картофеното пюре!

  • 9 320
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 6 315
In potatoes, for instance, the skin, which is a dark corky layer called the "periderm," consists mostly of dead cells filled with a waxy, largely vitaminless substance whose chief function is to protect the potato's insides.

However, skin does keep vitamins from being boiled off during cooking. A baked potato with skin intact has almost all its original vitamin C, whereas a potato that has been peeled and boiled retains only 50-80 percent. (There's even less if the potatoes have been mashed up and left to sit around for a while.)

So, just leave the potato skins on while cooking and peel them afterward, right? Not so fast.

Potato skins contain toxic compounds called glycoalkaloids that can cause headaches, nausea, and diarrhea if eaten in sufficiently large amounts. Researchers Nell Mondy and Barry Gosselin of Cornell say boiling potatoes in their skins can cause the toxins to migrate into the vegetables' flesh.

Things get a little simpler when we turn to other fruits and vegetables. Skin is a good source of dietary fiber, something most Americans could use a lot more of.

One medium apple with peel, for instance, contains about 3.3 grams of fiber, while a peeled apple contains only 1.5 grams. Although there are no official daily fiber requirements, authorities say most people get only 10-20 grams per day, even though they could use 20-35.

There are several types of dietary fiber. The one abundant in apples, and to some extent in all fruits and vegetables, is called pectin. It's water soluble, and water-soluble fiber has been shown to reduce blood cholesterol levels.

What happens apparently is that each particle of fiber grabs an armful of bile salts on its way through the intestine (a process called "binding") and carries it out of the body during excretion.

The body then has to make new bile salts and evidently uses cholesterol as the raw material, thus keeping the blood cholesterol level down.

It has not been conclusively shown that an apple a day keeps the heart specialist away, which is to say they haven't proved that eating apples and other pectin-rich fruits and vegetables reduces heart disease. It's also true that if you eat too much water-soluble fiber it'll bind with (and subsequently carry away) micronutrients your body needs.

But since most people could stand to double their dietary fiber intake, it's probably a good idea to leave your apples and other fruits and vegetables (except taters) unpeeled ... unless of course the whole idea just grosses you out of existence.

Nutritionists would rather have you peel your veggies and at least get the benefit of the complex carbohydrates and starches than not peel and consequently not eat them at all.



Това е - ако някой не разбира - ще превеждам.

# 16
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Аз не разбирам.  Embarassed

# 17
  • Мнения: 6 315
В картофите, например, кората, която е тъмен, подобен на корк пласт, наречен "перидерм", се състои най-вече от мъртви клетки пълни с наподобяваща восък субстанция, която е без витамини изобщо и главната й функция е да пази вътрешността на картофа.

Както и да е, кожата предпазва витамините от "сваряване" по време на готвене. Печеният заедно с непокътнатата кора картоф запазва почти цялото си количество витамин С, докато картоф, който е обелен и след това сварен задържа само 50-80 процента. (Остатъкът е дори по-малък,  ако картофите са направени на пюре и след това оставени да престоят.)

Така че, да оставим картофите с кората и да ги обелим чак след като са сготвени, нали? Не прибързвайте.

Кората на картофите съдържа токсични вещества наречени гликоалкалоиди, които могат да причинят главоболие, замайване и диария, ако се яде в значителни количества. Според изследователите Nell Mondy и Barry Gosselin от Корнел, варенето на картофите заедно с кората им може да накара токсините да преминат в самия зеленчук.

Нещата стават малко по-прости, когато се обърнем към други плодове и зеленчуци. Кората е добър източник на диетичните фибри, нещо от което повечето американци могат да се възползват.

Една средно голяма ябълка с обелките съдържа около 3.3 грама фибри, докато обелена, тя ще съдържа само 1.5 гр. Въпреки че няма официални изисквания за дневното количество фибри, специалистите казват, че повечето хора получават само 10-20 грама фибри на ден, въпреки че биха могли да поглъщат 20-35.

Има няколко типа диетични фибри. тези, които преобладават в ябълките и до известна степен във всички зеленчуци и плодове, се наричат пектин. Той е водоразтворим, а водоразтворимите фибри понижават нивата на холестерол в кръвта.

Това което всъщност става е, че всяка частичка от фибрите захваща съвкупност от жлъчни соли по пътя си през червата (процес наречен "свързване") и ги изнася от организма чрез екскрецията.

Тогава тялото трябва да произведе нови жлъчни соли и доказано използва холестерола като суров материал и по този начин понижава количеството на холестерола в кръвта.

Не е доказано, че една ябълка на ден ще ни държи далеч от сърдечно-съдовите специалисти, т.е. че яденето на ябълки и други зеленчуци и плодове богати на пектин ще понижат възможността за развиване на сърдечна болест. Но е истина, че ако ядете прекалено много водоразтворими фибри, те ще се свържат с (и след това изнесат от организма) някои от микро хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае.

Но след като повечето хора могат да издържат да удвоят количеството погълнати фибри, може би е добра идея да оставяте ябълките си и останалите плодове и зеленчуци (освен картофите) необелени.....

Диетолозите по-скоро ще ви накарат да си белите зеленчуците за да получите поне ползата от сложните карбохидрати и скорбяла, отколкото да не ги белите и да не ги ядете изобщо.

# 18
  • Мнения: 6 243
Това е много полезен текст, но от моя гледна точка нещата са доста по-прости:
-картофеното пюре е "въвеждаща" храна - т. е. давам го, за да науча беба да яде нещо, различно от кърмата (в моя случай) или млякото. Като такава, не възлагам на картофеното пюре надеждите си, то да внесе в бебешкия организъм нужните му витамини и минерали. С кърмата/адаптираното мляко бебето получава каквото му е нужно.
- варя картофите обелени, защото така се прави гладко, хомогенно картофено пюре. Вариантите за хомогенизиране с пасатора аз поне ги изключвам - да, като се сипе достатъчно течност, става гладко, но не е с вкуса на пюрето, приготвено чрез намачкване.
За мое щастие Ирина не обича кой знае колко картофено пюре, така че това цапотне го правя веднъж на две седмици най-много Grinning

# 19
  • Мнения: 6 315
Цитат на: sladka hapka
Това е много полезен текст, но от моя гледна точка нещата са доста по-прости:


Пуснах го заради това, което писаха за кората. Иначе моят мечо много обича картофено пюре и изобщо всякакви пюрета. Май нищичко не отказва. Sunglasses

# 20
  • Мнения: 3 200
Вече съвсем се омотах  Simple Smile  с кората или без кората е добре да се вари?

# 21
  • Мнения: 6 315
Цитат на: evpraksia
Вече съвсем се омотах  Simple Smile  с кората или без кората е добре да се вари?


Лично мое мнение - без. Първо, че по-лесно се сварява на парченца и второ - в кората на картофа са съсредоточени и нитратите и затова според мен е по-добре да се варят без кората.

# 22
  • Мнения: 6 243
без кората.
и след два месеца Wink

Общи условия

Активация на акаунт