Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 март 2005, 17:05 ч.

Точно на време: можете ли да кърмите под час?

  • 7 392
  • 1
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
ТОЧНО НА ВРЕМЕ
МОЖЕТЕ ЛИ ДА КЪРМИТЕ ПОД ЧАС?


От Гуен Морисън


В бюлетин за кърменето от 1997 год. Американската Академия по Педиатрия (ААП) препоръчва новородените да бъдат кърмени всеки път, когато покажат признаци на глад. Тези знаци включват повишена тревожност, активност, мрънкане, търсене на гърдата. Някои наричат това "кърмене на поискване", докато други го определят като "кърмене навреме".

Както и да го наричат, позволяването бебето само да определя времето за хранене може да изглежда обезкуражаващо за някои майки, особено за тези, които са улеснени от храненето под час. С точната информация и подготовка, дори майките, които са най-натоварени от рутината могат да намалят всяко безпокойство, което почувстват, когато хранят на поискване.

Програма "на поискване"
"Тя ще регулира свой собствен прием на храна, при условие, че предлагате гърдата най-малко на всеки три часа", казва Ан Дъглас, автор на "Майката на всички книги за бременност: Основният наръчник  …  помежду им" (Wiley, 2002) и на "Майката на всички книги за бебето: Основният наръчник за п … а детето Ви" (Wiley, 2002). "Вашето бебе има нужда да бъде кърмено често, за да усвои сученето и да допринесе за образуването на мляко."

Нанси Морбахер, дипломиран консултант по кърмене към Международния Комитет (IBCLC) в Арлингтън Хайтс, Илинойс, съавтор на "Книга с отговори за кърменето" (La Leche League International, 1997), обяснява, че докато производството на мляко се установява през първите шест седмици, изследвания доказват, че колкото по-често дневно млякото се изцежда от гърдите, толкова повече мляко се произвежда. "Ограничаването на храненията чрез следване на часови график през този критичен период може да ограничи или намали производството на майчино мляко", казва тя. "Също така, обикновено не е удобно бебетата да се хранят под час през първите 6 седмици, защото стомахчетата им са толкова малки. "

Според Морбахер, обичайната схема за хранене през този ранен период, се нарича кърмене накуп (cluster nursing) . Това означава, че бебетата са склонни да струпват храненията си близо едно към друго, давайки знаци за хранене на всеки час или по-малко за част от деня и после преминават към по-разтеглени времеви периоди през останалата част от деня.

"Младите майки, които не знаят, че това е нормално, често грешно допускат, че нямат достатъчно мляко", казва Морбахер. "Това, което е важно през този период, не е че бебетата се хранят през 2 или 3 часа, а това, че бебетата получават правилния брой хранения като цяло."

ААП заявява, че нормален брой хранения дневно означава, че бебетата би трябвало да имат от осем до 12 кърмения за всеки 24 часа. Най-добрият начин да се постигне количеството хранения е да се практикува кърмене "на поискване".

"За щастие, веднъж пораснат ли бебетата, периодът на кърменето накуп привършва, и те са склонни да установят по-редовна схема на хранене", казва Морбахер. Както Пенелоуп Лийч, известен британски педиатър, казва: "С течение на времето поведението, което подлудява родителите, се променя, но това става тогава и единствено тогава, когато детската физиология е съзряла до степен да бъде по-характерна за бебе, отколкото за новородено. Подходът "Трябва-да-направим-нещо" твърде вероятно ще удължи процеса, както и ще го направи по-болезнен за двете страни - родители и деца."

Имате ли мляко?
В "Майка на всички книги за бебето" Дъглас подчертава колко уникална е схемата на хранене на всяко едно бебе. Съществуват значими разлики в дължината на периода на обичайното хранене и в продължителността между храненията. "Някои новородени просто сучат бавно, и искат да ядат на всеки два часа", казва тя. Това може да ви накара да мислите, че кърмите непрекъснато.

"Една схема на хранене не може никога да бъде правилна за всички майки и бебета заради индивидуалните разлики", казва Морбахер. "Едно различие, чието научно изследване току-що започна, е да се проучи капацитетът на вместимост на гърдата, който представлява количеството мляко, което майчините гърди могат да съхраняват между кърменията."

Морбахер обяснява, че жена, която има голям капацитет на съхранение, който може да е или да не е свързан с големината на гърдите, вероятно ще има възможността да разреди храненията на интервали, както й е удобно, защото ще може да съхранява повече мляко в гърдите си без да ги чувства пълни между кърменията. "Пълните гърди дават сигнал на тялото да намали производството на мляко, също както и излагат майките на риск от запушване на каналите и мастит", казва тя. "Освен това, тъй като майката с по-голям капацитет за съхранение има повече мляко в гърдите си, бебето й може да поеме повече при кърмене, засищайки се за по-дълъг период от време".

Проучване посочва, че жени с по-малък капацитет на съхранение произвеждат достатъчно мляко, но е нужно да кърмят по-често за деня.

Движете се по течението
"Ако Вие сте тип личност, която се чувства най-добре, следвайки програми или установени практики, ще намерите всички тези ранни седмици и месеци на майчинството за по-малко стресиращи, ако приемете факта, че вашата "програма" може да означава да нямате никаква програма изобщо.", казва Дъглас. "Вашият живот няма винаги да е така непредсказуем. Преди да го разберете, схемите на сън и на хранене на бебето Ви ще започнат да се наместват в някакъв вид логично предсказуема рутина."

"Аз винаги кърмя на поискване", споделя Ейнджъл Диксън, майка на две деца, от Мейн. "Децата ми бяха кротки пеленачета, винаги щастливи. Хората казваха, че те са най-доволните бебета на света."

Морбахер предполага, че младите майки, които са обезсърчени от кърменето накуп по време на обичайните им часове за сън и от дългите интервали на спане през деня, трябва да запомнят първо и най-вече, че това е напълно нормално. "Бебетата са склонни да се раждат с объркана програма за ден и нощ," казва тя. "За радост, знанието, че честото хранене на бебето не е нищо нередно, ще облекчи част от тревожността."

Друг начин, по който младите майки могат да намалят част от стреса, е да направят необходимото за да спят, когато и бебетата спят - когато това е възможно. Това обикновено не е лесно, когато има повече от едно дете, освен ако не можете да ги приспите заедно.

"За да увеличи максимално времето за сън, майката би трябвало да се научи да кърми легнала, така че да може да си почива, докато бебето се храни", казва Морбахер. "Това е едно предимство на кърменето, за което малко хора се замислят. Не е нужно да сте напълно будна, докато бебето се храни. Нужна е малко практика да станете добра в това, но си заслужава изцяло усилието. "

Ето някои ключови неща, които да си спомните, когато се почувствате прекалено смазани от липсата на установен ред през тези първи няколко месеца:

- Запазете чувството си за хумор. Смехът наистина е най-добрият лек за стреса.
- Запазете позитивното си отношение. Приемете реалността, че по-голяма част от времето си ще прекарате в отглеждане на детето.
- Оставете настрана за известно време домакинската работа; метенето може да почака.
- Улеснявайте живота си винаги, когато е възможно.
- Пуснете си успокояваща музика през деня, докато кърмите. Наслаждавайте се на бебето си!

Приспособяването към едно ново бебе е трудно в началото, но с практика, ще приемете нещата за обичайни и естествени. Кърменето задоволява бебето едновременно хранително и емоционално. То създава развиваща се връзка между майката и детето. Тъй че отпуснете се и се радвайте на Вашето специално време с детето Ви. Преди да разберете, вече ще копнеете за тези тихи моменти на близост, които веднъж сте споделили по време на кърменето.


Преведе Free Soul от http://breastfeed.com

# 1
  • Мнения: 3 161
Идеята за 'кърмене накуп' не я бях срещала. Много точно описва нашия случай в началото: 3-4 часа сън сутрин, а после няколко кърмения през час следобед, чак до вечерта.
Приветствам и идеята за различната вместимост: явно моите миниатюрни гърди нямат много вместимост и се налага да кърмя по-често, макар че не мога да се оплача от недостиг.

Общи условия

Активация на акаунт