Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Видин
 • Мнения: 5 895
Отбиване на детето и какво означава инволюция на                   лактациятаОтбиването на детето като правило представлява за майката доста сложно и психологически мъчително действие.Защото се е наложило общественото мнение, че колкото по-голямо е детето, толкова по-трудно се отбива.Затова на кърмещите майки се препоръчва да приключат с кърменето до годинката, защото на 1,5 годинки детето вече нама да я “пусне”.Но в действителност, когато отбиването се случва във физиологическите срокове, то става безпроблемно както за майката, така и за детето.

Лактацията, както и всеки друг процес в организма, минава през няколко стадия:
•   Установяване
•   Зрялост
•   Инволюция


Установяването на лактацията става в първите 1-3 месеца след раждането.В това време коластрата се заменя от зрялото мляко, млечната леза се адаптира към процеса на лактацията и отминават болезнените усещаня при препълването на гърдите.

В периода на зрялата лактация, гърдите вече не се препълват с мляко – произвежа се толкова, колкото е необходимо на детето и гърдите се намират в състояние на равновесие.

Зрялата лактация се заменя от инволюция, която настъпва към 1,5-2,5 години.В периода на инволюцията на млечната жлеза, състава на кърмата значетелно се променя – то става изключително наситено с биологичести активни вещества: имуноглобулини, антитела, хормони, и т.н.По имунни свойства, млякото в стадия на финала на лактацията е съпоставимо с коластрата и в това има дълбок биологически смисъл.При отбиването, детето се лишава от имунната поддръжка от страна на майката, затова то трябва да има запас от устойчивост към инфекции.И действително, дечицата отбити в стадия на инволюцията на млечната жлеза т.е. на 2-3 години, почти не боледуват в продължение на половин година след приключване на кърменето.При несвоевременно прекъсване на кърменето детето може да заболее в течение на месец.

По какви признаци може да се определи, че настъпва инволюция на млечната жлеза?
1.   По срока та лактацията.Инволюцията никога не настъпва по-рано от 1,3 годишна възраст на детето.При нормална лактация, тя по правило настъпва към 1,5-2,5 години, а при настъпване на следваща бременност или когато майката има хормонални проблеми, може и по-рано – от 9 месеца до 1,2 години.
2.   По физическото състояние, което възниква след кърмене. Ако майката е готова за спиране на лактацията, то по време на кърмене тя има усещането че детето и “ изсмуква силите”.След кърмене тя  чувства слабост и сънливост, понякога не може веднага  след кърмене да стане от леглото, а ако стане, може да получи световъртеж и даже припадък. Освен това, се появява и болезненост в зърната.
3.   По  повишената сукателна активност на детето.Свързано е с това, че детето вече е пораснало, а млякото значително е намаляло.Затова детето се опитва да стимулира производството на мляко като суче често, ту от едната, ту от другата гърда.То се впуска в такова неуморно сукане, точно като новородено.
4.   По психологическата умора.След неуморимата сукателна активност на детето, която причинява физическа умара на майката и болезненост в зърната, у нея постепенно се надига желанието да избяга от своето чедо.Обаче не трябва да бъркаме истинската психическа умора на жената с желанието и да прекрати лактацията с срок, определен от общественото мнение.Тъй като се счита, че е нужно да се кърми само до първата годинка, много жени започват да чувстват “психическа умора” от кърменето още на 1 година и 2 месеца.На тях им се струва, че са кърмили детето доста повече от утвърдения срок и много са се уморили от детето – сега трябва да си починат от него.Затова трябва да предпазим майката от подобна самозаблуда и преди всичко да помислим за психологическия комфорт на детето.
Ако всички изброени признаци са се появили, значи и майката и детето са готови за отбиването.

Как най-добре да стане отбиването, ако всички физиологически срокове са на лице?    

 Процеса на отбиване от гърдата, когато и майката и детето са готови за него, преминава спокойно и без проблеми.Започвайки подготовката за отбиването, майката трябва да вземе под внимание следните моменти :
•   Възраст на детето -  то не трябва да е по-малко от 1,5 години.
•   Състоянието на лактацията – действително ли от известно време насам се проявяват признаците на инволюцията на млечната жлеза?За да провери това, майката трябва да се раздели със своето дете за деноонщие, като го остави например на неговата баба или татко.Ако за това денонощие не се забелязва болезнено препълване на гърдите, те не са станали плътни и горещи, значи жената е готова за отбиването на детето си.Ако пък само след 12 часа майката е готова да дотича при детето си, за да облекчи със сукане препълнените и гърди, значи тя не е готова за спирането на лактацията и подобно насилие над организма ще се отрази зле на здравето и на майката и на детето.
•   Продължителност на инволюцията – тя трябва да продължи не по-малко от 2 месеца, иначе детето няма да успее да получи достатъчно количество антитела и имуноглобулини за имунна защита.
•   Годишното време – за отбиването, най-подходяща е късната есен, зима или ранна пролет.След настъпването на същественото затопляне и до първите мразове, се повишава патогенната микрофлора, зачестяват стомашните инфекции и затова даже и лекарите не препоръчват отбиването да става по това време.
•   Фазите на луната – този момент най-добре е да се обсъди със консултант по кърмене.
•   Състоянието на детето – то трябва да е абсолютно здраво, да няма активна алергия, растеж на зъби или друго неразположение.Освен това, детето трябва да може да заспива само в отсъствие на майката и без помоща на гърдата.


Планирайки отбиването от гърдата и знаейки всичко казано до тук, можете да пристъпите към реализация на плана.Това може да стане по два начина :

Първи начин : най-добър от физиологическа гледна точка и най-естествен, но не винаги достъпен.Майката просто трябва да отсъства от дома за 3-7 дни и да се появи в нова роля.Ако детео, в нейно отсъствие е обкръжено с достатъчно занимания от таткото или бабата, то обикновено ще забрави гърдата за 2-3 дни и ще се научи да заспива по друг начин.Това може да бъде вечерна приказка, песен или гушкане на играчка.
Никога не трябва в тази ситуация да давате на детето биберон-залъгалка, бутилка с вода или мляко.Не трябва да заменяте привързаността към майката с привързаност към предмет.За случайните нощни пробуждания, трябва да приготвите чашка.След отбиването, много деца по време на сън изпитват желание да пият нещо.Те могат да се събудят от нощния сън, да пият нещо и спокойно да продължат съня си.Затова този, който остава с детето при раздялата с майката, трябва да бъде готов за такава ситуация.
След раздялата, майката се връща при детето в съвсем нова роля и му казва, че вече няма мляко.Обикновено, при твърдо поведение на майката, детено забравя за гърдата и престава да настоява за “ти-ти” примерно за седмица.Забравянето ще стане още по-леко при наличието на допълнителни положителни емоции :гостуване при любимата баба, возене на въртележките в парка и т.н.

Втори начин : това е бебето да се сложи да спи, без помоща на гърдата.Това обаче трябва да стане от друг човек, а не мама.Може да го направи бабата, татко или детегледачката, когато мама през деня е излязла до магазина например или просто по работа.В началото детето трябва да се научи да заспива без мама през деня, а след това и вечер.От този момент, от който детето започне да заспива самичко, то трябва да остане да спи с таткото или бабата, а майката да отиде на друго легло .Така малкото ще започне да проспива и сутрешните кърмения и безболезнено ще се раздели с гърдата.Такова отбиване продължава около месец.

Какво се случва след отбиването?  

 Ако прекъсването на лактацията се вписва във физиологическите срокове, то жената не се нуждае от пристягане, допълнително изцеждане и каквото и да било друго вмешателство.В течение на първото денонощие след последното кърмене е възможно гърдите леко да се напрегнат, но напрежението скоро ще изчезне.След около седмица след прекратяването на кърменето при стискане от гърдата може да се отделят 1-2 капки прозрачна течност, приличащи на коластра, която се отделя и по време на бременност.Тази течност ще я има в гърдите доста дълго време.
Необходимо е така също да се отчете, че края на кърменето се отразява  на емоционалното състояние и на жената.Тя силно преживява раздялата с детето и факта, че я няма вече тази връзка между тях.Много често при жените се появяват сантиментални настроения, плачливост.Това е временно явление и настроениено непременно ще се подобри след около 1-2 седмици.Майката може да се утеши в тази ситуация с факта, че тази раздяла все някога ще стане, че детето неизменно расте, става все по-самостоятелно и рано или късно се отделя от майката.
Много често майките предават своите преживявания и на детето буквално.На тях им се струва, че и то страда така, както и те.Но повечето деца на възраст 2-3 години преживяват отбиването по-леко от майките и бързо забравят промяната.

Спешно отбиване  

                                                  Не винаги животът тече гладко.Понякога се налагат ситуации, когато майката се налага да отбие детето не по свое желание.Например, когато и се налага да проведе курс на лечение несъвместимо с кърменето, да лежи в болница,спешно да замине някъде и т.н. Такива ситуации не винаги налагат спиране на кърменето.Ако майката се налага да се раздели с детето за 1-3 седмици, тя може само временно да прекъсне кърменето.За да се предпази от неприятности и за да съхрани лактацията е необходимо да се изцежда 6 пъти на ден.И когато се прибере, кърменето да се възобнови.

Следва да отбележим, че ранното отбиване на детето таи опасности както за майката, така и за детето.
За майката е опасно, защото може да възникне мастит или абцес, неприятни усещания от препълнени гърди, които продължават не една седмица.
За детето е опасно затова, че заради недобре подготвената имунна система, то ще започне да боледува често.Решавайки да отбие малкото на 9 месеца например, майката често не подозира, че в резултат на това детето може да се разболее след месец примерно.При тежки боледувания, дечицата отказват храна и течности и страдат от обезводняване.Именно в тези моменти кърменето може да се окаже за детето средство за оздравяване, а когато лактацията е прекратена, майката не може да облегчи състоянието му.

Ако все пак се случи така, че ситуацията е безизходна и трябва да прекратите лактацията, възползвайте се от следните съвети :

•   Не пристягайте гърдите, това няма да спре кърмета, но може да предизвика мастит.
•   Обърнете се към лекар – мамолог или акушер-гинеколог и проведете спирането на кърмата под негово наблюдение.
•   Не се увличайте в цедене, тъй като цеденето не спомага за бързото спиране на лактацията.


Преведе Shali от www.rebenok.com

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Много информативно - досега не бях попадала на толкова детайлни обяснения какво точно става и как да провериш дали има готовност и при майката Simple Smile
Но пък толкова мъчно ми стана,докато четох,че с олекчение си мисля колко мнооого време имаме дотогава.В този род на мисли - някой да знае дали кърменето води до пристрастяване Mr. Green

# 2
 • Видин
 • Мнения: 5 895
Аз до сега съм срещала термина инволюция на лактацията , но обяснетията са били твърде оскъдни. Случайно се натъкнах на такава тема в един руски форум за кърмене, където майки споделят какви са били усещанията им и как е настъпил този процес при тях.Много ми беше интересно, затова се разрових и открих тази статия. Ако някой прояви интерес и чете руски, ще му дам линка.

И в този форум има мами, които кърмят доста дълго вече и на които скоро им предстои да изживеят процеса, щи бъде интересно да сподлят после как са се чувствали.

Наскоро едно майче се оплакваше, че след отбиването ( преди годинката) детето е започнало да боледува, въпреки че го е кърмила. В тази статия мисля, че го има обяснението.Чак сега ми се изясниха и на мен доста неща.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 227
Шали, жалко, че не си видяла на сайта на Мамма - там има 3 статии за отбиването, преведени от ЕТ то дир-а, една от тях е и тази, която си превела, но пък нещата с отбиването са ти станали кристално ясни Grinning  и е хубаво за другите, да я видят.
Ето ги линковете:
Отбиване на детето
Отбиване на детето - 2
Време за отбиване на бебето. Кога настъпва то?

# 4
 • Варна
 • Мнения: 2 005
Много интересно четиво.... Чудя се, обаче, ще дойде ли момент, когато малчо да не се събужда през нощта за кърма? Така, по собствено желание? Защото той през деня не се сеща за кърмене, ако предложа, не отказва, но суче 1-2 минути и се отвлича, може би ако е по-гладен, мога да го задържа 4-5 минути. Заспива без кърма - особено, когато е сънлив Wink Но през нощта.....

# 5
 • Видин
 • Мнения: 5 895
Не бях я видяла Sad .
Ама нищо, здраве да е! Разчепках си малко сивото вещество, че ще закърнее само с бебешки грижи Wink , трябва да се тренира.

# 6
 • Мнения: 2 052
Макар, че кърмих доста, така се случи, че и трите големи деца ги отбих не по мое желание (веднъж заради втора бременност, веднъж заради болест и веднъж заради преместване и ремонти в друг град). Много ясно помня как и трите пъти преживях споменатите в статията песимистични и плачливи настроения, може би защото отбиването се е случило преждевременно.

# 7
А какво ще кажете за това?
Цитат на: Shali
Не трябва да заменяте привързаността към майката с привързаност към предмет.За случайните нощни пробуждания, трябва да приготвите чашка.След отбиването, много деца по време на сън изпитват желание да пият нещо.

Дали така не се създава привързаност към чашката, какво мислите?

# 8
 • assenovgrad
 • Мнения: 146
Цитат на: мислител
А какво ще кажете за това?
Цитат на: Shali
Не трябва да заменяте привързаността към майката с привързаност към предмет.За случайните нощни пробуждания, трябва да приготвите чашка.След отбиването, много деца по време на сън изпитват желание да пият нещо.

Дали така не се създава привързаност към чашката, какво мислите?

 Shocked
 Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

# 9
 • Мнения: 1 586
Тая статия определено ми смени представата за естественото отбиване. Не разбирам задължително ли е отбиването да стане точно по един от тези 2 начина - и двата ми се струват насилствени. Аз си го представях доста по-естествено - детето постепенно само започва да се отказва от сукане вечер, нощем и сутрин.

Не ми е ясно възможно ли е да настъпи инволюция без детето да е готово? Мислех си, че двете неща си вървят ръка за ръка, но от статията не оставам с такова впечатление.

А възможно ли е приспиването със сукане да е по-силен навик и да си остане въпреки инволюцията, ако майката не се отдели от детето си за известно време?

А бе, май повече въпроси ми се събраха отколкото отговори Simple Smile Ценното, което научих е, че кърмата при инволюция е подобна на коластрата.

# 10
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Аз имам една немска статийка (не много подробна,за жалост) относно сученето,което не е предизвикано от нужда за хранене.Там се разискваше точно това - кърмя ли,след като вече нямам мляко,но детето ми още суче Simple Smile Ако успея да я допреведа,ще я пусна още днес Simple Smile
Мисълта ми е,че очевидно може да стане инволюция без отбиване - просто когато детето по естествен път започва да суче все по-рядко,млякото логично търпи количествени и качествени изменения.А колкото за начините за окончателно отбиване - май всяка двойка мама-дете си намира собствен Grinning

# 11
 • Видин
 • Мнения: 5 895
И аз така интерпретирах нещата, относно двата начина на отбиване - когато детето суче само за приспиване а дефакто кърма в гърдата вече няма.Съдя по тези думи :
Цитат
Състоянието на лактацията – действително ли от известно време насам се проявяват признаците на инволюцията на млечната жлеза?За да провери това, майката трябва да се раздели със своето дете за деноонщие, като го остави например на неговата баба или татко.Ако за това денонощие не се забелязва болезнено препълване на гърдите, те не са станали плътни и горещи, значи жената е готова за отбиването на детето си.


И си ги обяснявам така - щом за денонощие гърдите не се препълват и не произвеждат някакво определено количество мляко, значи бебето ползва гърдата вече само за приспиване и залъгалка. Явно преди това инволюцията е настъпила и краят на кърменето е дошъл.Съветите са за отказвене на детето да ползва гърдата като приспивателно.
Така си го обяснявам аз.

# 12
Цитат на: Andrea$
Тая статия определено ми смени представата за естественото отбиване. Не разбирам задължително ли е отбиването да стане точно по един от тези 2 начина - и двата ми се струват насилствени. Аз си го представях доста по-естествено - детето постепенно само започва да се отказва от сукане вечер, нощем и сутрин.

Не ми е ясно възможно ли е да настъпи инволюция без детето да е готово? Мислех си, че двете неща си вървят ръка за ръка, но от статията не оставам с такова впечатление.

А възможно ли е приспиването със сукане да е по-силен навик и да си остане въпреки инволюцията, ако майката не се отдели от детето си за известно време?

А бе, май повече въпроси ми се събраха отколкото отговори Simple Smile Ценното, което научих е, че кърмата при инволюция е подобна на коластрата.


прегледах статията и намирам, че не изчерпва вариантите - не намирам личния си опит описан в нея... аз периодично предлагам на моите деца шанс да променят всеки установен от тях навик в случай, че им е омръзнал. така беше и с кърменето - няколко пъти след навършване на годинката когато сметнах, че аз съм готова да спра да го кърмя без лични за мен драми, предлагах на даниел да се опитва да заспи или да се успокоява без сукане. в един момент на 14-15 месеца се съгласи - идеята да замени  гърдата само с гушкане му се видя приемлива. кърмата ми спря абсолютно естествено, без проблеми, гърдите ми не са се препълвали след като спрях да го кърмя. та на въпроса ти както аз го разбирам - при нашата двойка майка-син събитията се развиха точно според твоите представи с малка подбутка от моя страна  - аз бях готова и той се съгласи, ако той не се беше съгласил, нямах нищо против да продължа Simple Smile  ...
учителят все още има какво да каже, де - ученикът още не го е надминал във всичко  Wink ...

# 13
 • Мнения: 1 586
Шали, честно казано нямам никакво желание по този начин да тествам дали ми е настъпила инволюцията Simple Smile Но знам ли, тогава може да ми дойде друг акъл Wink

# 14
 • usa
 • Мнения: 2 113
Цитат на: Anonymous
Цитат на: Andrea$
Тая статия определено ми смени представата за естественото отбиване. Не разбирам задължително ли е отбиването да стане точно по един от тези 2 начина - и двата ми се струват насилствени. Аз си го представях доста по-естествено - детето постепенно само започва да се отказва от сукане вечер, нощем и сутрин.

Не ми е ясно възможно ли е да настъпи инволюция без детето да е готово? Мислех си, че двете неща си вървят ръка за ръка, но от статията не оставам с такова впечатление.

А възможно ли е приспиването със сукане да е по-силен навик и да си остане въпреки инволюцията, ако майката не се отдели от детето си за известно време?

А бе, май повече въпроси ми се събраха отколкото отговори Simple Smile Ценното, което научих е, че кърмата при инволюция е подобна на коластрата.


прегледах статията и намирам, че не изчерпва вариантите - не намирам личния си опит описан в нея... аз периодично предлагам на моите деца шанс да променят всеки установен от тях навик в случай, че им е омръзнал. така беше и с кърменето - няколко пъти след навършване на годинката когато сметнах, че аз съм готова да спра да го кърмя без лични за мен драми, предлагах на даниел да се опитва да заспи или да се успокоява без сукане. в един момент на 14-15 месеца се съгласи - идеята да замени  гърдата само с гушкане му се видя приемлива. кърмата ми спря абсолютно естествено, без проблеми, гърдите ми не са се препълвали след като спрях да го кърмя. та на въпроса ти както аз го разбирам - при нашата двойка майка-син събитията се развиха точно според твоите представи с малка подбутка от моя страна  - аз бях готова и той се съгласи, ако той не се беше съгласил, нямах нищо против да продължа Simple Smile  ...
учителят все още има какво да каже, де - ученикът още не го е надминал във всичко  Wink ...


взе да ми става навик да пиша без да се логна... гостът отгоре бях аз

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт