Рецепти с патладжан, ако обичате!

  • 14 263
  • 23
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 607
Моля добрите душици да ми подскажат лесни и вкусни рецепти с този хубав зеленчук!

Благодаря им предварително!  bouquet  bouquet  bouquet

# 1
  • Мнения: 5 713
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=116418.msg2116659#msg2116659

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=118853.msg2178547#msg2178547

Теми от миналата година, в които съм учатвала. Много обичам патладжан. Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 10 825
Вкъщи много обичаме патладжан.
Правя доста неща. Ето няколко от тях -
салата от печен патладжан, намачкан в хаванче (може и пасиран, ако ме мързи) + чесън + майонеза.
Пържен патладжан с доматен сос
Мусака с патладжан - ако някой има интерес ще напиша цялата рецепта.
Издълбан и напълнен патладжан - със сирена или с кайма

# 3
  • Мнения: 27 524
Ето ти тук около стотина рецепти  Grinning

http://www.bonapeti.tv/recipes.php?t=products&pid=3&id=26

# 4
  • Мнения: 11 607
Мусака с патладжан - ако някой има интерес ще напиша цялата рецепта.
Издълбан и напълнен патладжан - със сирена или с кайма

Имам интерес...!

Блонди, Вери   bouquet

# 5
  • Мнения: 14 483
постна яхния с патладжан
запължва се лук и морков нарязани по- едро. добавя се кафена чашка измит ориз, запържва се и се добавя 1 голям патладжан, нарязан на кубчета, осолен и отцеден. обърква се. отгоре се нареждат 1-2 домата нарязани на филийки, залива се с 3 кафени чашки вода и се вари до готовност. поръсва се с магданоз

# 6
  • под тепетата
  • Мнения: 9 261
Харесала съм си едно ветрило от патладжан, от "Гответе с мен", сега ще се разтърся.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=177.msg1646#msg1646
Мисля, че беше на Пепчо.

Последна редакция: пн, 25 юни 2007, 16:35 от bilqna_69

# 7
  • София
  • Мнения: 10 825
Пълнения патладжан с кайма е много подобен на този http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=products&id=652 с няколко дребни разлики - не слагам маслини (но ще пробвам Wink), не варя патладжаните, а ги посолявам и ги оставям да се отцедят от горчивия сок и когато ги запичам настъргвам отгоре кашкавал

Мусака с патладжани
1 глава лук
1 морков
400 гр. кайма
патладжани - 1-2
няколко картофа
чубрица, магданоз, червен пипер, Маги-вълшебен вкус или бульонче
доматено пюре

Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с малко вода. Добавя се каймата и подправките.
Сините домати се нарязват на филийки, посоляват се и се оставят да се отцедят. След това се изпържват.
В тавичка на дъното се слага доматено пюре или домат нарязан на кръгчета. Отгоре се нареждат филийки син домат. Върху тях се нареждат нарязани на съвсем тънки филийки картофи. Изсипва се каймата. Отново се слагат картофи и върху тях - син домат. Сипва се топла вода + 1 бульон да покрие сместа и се пече.
Заливката се прави от 3 яйца, 1 чаена чаша прясно мляко и 1 лъжица брашно

# 8
  • Мнения: 3 268
За мен най-вкусната рецепта с патладжани е пържени,заляти с доматен сос.Класика.

# 9
# 10
Предястие от патладжан

3-4 патладжана
1 глава чесън
1 връзка копър
оцет
олио/зехтин
сол
По желание: шунка, сирене, кашкавал

Нарязва се патладжана на филийки по дължина дебели около 3-4 мм. /половин пръст/.
Пекат се на грил или грил тиган до готовност.
Готовите се нареждат в подходящ съд - аз използвам йена тавичка.
Нареждам ред от патладжана, след което го поръсвам с сол, оцет, олио и чесън на кръгчета и копър на ситно. Отгоре слагам пак патладжани и пак поръсвам и така докато свършат. Може да се сервира и така.

По желание:
След като приключа с печенето вземам всяка филийка слагам в единия край сирене, кашкавал или шунка и го навивам на малко ролце, забождам го в средата с клечка за зъби. Става като хапка.
За плънка можете да използвате каквото се сетите, обескостени маслини, извара с майонеза, парче домат и т.н.

Страхотно мезе е както за ракийка, така и за бяло винце.

Същото може да се направи с тиквички.

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Предлагам ти 2 испански рецепти с патладжани:




Рецептата е тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192659.140



2-та рецепта се казва     Т У М Б Е Т и е от Майорка:



      


След доматения сос:


Рецептата е ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180909.msg3831074#msg3831074





# 12
Аз ги пържа като тиквички,много хора не намират разлика.Въобще не разбират,че не ядът тиквички.Иначе и мусака правя.

# 13
# 14

Общи условия

Активация на акаунт