- мисля че се води специализация на лекарите,може и това да е имал в предвид....обаче   
преди тоя лекар да се прави на много компетентен да вземе да попрочете малко закони.ЛИЦА ДО 18г. НЕ ЗАПЛАЩАТ ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА!  #Cussing out

# 21
 • Мнения: 8 769
До сега колкото пъти да ми е било зле и да съм отишла пред кабинета му, всеки път чакам да минат дори новодошлите мами с деца, после пенсионерите, а накрая ми се заявява - ела утре. ..................
Въпроса ми е - има ли лекари Педиатри или наистина вече няма такава професия  newsm78
Shocked Смени този кретен. Той не е лекар. Подай оплакване в ЗК.
Досега не съм чула да няма педиатри. Доколкото знам това е вид специализация (като хирург, пулмолог...и пр.)

# 22
 • Мнения: 3 116
Сменете "семейния лекар" Wink

# 23
 • Мнения: 1 753
Не знам дали има такава специалност, но диагностицирането при децата е много, много по-специфично от това при възрастните. Според мен си намери добър лекар, който има опит с бебета и деца, за да не се налага да чакаш наред с бабите. А пък и като му е толкова на загуба да си ги гледа бабите и да не се занимава с твоето бебе.... ама от такива.... не знам как да ги нарека.... дори и `лекари` не са  Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт