Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 236
Момичета, бихте ли ми разказали как протича денят на вашето планирано секцио. Тоест ето няколко въпроса:
1. кога отивате в болницата  - предполагам същият ден, в който ще се ражда?
2.колко време трае  подготовката, която включва тоалети и незнам още какво, а тогава ли ви правят и проба за алергии към упойка, или може би предните дни??
3. къде ви настаняват през това време
4. Къде стои съпругът ви по времето на подготовката и най-вече къде е той по време на раждането?/ако не желаем да присъства в залата, разбира се/
5. Кога му казват и показват бебешока?
6. След това в реанимация ли ви откарват?
7. Освен в родилната зала, после кога отново виждате бебето? - чак когато ви преместят в другата стая ли?
8. Бебето ще бъде ли с мен в стаята и ако е да, това практика в болницата ли е или е само въпрос на желание от страна на майката или може би договорка? И ако го оставят при мен нали все пак някой идва да го наглежда от време на време?
9.  На кой ден ви изписват?
10. и ако на някой му се разказва, какво представлява самото изписване - колко време продължава, как точно протича....ще е интересно да си го представя

# 1
 • Мнения: 9 006
На всички тези въпроси ще ти отговори лекарят, с когото имаш уговорка за секциото. Моето уж щеше да е планова операция, но бебето избърза с 10 дни и отново получих секцио по спешност.
Да, добре е всички изследвания да са предварително направени.
Бебето го видях веднага след като го извадиха, а после ми го дадоха чак на другия ден, след като ме бяха раздвижили.
В реанимация прекарах около 24 часа.
Бебетата си стоят в една зала, където за тях се грижат акушерките, взимаш си го само за кърменето /или ти го носят, ако не можеш да ставаш, но е по-добре да се движиш максимално, да не се залежаваш, защото така по-бавно се възстановяваш и по-дълго те боли/.
Моят съпруг не присъства на раждането - изрично бях забранила, а пък и това не е раждане, а си е операция, дори не знам дали е позволено да присъстват външни лица.
Изписването е след петия ден, ако има някакви усложнения, може и по-късно /дано всичко да ти е наред, и на бебето също/.
Самото изписване не е някакъв особен ритуал - оставяш дрешките при акушерките, те се грижат за всичко. ОТ теб се иска само да слезеш в залата, където изписват и да поемеш детето си от ръцете на лекаря или на акушерката. Мота се вътре един досадник с фотоапарат, но не сме му ползвали услугите. Таткото ти дава цвете, а ти му даваш бебока /за малко/. Няма някакви ясни правила, които да се спазват - това не е църковен ритуал, а просто изписване от болница. Можеш да докараш цялата рода, а може и само таткото да дойде да ви вземе. Може ди има духова музика, а може да си поръчаш и цигански оркестър. Въпрос на личен вкус и на желание. Може просто да си гушнеш бебето и да се метнеш в колата до таткото.

# 2
 • София - Младост 1А
 • Мнения: 2 136
Момичета, бихте ли ми разказали как протича денят на вашето планирано секцио. Тоест ето няколко въпроса:

8. Бебето ще бъде ли с мен в стаята и ако е да, това практика в болницата ли е или е само въпрос на желание от страна на майката или може би договорка? И ако го оставят при мен нали все пак някой идва да го наглежда от време на време?
9.  На кой ден ви изписват?
10. и ако на някой му се разказва, какво представлява самото изписване - колко време продължава, как точно протича....ще е интересно да си го представя

тъй като не съм била с планово секцио ще отговоря само на тези въпроси:

8. Бебетата по принцип са в стаите с майките. По твое желание може да го взимат през нощта, за да си почиваш, но може и да ти го оставят.

9. Нас ни изписаха на 6-тия ден, заради проблеми с малкия.

10. Изписването протече така:
- влиза акушерката и казва... "Обадете се на който трябва, защото след 20 минути ви изписваме". Събирай багажа и хайде с мен.
- обадих се на съпруга ми и той долетя
- през това време на мен ми донесоха документите и ме свалиха на 1 етаж с бебето
- съпруга ми беше донесъл нещата за бебето и моите дрехи
- в стаята за преобличане се облякох, а акушерката премени бебчо
- отвориха една врата и ме пуснаха да изляза от нея
Най комичното е че не ми казаха изобщо какво се прави и когато излязох от въпросната стая се очакваше съпруга ми да е отвън с букета, а той седи на стълбите и пие кафе... Изобщо не ми се коментира ситуацията при изписването ми. Трябваха легла и гледаха бързичко да ни пратят да си ходим. Всичко беше на педал. Иначе съм много доволна от болницата. Пак ще ида да раждам там.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 523
Виждам, че и ти си като мен - искаш да си знаеш всичко предварително и да няма изненади  Simple Smile
Ще ти пиша на лични какво съм намерила в Нет-а по някои от въпросите ти, че  за някои мами може
да не е подходящо да го побликувам тук.
Успех!    bouquet

Последна редакция: вт, 28 авг 2007, 13:44 от kallymay

# 4
 • София
 • Мнения: 5 777
Момичета, бихте ли ми разказали как протича денят на вашето планирано секцио. Тоест ето няколко въпроса:
1. кога отивате в болницата  - предполагам същият ден, в който ще се ражда? - Да, на същия ден. Плановите операции са преди обед. Ще те викнат към 7 - 8 часа сутринта.
2.колко време трае  подготовката, която включва тоалети и незнам още какво, а тогава ли ви правят и проба за алергии към упойка, или може би предните дни?? - На мен пробата ми я направиха преди това. Първо ти дават нощница и си обуваш чехли ( които трябва да си носиш ). Вадиш си хавлия и сапун от багажа. Всичко друго можеш и на придружителите си да оставиш. Оформят ти документите. Прави се гинекологичен преглед, но не е задължителен. Моята лекарка ме беше преглеждала седмица преди това и пропуснахме прегледа. Ако не си се обръснала, правят и това. Следва клизмата - слагат ти разтвора и те пращат в тоалетната. Там има душ, за след като свършиш каквото си трябва.
3. къде ви настаняват през това време. След изброените по-горе процедури, те слагат на легло в предоперационна. Поставят ти абокат и започват да ти вливат физиологичен разтвор ( нормална процедура преди операция ). Успоредно с това от време на време слушат тоновете на бебето. Там чакаш, докато дойде твоя ред за операция. Малко преди операцията ти поставят катетър и те преместват на легло - количка, с което те вкарват в операционната. Поставят ти упойката, която обикновено хваща за около минута и започват. Операцията продължава около 40 минути, като по-голямата част е шиенето след това.
4. Къде стои съпругът ви по времето на подготовката и най-вече къде е той по време на раждането?/ако не желаем да присъства в залата, разбира се/ - По прницип операциите се правят на втория етаж. Придружителите чакат пред стъклената врата на стълбите. Моята лекарка беше взела номера на мъжа ми, защото аз 3 часа чаках в предоперационна, че имаше две спешни операции. Та тя беше казала на майка ми и мъжа ми да отидат да пият кафе и им се обади, когато влязохме в операционна.
5. Кога му казват и показват бебешока?- Още на около 10-тата минута от операцията вадят бебешока. Измиват го, теглят го, правят му там първите манипулации и ти го показват. След това, докато теб още те шият, го показват в коридора и на близките ти. Само им го показват през вратата ( не им го дават да го взимат ), казват дали е момче или момиче, в колко часа се е родило, колко килограма и сантиметра е. Пускат по някоя шега от рода на " Много е сърдита госпожицата, защото много рано я събудихме. Сигурно не е приятно да те извадят от топлото в 8 часа сутрина  Laughing ". И после си го прибират в отделението за бебета.
6. След това в реанимация ли ви откарват? Когато приключат с опреацията, може ако искаш да те заведат с количката до входа, за да видиш близките си. Много е готино. Мъжът ми думичка не можеше да каже. Само се хилеше, целуваше ме и казаваше колко бил сладък бебешока. Така че ти го препоръчвам. Лекарите му казват " Да те водят на промоция ". После те слагат в реанимация. Носят ти багажа, вода и т.н. и там си до следващия ден. От време на време идват да те преглеждат и да ти бият обезболяващи.
7. Освен в родилната зала, после кога отново виждате бебето? - чак когато ви преместят в другата стая ли? Докато си в реанимация, бебето не ти го носят. То и не ти трябва, ти не можеш да мръднеш въобще. Чак на другия ден, след като те раздвижат и закусите, може да отидеш да видиш бебока, обаче отделението е доста далече. Аз не успях да го извървя разстоянието. Като те настанят в стая, ти го носят.
8. Бебето ще бъде ли с мен в стаята и ако е да, това практика в болницата ли е или е само въпрос на желание от страна на майката или може би договорка? И ако го оставят при мен нали все пак някой идва да го наглежда от време на време? В нашата стая бебоците ни ги водеха в 6 сутринта и в 22 вечерта ги вземаха в общото отделение. От третия ден може да остава да спи при теб, но ние с другото момиче си ги носихме в общата стая. И без това не можеш много да спиш, така че имаш нужда от този сън вечер. Но, ако иска, може и да ти го оставят за вечерта. Нас от третия ден ни питаха при нас ли ще остават или в общото отделение. Иначе през деня ги вземат няколко пъти за смяна на тоалет, за прегледи и измерване, носят ти АМ и вода.
9.  На кой ден ви изписват? 5 дни е престоя. Ако всико е наред, на 6-тия ден те изписват.
10. и ако на някой му се разказва, какво представлява самото изписване - колко време продължава, как точно протича....ще е интересно да си го представя. Изписването е едно чакане. Много чакане.....Докато ти оправят документите, докато дойдат сестрите.... Когато всичко е готово, слизате долу в една стая, където сестрите обличат бебоците, а ти се обличаш с твоите си дрехи ( в стаята не ти дават да се облечеш ). И после си тръгвате. Има там едно място, където ти правят снимки ако искаш....и към вкъщи.

Последна редакция: вт, 28 авг 2007, 12:44 от ZinaSt

# 5
 • София
 • Мнения: 5 777
Забравих само да кажа, че докато си в реанимация идват и педиатри, които да кажат как са бебоците и можеш да питаш каквото те интересува.

# 6
 • Мнения: 2 309
1. кога отивате в болницата  - предполагам същият ден, в който ще се ражда? - да в същия ден, в 7 часа сутринта
2.колко време трае  подготовката, която включва тоалети и незнам още какво, а тогава ли ви правят и проба за алергии към упойка, или може би предните дни?? - подготовката ми беше 3-4 часа / преобличане, клизма, слагане на абокат, включване на системи, катетър/, теста правих няколко дни преди това
3. къде ви настаняват през това време - в предродилна зала
4. Къде стои съпругът ви по времето на подготовката и най-вече къде е той по време на раждането?/ако не желаем да присъства в залата, разбира се/- стои пред родилното отделение и чака, не присъства на операцията
5. Кога му казват и показват бебешока?- на втората минута след като го извадят и умият и облекат, му го показват през едно прозорче
6. След това в реанимация ли ви откарват?- да
7. Освен в родилната зала, после кога отново виждате бебето? - чак когато ви преместят в другата стая ли?- да
8. Бебето ще бъде ли с мен в стаята и ако е да, това практика в болницата ли е или е само въпрос на желание от страна на майката или може би договорка? И ако го оставят при мен нали все пак някой идва да го наглежда от време на време?- само ако си във ВИП стая, да наглеждат го, взимат го за тоалет, мерене и визитация; ако си в обикновена стая ходиш да си го взимаш на 3 часа да го кърмиш и после го връщаш в детското отделение
9.  На кой ден ви изписват?- на 5-ия
10. и ако на някой му се разказва, какво представлява самото изписване - колко време продължава, как точно протича....ще е интересно да си го представя- нищо особено, подготвят ти документите и след 12 часа май беше почват изписванията, свалят те с детето в една  стая на първия етаж, обличаш си цивилните дрехи, връщаш нощницата, обличат бебето вече в твоите си дрехи донесени за целта, минаваш през една зала, правят се там снимки и толкова, малко като на конвейр, прилича на ритуалите в обредния дом.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 777
А, да. Аз бях във ВИП. Вярно че казаха майките, че долу в общите стаи не им ги оставят през деня. Това го бях забравила.
Аз лично ти препоръчвам, ако можеш да си позволиш ( и ако има свободни легла, разбира се ) да си вземеш ВИП. Обаче двоен. Че сама ще се побъркаш. Двоен е супер. Едната отива за кафе, другата наглежда дребосъците. Има с кого да си говориш. А и във ВИП стаите има по-дълги часове за посещения.

# 8
 • Мнения: 1 155
Момичета, бихте ли ми разказали как протича денят на вашето планирано секцио. Тоест ето няколко въпроса:
1. кога отивате в болницата  - предполагам същият ден, в който ще се ражда? отидох в 5 часа сутринта защото бях планирана първа
2.колко време трае  подготовката, която включва тоалети и незнам още какво, а тогава ли ви правят и проба за алергии към упойка, или може би предните дни?? прегледаха ме имах 3 см. разкритие нищо че бях планирано секцио 10 дни по-рано, направиха ми клизма, накараха ме да се съблека, дадоха ми ношница и отидох до тоалетната.
3. къде ви настаняват през това време? После ме настаниха в предродилна мисля, сложиха ми катетър (много боли), вляха ми някви течности
4. Къде стои съпругът ви по времето на подготовката и най-вече къде е той по време на раждането?/ако не желаем да присъства в залата, разбира се/. Мъжът ми стоеше отвън в коридора
5. Кога му казват и показват бебешока? Веднага като я извадиха.
6. След това в реанимация ли ви откарват? След това ме преместиха в реанимация, стоях 24 часа. На другия ден сутринта ме преместиха в двойна ВИП стоя от която съм МНОГО доволна.
7. Освен в родилната зала, после кога отново виждате бебето? - чак когато ви преместят в другата стая ли? Бебка я видях  на другия ден като ме преместиха в стаята. Дойде една педиатърка, записа ми номерчето от ръката и след малко ми я донесоха.
8. Бебето ще бъде ли с мен в стаята и ако е да, това практика в болницата ли е или е само въпрос на желание от страна на майката или може би договорка? И ако го оставят при мен нали все пак някой идва да го наглежда от време на време? Бебчето седи при теб. Само ПЪРВАТА нощ я взимат, за да се наспиш. После си седи при теб през цялото време. Взимат ги през няколко часа само за тоалет.
9.  На кой ден ви изписват? Изписват те на 6 тия ден т.е. трябва да имаш 5 нощувки в болницата
10. и ако на някой му се разказва, какво представлява самото изписване - колко време продължава, как точно протича....ще е интересно да си го представя
. Ами взимат бебчето и теб и тръгвате към стаята за изписване. Тя доста малка там преобличат бебо с дрешките му за изписване които предварително си дала и ти се преобличаш там, но твоите дрехи ти ги дават там. После малко снимки, с мама, с тати .....цветя, усмивки и си тръгвате към вкъщи.  bouquet

# 9
 • Мнения: 1 745
Беше ми полезно и на мен.Аз утре  в 7 часа отивам и съм се шашнала,ама то няма за кога вече.
Стискайте палци.  Praynig

# 10
 • София
 • Мнения: 5 777
Беше ми полезно и на мен.Аз утре  в 7 часа отивам и съм се шашнала,ама то няма за кога вече.
Стискайте палци.  Praynig

Успех. Не се притеснявай. Всичко ще е наред. Наспи се тази вечер, че утре вечер може и да не спиш много. Аз докато бях в реанимация, една от девойките хъркаше като дъскорезница. Останалите 5 не можахме да мигнем цяла нощ от нея.  ooooh!

# 11
 • София - Младост 1А
 • Мнения: 2 136
Ами освен да ти пожелая успех и късмет. Бъди спокойна и уверена и всичко да мине по вода!

# 12
 • София
 • Мнения: 236
Беше ми полезно и на мен.Аз утре  в 7 часа отивам и съм се шашнала,ама то няма за кога вече.
Стискайте палци.  Praynig


стискам ти палци и ти желая късмет, скоро ще си гушнеш бебока!

# 13
 • София
 • Мнения: 236
Момичета страшно съм ви благодарна, наистина сега вече ми е по ясна картинката. Аз съм човек, който мрази изненадите, така че сега  ми е много по комфортно. Разбира се аз ще говоря със своя лекар и ще го питам и него, но нали се сещате че за да усетя атмосферата ми бяха нужни точно вашите мнения и спомени. Стискайте ми палци, ноември да ви се похваля. newsm10

# 14
 • София
 • Мнения: 3 523
Pebs, УСПЕХ! Не се плаши - това ще е най-хубавият ден в живота, когато ще гушнеш бебчо   Hug !
Butterfly, благодаря ти за пожеланията! Радвам се, че написаното ти е било от полза, въпреки, че с ZinaSt малко се повтаряме. Но лошо няма -
"Колкото повече, толкова повече" е казал Мечо Пух!      bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт