Тънкости при приготвянето на калмари?

  • 111 472
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 9 903
Има ли тънкости? Има ли значение кога се слага сол? Варят ли се преди пържене? Чух нещо за варене в прясно мляко. Колко време се варят, за да не станат жилави? С какви подправки вървят?

Днес пържих, станаха много хубави, но мааалко жилави. Сос от майонеза, кисело мляко и кисели краставички им върви страхотно, препоръчвам  Peace

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 576
Съвсем наскоро правих калмари. Добре че бяха почистени! Но предварителното варене е задължително. Стават много хрупкави и вкусни като се опържат. За съжаление се ядат веднага, че не нас ни остана малко и на другия ден бая жилавки бяха станали. Аз ги варих във вода с  малко сол. Дано съм била полезна.

# 2
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Не се киснат в нищо предварително и не се варят преди пържене, така поне е при морските калмари. Почистват се, режат се на парчета с дебелина един сантиметър, овалват се в брашно, изтръскват се и се пържат. Може да се овалят и в белтък. Слага им се само сол.
Пълнени ка … 72;ри

# 3
  • Мнения: 279
Не е необходимо да се варят предварително и се пържат за съвсем кратко-3-4 мин.В противен случай стават жилави.
Могат да се сервират и със сос от равни части майонеза,кисело мляко и горчица,подправен с пасиран чесън.

# 4
  • Мнения: 9 903
благодаря сърдечно.
Утре ще си направя още.

# 5
  • Мнения: 4 380
Тънкостта е много кратка топлинна обработка. Това е. Не че няма рецепти с дълго варене, разни пълнени калмари които доста време се пекат, но аз така сготвени калмари без да са жилави не съм пробвала.

# 6
  • Мнения: 6 243
В никакъв случай не се варят. Пускала съм рецепта за калмари вече в този форум - става дума за панирани в белтък - препоръчвам я. (не ми се пише отново, има я в библиотеката).

Аз лично ги ям без сосове, но аз не си падам по сосчета по принцип.

# 7
  • Мнения: 4 380
Как така не се варят? #Crazy Laughing Мога да ти изредя поне десетина салатки с варени калмари. Варят се 3-4 минутки, не повече.
Варят или пържат- зависи от рецептата, важно да не е продължително.

# 8
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
От калмари се правят супи, яхнии, пълнят се и се пекат на фурна и на скара. Нито едно от тези ястия не става за 3-4 мин. Пържат се за кратко, не защото стават жилави, а защото се препържват бързо, сочността им се губи и стават като гумени.

# 9
  • Мнения: 3 251
Ето от мен една РЕЦЕПТА

# 10
  • Мнения: 4 380
От калмари се правят супи, яхнии, пълнят се и се пекат на фурна и на скара. Нито едно от тези ястия не става за 3-4 мин. Пържат се за кратко, не защото стават жилави, а защото се препържват бързо, сочността им се губи и стават като гумени.


Правят се. И винаги в рецепти с дълга топлинна обработка са гумени. Опитай да ги свариш по-дълго и ще видиш. Това не е свързано с запържването им. С варене по-задълго става същата работа.

# 11
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Единственото, което твърдя е, че калмарите се приготвят по много и различни начини, които предполагат готвене за повече от 3-4 мин.
Правила съм и яхния, и печени на фурна и на скара, за това и пиша по въпроса Wink.
Приятен ден!

# 12
  • Мнения: 4 380
Това казвам и аз- рецепти бол. И аз съм правила, затова съм толкова катогорична. Винаги където се обработват по-дълго стават "дървени". Confused

# 13
  • Мнения: 9 903
е, аз ги направих и по другия начин - сварени за 2 минути в 1:1 вода и мляко, после изпържени. Станаха по-жилави наистина, може би и заради това, че ги нарязах на кръгчета по 1 см, а колкото по-тънки, толкова по-добре. Иначе вкусно. Не си струва варенето, ако ще се пържат после  Peace

# 14
  • Мнения: 27 524
Ние си ги взимаме почистени, режа шапките на шайби. Досега не съм варила предварително. Овалвам в патафри, с бира, белтъци на сняг със сол и брашно и пържа в сгорещена мазнина. Не стават по-жилави от нормалното, все пак не могат да се меки прекалено, не би било нормално.

# 15
Както казва Теор, рецепти всякакви и за кратко и за дълго готвене, но само ако за пресни.

# 16
  • София
  • Мнения: 2 057
Това казвам и аз- рецепти бол. И аз съм правила, затова съм толкова катогорична. Винаги където се обработват по-дълго стават "дървени". Confused
Кажи как ги приготвяш тези за скара? Вариш ли ги? Марината? Преди говини в Турция ядох прекрасни калмари на скара. Имах чувството, че са били в някаква паста/салса преди да ги метнат на грила?
Също ми харесват и задушени/варени, както ги приготвят в южна Хърватска.
Ако някой има подобни средиземноморски рецепти моля да сподели!

# 17
  • Мнения: 784
За да не са жилави калмарите единствения начин е да се купят пресни такива - т.е. да не са замразени или размразени - продават такива в Метро и някои др.магазини.

Яла съм калмари и Гърция и Испания - там по принцип се готвят пресни - нямо по-крехко и вкусно нещо!

# 18
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Това казвам и аз- рецепти бол. И аз съм правила, затова съм толкова катогорична. Винаги където се обработват по-дълго стават "дървени". Confused
Кажи как ги приготвяш тези за скара? Вариш ли ги? Марината? Преди говини в Турция ядох прекрасни калмари на скара.

И аз се интересувам за калмарите на скара, дори мислех да пусна тема.
Бях питала в едно заведение как ги приготвят, но нямам спомен вече, имам някакъв смътен спомен, че престояват предварително в марина Thinking

# 19
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Пълнени калмари на скара

калмари
сирене
зелени чушки
зехтин
чесън
сол, пипер
лимон

Почистваме калмарите и ги измиваме хубаво. Пълним ги със сиренето и нарязаните чушки. Забождам края им с клечка за зъби. В една купа се слага зехтина, счукания чесън, солта и пипера. Всичко се обърква хубаво. С маринатата се заливат калмарите и се оставят в хладилника (най-долу) за 2-3 часа.
След това се слагат на скарата, да не е много силна. Печат се за около 6-7мин от всяка страна.
Сервират се с резенчета лимон.
Не давам количества на продуктите защото зависи колко калмара ще правя. За 4 калмара, слагам около 100мл зехтин, 2бр. чушки и 2 скилидки чесън.

Между другото калмарите са два вида- бели и розови. Розовите стават по-крехки.

# 20
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аз ги запържвам натюр в зехтин и малко чесън - после малко лимон и стават супер  Mr. Green
Пробвала съм пълнени - станаха жилави и недобре опечени  Sick хубаво е да са по-дребни калмари (тубата) и да са съвсем пресни  Thinking
Иначе купувам изчистени туби калмари от метро или от рибния щанд на халите

# 21
  • London
  • Мнения: 292
Здравейте момичета,
в този форум съм само консуматор.Но в тази тема реших да се запиша.
За калмарите да кажа,че даже и почистени те имат една много тънка ципа която ако не се махне
при топлинна обработка става калмара жилав.
Не е много трудно и ципата е много тънка,само е трудно да я започнеш.

# 22
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Преди два дни си измислих да ги направя на скара- но не оребрена, а тефлонова.
Поръсих ги със зехтин, сол, соев сос, без да ги размразявам предварително, станаха чудесни, крехки и нежилави

# 23
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 975
Купих си замразени калмари от Била, може ли без да ги варя да ги панирам само ???

# 24
  • Мнения: 279
Купих си замразени калмари от Била, може ли без да ги варя да ги панирам само ???
Даже е препоръчително да не се варят.И аз вчера правих калмари за обяд.Както са сурови/моите бяха предварително почистени/ ги нарязах на колелца,осолих ги и ги изпържих само леко оваляни в брашно.В нашето семейство сложните панировки не са на почит, защото в крайна сметка от яйца,галета и пр.продукти не е ясно какво точно ядеш.
И още нещо важно за калмарите:пържат се съвсем кратко,само леко да се зачервят.В противен случай стават ужасно сухи и жилави.

# 25
  • Мнения: 11 747
Аз съм "за" неваренето.Правих миналата седмица на скара,за 7 минути общо от двете страни - бяха много крехки.Сложих и снимка в темата "кой какво е готвил...

неваренето преди друг вид обработка имах предвид.

Общи условия

Активация на акаунт