Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Мляко с ориз

  • 12 авг. 2007, 16:48 ч.
  • Преглеждания  8 214  Мнения  22  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 103
Знае ли някой как точно се прави мляко с ориз?Какви са пропорциите и т.н.

Реклама
# 1
  • Бургас
  • Мнения: 74
1л.прясно мляко
2кафени чашки ориз
1чаена чаша захар
1ванилия
канела

Почистеният и измит ориз се залива с 1 чаена чаша вода и се вари,докато попие течността.
Налива се млякото и се вари,докато оризът омекне напълно.Прибавя се захарта и след като сместа кипне повторно,се сваля от огъня и се ароматизира с ванилията.
Десертът се разпределя в купички и се поръсва с канелата.

Това е рецептата по която аз го правя и винаги става много хубаво.Дано да ти свърши работа.  chef

# 2
  • Мнения: 1 388
veldan, много благодаря за рецептата   bouquet
Струваше ми се, че 1 литър мляко е много за това количество ориз, но стана идеално. Много обичам този десерт, а не съм го яла от детските си години. Не знаех как се прави и не съм се сещала да попитам.
Яде се изстудено, нали?

# 3
  • София
  • Мнения: 2 639

Яде се изстудено, нали?
Сервирали са ми го и още топло и на стайна температура, но най-предпочитам от хладилника  Peace

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 74
Радвам се че ти е харесало.Аз го предпочитам студено.

# 5
  • Мнения: 1 921
Като е повече млякото може да се добави 1с.л. брашно,става чудесно,като меко кремче с ориз! Аз така правя и май се нарича сутляш  chef

# 6
  • Мнения: 1 388
Да. Студено го хапваме. Захарта ми идва една идея повече. Може би 3/4 чаши ще е добре за нашия вкус. Иначе днес е доста гъстичко. Предполагам, че "носи" и на повече мляко  Wink

Ето го:
Още веднъж благодаря за рецептата   bouquet

sladurka, мисля, че по принцип на млякото с ориз се казва сутляш/ж. Не знам как се пише  Rolling Eyes
Но според мен няма нужда от допълнително сгъстяване с брашно. Оризът си има нишесте, брашното - също. Както вече споделих, днес е доста гъстичко.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 314
Това е любимият десерт на мъжа ми и и майка му го е приготвяла най-вкусно Laughing! Та рецептата е като написаната по-горе, само че още в началото ориза се вари в млякото , а не във водата. И тъй като после доста се сгъстява, докато се свари, тогава се долива още вода. Така става по-вкусен!

# 8
  • далече от Златото на леля ;(
  • Мнения: 2 591
много отдавна не съм правила този десерт, добре че ме подсети  Peace

и аз мислех, че е едно и също млякото с ориза и сутляша (има го и вариант сутлияш, и сютляш - думата идва от турски и означава подсладено мляко с ориз) и просто второто е диалектна или разговорна форма  newsm78

# 9
  • Мнения: 5 003
Като е повече млякото може да се добави 1с.л. брашно,става чудесно,като меко кремче с ориз!
И аз понякога го правя така   chef

# 10
  • Мнения: 103
Благодаря за рецептата  bouquet Още утре се залавям да го приготвя Wink

# 11
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 3 293
Като е повече млякото може да се добави 1с.л. брашно,става чудесно,като меко кремче с ориз!
И аз понякога го правя така   chef
И аз съм го правила така, но вместо брашно слагам лъжица нишесте - лимон, ванилия, праскова, каквото там има, става супер, с цвят и аромат на плодове. Канелата в добавка не пречи, вкусът му става по-добър.

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 74
Аз не го сгъстявам с нищо,но установих,че много зависи от ориза дали ще е по-рядко или по-гъсто.Някой ориз поема повече течност и тогава става по-гъстичко и обратно.За захарта мисля че е повечко,но в къщи ядем много сладко.Така е в оригиналната рецепта,пък всеки слага според вкуса си. yes

# 13
  • Мнения: 1 921
Аз не слагам брашното с идея да сгъстявам,а така повече ми харесва и слагам съвсем малко брашно,колкото да стане пухкаво,просто сварявам по-малко ориз Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 321
Млякото с ориз е любимо на мъжа ми, От майка ми знам рецепта - лесна и много вкусна
  2 литра прясно мляко
  1 чаена чаша ориз - ризон или друг кръгъл ориз
  1 ч.ч.  водаю
  14 с. лъж. захар
  Всичко се слага наведнъж в по-дълбок съд. След завиране се намалява на по-слаба степен / да къкри/. От време на време се разбърква, да се провери гъстотата. Имай в предвид, че след изстиване се сгъстява още.Първият път може да не стане гъсто, както ти харесва, но пък ще знаеш за следващият колко да го вариш.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт