Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 597
Здравейте,
при последото посещение при педиатърката на бебето,същата му постави 2 ваксини.(бебето в момента е на 2м и 20дни).Аз от обща култура разбрах кои са тъй като, тя изобщо нищо не обяснява.Т.е. Полиомелитна и ДТК.
Въпросът ми е,длъжна ли е лекарката да ми съобщи ,че съществува т.нар.ваксина Пентаксим,да обясни какви са преимуществата пред изглежда обикновената ваксина която се поддържа от НЗОК.Попитах я,че съм чувала за ваксина която обединява няколко болести и тя ми каза "Тази е!Като я има при нас,не е нужно да я купувате!", и аз останах с впечатлението че е Пентаксим.
Но четейки из интернет,разбрах че де факто ме е излъгала,защото Пентаксим не се плаща от НЗОК, а всеки си я купува сам.
Моля дайте ми съвет, как да постъпя по-нататък ...объркана съм. Sad

# 1
 • София; Дружбето
 • Мнения: 2 155
Ами кажи и ,че искаш да поставите Пентаксим следващите 2 приема и я попитай дали е съгласна. Моята педиатърка ми разясни какви ваксини се поставят по здравна каса, какви са предимствата на Пентаксима и ми каза да реша аз, какво ще поставяме на бебка.  Това стана още при първото ни посещение в кабинета

# 2
 • Мнения: 104
Аз, ако съм на твое място, особено пък и след този случай, ще питам всеки път какво е лекарството, което ми изписва или каква е тази ваксина - ама точно с подробности. И ако съм чувала за нещо по - добро като вариант, ще настоя да го обсъдим. В крайна сметка истинският лекар не би трябвало да откаже такава информация - все пак става въпрос за най-свидното ти същество. Thinking

# 3
 • София - Младост 1А
 • Мнения: 2 136
По принцип педиатъра трябва да те информира за състоянието на детето и манипулациите които му се правят. След това се отразяват в здравната книжка на детето. За съжаление не се прави навсякъде. Че и моето педи понякога не е в настроение и позабравя какво трябва да ми каже. Специално за ваксината дали на реваксинацията може да се сложи друга аз не мога да отговоря. Преди да заведа Пепи на ваксина бях изчела каквото пише и предварително се обадих на педито да обсъдим коя ваксина е най удачна за слагане.

но пък това че ти е казала че Пентаксим е ваксината... не ми говори добре за тази докторка. Разсеяна ли е, кофти ден... или мисли че не може да се обясни и разбере... Не е редно така. Това все пак са нашите деца. После ще има... ама аз ви казах, вие нали бяхте там... и от сорта.

А иначе за напред как да постъпиш... вариантите като гледам са два:
1. Ако по принцип си я харесваш докторката, преди преглед се запасяваш с информация, пишеш си всички въпроси на листче и не даваш да прави нищо на детето без да сте го обсъдили.
2. Сменяш педито. Консултираш се с приятелки, познати, форум и т.н. и като дойде Декември...

# 4
 • Мнения: 3 069
Много съм учудена, че не обсъдила с теб ваксините....
Твое право е да бъдеш информирана за всичко което касае детето и да се избере най-добрия вариант.
Някои ваксини е по-добре да си ги купим а не да се задоволяваме с тези на Здравната каса.
Нещо не ми харесва подобно отношение от страна на педиатър!

# 5
 • София
 • Мнения: 291
Смени я. Друго няма да помогне. Моята ме предупреждава поне едно посещение напред какво ще правим, аз си чета за плюсове и минуси и я информирам какво съм решила. Особено пък за полиото - това, което е сложила, вероятно е живата ваксина, която от догодина няма да се слага тук и е вече забранена в Европа. Затова намирам за немарливост от нейна страна на излага детето на по-висок риск, без да те информира. В Пентаксим, както и в другите съвременни ваксини, полио компонентата е инактивираната.

# 6
 • Мнения: 1 597
Трогната съм от мненията и вниманието че сте ми съпричастни.
Аз наистина ще я сменям.
Това е нечовешко от нейна страна.
Не,никога не ми е казала нищо за ваксините,всичко научавам от Интернет.Да е жив и здрав Wink
И съм възмутена и объркана,че нашите бебенца не са опитни маймуни.Ами ако беше получило нещо детето,някаква странична реакция????Тя нищо не ми каза,въпреки че я попитах тогава.
Тя изръмжа нещо от сорта:Нищо не може да му стане!
Все едно я питам за личния и живот,така троснато отговаря.И само пише на компютъра,сакън да не и зададеш въпрос.....
Но както и да е........
Може да продължим да ходим на частно,докато стане декември за смяна на педиатър...просто не знам.И кой ще му поставя ваксините,може би на частно,поне като плащаш да ти обясняват Confused

# 7
 • Мнения: 1 371
Тъй като всичко вече е факт - обсъди с нея проблема и вземете решение, как е най-добре да процедирате нататък с ваксините.
Иначе и моята педиатърка ми обяснява всичко предварително. Така и трябва да бъде.

# 8
 • София, Брюксел
 • Мнения: 4 230
Ми педиатърката ти е постъпила като почти всеки БГ лекар - прави си нещо там и не си мисли, че е длъжна да те информира. Много се вбесявам на такова отношение. Лекарите ни смятат, че не са длъжни да ни казват каквото и да било, защото те знаят, пък ни какви сме, "някакви си пациенти". Не знам защо в университетите не им включат поне един семестър предмет от сорта на "Пациента, човешко същество с разум и чувства". Защото смятам, че когато става дума за здравето ни и особено това на децата ни, те трябва да са много внимателни и обеснителни. Знам, че не им е лсено да обесняват по 15-20 души на ден, но такава им е професията и техния избор. А пък за децата би следвало всеки лекар да вземе информирано решение, а не лекаря да решава вместо родителя, както е станало в конкретния случай. 

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 3 069
Докато дойде декември,просто започни повече да я разпитваш-като види,че определено си в час и имаш информация и от другаде-най-вероятно ще почне повече да обяснява......но ,правилно вече са ти казали,че ти имаш право да си информирана за това какво,защо и как се прави с детето ти.

# 10
 • Мнения: 1 230
Не, не е длъжна да ти каже за Пентаксим. Ако е от по-приказливите - ще го направи, но не мисля, че това я прави по-добър или по-лош лекар. Виж, при положение, че си я попитала и тогава е излъгала, това е по-неприятното. За мен би означавало две неща - или не знае за Петнаксим и Тримовакс ( Crazy) или не желае да работи с тях  newsm78.
Но всички тук май сме на мнение,че трябва да я смениш Wink
Иначе ти си знаеш, че "четене му е майката"   bouquet

пп Моята лична лекарка ме информира за комбинираните ваксини, тъй като е имала единичен случай на висока температура при бебе след ваксина и родителите на детето са изявили желание за комбинирана с цел да избегнат повторни такива реакции...обаче не съм сигурна дали като веднъж си започнал с ваксина от ХЕИ можеш следващите приеми да поставяш Пентаксим вместо нея  newsm78

# 11
 • Мнения: 7 809
Нашата педиатърка също не ни е информирала, че освен ваксините към ЗК, съществуват и други. За Пентаксим знам благодарение на форума и сама реших да ваксинират дъщеря ни с нея. Лекарката одобри, но след като й казахме за нашия избор.

# 12
 • Мнения: 953
Мисля че ако не си наблюдавала странични реакции може да продължиш с ваксините по здравна каса, но определено Пентаксим е по-добрия вариант понеже включва имунизация и срещу менингит.

Общи условия

Активация на акаунт