Кърмене на дете над една годинка: Какво да очакваме?

Кели Бонята,BS, IBCLC


Обмисляте ли да кърмите своето бебе и след като проходи, чудите ли се как ще се промени самото кърмене? Мислите ли се дали вашето дете се опитва да се отбие или пък изведнъж то започва да настоява за непрекъснато кърмене? Ето няколко наблюдения върху типичното поведение на кърменото малко дете. Както винаги, начинът по който всяко бебе подхожда към кърменето зависи от неговата уникална индивидуалност.

•   Колко продължава самият акт на кърменето?
•   Колко често сучат малките деца?
•   Кои пози за кърмене са най-подходящи за малките деца?
•   „Акробатично кърмене”
•   Дали отбиването ще е по-трудно ако кърмя повече от година?
•   Признаци за отбиване по инициатива на детето


   
Колко продължава самият акт на кърменето?

Първо, нормално е самото кърмене да намалее като продължителност с порастването на бебето, но това не означава непременно, че то е готово да се отбие. По-голямото бебе изсуква кърмата по-ефективно(вашето бебе вече е експерт в сукането), така че не се нуждае от много време за да получи същата порция. Друг фактор, който се взема предвид е разсейването- бебето е заинтригувано и от други неща, които се случват наоколо, така че то скъсява времето на сукане. Обикновено кърменето на проходилото дете продължава само няколко минути – достатъчно дълго за малко похапване и възстановяване на връзката с мама, след което то се отдава на своите занимания. Кърменията при дневния и нощния сън, както и при събуждането обикновено са по-продължителни, тъй като детето е сънливо и не се разсейва.


Колко често сучат малките деца?

Честотата на кърмене за проходилите деца обикновено е много променлива и е доста различна при отделните деца. Нормално е малките деца да са заинтригувани от всичко около тях, а това резултира като спад на интереса към кърменето. По друго време пък бебето е толкова съсредоточено върху големите промени в неговото развитие, че иска да прекара повечето време на майчината гръд, в близост до мама и да свикне със своите нови умения. Някои деца сучат често(„като новородено” – ще чуете това от майките на 12-15 месечните деца), някои сучат 1-2 пъти дневно, а други – в някои дни - по-рядко, а в други дни – доста по-често. Без значение от модела на кърмене, средната му честота намалява постепенно с израстването на бебето. Кърменето веднъж-дваж дневно може да продължи с месеци, даже години, като това зависи от майката и детето.
Проходилите сучат за утеха, като допълнение към храненето. Кърменето може да направи чудеса ако детето е наранено, тъжно, сърдито (то успокоява гнева), или пък болно. Проходилите използват кърменето още като начин за връзка и близост с мама през целия ден.
Понякога вашето дете преминава през фази на засилено нощно сукане. Обикновено причини за това са – никненето на зъбки, намаленото сукане през деня (поради разсейването), прогрес в развитието и нужда от близост с мама.
Нормално е за проходилите да сучат по-често когато са далеч от дома за няколко дни или когато има други големи промени в обичайното ежедневие. За малкото дете кърменето е утеха, топлота, успокоение... това е техният „дом”, далеч от дома, където те се завръщат ако заобикалящата среда е непозната или несигурна. След като се завърнете вкъщи и се установите там(или пък детето свикне с промяната, без значение каква е тя), кърменето се уравновесява като честота.


Кои пози за кърмене са подходящи за проходилите?

Позите зависят от това кое е удобно за вас и вашето дете, те се променят с израстването му. Позите са все по-непринудени и след като пасват при вас, не е необходимо да се променят. Обаче понякога зърната на майката се разраняват, или пък тя усеща горните зъби на детето си. Добра идея е в тези случаи да са променят позите на кърмене.


„Акробатично кърмене”

В периода на прохождането повечето бебета имат богат репертоар от разнообразни пози за кърмене. „Акробатичното кърмене” се среща често и е типично децата да искат да сучат обърнати с краката нагоре, с крака във въздуха, застанали на един крак, въртейки се и прочие щуротии. Насладете се на веселите им хрумвания, бъдете гъвкави и търпеливи, но ако това ви създава проблеми – ето някои съвети, които са помогнали на други майки:
- Дайте им малко време. Изявите на повечето активни акробати са просто фаза, която се проявява когато детето открие, че може да суче в милион различни пози и още повече, че е забавно да опита.
- Дайте на детето нещо да държи или да си играе, докато суче( например малка играчка). Някои майки носят огърлици, върху която детето да фокусира своето внимание.
- Опитайте да говорите или четете книжка на своето дете докато го кърмите. Песните или игричките с ръцете също помагат.
- Опитайте с твърд укор. Кажете примерно: „Бъде мирен” с твърд глас, не повишавайте тон, за да не уплашите бебето. Може също така да го гушнете и да му покажете каква е целта.
- Опитайте да спрете кърменето ако бебето продължава с акробатиките. Кажете примерно: „Не мога да те храня докато се гърчиш така. Хайде да си поиграем пък после ще ядем.” Играйте с него малко и после пак му предложете да посуче.
- Друг вариант със спиране на кърменето: Предупредете бебето, че ако не мирува мама няма да го кърми. След това преустановете храненето ако бебето продължава. Станете, сложете го долу и обяснете отново защо сте спряли храненето. Кажете му, че ако е мирен мама ще го нахрани.
Кърменето на публично място понякога е проблем, ако бебето е доста шавливо. Опитайте да кърмите преди да излезете от къщи и кажете на детето, че ще го храните като се приберете или в колата( отлагането на кърменето по този начин върши работа ако детето е над 18 месеца и не е прекалено уморено). Ако детето се нуждае от нещо ( или не се успокои за кърмене) може да предложите друга храна или нещо в чашка, докато сте навън.


Дали отбиването ще е по-трудно ако кърмя повече от година?

Често съм чувала да се казва „ Ако не го отбиеш сега, НИКОГА няма да успеш!” Не е необичайно майките да отбият детето на една година(или преди това) –- дори ако нито майката, нито бебето го желаят — това се дължи на погрешното разбиране, че единствените два варианта са - детето да се отбие преди 1 година или да се кърми до навършването на 5!
Кърменето след навършването на 1 година нито прави невъзможно, нито по-трудно отбиването в по-късна възраст. Ако в последствие решите да го отбиете по ваша инициатива, естествено може да го направите. Възрастта на детето е в по-малка връзка с лекотата на отбиването, отколкото неговата готовност за това. Всяко дете е готово за отбиване по различно време от своето развитие – възрастта, за отбиване, инициирано от детето, варира от дете до дете и обикновено се простира от 2 до 4 години(макар че ще видите деца от двете страни на този период). Когато майката инициира отбиването, колкото по-близо е детето до отбиване по негова инициатива, толкова по-лесно ще бъде( и за двамата) да ускорят това естествено движение напред.


Признаци за отбиване по инициатива на детето

Отбиването по инициатива на детето настъпва когато детето няма нужда повече от кърменето – нито в хранителен, нито в емоционален план. Относително необичайно е бебе, по-малко от 18-24 месеца да се отбие само ако не е било окуражено в тази посока(макар че някои неща като бременност на майката може да окажат ефект върху продължителността).
Дете, което се отбива само, почти винаги намалява много плавно, в продължение на няколко месеца, сукането до веднъж на определен период (по-рязкото се счита за”кърмаческа стачка”). Много деца продължават само с нощното, сутрешното или кърменето при дневния сън(или определена комбинация) месеци наред преди да се отбият. Когато детето се отбива само, то вече умее да пие добре от чаша и ще приема голямо количество от така нар. ” твърда храна”.
Историята на отбиването на моята дъщеря е доста типична – тя се отби сама когато малкият й брат беше на 14 месеца. Преди да се роди той, тя сучеше главно при дневния сън, през нощта и при събуждането, това продължи и след раждането на брат й( с изключение на период от 6-8 седмици на увеличено нощно сукане- типично за кърменето в тандем). Няколко месеца преди отбиването тя се отказа от дневния сън, така че и кърменето остана настрана. Около месец преди отбиването започна да заспива след( или по време) на приказка четена от татко й, кърменето отпадна и в този случай. За известно време намали сутрешното сукане, но не беше нещо наистина осезаемо. Когато отидохме на почивка с нейните братовчеди за около седмица, тя беше прекалено заета за да суче сутрин последните няколко дни. След като се завърнахме вкъщи тя сука може би два пъти, със седмица интервал помежду им, и това беше краят.

Преведе Павлина от www.kellymom.com