Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 март 2005, 14:03 ч.

Коприва

  • 1 488
  • 24
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 12 640
Донесоха ми сушена коприва, хубава, екологочно чиста.Мога ли да дам на Ники и как точно се приготвя?С какво е хубаво?

# 1
  • Мнения: 4 076
На мен ми харесва единствено като крем-супа с царевично брашно и масълце.  Blush
 Прецени дали можеш да я даваш на бебо в този вид, или я модифицирай.  Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 6 317
Мисля, че можеш да свариш и да я пасираш заедно с картоф и други зеленчуци.

# 3
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 033
коприва с ориз и много лук баба ми така я прави много вкусно
лук ядете ли незнам

# 4
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 246
Както си правиш домашните каши,просто я добави към брашното в сушен вид и да поври малко (можеш да сложиш малко повече водичка).

# 5
  • Видин
  • Мнения: 5 572
Бих ти предложила първият път да сложиш съвсем малко, за проба, защото Ева се опъпчи от копривата.Не е задължително и при вас да се случи, но имай едно на ум, знам че и вие имахте проблеми.
Иначе можеш да я попариш с малко гореща вода, за да омекне и след това да я добавиш към каша от царевично брашно (да поври с него), подправена с масло и сирене.Друг вариант е сварена на пюре с картофче, морков, лук, чесън, чушка (естествено, ако си въвела вече гореизброените неща).

# 6
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 597
Скоро ми казаха, че не било хубаво копривата, спанака и лапата да се варят, а само да се попарват, защото отделяли някакво вещество, което много вредяло на бъбреците.

# 7
  • Мнения: 3 452
Цитат на: belinda
Донесоха ми сушена коприва, хубава, екологочно чиста.


Точно такава давам и аз. Купих си я от магазина в малко пакетче. Но се обадих на фирмата-производител, откъдето ми казаха, че такава коприва задължително  трябва да мине топлинна обработка, т.е. да се сложи 2-3 мин преди готовност на яденето и да поври заедно с другите неща....

Аз я готвя като ориза със спанак.....

# 8
  • София
  • Мнения: 6 317
Цитат на: logo5ka
Скоро ми казаха, че не било хубаво копривата, спанака и лапата да се варят, а само да се попарват, защото отделяли някакво вещество, което много вредяло на бъбреците.


Офф:
Не съм го чувала, ама нали съм любопитна - ще питаш ли какво е веществото? По принцип при варене на зеленчуците нитратите могат да се превърнат в нитрити и така ги поглъщаме в опасната им форма. Но за вещество, което много вреди на бъбреците не съм чела.

# 9
  • София
  • Мнения: 12 640
Благодаря ви момичета!Идейни, ,както винаги Wink Днес на обед малчо ще пробва копривата на каша с царевично брашно.Да видим....

# 10
  • София
  • Мнения: 2 203
Цитат на: Margarita
Цитат на: logo5ka
Скоро ми казаха, че не било хубаво копривата, спанака и лапата да се варят, а само да се попарват, защото отделяли някакво вещество, което много вредяло на бъбреците.


Офф:
Не съм го чувала, ама нали съм любопитна - ще питаш ли какво е веществото? По принцип при варене на зеленчуците нитратите могат да се превърнат в нитрити и така ги поглъщаме в опасната им форма. Но за вещество, което много вреди на бъбреците не съм чела.


Оксаловата киселина. При варене се получавала някаква кристализация, която вреди на бъбреците. Затова е и противопоказен за бъбречно болни. Между другото същата киселина пречи за усвояване на желязото и калция в спанака.

# 11
  • София
  • Мнения: 6 317
Цитат на: Iva_D
Оксаловата киселина. При варене се получавала някаква кристализация, която вреди на бъбреците. Затова е и противопоказен за бъбречно болни. Между другото същата киселина пречи за усвояване на желязото и калция в спанака.


Това за желязото го знам, не знаех че оксалатите кристализират при варене. Но си мисля, че все пак на здрав човек, който не яде всеки ден коприва/спанак и т.н. ще му навреди.

# 12
  • София
  • Мнения: 2 203
Цитат на: Margarita
Цитат на: Iva_D
Оксаловата киселина. При варене се получавала някаква кристализация, която вреди на бъбреците. Затова е и противопоказен за бъбречно болни. Между другото същата киселина пречи за усвояване на желязото и калция в спанака.


Това за желязото го знам, не знаех че оксалатите кристализират при варене. Но си мисля, че все пак на здрав човек, който не яде всеки ден коприва/спанак и т.н. ще му навреди.


Така е. Аз като му готвя нещо със спанак, просто слагам количество за една порция. Също се препоръчва комбинацията с кисело мляко или сметана, защото белтъчините в тех, я неутрализират. Но в нета прочетох разни противоречиви мнения за тая киселина и евент. неутрализирането й чрез врене или не. Пиши, ако стигнеш до някакви изводи.

# 13
  • София
  • Мнения: 6 317
Цитат на: Iva_D
Така е. Аз като му готвя нещо със спанак, просто слагам количество за една порция. Също се препоръчва комбинацията с кисело мляко или сметана, защото белтъчините в тех, я неутрализират. Но в нета прочетох разни противоречиви мнения за тая киселина и евент. неутрализирането й чрез врене или не. Пиши, ако стигнеш до някакви изводи.


Сега ровя из нета, дано намеря нещо Simple Smile. Ако открия веднага ще пиша.

# 14
  • София
  • Мнения: 6 317
Много разводнихме темата, но да си кажа какво намерих:

Това: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=48 е за оксалатие.

А за копривата това:
NETTLE LEAVES (Urtica Dioca)

Less well known as a pregnancy tonic but deserving a wider
reputation and use, Urtica is one of the finest nourishing tonics
known. It is reputed to have more chlorophyll than any other
herb. The list of vitamins and minerals in this herb includes
nearly every one known to be necessary for human health and
growth.

Vitamins A, C, D and K, calcium, potassium, phosphorous, iron and
sulphur are particularly abundant in nettles. The infusion is a
dark green colour approaching black. The taste is deep and rich.
If you are blessed with a nettle patch near you, use the fresh
plant as pot herb in the spring.

Some pregnant women alternate weeks of nettle and raspberry
brews; others drink raspberry until the last month and then
switch to nettles to insure large amounts of vitamin K in the
blood before birth.

The benefits of drinking nettle infusion before and throughout
pregnancy include:

*Aiding the kidneys. Nettle infusion were instrumental in
rebuilding the kidneys of a woman who was told she would have to
be put on a dialysis machine. Since the kidneys must cleanse 150
percent of the normal blood supply for most of the pregnancy,
nettle's ability to nourish and strengthen them is of major
importance. Any accumulation of minerals in the kidneys, such as
gravel or stones is gently loosened, dissolved and eliminated by
the consistent use of nettle infusions.

*Increasing fertility in women and men.

*Nourishing mother and fetus.

*Easing leg cramps and other spasms.

*Diminishing pain during and after birth. The high calcium
content, which is readily assimilated, helps diminish muscle
pains in the uterus, in the legs and elsewhere.

*Preventing haemorrhage after birth. Nettle is a superb source or
vitamin K, and increased available haemoglobin, both of which
decrease the likelihood of postpartum haemorrhage. Fresh Nettle
Juice, in teaspoon doses, slows postpartum bleeding.

*Reducing haemorrhoids. Nettle's mild astringency and general
nourishing action tightens and strengthens blood vessels, helps
maintain arterial elasticity and improves venous resilience.

*Increasing the richness and amount of breast milk.

Ако някой не разбира, ще превеждам.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт