Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 март 2005, 19:36 ч.

Кърмене и захранване на бебетата-основни правила

 • 31 424
 • 110
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 556
Привет на всички настоящи и бъдещи Майки в България. За съжаление работя като педиатър в Гърция и не мога да бъда пряко полезен, но четейки форума мисля, че е необходимо и в България да навлязат широко по-съвременни концепций за детското хранене, които да съчетават традицията с новостите-новости от гледна точка на развитие на науката и нови данни за погрешни тактики и неподходящи храни. Искам да Ви предпазя от дилетантски мнения и да Ви убедя, че единствено личният Ви педиатър е този, които би трябвало да е абсолютно компетентен по тези въпроси и да Ви съветва на всяка стъпка. Няма единно мнение относно детското хранене-има школи и направления които се различават съществено по подхода и по начина на включване на храните, както и по вида на употребяваните храни. Няма абсолютно вредни подходи, както и абсолютно верни такива. Ако се доверявате на школи със световен авторитет и традиций като немската, английската,френската, американската или на Северният "алианс" страни-Дания, Финландия,Холандия, Швеция,Норвегия.
няма да сбъркате-различията отразяват национални особености и опит и до известна степен е въпрос на това кое на Вас Ви допада като разбирания. Избягвайте крайните мнения, фанатизираните "за" или "против", както и дилетантите-тези последните твърдяха в Швеция например преди 4-5 години колко е вредна имунизацията против коклюш и пропагандираха за спирането и. След първата зима на масови коклюшни епидемий, замълчаха-но жертвите си останаха жертви. Липсата на доверие във Вашият педиатър е причината да се вярва на какви ли не недомислици-имайте доверие на лекаря си-той трябва да Ви дава решения-ако не го прави-сменете го.

Част 1

Кърмене:
Ограничаването или изместването на кърменето с изкуствени млека винаги е било и ще си остане погрешна тактика. Основното правило за добавяне на изкуствено мляко към кърменето е недостатъчен прираст на тегло на бебето или влошаване на прирастта на тегло след първоначален добър такъв. Това лесно се установява с контролните тегления всеки месец. Всички днес, особено в Европа, смятаме, че кърменето може да продължи толкова дълго, колкото майката го желае, но практически след 5-ия месец детето не може да е само на кърма, поради недостатъчното количество важни хранителни вещества в кърмата като желязо, Vit.D, микроелементи. Спирането на кърмата при майка не можеща или не желаеща да кърми днес навсякъде става медикаментозно.
Основата за успеха на кърменето е ранното поставяне на бебето на гърдата-на 4-5 час след раждането, пълното изпразване на гърдата,както и избягването на биберони в първите дни.
Относно броят на кърменията за съжаление основното правило не е "до поискване". Бебетата, особено в първите месеци, нямат добър контрол на апетита и поради това често плач от друго естество се приема за глад, вследствие на което децата се прехранват излишно (основна причина за бебешки колики). Освен  това известно е, че някой бебетата са с особено добър апетит и могат да се хранят практически на всеки половин час-но теглото им ще се удвои за първият месец-нещо, което днес се смята за особено нежелателно.

Един добър режим на хранене е:

->на  2-2,5 ч пез първата седмица до стабилизиране на кърмата.
-> 8 кърмения до края на първият месец -6 дневни и 2 нощни.
-> 6 хранения до към 5-6 месец,които после, с началото на захранването се ограничават до 4-5 хранения дневно.
Разбира се часовете са еластични в известна степен, но две неща не са приемлиеви- хранене на по-малко от 2 часов интервал след 1 месец, както и нощни хранения след 12 (24ч) след 2-3 месец.
Храненето на малки интервали след 1 месец (заедно с алергия към протеините на кравето мляко или към мазнините, използвани при производството на изкуственото мляко) е основна причина за неспокойствие на бебетата, както и за бебешки колики. Ако се постигне хранене на 3 часов интервал (приблизително) през първият месец е много по-лесно да се гледа едно бебе в последващите месеци от гледна точка на спокойствие на детето и липсата на плач.

Относно тактиките на кърмене.
Гърдата трябва да е сравнително омекнала, когато се поставя детето- от напрегнати гърди поради много мляко е трудно да се кърми-затова леко изпразване в началото помага бебето да се кърми по-лесно. При кърменето се стремим бебето да захване колкото се може по-голяма част от ареолата, а не само зърното, за да има добър вакуум. Следим нослето да не е запушено от хрема или от гърдата. След края на кърменето с пръст се прекъсва вакуума и се отделя детето от гърдата.
Едно здраво бебе за 10-15 минути поема необходимото му количество. По-дълго време на "престой" води до рагади на зърното и последващи проблеми. Единствен критерий за достатъчността на кърменето е прираста на тегло, както и броят мокри памперси през денонощието (равен на броя на кърменията)-тежък намокрен памперс, не просто навлажнен. Излишно е да се тревожите дали кърмата Ви е достатъчна-поискайте да Ви претеглят бебето-ако наддава добре на тегло няма проблем. Когато децата се кърмят, не се дава нищо друго освен кърма-нито чай, нито вода, нито сокове-нищо. Това особено важи за първият месец. Добре е да се сменят гърдите в рамките на едно кърмене-тоест да се изпразни напълно едната гърда и щом като детето забави ритъма на сукане, да се постави на втората гърда за около 2-4 минути. Следващото кърмене започва от последната гърда и завършва с първата. Уригването е много важно за бебетата-деца които бързо свършват кърменето,практически могат да поемат още кърма, ако се вдигнат да се уригнат. След това се поставят отново на гърдата. Така се изпразва по-пълно гърдата-има повече мляко и детето наддава по-добре на тегло.


Част 2
Захранване, отбиване, добавъчни храни.

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Много хубаво, ела тук, да те запозная с моята педиатърка. Тя е като 95% от българските педиатри. Ако не бях достатъчно упорита, вероятно с нейната компетентна помощ по отношение на кърменето щях да отбия детето си към 40-тия ден. Изобщо, толкова много жени отбиват бебетата си поради незнанието и липсата на информация от страна на педиатрите си, че е просто срамота, че МЗ не предприема мерки по въпроса.

Аз не съм педиатър, нито здравен работник. Имам 20-месечен опит като кърмеща майка и информация за кърменето от хиляди кърмещи майки зад гърба си. Моята гледна точка и моят опит се различават от част от това, което си писал, но е хубаво някой да представи и другата гледна точка  Grinning

# 2
 • Банкя
 • Мнения: 2 410
Близо е до моите разбирания за кърменето и до разбиранията ми за добър педиатър Simple Smile Благодаря!
За съжаление в България засега нямаме школа за кърменето и захранването, но кой знае, може точно в този форум да се създадат основите Grinning
Аз по принцип съм практичен човек и затова привърженик на умерените хипотези.

# 3
 • Мнения: 6 147
Бърди, извинявай, но не разбрах "поантата" на този пост. Аз съм от дилетантите - не съм медик. Смятам, че съм здравомислеща майка, обаче, и се старая от наличната информация да извлека, това, което ми се струва разумно и относимо към двете ми деца.
Добре дошъл сред нас, дано това не е епизодично включване, ще се радвам и занапред да споделяш опита си на педиатър. Не споделям ентусиазма ти относно педиатрите. По доста въпроси, не аз, а моята и на децата ми лична лекарка, е пълен дилетант. Визирам кърменето с всичките му особености и проблеми.
Този форум не е източник на медицинска информация. Надали има някоя от нас, която да разчита само и изключително на мненията тук. Той е място за обмяна преди всичко на опит и даване и получаване на подкрепа. Каквато у педиатърката си аз не намирам.

# 4
 • Мнения: 7 556
Това което пиша е точно това което работя, което от практиката дава за мен и моите майки най-добър резултат. Освен това прочетох тук доста неща, които ако ги спазвате само проблеми ще имате-знаете ли например, че в БГ имунизационен календар липсват две от най-важните детски ваксинации и че никой днес в света не ваксинира срещу полиомиелит чрез капки? Затова това са моите "два цента" Embarassed
Навсякъде по света с деца се занимават само Педиатри не джи-пи   та. Крайно безотговорно е да се водят деца при дж-пи-та за редовни ваксинаций, прегледи, проследяване.

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Цитат на: Birdie
Освен това прочетох тук доста неща, които ако ги спазвате само проблеми ще имате

Под тук може би имаш предвид някой от другите форуми?! Ваксините и джипитата общо взето тук рядко ги обсъждаме Wink това е форум, посветен изключително на кърменето и захранването на бебетата.

# 6
 • Мнения: 6 147
Майка му и мечка!
Пиле, ти тая вечер си решил да сееш мъдрост на раята ли, що ли!
Най-безотговорно ти заявявам, че личната лекарка на мен и на децата е педиатърка. В случая безотговорността я проявявам към себе си, но нЕмам нерви да ходя при двайсе и осем лични лекари - за всечи член от фамилията по един. За да спиш спокойно след всичко,прочетено  ТУК, ще ти кажа, че поне като имам "женски оплаквания", ходя на "личния си гинеколог". ppp

# 7
 • Мнения: 7 556
Разбираем е ентусиазмът Ви-но,
нещата са много сложни и има много нюанси на една и съща тема.
В много случаи се водите от чисто емоционални съображения, но темите са много сложни и многостранни за да се отговори с едно "да" или "не". Хората изпитват различни проблеми и е много трудно да се дадат праволинейни или едностранни напътствия. Нашата задача навсякъде по света е не да "ръсим акъл" а да помагаме майките да имат по-малко проблеми. Целта на поста ми е точно такъв-мненията там са балансирани и изразяват едно средно-европейско разбиране на нещата. Позволете да го зная това след толкова години работа...

# 8
 • Мнения: 3 161
Естествено е радостно да има професионални педиатри сред нас, за да не изпадаме в "дилетантски" крайности, но искам да отбележа, че ние тук се ръководим не от педиатрите си, а личния си опит на кърмещи майки, който понякога тежи много повече от нечия диплома. Във вижданията си за кърменето се ръководим от богат набор от книги и статии, които старателно се превеждат от множество източници: така "покриваме" именно западните школи, които и Вие цитирате (плюс руската). Въпросът ми е Вие към коя школа клоните и какво е отношението Ви по следните въпроси:
1. Кога се въвеждат първите твърди храни? Какви са те?
2. До каква възраст препоръчвате да се кърми?
3. В кои случаи предлагате заместване на кърмата с адаптирано мляко?
Ще Ви бъда благодарна за разясненията.

# 9
 • Мнения: 1 349
с интерес следя темата ..... нямам против да прочета как е в Гърция и въобще, не виждам защо да се заяждаме със човека... той си изразява мнението, както и всички ние и за мен то е добре дошло  Grinning

# 10
 • Варна
 • Мнения: 2 007
Убеждавам се колко различни са бебетата.
Може ли няколко въпроса?
- Какво става, ако бебето не е поставено на гърда до 4-5 часа след раждането му и какви последици може да има? И кога това е оправдано?
- След като спазвах съвета на нашите педиатри от болницата за кърмене 2х10 минути на гърда (максимум още 2-3 минути), детето наддаваше слабо в първите три седмици. След увеличаване на интервала на кърмене (понякога до 20-30 минути от едната гърда и още 10-15 от другата), то започна да наддава по килограм на месец (в първите два месеца). Това значи ли, че е имало някакъв проблем?
- Тегленето е верен показател, но ако се прави веднъж в месеца достатъчно ли е?

Благодаря предварително. Виждам, че работите за решаването избягването на проблемите в детското хранене, за което Ви пожелавам успех!

# 11
 • Мнения: 7 556
Малко е тъжен факта, че не педиатърът е Вашият ориентир. Почти навсякъде пациентите се ориентират по педиатъра си и му имат пълно доверие. Повечето от книгите и статийте се пишат не особено внимателно, подбудите за написването им са далеч от чистият професионализъм.
Не се обиждайте-Ние помагаме- не става въпрос да се засяга който и да е било-но дори и да има противоположни мнения конфронтацията и сарказма са най-малко уместни.
Аз по образование и практика съм немска школа. Така или иначе основателят на Американската Педиатрична Асоциация е немец-емигрант от Европа- Др. Абрахам Джакоби-американците не обичат много този факт  Simple Smile.
Трябва да се прави разлика между отбиване и захранване-захранването не означава отбиване, тъй като с него не целим да спрем изобщо кърменето, а само да го обогатим. След 6 месец кърменето освен от психологична гледна точка не предлага нищо в повече в сравнение с цял ред твърди храни подходящи за бебето. Общо взето е прието само две хранения да се заменят с чужди храни за целият период до 1 год.възраст, а всички останали хранения да са кърмене толкова дълго,колкото майката желае. Не сме против кърменето, против сме изключително само кърмене след 5-6 месец. Има много проучвания относно необходимостта от добавки на витамини и микроелементи, на които кърмата е бедна и не може да се обогати по никакъв начин защото нуждите на бебето са много по-големи. Освен това бебетата на само кърмене са доста по-тежки от нормалното, което е мега риск за късни Сърдечно- съдови заболявания. Теглото на бебетата се оценява по криви на растеж и е много важен елемент от редовните детски прегледи.

* първите твърди храни-4,5 месец-следобед 16-17 ч- са в зависимост от страните- или плодов сок или 2 плода-ябълка или круша-пюре или брашно от ориз смесено с тези плодове и сокове като бебешко пюре. ЗАБРАНЕНО Е ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БРАШНО КАТО ХРАНА ПОД ВСЯКАКВА ФОРМА ДО 11 мес, възраст-вкл макарони и фиде. Установено е от десетилетия че ябълка или круша са най-безвредни и се приемат най-добре. Сок от моркови също е добра алтернатива. С тези комбинации търпеливо се захранва бебето в продължение на 2-3 седмици, като се запазва кърменето във всички останали хранения. Спокойно може и да се кърми и след плодовете, ако детето иска или ако не може да приема добри количества в първите седмици.

*второто хранене с твърда храна (5-6 м) е в часовете 12-13-14 и имитира нашето основно хранене-започва се когато детето приема добре плодовете следобяд и се започва обикновено с картофено-морковно пюре като моркови/картофи съотношението е 2 части/1 част. Повечето от бебетата се запичат от картофи или им се повръща от тях-може да опитате чисто морковно пюре. Соли ли се? Американците не солят бебешкото ядене, повечето в Европа обаче го правят по простата причина, че никой на света не яде напълно безсолно ядене-аз препоръчвам сол колкото яденето да има вкус-не повече и затова моите бебета ядат по-добре  Stuck Out Tongue . Няма вреда от солта,ако е в логично количество. После следва постепенно обогатяване на диетата по програма, като се запазват всички  останали кърмения колкото майката иска-може и до 2 години...

*За пълно заместване на кърменето с адаптирано мляко може да се говори само ако кърмата е крайно малко или майката не иска да кърми. Има обаче много случаи, когато кърменето е недостатъчно и бебето не наддава добре. Освен това кризата в кърменето около 3-ият месец е известен феномен от векове. Това е голяма тема и не мога да пиша тук подробно, но необходимо е да се знае, че нищо не предизвиква толкова фини и трайни промени в мозъчните функций, както недоимъчното хранене в първите 4-5 месеца от живота.

В заключение- храненето е добавъчно на кърменето-и не цели спирането му.

# 12
 • Мнения: 3 161
Благодаря за изчерпателния отговор. Педиатърът ми прие избора ми да кърмя на поискване, но не можа да ми даде никакви конкретни препоръки и съвети (освен да не кърмя повече от 20 мин., защото ще ми разрани зърната - оказа се невярно). Така че за начало се доверих на приятелка (и косвено - на нейния педиатър) от Германия, а после на Хана Лотроп и "Книга за кърменето". Сигурно не всичко, написано там, е вярно: като човек, занимаващ се с някакъв вид наука, съм далеч от убеждението, че има само една вярна теория и че тя няма да се промени в следващите примерно 10 години. Но засега това, което намерих и в книгата, и в този форум, работи перфектно, детето ми е спокойно, здраво, имам кърма вече 18 м. - какво повече да искам?
Ще се радваме да ни давате професионалните си съвети; в някои от другите Ви (ти?) отговори намерих разумни и убедителни неща. Но имайте предвид, че тук не сме дилетанти, а майки, които са изчели много, преосмислили личния си опит и опитващи се да го предадат на други майки. Ако педиатрите ни вършеха тази работа успешно, нямаше да  губим времето си всеки ден тук. И нямаме нужда да ни предпазва някой една от друга, а по-скоро от дилетантски съвети, облечени в бяла престилка (визирам тези, с които аз съм се сблъскала; много ще се радвам да срещна педиатър, който е привърженик на кърменето и дава адекватни съвети).

# 13
 • Банкя
 • Мнения: 2 410
Цитат на: Birdie
*или брашно от ориз смесено с тези плодове и сокове като бебешко пюре. ЗАБРАНЕНО Е ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БРАШНО КАТО ХРАНА ПОД ВСЯКАКВА ФОРМА ДО 11 мес, възраст-вкл макарони и фиде. .


Само това не разбрах, ако може да поясните! Rolling Eyes

# 14
 • Мнения: 7 556
Да уточня първо-аз съм българин, завършил съм в България медицина, но не съм работил, само започнах специализацията преди да емигрирам през 1997...

"Убеждавам се колко различни са бебетата."

Да, много са различни и подходът наистина е строго индивидуален.

" Какво става, ако бебето не е поставено на гърда до 4-5 часа след раждането му..."

От векове се практикува бебето да се постави на гърдата веднага след раждането-сукането е безусловен рефлекс-всяко бебе се ражда готово да суче. Освен че се успокоява от допира, то поема и първите малки количества коластра, която е богата на калории и мазнини-така няма нужда от глюкозни рзтвори и др подобни. Освен това ранното сукане подпомага по-бързата контракция на матката след раждането и ограничава донякъде кръвотечението. Варварско е да се делят децата от майките и да се дават само в определени часове-това е от руски произход и го няма никъде по света. Бебето-при майката-никъде другаде...!!!

" След като спазвах съвета на нашите педиатри от болницата за кърмене 2х10 минути на гърда ..."

Бебето се оставя на гърдата минимум 15-20 минути- или докато заспи на нея, но не повече. Няма точно определено време-просто знае се от векове, че едно здраво бебе за толкова взема необходимото му количество. Това не важи обаче за първите 7-10 дена - тогава се кърми съвсем свободно окло 12 пъти на ден, докато се регулира млечната секреция. Броят на кърменията е много индивидуален показател, тъй като се влияе от времето за изпразване на стомахчето на бебето. Общо взето програмата 8 кърмения 1 месец, 6-7 от вторият месец дава най-добри резултати от гледна точка на наддаване на тегло, избягване на коликите, и спокойствие за майката. Бебетата НЕ МОГАТ сами да си регулират храненията, тъй като се намесват и нервно-психологични фактори и затова "до поискване" т.е напълно свободен режим ще Ви създаде повече проблеми и не е приложим за ВСИЧКИ бебета.


- Тегленето е верен показател, но ако се прави веднъж в месеца достатъчно ли е?

Да, много чувствителен показател, но заедно с кривите на растеж. Аз често го правя и на 15 дена, ако имам съмнения.

Трябвя да се гледа реално- аз насърчавам кърменето по всякакъв начин- но от друга страна в БГ има най-много рахит именно поради тези твърди позиций по отношение на добавъчното хранене.
Почти всички бебенца които виждам по снимките тук са с наднормено тегло-това е огромен проблем за късни СС заболявания...
Употребявайте оризово брашно-то е идеално за сгъстяване на пюрета и каши, много се харесва на бебетата и може да го използвате навсякъде. Използвайте също краве масло и зехтин, както и пилешки и месни бульони-идеални за да залъжем бебето при трудни храни като жълтък или пилешко месо.100 мл кърма =66 ккал
100 мл готова каша от прах=165 ккал
една порция плодове= около 35-40 ккал

Общи условия

Активация на акаунт