Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • София, център
 • Мнения: 3 450
Майчинските се спират, само ако детето е оставено в дом на пълна държавна издръжка, т.е. в социален дом тип "Майка и дете", ходенето на ясла не е пречка за получаване на майчинските!

А бихте ли ми казали онези 200 лева след раждането от къде се получават, преди ги превеждаха от съответното счетоводство, където работиш, а сега? То сигурно е отговаряно на този въпрос, но не знам къде?

# 16
 • Мнения: 522
Сигурна ли си
в това - мойта сестра си получава 50% нищо, че детето и е на ясла.[/quote]
Така ми казаха от социалното. Когато детето е настанено в държавно заведение за дневни грижи, се спирали майчинските. На мен ми звучи несправедливо!

# 17
 • Sofiа
 • Мнения: 2 589
Аз например работя вече 6 м, но продължавам да се водя в опуск по майчинство т.е. взимам си заплатата + 130 лв. майчинсто.
Това си е уговорка с шефовете ми обаче  Wink

# 18
 • Мнения: 196
А някой има ли инфо, аз като си получам майчинските от Социани грижи имам ли право като се върна на работа на тези 50%?

# 19
 • София, център
 • Мнения: 3 450
Цитат на: vilito
Сигурна ли си
в това - мойта сестра си получава 50% нищо, че детето и е на ясла.

Така ми казаха от социалното. Когато детето е настанено в държавно заведение за дневни грижи, се спирали майчинските. На мен ми звучи несправедливо![/quote]Ами сигурна съм, би трябвало и ти да си - нали сестра ти получава майчински, нищо че детето й е на ясла! Майчинските се спират, само ако детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка - справка КТ! А като ти е на ясла детето, и от социалните са ти казали, че е настанено в заведение на дневни грижи, ти що не ги попита таксата за яслата те ли ти я плащат?

# 20
 • София
 • Мнения: 11 633
Цитат на: vilito
Едно уточнение за майките с по-големи дечица (над 10 месеца), които смятат да се върнат на работа. Ако детето започне да ходи на ясла майчинските автоматично се прекратяват. Това лично съм го проверила.


Не е вярно! Дъшеря ми ходи на ясла от 1 г и 2 м. Още не е навършила 2 г. Не са ми спирали майчинството. В закона става дума за заведения на пълна държавна издръжка, а това не са яслите, а домовете за деца!

# 21
 • Мнения: 522
Голяма бюрокрация, голяма мъгла! Най-добре шефовете ми и счетоводителите да се оправят с тази бъркотия. Порових малко законите на страницата на соц. министерство и наистина ми се полагат 50 % от майчинството.

# 22
 • София, център
 • Мнения: 3 450
Vache, извинявай, че се намесвам не по темата, обаче дъщеря ти е абсолютната кукла! Съдейки по снимката де, страхотна е![/b]

# 23
 • Мнения: 831
Извинете за нахълтването-все пак съм новобранка сред Вас! Според мойта счетоводителка мога да се върна на работа официално с молба за това до управителя на фирмата, но ще получавам 50% от майчинските.Другият официален път да работиш отново, но да получаваш ЦЯЛОТО си майчинство е да го прехвърлиш на таткото или бабата по майчина линия, но те трябва да са на трудов договор, а не в пенсия/бабата/. Неофициалния път обаче за цяло майчинство и цяла заплата е само при уговорка с управителя. При мен такава уговорка е невъзможна, защото заплатите ни се превеждат в дебитни карти, т.е. НОЙ ще ни хване! По повод дали се подава молба за отпуска по майчинство след 3-те мес. болнични мога да споделя, че аз такава не съм подавала. Счетоводителката ми поиска копие от акта за раждане на детето и другото тя си го е опраяла. Аз направо започнах да си получавам парите в картата.

# 24
 • Мнения: 1 349
а има ли значение под каква форма работиш - пълен трудов договор или граждански

т.е. сега съм по майчинство и то си тече във фирмата в която бях... но на друго място искам да работя, по граждански договор - имам ли право на това?! Ще ми се намали ли на 50% майчинсвтото по тоя повод?! или не? Confused:

# 25
 • Мнения: 1 250
Извинявайте че се включвам в темата с толкова стара информация.
Става въпрос за 2003. Взимах си заплата+50%майчински, подписвах там някаква декларация че детето ми се гледа от еди кой-си и не е настанено за сметка на държавата.
Ама като излязох полагаем тодишен отпуск - нъц тези 50%. Полагали само като съм на работа, а не в платен отпуск.

# 26
 • Мнения: 831
Доколкото знам майчинството се получава само от там, от където си осигурявана, т.е. по трудовия договор, а не по гражданския. Още повече, че доколкото разбирам ти тепърва ще започваш по граждански, а все пак това е заварено положение /майчинството де/ и не мисля, че трябва да се лишаваш от пълните си права с новия договор, но не съм 100% убедена. Не забравяй в каква държава живеем и как отвсякъде гледат да те прецакат. Нали НОЙ има консултантски тел. за всякакви въпроси - не си ли се пробвала там. Ако не го знаеш след малко ще ти го дам, но на него не си давай ЕГН-то.

# 27
 • София
 • Мнения: 11 633
Цитат на: Nansen
Vache, извинявай, че се намесвам не по темата, обаче дъщеря ти е абсолютната кукла! Съдейки по снимката де, страхотна е!


Благодаря! Grinning

# 28
 • София
 • Мнения: 11 633
Цитат на: dete_viara
Извинявайте че се включвам в темата с толкова стара информация.
Става въпрос за 2003. Взимах си заплата+50%майчински, подписвах там някаква декларация че детето ми се гледа от еди кой-си и не е настанено за сметка на държавата.
Ама като излязох полагаем тодишен отпуск - нъц тези 50%. Полагали само като съм на работа, а не в платен отпуск.


ПОЛАГАТ СЕ!!! Виж по-нагоре съм дала 2 линка, включително и писмото, което ми пратиха от НОИ по повод такова запитване. Обърни се към юрисконсулта на фирмата да ти разясни на основание на кой нормативен акт не ти се изплащат парите, защото такъв няма...

# 29
 • Мнения: 3 861
Когато се върнах на работа преди 2 месеца ми казаха, че няма нужда от молба. Когато накрая на месеца попитах защо не ми е вкл'чено в заплатата половината майчинство ми отговориха"Е ние откъде да знаем,че искаш да го получаваш?" #Crazy
В крайна сметка пуснах молба и ми го изплатиха със задна дата. Simple Smile


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт