Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 078
оказа се, че камен - месец и 3 седмици - е с високи стойности на билирубин в кръвта, което най-вероятно се  дължи на кърмата ми.
по телефона педка препоръча /сега не съм в сф и контактувам с нея по телефона/ или АМ или да се цедя, да преварявам на водна баня кърмата ок. 5 минути и така да давам поне 2 дни.
според вас кое да направя? ако цедя, варя и  т.н. дали е безопасно? а дали след 2 дни бебето ще иска да се върне към гърдата?

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Как бяха измерени стойностите на билирубина и какви са те?

# 2
 • Мнения: 3 078
вчера правих кръвен тест.
общ билирубин - 54.79 /при референтна стойност до 21/
директен - 30.51 /8.5/
индиректен - 24.26

за 24 часа успях да натикам едва 200 мл преварена кърма - камен просто не ще шише, а смених 2 вида шишета и 4 вида накрайника. така че тази сутрин кърмих. ще мъча пак шише, но се съмнявам да успея.

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Опитай чашка с човка - обикновена, не със стоп-клапа.

п.с. а иначе как се развива Камен? Как наддава, общо състояние?

# 4
 • София
 • Мнения: 841
Ние сме същата история - на 2 м. и половина, жълтее леко, билирубинът му е общ 129, директен 7 и нещо. Доц. Ковачева каза, че 100 % е от кърмата (както го определят този вид жълтеница). Това личи от нивото на индиректния билирубин. Казаха, че това е по-благоприятният вариант. Когато са високи нивата на директния - тогава не знам какво значи. Ковачева ми препоръча фенобарбитал... но каза, че ако не намеря, нищо да не правя, жълтеницата щяла скоро да мине... Каза да не спирам с кърменето. Джипито пък препоръча това със спирането на кърменето или преваряването на кърмата. Само че въобще не мога да цедя такива количества. Тъй като сме на поискване, не знам как ще му се отрази даването на мляко под час - а и на мен, като ревне да реве в промеждутъка, какво ще правя... а и през нощта суче поне два пъти, ако минем на АМ как ли ще прекараме нощта? Пък да взема да пробвам... и аз не знам.

# 5
 • Мнения: 3 078
камен наддава супер - кило и половина до момента. не е сънлив. реве много и с пълно гърло, значи не е драматично положението. това с чашата с човката не ми беше хрумвало, но май няма и да го приложа, щото си го накърмих - няма да си държа детето гладно, я - 200 мл за 24 часа са супер малко. 
бяхме на преглед тук в детско отделение. док каза, че стойноститене са ниски, но не са и супер високи. ако детето приема преварена кърма или адапте по някакъв начин 2 дни - супер, но ако не ще, да не го държа гладно и да си кърмя; да давам подсладена преварена вода /която иначе не препоръчва на бебетата си, хеле пък на тези минали първия месец/; след седмица да направим нови изследвания, но кръвта вече да не е от пръстчето, а венозна + ПКК, чернодробни някакви изследвания и тогава да се решева какво да се прави. каза, че според нея детето изглежда здраво и добре, независимо от излседванията, които може и да не са точни.
утре се прибирам в сф и ще се засиля къмнашата педка. до тогава - кърмене до откат  Mr. Green

и ето какво са ми метнали за образоване. дано помогне и на други:
"Има и трети вид жълтеница, наречена късно изявяваща се, или жълтеница, причинена от кърмата. Този тип жълтеница се проявява през втората седмица от живота и пиковете на билирубина са около десетия ден или по-късно. Тя засяга много малък процент деца (между 2% и 33% в зависимост от дефиницията на граничното ниво на билирубина за наличие на жълтеница – обикновено между  5 и 10мг/дл). Количеството на билирубина може да остане повишено седмици, дори месеци, но в крайна сметка спада до нормалното ниво за възрастни – 1мг/дл. Диагнозата се поставя на здраво, добре развиващо се бебе, и то само след като са изключени всички патологични причини за жълтеницата. Често този тип жълтеница е наследствена, всички кърмени бебета  в едно семейство най-вероятно ще я развият. Никой не е сигурен защо се появява, но изглежда има нещо в млякото на някои майки, което повишава реабсорбцията на билирубина или намалява чернодробната му преработка. Когато на бебето временно се дава  адаптирано мляко като заместител или добавка към майчиното мляко, нивата на билирубина спадат бързо, повишавайки се отново когато бебето се върне на хранене изцяло с кърма.  Въпреки че не сме сигурни за причината, това, което е важно да запомним в случаите на жълтеница, причинена от кърмата е, че продължаването на кърменето по никакъв начин не може да навреди на бебето. Никога не е наблюдаван случай на керниктер, асоцииран с този тип жълтеница, нито някакви вредни последствия. Понеже са ни известни добре документираните ползи от кърменето, бебето не бива да бъде лишавано от предимствата на майчиното мляко, при положение че  леко повишеното ниво на билирубина скоро ще се върне в нормални граници без каквато и да е интервенция. При изключени патологични причини, кърменето трябва да продължи. Понякога бебетата са отделени от гърдата за 12-24 часа само за да се постави диагнозата жълтеница, причинена от кърмата, макар че това отделяне рядко е наложително. Ако вашият лекар иска да минете по този път  и нивата на билирубина спаднат значително, тогава кърменето трябва да се възобнови.
"

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Майчето, да пишеш после. На Куинмаб виж какво са й казали Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт