Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Мнения: 2 664
НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ЗАБЛУДИ ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ

ЗАБЛУДА:ДЪРВЕНИТЕ ИГРАЧКИ СА ОТЖИВЕЛИЦА[/color]
  ФАКТ:Това не е съвсем така.Най-добрите играчки за детето са именно дървените.Първо, те са най-безопастни и екологично чисти.Второ, благодарение на тях детето развива творческото начало у себе си.

ЗАБЛУДА:ПРИ ВСЯКО ХРАНЕНЕ ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА СЕ КЪРМИ САМО ОТ ЕДНАТА ГЪРДА
  ФАКТ
:Не е много ясно защо се препоръчва това.Ако стриктно спазваме този съвет , може да с еокаже, че бебето не си дояжда.Специалистите съветват при едно хранене бебето да се храни и от двете гърди.Това ще осигури равномерен притук на кърма и ще запази формата на гърдите от прела;ено разтягане на кожата.

ЗАБЛУДА:АКО ДЕТЕТО СУЧЕ ЛОЩО, ТРЯБВА ДА СЕ ДОХРАНВАС ИЗЦЕДЕНОТО МЛЯКО С ЛЪЖИЧКА
  ФАКТ
:Прилагането на този метод може да направи бебето "мързеливо кърмаче".Затова е по-добре да не се дохранва , за да може при следващото кърмене да суче по-добре

ЗАБЛУДА;ГЪРДИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИСТВАТ С БОРНА КИСЕЛИНА
  ФАКТ
:Често можете да чуете, че зърната на гърдите трябва да се изтриват с разтвор от борна киселина.Но това са противоестествени мерки, заради които детето може да се откаже от кърменето.ще се отнася до борната киселина, тя просто е вредна за детето.

ЗАБЛУДА:АКО БЕБЕТО ИЗОСТАВА В ТЕГЛОТО, ТРЯ БВА ДА СЕ ДОХРАНВА
  ФАКТ:
Такава мярка би стимулирала напълняванео, тъй като "нормите" за тегло нараснаха противоестествено, а оптималните норми са забравени.Ако детето е бодро, весело и се чувства добре, няма никакво значение, че изостава от нормата.

ЗАБЛУДА:СЛЕД РАЖДАНЕТО ЖЕНАТА ТРЯБВА ДА ПОЧИВА, ЗАЩОТО В ПЪРВИТЕ ЧАСОВЕ НЯМА МЛЯКО
  ФАКТ
: "Грижа" от този тип затруднява и усложнява кърменето занапред.Детето трябва да се сложи на гръдата веднага веднага след раждането.И не е голяма беда, ако майката няма кърма ден-два, дори повече.Коластрата, с която се храни бебето е много ценен продукт и достатъчна на детето за начало.

ЗАБЛУДА:ПЕЛЕНИТЕ НА БЕБЕТО ИМАТ ВРЪЗКА СЪС СТРОЙНИТЕ КРАЧЕТА
  ФАКТ
:Не вярвайте на твърденията , че стегнатите пелени са залог за стройни крачета.Отдавна е доказано, че това съвсем не етак.Няма никаква взаимовръзка между формата на краката и твърдите пелени

ЗАБЛУДА:РУМЕНИТЕ БУЗКИ СА ПРИЗНАК НА ДОБРО ЗДРАВЕ
  ФАКТ
:Руменината при децата не е залог за добро здраве.зачервените бузи, първо, могат да са особеност на организма на детето.Второ, да са реакция от студ, горещина и вятър.И трето, руменината може да бъде проява на алергия

ЗАБЛУДА:ПОДСТРИГВАНЕТО НУЛА НОМЕР Е ГАРАНТ ЗА ГЪСТА КОСА
  ФАКТ:
Много млади майки смятат, че ако детето се подстриже до голо, косите мъ ще израсхат гъсти и красиви.Но в крайна сметка такива експериметни с прическата няма да променят нищо, тъй като количеството коса при детето, както и цветът и , се определят от гените

ЗАБЛУДА:ТАПЕТИТЕ С ЖИВОТНИ ПО ТЯХ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ДЕТЕТО
  ФАКТ
:психолозите твърдят, че статичните фигурки на зайчета, мечета, котенца и корабчетана тапетите много дразнят малкото дете.по оценка на специалистите, за нервната система на малчугана са полезни спокойните цветове, например розовият, сивият, бледожълтият
Кандидатът на психологическите науки С. П. величко препоръчва в интериора да се използват оттенъци на зеленото.


ЗАБЛУДА:ДЕЦАТА РОДЕНИ С ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ СА ПО-СИЛНИ
  ФАКТ
:Разсъжданията за това, че децата, появили се на бял святчрез цезарово сечение , са по-силни и по-здрави от другите деца, съвсем не отговарят на действителността.по принци, без да е изминал тежкия път на раждането, малкоя човекизлиза на бял свят по-слаб.

ЗАБЛУДА:АКО ДЕТЕТО СКЪРЦА СЪС ЗЪБИ ИМА ГЛИСТИ
  ФАКТ
:много родители смятат, че као детето скърца със зъби по време на сън, значи са му се появили глисти.Обаче между тези две явления доказано няма никаква връзка.

ЗАБЛУДА:МАЛКИТЕ УЧЕНИЦЕ СЕ СПРАВЯТ ПО-ДОБРЕ С ПИСМЕНИТЕ ЗАДАЧИ 
  ФАКТ
:Напротив - оказва се, че малките ученици много по-лесно и просто се справят с устните задачи, отколкото с писмените.Това е свтрзано с факта, че при детето мускулите на китките още не са разработени, координацията не е свързана, за това писането за тях предтсавлява голямо физическо натоварване.
Били проведени изследвания как се променя работоспособността на детето през седмицата.Резултатите показали, че най-тежки се оказали понеделник и четвъртък.А в петък тяхната работоспособност се повишавала.


ЗАБЛУДА:КОНМПЮТЪРЪТ РАЗВИВА ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ СПОСОБНОСТИ НА ДЕТЕТО
  ФАКТ:
Английските психолози смятат, че пристрастието на детето до 10-годишна възраст към компютъра9дори и към развиващите комп. програми)забавя неговото развитие, потиска интереса му към детските игри и контактите с връстниците му.Освен това многочасовото седене пред монитора влиае отрицателно на концентрацията на вниманието и развитието на въображението.Затова психолозите съветват родителите да ограничат максимално достъпа на детето си поне до навършване на 11-ата му годишнина от виртуалия свят.


КЪРЕМЕНОТ ДАВА СИЛА НА БЕБЕТО


ЗАБЛУДА:"ИМАМ МАЛК ИГЪРДИ И МЛЯКОТО МИ НЯМА ДА Е ДОСТЪЧНО ЗА ДЕТЕТО"
  ФАКТ
:Размерът на гърдите няма никакво значение.Жените с малки гърдиможе да имат толкова мляко, колкото и жените с огромни гърди, а може и повече.

ЗАБЛУДА:"НЯМАМ МЛЯКО ТОВА Е КОШМАР"
  ФАКТ:
Ако при жаната възникнат проблеми с кърменето , съществуват много начини те да бъдат преодолени.Най-важно е голямото желание да кърмиш детето си и да започнеш кърменето ВЕДНАГА след раждането.
Е. Никитина съветва майките: " Това е една от най-разпространеите заблуди сред начинаещите майки, на които постоанно им се струва, че нямам достатъчно мляко, че бебето не си дояжда, расте недостатъчно, бледо е, слабо и т.н.И ето че бабите и майките купуват спасителната смес - "тя е толкова питателна, толкова хранителна и полезна" И много бързо бебето сменя родната си майка с шишето с биберон - от него се яде лесно, не са необходими усилия.А и на майката така като  че ли и е по-лесно.Дали тревожните цифри за постоянното увеличаване броя на децата със затлъстяване не се дължат на това?
Не е трудно да си представим каква е опасността от затлъстяване: слаба съпротива срещу болестите, малка подвижност, слабо сърце и ...насмешките на връстниците, притеснителност, неувереност.Още от самото начало майката трябва да прояви максимум настойчивост, изобретателност, търпение и да кърми детето си".


ЗАБЛУДА:БЕБЕТО ТРЯБВА ДА ИМА РЕЖИМ Н АХРАНЕНЕ
  ФАКТ
:Храненето не по режим, а тогава, когато детето е гладно, е оптимално за "изработването" на мляко и за самия храносмилателен процес.

ЗАБЛУДА:ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ДОХРАНВА ОЩЕ ОТ МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА, ЗАДА ПОЛУЧАВА ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ВЕЩЕСТВА  ФАКТ:Новороденото, което първо се храни с коластра, а после с кърма, получава всичко , което му е необходимо.
Детето трябва да се дохранва тогава, когато самата природа подаде сигнал, т.е., когато започнат да му никнат зъбки.дотогава стомахчето  му не е готово да приеме никаква друга храна освен кърма.
Б. Б. Никитин пише следното: "Майки напишете си на отделен лист хартия с големи букви:От раждането до появата на първото зъбче  бебето трябва да се кърми, тогава няма да има проблеми с храносмилането".


ЗАБЛУДА:ПЪРВИТЕ КАПКИ МЛЯКО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЦЕДЯТ И ИЗХВЪРЛЯТ
  ФАКТ
:Не е ясно защо в родилните домовесмятат, че първите капки мляко трябва да се изцедят и да се изхвърлят.Това е противоестествено и излишно.[/color]


Статия от вестник  "Доктор"

Мисля, че информацията е доста полезна и за това реших да я споделя с вас!

# 1
 • Sf
 • Мнения: 3 333
Повечето неща са отдавна коментирани във форума и вече се знаят. Въпреки всичко е полезна информация за начинаещи майки. По-скоро е за кърмаческия.

# 2
 • на плажа
 • Мнения: 1 860
Вярно е, че повечето от нещата априори знаем, но систематизирани и така поднесени са много полезни. Констас, благодаря!

# 3
 • Някъде във Вселената :)
 • Мнения: 337
Благодяря ти Кonstans   bouquet! Полезна и добре систематизирана информация. Мисля дори, че тази статия трябва да се "закове", за да е полезна на по-новите майчета  Peace.

# 4
 • Мнения: 4 496
НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ЗАБЛУДИ ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ

децата, появили се на бял святчрез цезарово сечение , са по-силни и по-здрави от другите деца, съвсем не отговарят на действителността.по принци, без да е изминал тежкия път на раждането, малкоя човекизлиза на бял свят по-слаб.[/i]


Малее,горките ми деца!!...... #Crazy smile3556Иначе е полезна статията.

# 5
 • Мнения: 2 664
Красим, мила нищо лично към теб, просто ме подсети...  bouquet

Ще помоля само нека не се превръща темата в спор   за това, което пише за секциото, защото е обсъждано над милион пъти, а темата наистина може да бъде полезна...Благодаря предварително

# 6
 • Мнения: 4 496
О,к.,но е кофти всички секцио да се слагат под общ знаменател,това е предпоставка майчетата да се тревожат повече за децата си,често пъти без основателна причина,след като вече има лепнат етикет,че не са-здрави и силни като родените нормално.За това-толкова.Но и за дървените играчки не съм много съгласна.Много трудно се поддържат чисти,а знаем как децата слагат всичко в устата си.А ако са лакирани-още по-зле. newsm78

# 7
 • София
 • Мнения: 631
НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ЗАБЛУДИ ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ

децата, появили се на бял святчрез цезарово сечение , са по-силни и по-здрави от другите деца, съвсем не отговарят на действителността.по принци, без да е изминал тежкия път на раждането, малкоя човекизлиза на бял свят по-слаб.
Само искам да споделя, че преди два-три дни, пак тук във форума, прочетох статия, в която пишеше, че вече е доказано, че начина по който бебчо се е появил на бял свят не е от значение за силата или умственото му развитие. Ако случайно я намеря ще пусна линк.
Иначе темата наистина е много добра особено за млади майчета

# 8
Аз пък да зачекна това за подстригването.Наистина е така.Като малка все съм ходила с обръсната глава,а резултатът е нулев.Имам страшно рядка косичка.Моя бебо също е с рядка коса и нямам намерение да му бръсна главата(както ме съветват доброжелатели). Wink

# 9
 • София
 • Мнения: 1 056
Повечето неща са отдавна коментирани във форума и вече се знаят. Въпреки всичко е полезна информация за начинаещи майки. По-скоро е за кърмаческия.Баш си е за тука статията, много е важно бременните майчета да прочетат всичко това. Ние в кърмаческия много добре го знаем. Ама повечето нови майки влизат там само като почнат проблемите след лекарските "съвети"...

# 10
 • София
 • Мнения: 3 550
Интересна и систематизирана информация,със сигурност щее полезна на младите майки:)
Констанс благодаря ти!

# 11
 • Мнения: 116
konstans  smile3501
 Hug

# 12
 Мили майки, отдавна чета какво сте писали по различните форуми.
С часове..... Имам проблем, с който не се преборвам.
Момиченцето ми е на почти 3г, без един месец, но има хранителна алергия.
От година и 8м. с хрема, малко обриви.
Сега обривите са доста, въпреки сиропите и мазилата и диетата....
Моля Ви, не знам дали пиша на правилното място, но имам нужда от Вас. Какво да правя? Как да помогна на детенцето си?

# 13
 • Мнения: 254
Мили майки, отдавна чета какво сте писали по различните форуми.
С часове..... Имам проблем, с който не се преборвам.
Момиченцето ми е на почти 3г, без един месец, но има хранителна алергия.
От година и 8м. с хрема, малко обриви.
Сега обривите са доста, въпреки сиропите и мазилата и диетата....
Моля Ви, не знам дали пиша на правилното място, но имам нужда от Вас. Какво да правя? Как да помогна на детенцето си?
Mira, тук едва ли ще получиш адекватна информация - не сме лекари, пък и само по така описаната ситуация никой не би могъл да ти даде полезен съвет. Може би е добре да опишеш ситуацията в здравния подфорум. Там има и подфорум за хомеопатия, където може да получиш съвети и подкрепа!Успех, дано намериш удачното лечение за детето си!   bouquet

# 14
 • Мнения: 2 820
НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ЗАБЛУДИ ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ

децата, появили се на бял святчрез цезарово сечение , са по-силни и по-здрави от другите деца, съвсем не отговарят на действителността.по принци, без да е изминал тежкия път на раждането, малкоя човекизлиза на бял свят по-слаб.
Само искам да споделя, че преди два-три дни, пак тук във форума, прочетох статия, в която пишеше, че вече е доказано, че начина по който бебчо се е появил на бял свят не е от значение за силата или умственото му развитие. Ако случайно я намеря ще пусна линк.
Иначе темата наистина е много добра особено за млади майчета


Хехе и как се доказва това? Трябва един човек да се роди два пъти в еднакви условия да живее, за да може да се докаже нещо. А теории има много Peace

Има някои спорни, но с повечето съм съгласна  Peace

П.П. Сега видях, че темата е от лятото ...

# 15
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Предидва месеца ходихме при много добра ендокриноложка,която  каза че компресите на гърдичките с риванол, са измислици на старата педиатрична школа, и не е никак необходимо.
Подуването е в следствие на хормонален бум на естрогени в бебшкият организъм и този риванол по никакъв начин не помага.....априо риванола има странични ефекти и не се препоръчва за бебета,освенако ползата не е по голяма от вредата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт