Време за отбиване на детето. Кога настъпва то?

автор: Лилия Казакова


Отбиването на детето от гърдата не е свързано с неговата кълендарна възраст. “Гледай детето, а не календара” - е един от девизите на Ла Лече Лига, който е хубаво да вземат под внимание съвременните майки. Много често, майка която кърми своето почти едногодишно бебе, се замисля как ли ще стане спирането на кърменето. Нали детето вече е пораснало? Това, което пречи на майките спокойно да продължат да кърмят вече “ходещо” дете, е мнението, което е оформено от нашето общество за това, че за дете по-голямо от годинка, кърменето носи вреда, прави го привързано към майката, и в него няма нищо полезно.
Повечето от съвременните млади жени никога не са виждали как се държи и чувства детето над годинката, което все още суче от майчината гръд. Нормално, генетически обусловено, физиологически и психологически обоснованото поведение на детето, те възприемат като нещо невероятно. За съжаление роднините, приятелите и лекарите, пък даже и много детски психолози също никога не са виждали как се кърми по-голямо дете и немогат да окажат на майката необхдимата подкрепа. Те обикновено полагат усилие, за да прекратят това “безобразие”.


Как изглежда и как протича кърменето на детето над 1 година?

Ето няколко примера: Малкото суче, зада се приспи вечер и за дневният сън, а така също и когато се събужда сутрин или след дневният сън. То суче няколко пъти нощем, преимуществено в ранните сутрешни часове до момента на събуждането. През деня то може да закусва от майчината гръд, да обядва и да вечеря. Детето търси гърдата, когато му е необходима утеха по всякакъв повод : болка, страх, умора. То може да суче, когато е жадно. Детето може да иска гърдата, когато майката се прибира в къщи след дълго отсъствие. То често суче, когато му е скучно или когато мама заема неподвижна поза, например когато седи и говори по телефона. Ако детето е решило че иска гърдата, то в повечето случаи ще е трудно да го откажеш от намерението му. Дете, което се държи по подобен начин, не е готово за отбиване. Болшинството деца на възраст от 1 до 2,5-3 години именно така се държат. Често майките се оплакват, че са “завързани” за бебето и не могат да го оставят на никого, тъй като мамината гръд се изисква твърде често. Но детето, което е над едногодишна възраст, няма да търси гърдата при баба, тати или бавачката. При отсъствието на мама, детето свиква да се държи по различен начин. То е напълно способно например да се утеши, катерейки се по коленете на възрастните. То спокойно може да обядва, без да търси майчино мляко. То ще заспи в отсъствието на мама, ако го приспива друг човек.

На много майки не им допада идеята, че детето може да поиска да суче на места, които са неприспособени за кърмене: в магазина, в поликлиниката, на улицата, в ресторанта, на гости. Те забравят, че малкото търси утеха в гърдата, ако изпитва някакъв дискомфорт. Често майката минава през магазина в края на разходките, когато малкото вече е уморено, а тук трябва да се чака на опашка, да търпиш присъствието на много и непознати хора, понякога е шумно и задушно...Как да не потърси утеха като собствените му сили са вече към края си? Майката в този случай може да побърза с покупките и другия път да организира пазаруването така, че детето да не е уморено, ако няма начин да пазарува сама.

В поликлиниката на децата обикновено им е скучно, или трябва дълго да чакат, или е страшно и болезнено.Според мен, консултант по кърмене и майка, кърмеща “ходещо” дете, няма нищо страшно в това, детето малко да посуче, ако то вече е разгледало всички книжки, поиграло си е с всички играчки, изяло си е ябълката....и т.н., а трябва да се чака още дълго. А ако са му вземали кръв от пръстчето и му трябва малка утеха, действията на майката трябва да са автоматически – да даде гърдата.

На улицата детето трябва да се накърми, ако нещо го боли, силно се е ударило, което обикновено се случва лятно време. В такава ситуация, може да се наложи майката да накърми детето си. Повечето майки при подобен случай се смущават да се “разголят” в присъствието на чужди хора. Но за да накърмиш детето си, не е нужно да се разсъбличаш. Всички майки, които кърмят дълго, умеят да го правят практически неусетно за околните.

Понякога се налага да се накърми малкото, ако разходката е продължила прекалино дълго, и то се е уморило. В ресторанта или на гости трябва предварително да се предвиди потребността от кърмене, за да се избере подходящо облекло и място.

По принцип, навярно е ясно, че кърменето на обществени места винаги може да се организира добре или да се избегне.

Често майките искат да отбият детето и заради лошият апетит. Детето яде много малко от другата храна, а предпочита кърмата. В естествени услевия, когато детето е минало постепенно на обща храна, майката не се е старала да го засити с другата храна, а да поддържа интереса му към нея, лошият апетит през втората година от живота на бебето не е факт. За лошият апетит и липсата на интерес към храната е виновно не кърменето, ами грешки в захранването на детето. Ако детето се отбива, само за да се застави да яде друга храна, събитията могат да се развият в две посоки: или то да започне да яде другата храна, или да го направите злоядко, който ще е трудно да нахраните.

Майките и техните роднини се вълнуват заради необходимостта да спят с детето и да го кърмят нощем. В нашето общество сънят с детето все още се счита за лош навик, които трябва да се изкорени. Но детето например, до тригодишна възраст изпитва необходимост за съвместен сън с мама, независимо на какво хранене е. И тази необходимост изчезва с възрастта, както и необходимостта от кърмене. Ако майката още от раждането е съумяла да организира нощния съвместен сън удобно, научила се е да спи заедно с бебето и даже да се почива при това, нощните кърмения на дете над годинката не представляват неудобство за нея.

Ако майката ходи на работа, то нощните кърмения за определено време стават по-чести и продължителни. Малкото компенсира недостатъчното общуване с майката, затова се засилва интереса му към тях, тъй като дневните кърмения са силно ограничени в момент, в който детето не е готово за това.

Опасенията по повод понижението на качествата на кърмата са необосновани. Маминият организъм не знае, че днес малкото навършва 1 годинка, за да започне да произвежда мляко второ качество. През втората годинка кърмата продължава да съдържа оптималните за усвояване от детския организъм белтъчини, въглехидрати, липиди, ниобходимите витамини, микроелементи, биологично активни вещества и много други. Когато при жената настъпи инволюция в лактацията, състава на нейното мляко наподобява коластра и съдържа по-голямо количество фактори на имунна защита, отколкото зрялото мляко. Предполага се, че това е необходимо за допълнителното поддържане на организма на детето в периода на отбиване от гърдата. Ако отбиването стане по естествен начин, то винаги ще съвпадне с инволюцията на лактацията на майката.


Кога настъпва подходящата за отбиване възраст?

Всяка двойка майка-дете си има своя възраст, така както няма еднакви майка и дете. Някои от децата са готови за отбиване на 1,5 г., а други се нуждаят от гърдата до 3,5-4 годишна възраст. Повечето деца, при които кърменето и отношенията с майката са организирани по естествен начин, не са готови за отбиване до 1,5 години. Често времето за отбиване при тях настъпва след 2-2,5 години.


Как се държи детето, което е готово за отбиване?

Постепенно при кърмачето дневните кърмения все повече намаляват. Детето почти не се нуждае от утехата на гърдата или при решаването на някой свой проблем. Ако през деня детето потърси гърдата, а майката го отвлече от това с някакво друго занимание, то дълго време не се сеща за желанието си да посуче. Ако през нощта, при отсъствие на майката, пробвате да го сложите да спи с друг човек, детето заспива без проблеми. През нощта малкото суче малко или въобще не суче, а сутрин при събуждане, често можеш да го отвлечеш от мисълта за кърмене. При детето, готово за отбиване, кърменията остават не повече от1-3 за денонощие. Това време винаги може да настъпи. На майките на по-малки деца, които имат 10-12 кърмения на денонощие, това не им се вярва много. Те се страхуват, че ще се наложи да кърмят минимум до училищна възраст....
В такава ситуация аз предлагам да си спомнят това, че кърменето е естествен процес, формиран за милиони години еволюция. То си има своите закономерности на развитие. Отбиванито от гърдата винаги настъпва и самото отбиване ще бъде леко, ако окръжаващите детето възрастни, от незнание или заради предразсъдъци не се налагат и не вършат неестествени действия.


Преведе Shali от www.detki.de