Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 3 479
издаването на болничен лист на таткото за гледане на болно дете до 7 г с мотив, че първо трябва да се докаже невъзможността на майката да гледа детето докато е болно?
Въпросът стана малко дълъг, но ще поясня. От една телевизия ми се обадиха, че при тях са постъпили сигнали, че Джи Пи-та отказват да дават болничен на бащи за гледане на болно дете до 7г. Трябвало първо майката да подпише декларация, че й е невъзможно да гледа детето докато е болно и да посочи поради какви причини. Това било според някаква наредба от 60те години. От телевизията искат да направят предаване за това и молят родители, които са се сблъсквали с такъв проблем да застанат пред камера и да разкажат за това.
Възможните случаи са например: работеща майка, която в момента е възпрепятствана служебно и не може да отсъства от работното си място, или пък родители с бебе и по-голямо дете и майката да има нужда от помощта на бащата у дома, докато по-голямото дете е болно (детето изисква специални грижи, които майката не може да осигури сама, грижейки се и за бебето). А може и други ситуации, за които не се сещам сега.
Нека, ако някоя от вас се е сблъсквала с такъв проблем и е готова са разкаже, да пише тук или на мен на ЛС. От телевизията молят, ако може заснемането да стане до няколко дни, много бързат.

Благодаря ви.

# 1
  • Мнения: 4 966
 Shocked
Не бях чувала такова нещо.
При нас мъжът ми ползва болнични за децата - аз нямам възможност да отсъствам от работа, докато при него не е проблем, а и той използва времето да чертае.
Чух наскоро, че се гласи подобно предложение да бъде прието, но се надявам да не съм дочула правилно).

# 2
  • Мнения: 313
Не, до сега не сме имали такъв проблем. Личният лекар без проблем издава болничен на таткото, когато аз съм възпрепятствана. Не съм подписвала до сега такава декларация.

# 3
  • Мнения: 3 424
Не. Обаждаме се по телефона, казваме,
че ни трябва болничен, приготвят ни го,
отиваме да си го вземем. Бите, данке, тчус.

# 4
  • Мнения: 3 385
Да. Искаха му декларация с причините поради, който се налага той да гледа детето. И въпреки, че бях извън града /на очни/ пак в службата му правиха проблеми.

# 5
  • Мнения: 3 076
абсурд! ако ми се случи, сменям джи пито веднага

# 6
  • София
  • Мнения: 3 418
 Като отидем с децата на преглед като са болни и лекарят ни пита - "На кой да пиша болничният?"

Ако на мен ми се случи веднага си сменям личният лекар.
Дано има кой да се включи, защото явно е факт.

# 7
  • Мнения: 3 479
За съжаление нищо не зависи от личните лекари. Щом има такава разпоредба, на тях ще им се наложи да я спазват.

# 8
  • Мнения: 2 618
Тази наредба засяга гледането на деца над 7 годишна възраст. Тогава се попълва декларация (дори и от майката) по образец, че няма друг от семейството, който да е безработен, в болнични или т.н., получаващ обещетение от държавата, който да гледа детето. Ще потърся декларацията и ще я постна.

НАРЕДБА
ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ

(Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г., обн., ДВ, бр. 1 от 05.01.2007 г.)

Чл. 5. Паричните обезщетения за отглеждане на малко дете по чл. 53 и 54 КСО се изплащат въз основа на молба-декларация от осигуреното лице по образец съгласно приложение № 3 и приложение № 4.

Приложение 4 е това, за което става дума. За да не става огромен постът, моля, изтеглете го от сайта на НОИ.

  bouquet Надявам се, че не съм разбрала погрешно въпросът  Grinning

Последна редакция: пт, 15 юни 2007, 11:08 от jj okocha

Общи условия

Активация на акаунт