Сваряват се гъбите+сол на вкус.
В плитка тенджерка запържваме в още студено олио 6 с.л. брашно и бъркаме.като започне брашното да придобива златист цвят,постепенно прибавяме бульона с гъбите и бъркаме до получаването на гъбената каша.Накрая се прибавят черен пипер+сол(ако е необходимо) и прясно изцеден лимонов сок.
Гъби с ориз:
Около 200г.гъби се сваряват.(в МВФ-2 пъти по 5 мин.,като се налива съвем малко вода на дъното на йенска тенджера,покрита с капак+сол). Бульонът се запазва за вкус на ориза. Запържваме 1 малка глава лук в подходящ съд(полутенджера-да има място и за ориза и гъбите).Като поомекне,прибавяме 1/2 ч.чаша ориз и доливаме бульона+гъбите и бъркаме.Към края на варенето се добавя копър и междувременно се опитва за соленост и ако се налага се прибавя още сол на вкус.
Към ястието са подходящи черен пипер и лимонов сок.
Печен пипер с доамтен сос
Опечен и обелен пипера се запържва малко с брашно и се нарежда в плато.В същото олио се прибавя доматен сок+сол на вкус и смлян чесън(2-3 скилидки).Като се поизпари водата от соса,се прибавят 2-3 с.л. брашно,размити във вода.Соса се запържва и бърка до получаването на гъста каша.Пипера се залива с готовия доматен сос и се поднася в платата,поръсен с магданоз.
Постна плодова пита
2 ч.ч брашно+още,ако се наложи
1 каф.ч. олио
1 каф.ч. бяло вино
1 ванилия
1 1/2 ч.л. хлебна сода
1 каф.ч. захар (+пудра захар за поръсване накрая)
конфитюр (1 бурканче)
орехи ( едро счукани)
Омесва се,докато не лепне.Отделя се малка топка,която се меси с още брашно и после ще се настърже отгоре(на ренде).Останалото се разстила в тавичка,маже се с конфитюра,поръсва се с орехите и отгоре се настъргва другата топка.
Пече се първо отдолу във фурната,докато се надигне,а после в средата.Топла се поръсва с пудра захар.
Постен кекс
1ч.ч. хладка вода
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. хлебна сода
4 с.л. конфитюр (сливи или с подобна консистенция)
2.ч.ч. брашно(колкото поеме)
1 ванилия
орехи по желание
Смесва се добре и се изсипва в малка тавичка,намазнена и леко набрашнена.Слага се в студена фурна и тогава се включва да се пече.Накрая се поръсва с пудра захар.
Постни локумки
1 1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. бира(или 125 мл бяло вино)
1 бакпулвер
3 с.л. пудра захар
брашно ,колкото поеме
Прави се тесто и се разточва.Навиват се пурички,като се слага пълнеж от локум с ядка орех или гъст конфитюр.
(Става и ако се оформят на топчета с плънка)
Хайде момичета,вие сте!Очакваме и други идеи за постещите![/u][/b]