Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 юни 2007, 22:17 ч.

Ех,тази достъпност!

 • 2 059
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 485
Не искам да дублирам темите за набиране на средства за достъпна среда, но предлагам това да е тема, в която да се предлагат възможности и да се дискутират предложенията за намиране на средства.
Започвам с нещо, което с изненада установявам че май всички са пропуснали (нямам предвид само от този форум): тази година МОН отпуска огромни суми по няколко програми. Ето тук е формуляра за кандидатстване на училище или детска градина за достъпна среда:
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/documen … ostypna_sreda.doc

А ето тези хора могат да ви отговорят на въпросите:
Димитър Маргаритов, телефон: 02/9217 544, e-mail: d.margaritov@mon.bg и Павлинка Ламбова телефон/факс: 02/9217 660, e-mail: p.lambova@mon.bg, дирекция „Държавна собственост и инвестиционна политика”,МОН

Мисля че сроковете може и да са минали, но средства са отпуснати за цялата 2007 г, така че не е зле да се провери. Кампаниите с набиране на дарители и SMS - и едва ли винаги ще са толкова успешни и ше помогнат на всички нуждаещи се, така че щом държавата дава пари, требе да си ги вземем  Wink

Последна редакция: нд, 08 юли 2007, 23:01 от yosarian

# 1
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 294
Здравей Зара, информацията ти е много полезна само че малко закъсняла. Сроковете са на финал,а и парите които се отпускат по проект не са никак много ще се финансират само 100 училища и детски градини в страната. Не съм много сигурна но мисля че МОН ще финансира по голяма част от одобрените училища и детски градини а общините ще ги дофинансират. Така е поне в провинцията. Нали там сме десета глуха.

# 2
 • Мнения: 485
"Само" 100 училища?!
Средствата "не са никак много"?! - дейност 1 (рампи и санитарни помещения) до 30 000 лева, дейност 2 (асансъори и хидравлични съоръжения) - до 100 000 лева.
А и това не е еднократен проект. Ако беше, наистина инфото е закъсняло. Аз обаче се чудя друго - ако всички мислят така, дали и 20 кандидата е имало?!?

# 3
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 294
"Само" 100 училища?!
Средствата "не са никак много"?! - дейност 1 (рампи и санитарни помещения) до 30 000 лева, дейност 2 (асансъори и хидравлични съоръжения) - до 100 000 лева.
А и това не е еднократен проект. Ако беше, наистина инфото е закъсняло. Аз обаче се чудя друго - ако всички мислят така, дали и 20 кандидата е имало?!?

Не го приемай лично. Това което съм написала е деиствителността. За две рампи в училището на сина ми и едно санитарно помещение отпуснаха жалките 8х.лв. Общината финансира останалата част. Сега е достъпна само сградата в която учат началния курс и то само до първия етаж. Там има и пригодена  тоалетна. В другата сграда , която е в същия двор може да стигнеш само до входа и....... Няма рампа, няма асансьор, няма платформа само стъпала. Това е нова сграда,която дори не е довършена съвсем има проект има и фирма изпълнител само че няма ПАРИ скъпата ни държава. Ето за това говорим . Още приди няколко месеца аз бях писала че МОН ще финансира достъпна среда в училищата но нямах подробна информация. Тези 100 училища за мен са много малко,ако ти си майка на дете на количка може да разбереш иначе е немислимо.

Колкото до проекта кандидатите са били много повече от споменатите от тебе.В момента дори тече проверка по училищата дали наистина има нужда от тези пари. Така че колко ще са одобрените никои незнае най-вероятно по- малко от сто. На хартия се прави много ооооооо но в деиствителност малкооооооооооооооо

# 4
 • Мнения: 4 372
от това, което прочетох, останах с впечатление, че за да се кандидатства за тези средства се изисква в училището да има вече интегрирани деца с увреждания...или аз пак не съм разбрала Thinking ...защото се получава малко затворен кръг: ако няма деца с увреждания - няма средства за достъпна среда. като няма достъпна среда пък, няма как да дойдат децата с увреждания...нещо като параграф 22...
другото, което е интересно, е къде се обявява тази информация...разсъждавам си, не обвинявам никого  Peace
иначе парите не са никак малко...наскоро правихме едни проучвания за една кампания и се оказа, че за рампи, асансьори и тоалетни в едно училище са необходими около 65 000 лева

Последна редакция: чт, 14 юни 2007, 11:30 от agneshka

# 5
 • Мнения: 485
Идеята е във всяка област да има поне няколко училища, в които да се създаде достъпна среда на първо време, а постепенно всички учебни заведения да станат достъпни. Сами разбирате колко е абсурдно да искаме всички изведнъж да бъдат оборудвани със скъпи съоръжения.

МамоРаче, предполагам че вашето училище е било финансирано по една друга програма на МОН, финансирана от някакъв еврофонд. Бяха останали пари и се искаше инфо за училища във всяка област, които първи трябва да бъдат оборудвани с рампи, подходящи санитарни възли и т.н.

По отношение на програмата, за която писах по-горе, ако обърнахте внимание, се позволява училищата да кандидатстват или за дейност 1, или за дейност 2. Като се има предвид, че дейност 2 е много по-скъпа и трудна за финансиране от общинските бюджети, ми се струва логично да се кандидатства по нея. По принцип изграждането на рампи и подходящи санитарни възли не излиза повече от 5000 -6000 лева, а може и да стигнат 2000-3000 лева (зависи от много неща). Асансъорите и хидравличните съоръжения са в пъти по-скъпи. Изграждането на асансъор отива към 30000-40000 лева, а ако училището е по-високо и има особености на конструкцията - и повече.

Агнешка, условието е наистина да има вече записани там деца с физически увреждания - това е един от критериите. Предимство имат училища с по-голям брой ученици с физ. увреждания.

# 6
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 294

По отношение на програмата, за която писах по-горе, ако обърнахте внимание, се позволява училищата да кандидатстват или за дейност 1, или за дейност 2. Като се има предвид, че дейност 2 е много по-скъпа и трудна за финансиране от общинските бюджети, ми се струва логично да се кандидатства по нея.

Сега училището кандидатства точно по тази програма. В момента текат проверки и разни др. бюрократични процеси. Надявам се да успее, защото детето ми е обречено да остане у дома  и не само то ,а още 6 деца. Това е първото у-ще в софииско което прие деца с увреждания наравно с другите.
 Жалко е че до края на миналата година трябваше да бъдат достъпни всички обществени сгради за хората с увреждания а те са 90%недостъпни.Училищата също са обществени сгради.

Много ли искам синът ми да ходи на училище с връсниците си , а не изолиран у дома?

# 7
 • Мнения: 167
Здравейте, темата за достъпна среда ми у фикс идея въпреки че нямам нужда, защото специалното ми дете е малко. Но според Националния план за интегрирано образование във всяко детско и учил заведени е трябва да има достъпна среда дори там да няма нуждаещо се дете. Освен това в бюджета има заделени средства за това. Категорично против съм за благотворителни кампании за рампи-стига сме просили пари за какво ли не- държавата и общините с институциите и чиновниците си да си свършат работат за което им плащаме заплати с данъците си. Peace

# 8
 • Мнения: 3 504
На формуляра пише само за училища. Не се споменава детска градина newsm78

# 9
 • Мнения: 3 504
Зара, благодаря за пратката Laughing  bouquet

# 10
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 294
http://www.mon.bg/opencms/export/sites/mon/documents/odobreni_dostapna_sreda.pdf
 Това е списък на училищата, на които ще се отпуснат пари за достъпна архитектурна среда.
И училището на Вики е в списъка  Laughing Laughing Laughing  и у дома е малък празник.

# 11
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 011
Мамо Раче много се радвам за вас. Знам, че ти доста го изстрада това.

# 12
 • Мнения: 212
Методика /и формуляр/ за кандидатстване за финансиране на културни, исторически и спортни обекти - Рубрика проекти и програми - Достъпна среда

Общи условия

Активация на акаунт