Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 9 006
... като продължение на по-горното ми изказване - ако знаех за сайта, в който се "превеждат" имена на елфически и хобитовски език, със сигурност щях да кръстя децата си с въпросните преводи на имената, които носят в момента. Ама не знаех. Ида ми да се пръсна от яд.

# 31
 • Мнения: 742
Питат и отговора е "защото така ни харесва" Mr. Green

# 32
 • Мнения: 4 966
Не плащам данък обществено мнение.
Вчера, например, бяхме с наши приятели - немци. Те пък се учудиха как са ни хрумнали толкова красиви и интересни имена. Бяха възхитени.
Така или иначе, семейството ни има приятели от различни държави, пътуваме и контактуваме с хора от различни националности, имаме близки роднини в поне 5 страни, аз съм наполовина гъркиня. Държах децата ми да имат интернационални имена, които биха се приели навсякъде, а специално тези 2 имена винаги са ми били любомите.
Така или иначе, точно най-популярните БГ имена - изобщо не са български (типичните български имена вече почти не съществуват).
Примерно, първото ми дете (моето ангелче) трябваше да е Калоян - името е прието за българско, а всъщност е абсолютно измислено (означава добър/хубав Иван); Ванеса също е измислено име от Джонатан Суифт (авторът на "Пътешествията на Гъливер" - т.е. не е традиционно за някоя държава).
Единствено, би ме подразнила лоша комбинация с фамилията, но пак е важно моето усещане. Никой не карам да ме харесва насила - същото важи и за името.
Моя близка приятелка се казва Розалия и доста години се чувстваше неудобно с това "чуждо" име. Имам познати Пенка и Станка (при това са сестри_ - типични бг имена, а те също се срамуват от тях. Не е важно името (то е избор на родителите). Важен е човекът зад него.

# 33
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 023
Питат и още как, но не всеки получава отговор Naughty
Да не е от "Уилоу"- бебето не се ли казваше Елора? На мен страшно много ми харесва   Peace

хахахахх  Joy Joy От там е. Питала съм я  и ми бе потвърдено  Peace

# 34
 • Мнения: 1 581
А защо не ги питаш, какво точно разбират под "хубави български имена"? Щото аз лично, почти не се сещам за такива. Мария, Иван, Петър, Александър и т.н не са български... да не би Керанка, Пройко и Пенка да са за предпочитане?  Mr. Green Хората, които си позволяват да коментират нечие название, обикновено са невежи донемай къде и би могла да ги хванеш в собствения им плиткоумен капан - питай ги кое е по-българско, Иван или Ахинора, да видим какво ще ти отвърнат  Crazy

# 35
 • Мнения: 4 966
Цитирам:

"Най-голяма част от българските народни имена изразяват пожелания на родителите за детето.

Преди всичко живот и здраве: Дабижа, Даби, Бижо, Живко, Здравка.
Род и семейство: Брайко, Родьо, Лозан, Заварин, Везенко.
Успех в живота: Първан, Видьо, Вельо, Сретен.
Сила и храброст: Бойко, Воин, Груди, Силян, Страхил, Храбро.
Телесна хубост: Хубен, Лепо, Гизда, Косена, Младен, Румен.
Качества на характера: Веселин, Ради, Добри, Искрен, Милка.
Цветя: Ружа, Божур, Иглика, Абленка, Невен, Перуникаю
Билки и треви: Билка, Биляна, Девесил, Детелин, Имела
Дървета и плодове: Вишна, Череша, Малинка, Калина, Явор
Птици: Гълъб, Сокол, Пауница, Славей
Небесни светила: Деница, Зорница, Звезда, Звезделин
Ценни и приятни неща: Златко, Златка, Сребрин, Свилен, Росен, Роса, Капка
Реки и планини: Вардар, Искър, Дунав, Пиринка, Рила, Родопа.

Множество народни имена са свързани със старинни поверия и обичаи.

Голямата детска смъртност в миналото и вярата в магическата сила на словото са породили така наречените защитни имена. Когато на някои съпрузи първите деца умирали малки, те давали на новата си рожба такова име, което да я опази от ранна смърт. Най-разпространените защитни имена са образувани от глаголен корен със значение “стоя”, “трая”: Стойко, Стоян, Станка, Станчо, Трайко, Траяна. Друга група защитни имена означават здрав, траен и неособено ценен предмет: Камен, Кремена, Желязко. В някои имена се крие старинно заклинание срещу зла съдба: Гърдьо, Гарчо, Черньо, Сиво, Продан, Люцкан, Купен.

Към средствата за борба с детската смъртност спада и широко практикуваната допреди две-три поколения символична жертва. Ако на родителите са мрели деца или се роди слабо, хилаво дете, за което се боели дали ще остане живо, подхвърлят го рано сутрин на улицата или край кладенеца и гледат от затулено място кой ще мине пръв да го намери. Който го найде или обрете, той става кръстник на детето и му дава било своето име, било Найде, Найда, Обретен, Обретко, Обрейка.

Според наивното вярване на нашите деди и баби, известни имена крият сила да пазят и от други нежелани явления, каквато бива понякога прекаленото многодетство. Тогава кръщавали десетото или дванадесетото дете Запрян, Запрена, Доста, Достин (да запрат, да не се раждат повече, доста са ни вече). Такива имена се давали понякога, за да спрат ражданията а не умиранията.

Магическата сила на името можела за цял живот да служи като защита против беди и диви зверове. А понеже най-опасният звяр за човека и стоката му по нашите места е бил вълкът, заклинателните имена Вълко, Вълчо, Вълкан, Вълкана и т.н. са широко разпространени. В някои области се среща и името Змейко, Змейо, където има същото предназначение – да пази човека от змии и змейове. Такова ще да е било и първоначалното предназначение на името Огни, Огнен, Огнян – да предпазва от огън, пожар, слънчев пек или мълния."

Това са традиционни български имена.
Честно казано, много малко от тях ми харесват. Rolling Eyes

# 36
Дъщеря ми - както се вижда и от лентичката - носи името Анна. Изключително популярно допреди известно време, с много дълбок и специален смисъл, с аналози във всички краища на света.
Записах я с име, близко до това на свекърва ми и всички, общо взето, са доволни. Най-странното е, че никога не съм имала отношение към името, което носи, стана съвсем естествено и най-важното - много й отива! Heart Eyes

# 37
 • Мнения: 819
Перуникаю, Груди и Девесил  вече са ми фаворити  Joy

# 38
 • Мнения: 3 323
Е, намесвам се да кажа , че тематично са подбрани не толкова добре звучащите. Има и хубави български и прабългарски имена, които не отстъпват на никое чуждо. Малко съм пристрастна, но посочвам пример - Дивна... Иначе когато няма смешни недомислици ( Уорън Колев) - харесвам и другоземските. На никого не дължим обяснение какво, как и защо... Децата са си наши!

# 39
 • Sofia
 • Мнения: 3 310
Питат и още как, но не всеки получава отговор Naughty

Да не е от "Уилоу"- бебето не се ли казваше Елора? На мен страшно много ми харесва   Peace

Да, но нали се сещаш, че не всяка баба е фен на Спийлбърг. Mr. Green

# 40
 • Мнения: 819
Питат и още как, но не всеки получава отговор Naughty

Да не е от "Уилоу"- бебето не се ли казваше Елора? На мен страшно много ми харесва   Peace

Да, но нали се сещаш, че не всяка баба е фен на Спийлбърг. Mr. Green

 Joy то е ясно.И да обясняваш, надали ще те разберат.
П.п.Не, че има общо с темата, но си ми адашка  Wink

# 41
 • Мнения: 4 966
Е, намесвам се да кажа , че тематично са подбрани не толкова добре звучащите. Има и хубави български и прабългарски имена, които не отстъпват на никое чуждо. Малко съм пристрастна, но посочвам пример - Дивна... Иначе когато няма смешни недомислици ( Уорън Колев) - харесвам и другоземските. На никого не дължим обяснение какво, как и защо... Децата са си наши!

Аааа, никой не отрича, че има хубави български имена. Както има и хубави чуждоезични имена.
Важното е имената да са хубави, а по закон "да не са осмиващи и унижаващи" или нещо подобно.
Относно избора - никой не е длъжен да дава обяснение защо нещо му харесва.
Нали ако всички имахме един вкус, щяхме да ходим еднакво облечени и всички да въздишаме по един и същ красавец  Mr. Green.


П.П. Аз пък исках дъщерите ми да се казват Яница и Ивана, ама тогава щяха да ме питат дали съм фенка на поп-фолка, ама аз не съм Sad.

# 42
 • Мнения: 808
Как да нарекат детето си, си е работа на родителите. по наше време ни набутваха едни книжки, от тях да си избираш. Цирк! Аз исках да кръстя дъщеря си на свекървата. Името ми харесваше, беше рядко срещано, пък и жената Бог да я прости, беше много свестен човек. Но не ми позволиха, френско!!! било името.  Според мен, когато се избира име на детето е добре да си подхожда с фамилията му, защото понякога се получават смешни комбинации.

# 43
 • Мнения: 3 323
П.П. Аз пък исках дъщерите ми да се казват Яница и Ивана, ама тогава щяха да ме питат дали съм фенка на поп-фолка, ама аз не съм Sad.

Е, ти ме хвърли в размисъл... На мойта щерка Дивата на Поп фолка ли ще и викат? Добре, че никой не се е сетил още!

# 44
 • Мнения: 583
Всички имена са хубави, но когато си кръщаваш детето трябва да се замислиш дали след време съчетано с фамилията ще звучи нормално, и дали няма да му се подиграват. Аз имах съученик който се казваше Нарцис Колев. Съгласна съм, че на родителите им харесва определено име, че не ги интересува хорското мнение, но все пак трябва да се мисли и за годините напред. Например не мога да приема като нормални имена - Абигаил, Франк, Енджъл, Антъни и Рико- това според мен не са имена, които могат да се съчетаят с нашите български фамилии. Друг е въпроса, когато единият от родителите е чужденец - тогава да.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт