Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 авг. 2007, 21:32 ч.

2-ра тема на чакащите

 • 28 720
 • 288
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 669
Добре дошла, RubyCloud!!! Laughing Laughing Laughing

Тук ще намериш всички отговори на леки и не толкова леки въпроси!

Поне с мен беше така.

# 16
 • Мнения: 883
Здравей RubyCloud и добре дошла!
Да, има от Североизточна Б-я, не сме много, ама ни има  Grinning
Ти откъде си?

# 17
Момичета, благодаря за топлото посрещане!Искам да попитам колко долу-горе се чака за осиновяване като самотна майка. Зная, че сме доста надолу в списъците.

# 18
 • Мнения: 919
Здравей, RubyCloud и добре дошла при нас! Не мога да ти отговоря на въпроса колко време ще мине, докато си дойде твоето детенце у дома, но знай че тук си една от нас и можеш да намериш подкрепа и разбиране!  Peace

# 19
 • Мнения: 1 843
Привет, RubyCloud, добре дошла!


Независимо, че не живея сама, като единствен осиновител, пред закона аз съм самотна майка и като такава бях разглеждана. Така протече всичко, от началото на проучването, независимо, че партньорът ми бе до мен, така продължи всичко и до самото дело.

Казвам ти това, за да не губиш вяра. "Самотна майка" като мен, чака цели...две седмици, след вписването в Регистъра!  Wink

Успех!

# 20
Благодаря ти Дарзамен! Дъщеричката ти е прекрасна!! Искаха ли съгласието на партньра ти?

# 21
 • Мнения: 1 843
Съгласие - не.

Той беше до мен през цялото време, но това беше негово желание.
Беше подчертано нееднократно, че съм разглеждана като единствен осиновител. Включително се опитаха да ни повлияят да сключим граждански брак.  Laughing
Имаме си причини да не го желаем, така че, не го сторихме и неговото присъствие си остана основно като морална подкрепа за мен. Не е повлияло на нищо друго.

# 22
Напоследък доста често обсъждаме колко време е чакало семейството, какви изисквания е писало за детето, какви евентуално са критериите на Комисията по осиновяванията за избор на дадено семейство за дадено дете и т.н., та в тази връзка реших да потърся някакви статистически данни за броя на децата в домовете.

Ето това намерих в сайта на НСИ - данните са за ДМСГ, т.е. за деца от 0м. до 3г.

http://www.nsi.bg/SocialActivities/Health.htm (отворете третия поред линк)

Съвсем друг е въпроса колко от тези деца са с уредени докумнти и подлежат на осиновяване Sad...

# 23
 • Мнения: 14
А по време на чакането някой да е посещавал курсове за кандидат осиновители и въобще осиновители? В нашия отдел ни предложиха, но от от май месец насам няма такъв стартиращ в София. Организират се от различни неправителствени организации, целта им е да те подготвят за това, което те чака, да срещнеш себеподобни. То всъщност форума до голяма степен това прави , но все пак - има ли някой с опит, полезно ли е или е загуба на време?
Далеч съм от мисълта, че ще ми дадат готови отговори за всичко, но ние сме на фаза получаване на писма за вписване в дирекциите из страната ... т.е. така или иначе имаме време за подобно нещо, а  и някак ми се струва, че така бих „работила по темата”, т.е. ще правя нещо в посока желаната цел, а няма да вися и да чакам – това, че от теб нищо не зависи в този процес - докато те изберат - най-много ме скапва ...

# 24
 • Мнения: 1 843
Да, аз съм преминах т.нар. обучение.
Срещи със себеподобни, обаче, няма. Протече по време на проучването, срещи от порядъка на десетина, извън срещите със социалната работничка, посещенията в дома и срещите с поръчителите.
Отговори на някои въпроси намирам едва сега, най-вече в потвърждаване на нещо, с което не бях съгласна преди: Всички трябва да минем през подобна "мелачка". У нас все още, осиновяването става прекалено лесно. Ако не беше за децата, с които са пълни Институциите, и които все пак е по-добре да растат в семейство, бих казала, че заслужаваме три пъти повече проучване и тормоз.

# 25
 • Мнения: 14
За проучването и аз си помислих, че мина твърде лесно, дори коментирахме със социалната и тя сподели, че общо взето само маргинални случаи получават отказ, а те такива и не кандидатстват ... т.е. те проверяват минимума, а не дали ще си отличник в отглеждането и възпитаването на осиновеното дете, пък и какъв е критерият за перфектния родител?! ... По думите й, детайлите в доклада, свързани с нас, са предимно информация за съветите по регионалните дирекции, които подбират родител за детето ... как става точно тази работа е друга тема, която определено не ми е ясна ...
Доколкото разбрах от нея, тези курсове нямат за цел да проверяват годността ни, в т.ч. като ни смелят, за да се убедят, че сме сериозни ... целта им е да те подготвят с „теорията” за това, което те чака, да отговорят по задълбочено на въпроси, които имаш, да се „подсетиш” за тези въпроси от другите, които минават по същия път, да провериш собственото си решение по определени теми и т.н. – все неща, за което в нашето проучване, въпреки голямото желание на социалната, просто нямаше време, а и те не са въпрос на „годност” да бъдеш осиновител ... Със сигурност формата беше в група, а не индивидуално, тъй като обсъждахме вкл времето на провеждане и че повечето хора са на работа ... Дотук обаче не съм попадала на впечатления във форума от нещо подобно и затова почнах да се чудя въобще случва ли се, има ли такава форма на подпомагане на кандидат осиновителите въобще, заслужава ли си или е просто някаква форма на дейност на някакви организации ... Мисля, че ако наистина е това, което си представям по думите на социалната, би било полезно ...
Всъщност,  четейки постингите ти за преминалото „обучение”, не оставам с впечатление, че това е нещо особено полезно нито за детето, нито за родителя, може би само за някой комплексиран служител, изживял се като чичко Фройд ... Не съм убедена, че ако именно това е „помощта”, която предлагат, бих я пожелала ...

# 26
Ние със съпруга ми също преминахме през такова обучение, докато течеше периода на проучването. В нашата дирекция държаха да е точно тогава, защото след края му неправителствената организация, която водеше курса, изпрати доклад до дирекцията за нас (как според тях сме се възприемали материята, дали сме били толерантни и открити да научим нещо, дали сме били агресивни и нападателни към останалите и т.н.). Резултатите от този доклад бяха вписани и в доклада ни от проучването Rolling Eyes. Но в действителност обучението не беше задължително.

Колкото до самото обучение - е, не беше точно това, което очаквах, но когато човек има желание, винаги може да научи нещо - къде от преподаващите, къде от разговор с другите участници Grinning.
Ако си чела доста материали за осиновяването, няма да научиш почти нищо ново по отношение на теорията.
От гледна точка на практиката  Grinning (доста смешно звучи, особено за вече осиновилите) играехме симулативни игри като ни разделяха на няколко групи (и задължително съпрузите или партньорите бяха в различни групи).
Няма само един верен отговор на казуса - варианти на решение почти толкова, колкото бяха и участниците Grinning. Обучителите обаче ни казваха, ако чрез дадено поведение или акт бихме сгрешили или наранили детето.
Все пак мисля, че беше полезно - ако не с много научени нови неща, то поне за обща култура и да видиш как други двойки биха реагирали в една и съща ситуация. (А в живота сигурно е напълно различно Laughing - там ще споделят вече осиновилите мами Grinning).

П.п. Обучението се провеждаше в 2 последователни съботи и недели.

# 27
 • Мнения: 1 843
Не съм убедена, че ако именно това е „помощта”, която предлагат, бих я пожелала ...

Дори, ако знаеш, че това би се отразило негативно на доклада, макар че, официално не би трябвало?

Минава се, минава се през всичко, но не метода имах предвид аз. За предпочитане би било, разбира се, да бъде донякъде индивидуално съобразен, ако протича само с една двойка или групово, както и да се води от хора наясно с психологията на акта и от двете страни. Зазубрените положения не вършат работа.

Но като изключим масата неуредици по отношение на закон, процедура и интереса на 'някой' децата да си седят по Институциите, мисля че, лекотата, с която се случва осиновяването за български граждани у нас, позволява развитието на доста негативни явления.

Що касае оценката за "годност", всички знаем, че родители "отличници" няма.  Wink
Може и някой да си вярва, де... Grinning

# 28
 • Мнения: 1 669
Ама те социалните работели, бе... newsm44

Вече започнаха да валят писма... smile3501

# 29
 • на път
 • Мнения: 2 703
Ама те социалните работели, бе... newsm44

Вече започнаха да валят писма... smile3501

Честито bobkasHug
И аз го усетих днес с обаждане на социалната отговаряща за нас от 1,5 година. Мислех си, че вече са ни забравили - психоложката на района трябваше да дойде на посещение юни 2006  Thinking.....

Общи условия

Активация на акаунт