Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 516
Здравейте моми4ета,
Днес мъжът ми ми звъни по телефона и ми заявява:
"Знаеш ли,4е това което  си говорите с майките от форума за късното захранване,е вярно и го пише във вестника?"
Естествено,аз прегледах веднага въпросната  статията от в."168 4аса"18-24март 2005г.
Наясно съм,4е не ви споделям нищо ново,но е факт,4е въпреки,4е съм имала мъл4аливото съгласие на съпруга ми как гледам детето си,той до днес все пак се е притеснявал за голямото ни разминаване със съветите на нашата  педиатърка.
Знам,4е този проблем стои пред много млади и неопитни майки,които нямат доверие само на статиите и дискусиите от форума.Ето малко цитати и  от тази статия,побликувана от Българско Медицинско лице- Др.Павлина Андреева,семеен лекар,педиатър.
"Кърмете децата колкото се може по-дълго.Кърмата е единствената храна,която отговаря напълно на нуждите на бебето.Това го признават дори производителите на адаптирани млека и на всяка опаковка поставят надпис"Кърмата е идеалната храна за вашето бебе".Няма при4ини здравата жена да не може да кърми.В първите дни този процес понякога е доста труден :млякото е по-гъсто(коластра)и по-трудно изти4а,не са създадени навици на майката и детето,бебетата са още лениви,особено когато жълтеницата не е отшумяла.Не се от4айвайте и не бързайте да се отказвате от кърменето,това е пагубно за детето.След десетият ден кърмата става с постоянен състав и настъпва синхрон м/у майка и дете.Ако избързате и дадете адаптирано мляко,бебето ще се отбие.На него му е много по-лесно храненето с биберон и веднъж опитало,никога пове4е няма да си прави труда да се "мъ4и" на гърдата.Не е вярно твърдението"кърмата ми е нехранителна".Няма лоша кърма,дори видимо да е по-рядка,бебето компенсира с коли4ество.Не правте диети,докато кърмите,за да полу4и детето вси4ко необходимо.
Внимателно с изкуствените храни.
Не бързайте да захранвате бебето с немле4ни храни.До скоро се препоръ4ваше още от вторият месец на детето да се даде плодов сок заради витамините,през третия-плодово пюре,през 4етвъртия-зелен4уково пюре и т.н.Оказа се,4е този тип захранване затруднява детето поради незрялост на неговата храносмилателна система в тази ранна възраст.Нестига,4е то се мъ4и от колики,но и като му дадем плодов сок още пове4е влошаваме положението,тъй като той предизвиква ферментация в 4ервата и болките се усилват.Колкот до витамините,бебето ги полу4ава от кърмата.Ранното захранване с алергизиращи храни като жълтък и някои видове месо също се отразяват неблагоприятно на растящият организъм.Затова СЗО препоръ4ва на кърмените деца да не се дава никаква храна освен кърма до 4етвърти-шести месец.В кърмата има вси4ко необходимо за растежа на детето.Децата на адаптирано мляко също се захранват по-късно,отколкото се практикуваше до сега."
....
....
Отново повтарям,знам,4е не казвам нищо ново,за пове4ето майки тук,но съм убедена,4е информацията ще е полезна за по-младите май4ета и новите потребители в този форум.Бу и вси4ки останало се справят 4удесно с даването на информация по въпроса,но исках да споделя,4е ве4е и българските педиатри дават гласност за промяна в системата по отглеждането на децата .
Аз ли4но,ще занеса вестника на моята педиатърка и ще я попитам,какво мисли по-въпроса Thinking  Simple Smile

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Много е хубаво, че все повече медии отразяват световния стандарт за късното захранване!
Обезателно ще си купя вестника...и още един за моята педиатърка, мерси за идеята Simple Smile

# 2
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 327
Дано по-често се появяват такива материали в пресата - за успокоение на татковци и най-вече на баби Mr. Green  (не си спомням кой беше споделил,че бабата им се успокоила за тез модерни приумици чак когато една съседка случайно й показала статия по въпроса във вестника  - аз много се смях какво се приема за авторитет Wink).

# 3
  • Мнения: 350
Браво!
Дано да има повече такива като тази лекарка!!!

Има ли мами-журналистки, които биха могли да пускат подобни теми в национални и женски вестници?

# 4
  • Мнения: 3 161
Много благодаря за инфото. Аз имам позната журналист в 168 и бих могла да говоря да направим още такива статии по темата, след като редакцията е узряла за това. Ще ви информирам как върви.

Общи условия

Активация на акаунт