Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 март 2005, 11:48 ч.

Дълго кърмилите мами?

 • 1 258
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 566
Моля ви , обяснете ми какво значи "кърмеща майка" Embarassed  Имам предвид конкретно мамите , които кърмят повече от 6 месеца- какво значи "аз все още кърмя" - че кърмите по веднъж-два пъти дневно или на всяко хранене? Воо, ти по колко пъти на ден кърмиш твоята дъщеричка? И ако кърмите не на всяко хранене, кога и как намалихте броя на кърменията?

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Fighty, за кърмене се брои всичко - дори 30 мл на ден Wink Брои се също и даването на кърма от шише.
Аз кърмя все още често Мая - 5-6 пъти през деня и 1-3 през нощта. Предполагам, че с възрастта броят хранения постепенно ще намалее, и когато е готова, ще се отбие.

# 2
 • Мнения: 6 147
При мен е така: Не кърмя между 8 и 17 ч., защото съм на работа.
Броят на нощните кърмения не ги знам, защото вече почти не се будя, за да я кърмя. Сигурно са 3 - 4, но и това е относително, зависи дали в момента пробиват зъби или сме в  покой.
През "будното време" от 17 до 21 ч., когато малката заспива, я кърмя поне два пъти - като се върна от работа и за приспиване, много често - и около 19 ч. Но и това е различно, зависи най-вече от зъбите.
Предполагам, че майките,които са си вкъщи по цял ден, могат да ти отговорят по-изчерпателно. При нас ситуацията е "модифицирана" Grinning

# 3
 • Мнения: 566
Благодаря ти:) Значи и аз гордо мога да се броя за кърмеща мама, нищо , че го правя по два пъти на ден.
Исках да те попитам още нещо- имунитета , който дава кърменето , е имунитет по принцип или само в периода на кърмене. Ох, че тъпо го изразих. Имам предвид-кърмя например 6 месеца- през този период само ли подсилвам имунитета на бебка, или това се отразява и на по-нататъшното и развитие?
И още нещо се чудя- ти като кърмиш и нощем , дъщеричката ти досега не е ли оставала някъде с нощувка -при баба например или някъде другаде?

# 4
 • Мнения: 6 147
Ако въпросът е към мен - не е. И батко й обикновено си спи у дома, поради липса на желаещи баби. У нас проблемацията е, че бабите ни са "модерни".

# 5
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Цитат на: boo
Fighty, за кърмене се брои всичко - дори 30 мл на ден Wink Брои се също и даването на кърма от шише.
Аз кърмя все още често Мая - 5-6 пъти през деня и 1-3 през нощта. Предполагам, че с възрастта броят хранения постепенно ще намалее, и когато е готова, ще се отбие.

BOO ти ме хвърли в тъч, аз от както родих нямам достатъчно кърма, пък ти я кърмеш вече близо 2 години  Shocked Но не е ли много големичка за кърма, моя свекър ми разказа за една майка дето си кърмила 8 годишното дете, и то я карало дори по улицата да го кърми пък тя от срам го гонила, и то донесло една филия хляб и и казало да ми исциди на хляба.  newsm62
Не че имам нещо против, ама това ме разби.

# 6
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Цитат на: Fighty
Благодаря ти:) Значи и аз гордо мога да се броя за кърмеща мама, нищо , че го правя по два пъти на ден.
Исках да те попитам още нещо- имунитета , който дава кърменето , е имунитет по принцип или само в периода на кърмене. Ох, че тъпо го изразих. Имам предвид-кърмя например 6 месеца- през този период само ли подсилвам имунитета на бебка, или това се отразява и на по-нататъшното и развитие?
И още нещо се чудя- ти като кърмиш и нощем , дъщеричката ти досега не е ли оставала някъде с нощувка -при баба например или някъде другаде?

Това е много относително имам приятелка която е кърмена над 1 година и все била болна, а брат и от 1 ден е бил на хумана и  не се е разболявал. Всичко е до ген. И се радвам, че е така инъчи ние дето нямаме кърма щяхме да сме вечно в траур  newsm45

# 7
 • Мнения: 1 586
Аз съм си още у дома с 15-месечната си дъщеря. Кърмя я при поискване. Винаги иска кърма сутрин, наобед при приспиване, вечер при приспиване и нощем поне по веднъж. Разбира се има и периоди, в които си иска и по-често, тя си знае защо Simple Smile
Нощем никога не съм я оставяла на никой и нямам намерение скоро да го правя.
За имунитета - според досегашните изследвания (понеже все нови неща откриват за кърмата) кърмата дава временен имунитет - до няколко месеца, в зависимост от болестта. Интересно беше за мен да узная напоследък, че за болестта на Крон чрез кърмата се предава доживотен имунитет. Детската имунна система съзрява напълно до 5-7 годишна възраст. По време на това съзряване помощта на кърмата е изключително полезна. Генът и условията на отглеждане на детето, както и начинът му на хранене си имат своята роля, но защитната роля на кърмата не се отрича от никой уважаващ себе си учен.

Повече интересни факти за имунните свойства на кърмата може да прочетеш на следните адреси:
http://www.kellymom.com/nutrition/milk/immunefactors.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21245

# 8
 • Мнения: 1 341
Цитат на: Tinka79
Но не е ли много големичка за кърма

Тинка, моля те не го приемай като заяждане. Искам да обясня моята теория по въпроса
Вчера една приятелка ми каза същото "Не е ли много голяма за кърма. Скоро ще навърши една година, а ти я кърмиш?"
Питам аз: Това, че  е на 11 месеца не означава, че не трябва да пие мляко? Е ми дай по-добре да започна да му давам формула, да си спра кърмата, защото детето ми било голямо да го кърмя. А не е голямо да му давам формула???? Къде е логиката

# 9
 • Мнения: 503
По първия въпрос - ние бяхме само на кърма до 6 мес., после до 8 хапвахме само по малко твърди храни, пак основно бяхме на кърма. Кърмих до 14 мес., щях и по-дълго да кърмя, ако Мила искаше, но тя се отби сама. Според мен, щом майката кърми, дори само 1 път дневно, или пък кърми с дохранване - зна4и все още е кърма4ка.
По темата за здравето - да, до известна степен е въпрос на ген. Но когато се говори и за това, 4е едно некърмено дете е било по-здраво от друго, което е кърмено, трябва да се вземат предвид и други фактори - как е кърмено (дали е било на режим, с даване на подсладена вода между кърменията и през нощта), кога и как е захранено (сок от 2ия месец, плодово пюре от третия и т.н. оказват влияние) и т.н. Ина4е за дългосро4ните предимства на кърменето ве4е се знае много пове4е от преди - за това, как изклю4ителното кърмене до 5-6 месеца защитава дихателната и храносмилателната система и т.н. И това не са просто прани прикаки, а факти, доказани 4рез множество проу4вания. Ина4е и аз познавам хора, които не са били кърмени изобщо и са изкуствено хранени от раждането, нищо има няма, не са боледували много като деца и т.н., оба4е на 18 год. имат гастрит, колит и т.н. (става въпрос за сериозни проблеми - като липса на 4ревна флора, която да обработва храната, например), на 28 правят бъбре4ни кризи и т.н.
Не пиша това, за да се заяждам, и в никакъв слу4ай не искам да отри4ам ролята на гените. Разбира се, 4е всяко правило си имаизклю4ения. Пък и нали се знае, 4е колкото и малко да е кърмила майката, винаги е от полза за детето. Уважавам майките, които са положили усилия да кърмят, колкото могат, и пиша това заради тези, които не са си дали труда да опитат да кърмят.

# 10
 • Мнения: 280
От 8-мия месец кърмя бебчо само сутрин и вечер, въпреки че имам доста кърма. А иначе всяко заместване на кърмене правих много внимателно и постепенно, като преди кърменето (например за обедното хранене) давах по 1-2 лъжички пюренце и постепенно увеличавах за сметка на кърмата. Така и бебчо преминаваше безпроблемно към другата храна  Stuck Out Tongue Но най-много от всичко обича да си муцка... Laughing
Иначе никога не съм я кърмила нощем и смятам, че е добре малките тумбачета да си почиват по това време...  Stuck Out Tongue

# 11
 • София
 • Мнения: 17 682
Нямаме заместени хранения.Кърмя по 4-5 пъти през деня, задължително се приспиваме с кърмене, + нощни кърмения, на които в момента им губя бройката, щото ни никнат зъби Mr. Green
Те на т'ва му се вика "кърмеща майка" Wink

# 12
 • Мнения: 1 517
Аз не съм се замисляла колко пъти на ден кърмя... Значи - сутрин, после след попарата обикновено не; на обяд понякога давам, понякога - не; за следобедната закуска (обикновено не ми иска кашите  Sad ) пак кърмя, и после се  приспиваме с кърмене. + още едно през нощта - значи стават 4-5 за денонощие. Чудя се не са ли множко.  Thinking
Обаче днес бяхме на консултация и лекарката пита дали още се кърмим - като казах "да", тя отговори, че е много добре. Учудих се, защото уж не е от "модерните лекари", а и знам, че някои още през десетия месец казват: "отбивай" и дори се карат, ако не ги послушаш.

# 13
 • Мнения: 4 372
значи...сутрешното кърмене го отказа преди 2 седмици...сега се кърмим така: в 10 сутринта след закуската и преди заспиването, понякога към 16, но напоследък не го иска и това кърмене; вечер преди сън и 1-2 пъти през нощта.... тя е Шефът - както иска, така става:)

# 14
 • Мнения: 3 163
Браво момичета-и аз съм от вашата кръвна група-до 6 и месец само кърма .дори и вода почти не пиеше.после по мъничко ама много мъничко пюренце и т.н.Сега кърмя 3-4 пъти на ден плюс 2-3 нощни и друго-ние нямахме никакъв режим-е имахме.но това го определяше Той.а не някои по книга.Мисля.че кърменето е кулминацията  и за мама и за бебо-аз съм горда че кърмя(ох.поне с нещо да се похваля).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт