За патладжаните???

  • 6 401
  • 18
  •   1
Отговори
  • Мнения: 508
Здравейте! Въпроса ми е, някой от вас правил ли е пюрета с патладжан? Ако да, има ли някакъв специфичен начин за приготвяне. Инресно, но не съм срещала пюрета с паладжан. Защо ли? newsm78

# 1
  • Мнения: 1 467
Това е извадка от една книга с рецепти за здравословно хранене, ако те интерсува..Ето какво пише за патладжана:

"ПАТЛАДЖАН – със сигурност няма да се хареса на детето и това е добре, тъй като става въпрос за един не добре балансиран продукт що се отнася до олигоелементите в него. Единствено пържен и маринован губи от тази характеристика – нещо, което не е подходящо за деца."

Пробвай, ако искаш, после кажи каква е била реакцията:)

# 2
  • Мнения: 1 483
Патладжана по принцип е доста тежичек зеленчук.Да не му стане тежко на детенцето. newsm78

# 3
  • София
  • Мнения: 15 198
В разните списъци за захранване съм чела, че патладжан се дава най-рано след 1 годинка.
Аз още не съм давала.
Патладжанът е тежка храна, в него има соланин, който е вреден.
Ето една стара патладжанена тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=44645.0

# 4
  • Мнения: 772
И аз мисля че патладжана е доста тежка храна за детенце.

# 5
  • Мнения: 1 986
  Аз бих се въздържла също от добавянето на патладжан,въпреки че аз много го обичам WinkНо е тежка храна Confused

# 6
  • Мнения: 397
Заради голямото количество соланин патладжанът в някои страни  се смята за отровен и не се използва за храна. В нашето семейство също не го консумираме.

# 7
  • Мнения: 508
Мерси! Ще го оставя засега само за лична употреба  bouquet

# 8
  • Мнения: 1 467
Заради голямото количество соланин патладжанът в някои страни  се смята за отровен и не се използва за храна. В нашето семейство също не го консумираме.

Интересно, същото се отнася и за картофите, които са голям носител на соланин, а е първият зеленчук, който се дава едва ли не на бебетата. Тук преди писах по този въпрос, докато има тиква, нека тя да се използва като сгъстител, а не картоф.  Peace

# 9
  • Мнения: 5 362
Давала съм патладжан,но след годинка и смесен с други зеленчуци.Нещо като гювеч се получава и става вкусно.Но само патладжан не съм давала.

# 10
  • София
  • Мнения: 15 198
Заради голямото количество соланин патладжанът в някои страни  се смята за отровен и не се използва за храна. В нашето семейство също не го консумираме.

Интересно, същото се отнася и за картофите, които са голям носител на соланин, а е първият зеленчук, който се дава едва ли не на бебетата. Тук преди писах по този въпрос, докато има тиква, нека тя да се използва като сгъстител, а не картоф.  Peace

Доколкото знам, соланин се съдържа в прорасналите картофи. Затова там, където е било прорасналото "стъбълце", картофът се изрязва дълбоко при беленето. А храна за деца изобщо не бива да се приготвя с такива.

# 11
  • Мнения: 27 524
В разните списъци за захранване съм чела, че патладжан се дава най-рано след 1 годинка.
Аз още не съм давала.
Патладжанът е тежка храна, в него има соланин, който е вреден.

 Peace

И нещо интересно - патладжанът е единствения зеленчук, който магарето не яде  Grinning

# 12
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 051
Още не е опитвала патладжан май  Thinking

# 13
  • София
  • Мнения: 10 825
Сигурни ли сте, че патладжан не се дава и преди годинка?
Аз също все още не съм давала на Дани, но ето тук http://www.homemade-baby-food-recipes.com/baby-first-finger-food.html например ( а и в други сайтове за бебешко хранене) е споменат като first food

# 14
  • Мнения: 1 467
Заради голямото количество соланин патладжанът в някои страни  се смята за отровен и не се използва за храна. В нашето семейство също не го консумираме.

Интересно, същото се отнася и за картофите, които са голям носител на соланин, а е първият зеленчук, който се дава едва ли не на бебетата. Тук преди писах по този въпрос, докато има тиква, нека тя да се използва като сгъстител, а не картоф.  Peace


Доколкото знам, соланин се съдържа в прорасналите картофи. Затова там, където е било прорасналото "стъбълце", картофът се изрязва дълбоко при беленето. А храна за деца изобщо не бива да се приготвя с такива.

Да, така е, и не само. Зависи как консервираш картофите. Много са чувствителни. Например не се оставят на топло дори един ден, иначе стават токсични. Много, много внимателно трябва да се действа с картофите.

Общи условия

Активация на акаунт