Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 март 2005, 03:14 ч.

Захранване-защо,кога и с какво-> Част Първа

 • 4 467
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 556
Захранването е начин да се обогати диетата на детето,чрез заместване на хранене с мляко с твърда храна. Захранването не е повод броят на храненията да са удвоява. Захранването не е насочено срещу кърменето, нито има за задача да го спира-по необходимост се заместват млечни хранения.
Реално до 11 месец само 2 до 3 хранения са твърда храна-10 сутрин, основно ястие-12-13-14,закуска 17-18. При това можем 2-3 дена в седмицата да даваме само мляко в часовете 10 и след 17. Следователно само едно хранене твърдо измества храненето с мляко. Така или иначе 10 часа и 17-18 часа са вид "закуски" и не трябва да се превръщат в обилни хранения.

Основните принципи на захранването са:

*ПОСТЕПЕННОСТТА НА ВЪВЕЖДАНЕ НА ХРАНИТЕ
*Избягване въвеждането на нови, непознати досега за детето храни на разстояние по-малко от 6- 7 дена една от друга (абсолютно недопустимо е "бомбардирането" с непознати храни в рамките на 5-6 дена например в 2 или 3 твърди хранения).
* Преминаване към следваща храна,само тогава,когато предидущата е добре усвоена-детето не плюе, има някаква, макар и малка положителна реакция, яде порцията без насилие.
* Въвеждане на храните по логика, вкус, цвят и форма-необходимо е да се избягват тъмнокафявите аморфни маси. Два зеленчука например-> картофи и моркови (пюре) сложени на чинийката във формички са безспорно по-привлекателни от аморфната жълто-червеникава маса.
*Съобразяване с вкусовите предпочитания на бебчето-когато е възможно, да правим такива комбинации, които му харесват.Често, ако вземем на върха на лъжичката една част картофено пюре и втора част пилешко бяло месо можем да успеем по-добре да привлечем вниманието му, вместо да смесим двете в аморфна маса.
* За да се храни едно дете, то трябва да е гладно. Разбира се, има много трудни деца по-отношение на храненето, но аз се придържам към модела на Ellyn Satter:

Родителите са отговорни за:
->това, което се предлага
->къде това се предлага
->кога това се предлага

Детето е отговорно за :
->доколко ще яде предлаганото му
->какво количество ще яде
Безразборните и чести хранения на детето го правят постоянно заситено, сънливо и апатично. Освен това телесното му тегло МОЖЕ да излезе извън контрол.

*насилието по време на хранене е недопустимо-по това мисля спорове не би имало.

Някои подробности макар и да преповтарят някои от принципите са:
Върху детето не се упражнява насилие по време на хранене, лъжичката не се пъха дълбоко навътре в устата, за да не се предизвиква рефлекс на повръщане, и общо взето децата се хранят седнали в столче и майката седяща срещу тях. Ако ги държите в ръце е трудно да храните без да се цапа прекомерно лицето на детето с храна. Да държите Вие детето, а да го храни трети насреща е не много приемливо, защото при по-големи деца Вие неизбежно се изкушавате да "фиксирате" твърде игривият малчуган. Това обаче е вид принуда и не е желателно. Не се въвеждат едновременно две твърди хранения в два различни часа, не се въвежда втора твърда храна без да са минали около 3 седмици на плодове (пюре,не сокове) и детето не приближава 6 ият месец, не се дава нищо което може да съдържа брашно до 11-12 мес възраст (каши,фиде,макарони и т.н). Необработеният ориз съдържа глутен -дава се само специално бебешко оризово брашно-не чист ориз, нито отвари от ориз.


Един добър начин за захранване (приемете го само като предложение) би могъл да бъде:

Аз бих започнал с ПЮРЕ от ябълка, круша или смесено на възраст 5 месеца и две седмици. Приготвяме 3 чинийки-само ябълка, само круша и смесено. Плодовете минаваме през миксерче, от онези с ножчето на дъното.Старите рендета от необработена ламарина отделят олово при допир с плодове и затова не трябва да се използват. Хромираните рендета нямат никакъв проблем. Напоследък виждам и красиви стъклени рендета, но чак от такъв лукс няма нужда.
Купуваме пластмасова лъжичка (не метални ) с дълга дръжка и малка предна част. Намират се и лъжички,чиято предна част е под ъгъл, а не е пряко продължение на дръжката-някой деца ги харесват извънредно много. Лъжичката е много важен елемент. Тя трябва да се харесва да детето и по размер да е подходяща. Не е лоша идея да дадете лъжичката на детето да я огледа и си поиграе няколко дена преди началото на захранването. Ако детето в някои от етапите на храненето иска да хваща лъжичката само и само да си я поставя в устата-помогнете му-някои деца отказват хранене,защото се подтиска инициативността им.
Половин плод е достатъчен за начало. Стараем се плодовете да са пюре, не супоидно пюре. И се опитваме да го  дадем в 16-17-18- там където обикновено ни се пада следобедното хранене.
Даваме за първи ден-по мъничко от трите вида плодове за които писах по-горе и отбелязваме към коя храна детето ще прояви интерес-обикновено това са крушите. Само с ТАЗИ ХРАНА  продължаваме в следващите 7-8 дена.
Слагаме малко пюренце на върха на лъжичката. Поглаждаме бузката и когато детето отвори устата слагаме храната, така като че ли "избърсваме " лъжичката в горната устна. Даваме време на детето да изследва вкуса. Не бързаме с втора лъжичка. Може и да изплюе храната-не значи непременно,че не му харесва. Навика да се "обърсва" цялата уста с лъжичката е причина за появата на тези досадни периорални дерматити, които са много упорити, особено ако имате биберон-залъгалка без дупки по пластмасовата му част. Просто не слагайте голямо количество храна в лъжичката и ако се наложи употребявайте навлажнена кърпичка попивайки излязлата храна, а не триейки я около устата на детето.

Може и да дадете малко мляко или кърма за начало и после да продължите по описаният начин.

Една лъжичка днес, една утре, две вдругиден и т.н. След това обаче кърмим (изкуствено мляко)->толкова малко плод не е достатъчен да състави едно самостоятелно хранене. Обикновено за 4-5 дена децата свикват с плода и с часа и изяждат цял плод- и това вече е едно самостоятелно хранене. Ако искате да кърмите и след това в рамките на това хранене-аз нямам възражения. Но няма как да се въведе захранване, без нещо да отпадне-иначе ще се храним всеки час, а това не е коректно. Останалите хранения си остават КАКТО СА БИЛИ-нищо там не се променя, нито се модифицира.

Не знам защо в БГ ябълките ги "водят" за толкова алергични-аз НИКОГА не съм имал алергии от ябълка, морков или картоф. НИКОГА ЗА 10 години практика. Ако обаче на 1 или 2  месечна възраст сте дали  сок от ябълки нищо чудно детето да е алергично към този плод, щом като го предложите като пюре. Общо взето абсолютно нежелателно е да се дава каквото и да е било друго освен мляко в първите 4-5 месеца.

Край на част Първа
Следва->Други варианти на първа твърда храна, обогатяване на плодовете и въвеждане на второ хранене с твърда храна.

P.S.Благодаря на Всички, прочели темата ми за "Кърмене и захранване на бебетата-основни правила". 2006 читатели за 3-4 дена за мен е огромно внимание и насърчение. Нека си общуваме конструктивно и мненията да текат безспирно-затова е този форум...

# 1
 • София
 • Мнения: 1 842
202uu

Ако педито ми го прочете ще припадне от ужас. На моя приятелка, чиета бебе е връстник на Али са им казали до края да 5 сесец да започват и да ядат:плодово пюре, зеленчуково, каша и кисел, соковете не ги броя, за да може после да почват попарата и месото. До края на същия този месец да имат вече 2 твърди хранения. На мен това ми се струва лудост, особено бяснто въвеждане на различни видове "буламачи". А за киселите, просто аз лично нямам думи. Да замениш добре балансираното и хранително мляко със сладки и неполезни въглехидрати е доста странно и със сигурност няма никаква връзка със хранен в зоната, балнсирано или разделно. Иначе сокове, точно ябълка започнаха доста рано, детето ги харесваше много, за жалост от тях поврща като луд и се обрива.

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Така написано мнение (не поучаващо или набиващо канчето на 'дилетантите' Wink) ми е много по-интересно. Много хубаво и подробно е описана техниката с лъжичката, вярвам, че много нови майки също ще го намерят за много полезно!
Аз лично се придържам към по-различни съвети на захранване (ЛЛЛ, СЗО и УНИЦЕФ) - че до 1 годинка се кърми преди хранене с твърда храна така, че винаги се комбинира мляко (кърма или адаптирано) с твърдата храна и млечно хранене не се замества освен при абсолютна необходимост, но дори и така твоята схема е много по-приложима за кърмено бебе от тази на бг-педиатрите  Grinning

# 3
 • София
 • Мнения: 1 842
Цитат на: Birdie
....Може и да дадете малко мляко или кърма за начало и после да продължите по описаният начин.

Една лъжичка днес, една утре, две вдругиден и т.н. След това обаче кърмим (изкуствено мляко)->толкова малко плод не е достатъчен да състави едно самостоятелно хранене.


Боо, и аз щях да питам точно за кърменето преди или след пюрето, но се натъкнах на тази реплика. Аз я разбирам като, че може да почнем и с млякото първо.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 316
Цитат
не се дава нищо което може да съдържа брашно до 11-12 мес възраст (каши,фиде,макарони и т.н). Необработеният ориз съдържа глутен -дава се само специално бебешко оризово брашно-не чист ориз, нито отвари от ориз.

Това пък сега ме притени и съвсем обърка.Аз мислех да започна захранването точно с оризова каша направена от оризово брашно или от необработен ориз.Доколкото си спомням глутенът не се ли съдържаше в самото зърно, а не в люспите?!След толкова много четене съвсем се обърках. След това мислех да въведа картоф или морков.

# 5
 • Мнения: 4 271
Цитат на: Bobka
Цитат
не се дава нищо което може да съдържа брашно до 11-12 мес възраст (каши,фиде,макарони и т.н). Необработеният ориз съдържа глутен -дава се само специално бебешко оризово брашно-не чист ориз, нито отвари от ориз.

Това пък сега ме притени и съвсем обърка.Аз мислех да започна захранването точно с оризова каша направена от оризово брашно или от необработен ориз.Доколкото си спомням глутенът не се ли съдържаше в самото зърно, а не в люспите?!След толкова много четене съвсем се обърках. След това мислех да въведа картоф или морков.


Хм, и на мен това ми е интересно, досега ровичках из Google, и не срещнах информация за глутен, съдържащ се в ориза.  Thinking
Ето, до тази информация стигнах чрез страницата на Детската Клиника по Гастроентерология (http://gastroenterology.freeservers.com/):

БЕЗГЛУТЕНОВИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ И БРАШНА ЗА ПЕЧИВА И ХЛЯБ:

БАДЕМ
    Ядките на сладкия бадем се ядат цели или смлени на брашно, което се използува в пекарната и сладкарската промишленост. Бадемите съдържат 17 % протеини, 54 % масти, големи количества калций, други минерали, като и витамини от групите Е и В. Не бива да се приемат наведнъж количества по- големи от 230 гр. Сладкият бадем не бива да се бърка с горчивия, който в по- големи количества е отровен.
     СЛАДЪК КЕСТЕН
  Съдържа само 2 % протеини, но има най- високо съдържание на захари между ядковите. Добър източник е на калий, калций, магнезий, както и на малки количества витамини от група В. Кестеновото брашно може да се използува като добавка в други брашна за приготвяне на хляб, сладки, кексове, супи.
     ПРОСО
   Съдържанието на протеини е 10 %, а това на желязо е най- високо между всички зърнени. Много добър източник е на калий и магнезий, съдържа ниацин, както и малки количества витамини от група В. Може да се използува като добавка към брашното за приготвяне на безглутенов хляб.

      ОРИЗ
   Кафявият ориз съдържа почти изцяло въглехидрати, протеини- 7, 5 %, както и малки количества желязо, калций, и витамините ниацин и тиамин. Чрез отстраняване на външната му обвивка се добива белия ориз, но това води до загуба на витамин В1. Оризовите трици са много добър източник на диетични фибри. Водата, в която е варен оризът също съдържа витамини.
   
   СУСАМ
    Сусамът съдържа 40 % масти и 18 % протеини. Той е много богат на калий, калций и желязо, както и на ниацин. Мастите в сусаменото олио са 44 % от полиненаситен тип. Сусамените семена трябва да се изпекат леко или сварят преди да се използуват при приготвянето на хляб или кексове. Някои предпочитат сусаменото олио като подправка на храни и салати.
     СОЯ
    Има хора, които намират соята трудно смилаема и горчива.
Някои проучвания показват, че 15 % от болните с Целиакия не могат да приемат соя!
Соевите зърна имат много добра хранителна стойност- 30- 35 % протеини, 15- 30 % въглехидрати, 13- 24 % масти. Черните соеви зърна притежават най- високо съдържание на протеини, докато жълтите са най- богати на масти. Соята е добър източник на калций, желязо, фосфор, натрий, калий, витамините Е, В1, В2, В5.http://www.angelfire.com/ak3/aaaaaa5/index.html#f

# 6
 • Мнения: 7 556
Цитат на: marissha
202uu

Ако педито ми го прочете ще припадне от ужас. На моя приятелка, чиета бебе е връстник на Али са им казали до края да 5 сесец да започват и да ядат:плодово пюре, зеленчуково, каша и кисел, соковете не ги броя, за да може после да почват попарата и месото. До края на същия този месец да имат вече 2 твърди хранения. На мен това ми се струва лудост, особено бяснто въвеждане на различни видове "буламачи". А за киселите, просто аз лично нямам думи. Да замениш добре балансираното и хранително мляко със сладки и неполезни въглехидрати е доста странно и със сигурност няма никаква връзка със хранен в зоната, балнсирано или разделно. Иначе сокове, точно ябълка започнаха доста рано, детето ги харесваше много, за жалост от тях поврща като луд и се обрива.


Основното в захранването е ПОСТЕПЕННОСТТА. Второто, което май ми убягна (защото го считам за даденост Simple Smile ) е качеството на хранителните продукти. Ако една ябълка е натъпкана с химични "подобрители" само алергия ще предизвика. В месата, и особено в пилешкото и свинското, в някой страни, химичните субстанции са си организирали малка аптека-там ще намерите всичко от диоксини до последна генерация Антибиотици. Следователно колкото и да искам да съм точен, моите наблюдения са на базата на храните продавани тук.

Даването на кисели, отвари, овесени отвари като база за приготвяне на адаптирани млека, и други подобни "алхимични смеси", единственото, което може да предизвика са диарий, или разбалансиране на идеалната чревна флора.
Диариите (дори и от хранителни грешки) отключват алергични състояния незабавно. При остри диарии от такъв тип детето трябва да продължи да се храни-> Единствено и само->или със Свободно от лактоза мляко-за около 2-3 дена (а не докато отиде в казармата), или с кърма (Смекта може също). В стадии на диария не е уместно да опитваме цялата гама лечебни млека, които Фризланд предлага в България, нито като фокусници да се упражняваме в поставянето на ред абсурдни диагнози, нито тактиката "опит->грешка" изобщо може да се приеме като логично действие.
Полезно е за остри диарии да се търси кърма от Банки също. Но да се храни, и то рано, от 4-5 час след началото на диарията. Разбира се внимава се зад диарията да не се крие Салмонелоза например или други важни заболявания. Но това е друга тема.

Не може в рамките на 3 седмици да се наложат две твърди хранения от абсолютно непознати и неизползвани досега храни, както не можете сами да се извлечете от дъното на морето дърпайки се сами за косите като барон Мюнхаузен.

Храненето е идеалният стимул за развитие на синхронизацията на движенията и на равновесието. Установеният пълен контрол на главата от страна на детето е предпоставка да започнем изобщо захранването- не може да се поставя двумесечно дете на стол и да се храни, щом като то "клюма" и пада всяка половин минута. Това е Светата Инквизиция издание 2005, а не детско хранене (освен това е и варварско).

Даването на пюре, а не на сокове, цели да се приучи детето да се храни САМО. И това се постига с консистенция ПЮРЕ. Соковете, освен това, не се дават с лъжички. Който има желание да се забавлява може да опита други неща. Започвайки храненето, ние целим детето ДА СЕ НАУЧИ ДА СЕ храни САМО (освен другите цели разбира се), а не да му заместваме полезните млечни хранения със сокове. Тази е логиката на консистенцията ПЮРЕ. Пюрето се задържа в устата, то дава усещане на нещо ново. Сокът е сладко "мляко" което децата си пият в огромни количества (ако не се подсекат веднага или не изявят диария), но не е истинско хранене.

Задачата ни като педиатри, е да направим периода на захранване безболезен за майката и приятно-игрив за детето, да му помогнем то да се научи да се храни само, съобразно НЕГОВОТО ИНДИВИДУАЛНО МОТОРНО РАЗВИТИЕ.Това е крайъгълен камък и мисъл, а не да се занимаваме със медитация или да основаваме алхимични лабораторий за производството на тайнствени смеси... (кисели например)

# 7
 • Мнения: 7 556
Цитат на: Bobka
Цитат
не се дава нищо което може да съдържа брашно до 11-12 мес възраст (каши,фиде,макарони и т.н). Необработеният ориз съдържа глутен -дава се само специално бебешко оризово брашно-не чист ориз, нито отвари от ориз.

Това пък сега ме притени и съвсем обърка.Аз мислех да започна захранването точно с оризова каша направена от оризово брашно или от необработен ориз.Доколкото си спомням глутенът не се ли съдържаше в самото зърно, а не в люспите?!След толкова много четене съвсем се обърках. След това мислех да въведа картоф или морков.


Добра марка оризово брашно е второ чудесно алтернативно решение (Гербер ? Хумана). Прави се каша с адаптирано мляко или (кърма ?) Нямам никакъв опит от използването на кърма за приготвяне на каши. Тук от етническа гледна точка не бих могъл да препоръчам кърма за тази цел, и затова не го правя.

Кестени? Соя? Къде ги пише тези неща? За деца до 1 годишна възраст ли важат?
Вие ме разстреляхте с поглед (мнение)... И стридите са много богата храна ако тръгнем по тази логика...

# 8
 • Мнения: 439
Аз направих няколко пъти пюре от бял ориз и тиква или морков за обяд.  Не разбирам  - може ли да се дава варен ориз на такава възраст или не???

# 9
 • Мнения: 1 517
Това да не се дава брашно до 11-12 месец ме учуди. Аз давам бисквитки и хлебец още от 7-месечна възраст...  Neutral Face

# 10
 • София
 • Мнения: 1 316
Цитат
Добра марка оризово брашно е второ чудесно алтернативно решение (Гербер ? Хумана).

Да Ви кажа честно , предпочитам кашата сама да си я направя, просто нямам доверие на купешките каши и пюрета, не знам какво са набутали вътре, макар че съставките са написани на кутията имам съмнения, че някои неща не ги пишат с цел да им се продава продукта.Тези производители не ги интересува здравето на децата, а обема на продажбите-колото по вкусно  ( с добвака на захар , ароматизатори и др.) толкова по-големи печалби.Това е цяла индустрия !!!Не че няма да опра до нея, но мисля да се старая детето да се храни по-често с домашна харна.От една страна е по-здравословно, а от друга така се възпитава вкуса на детето.[/code]

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Оризът не съдържа глутен. Каши от оризово брашно или варен пасиран ориз могат да се дават при захранване.

# 12
 • Мнения: 7 556
Цитат на: boo
Оризът не съдържа глутен. Каши от оризово брашно или варен пасиран ориз могат да се дават при захранване.


Хубаво е да сме застраховани по този въпрос.
Всичко зависи от обработката...

http://www.clubceliac.com/rice.htm
http://www.csaceliacs.org/gluten_choices.php

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Всъщност такъв 'обогатен' ориз тук не съм срещала; има "Uncle Ben's", но за рецептите за детски храни никой никога не го е препоръчвал.
В сайтовете, които си посочил пише:
Цитат
FOUNDATION STAGE: Any gluten-free grains in diet prior to diagnosis. Start with brown rice; rice, corn and popcorn, tapioca, sorghum, flax and wild rice, yams, potatoes, sweet potatoes, soy.

Рецептите, които даваме тук за захранване в оптималния си вариант са с кафяв ориз, а ако не - полиран бял; не обогатен и не Анкъл Бенс.
Така че, не виждам за каква застраховка иде реч?
В първия посочен сайт самият автор казва, че всъщност не е сигурен дали обработката за обогатяване с витамини на ориза го прави глутеносъдържащ; а и в този ред на мисли, всъщност никой не е сигурен дали храната, която консумира детето му е органична или генно модофицирана. Така краят му не се вижда.
В крайна сметка изводът е ясен: оризът не съдържа глутен и е подходящ за малките.

# 14
 • Мнения: 4 271
Ами да, то си го пише и в двата сайта:
Цитат
"The concern with rice is not with the rice itself, but the coatings that are applied to enriched rice to add vitamins to the grain itself. Rice itself is gluten free, but enriched rice is rice that has been sprayed with a vitamin coating and some fear that the coating could contain a gluten based grain."

Цитат
"rice [Oryza sativa] ("Races" called Indica, Javonica, and Sinica) Semi-aquatic member of the grass family. Rice is gluten-free and non-allergenic. Categorized as short, medium and long, the edible seed is the staple grain for over half the world's population. "

Необработеният ориз не съдържа глутен. Тъй че спокойно ще мога да захраня дъщеря си с оризова каша.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт