Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 515

С хей ритниче, хей ги две,
бебче палаво расте,
за радост на тати и мама,
през декември ще дойде засмяно!
Нашите вестителки, на чудни новини носителки!

mamaYanni - 0895706907
dari76(Дарина) - 0897800900
ivalinai (Ива) - 0896745568

101 мами сме, на лафче събрали се!
за сега отбора на момчетата "бие" отбора на момичетата с 33:23, а 45 са в "скритата" публика!


Предложения за нови заглавия:

1. Ей го где е тоз декември, с бебета ще ни зарадва ведри!
2. С декемврийче в корема мама пак е пред дилема 
    рокля или панталон- за да не изглежда  като слон!
3. Всяка мама чу сърце,декемврийче в коремчето расте!
4. Всяка мама чака от сърце,декември рожба да и донесе!
5. Зимата ще дойде,сняг ще завали и наште бебчета ще видим ний!
6. Чакаме Декември с нетърпение, бебоците да гушнем с умиление!
7. Мънички завездички, през Декември ще си гушнем всички!
8. Време не остана, през Декемрви ще съм мама!

 
Нашите стари теми:
 
1. Декември е и той далеч, но ние чакаме нетърпеливо веч!!!
2. Пролет, лято, есен, зима, през ДЕКЕМВРИ бебчета ще има!
3. Майско слънце вън пече, ДЕКЕМВРИЙЧЕ във коремчето расте!
4. Слънце грее и припича, а ДЕКЕМВРИ с бебета към нази тича!
5. Бързо 9мес. ще отлетят, ДЕКЕМВРИ наште бебета ще се родят!
6. Юли на морето с тумбалаци, а ДЕКЕМВРИ идат нашите юнаци!
7. ДЕКЕМВРИ ще съм горда мама на малък мъж или на дама!
8. Слънце пече, много е добре, а през ДЕКЕМВРИ бебе ще реве!
9. В коремчето ми бебе се върти, ДЕКЕМВРИ то ще се роди!
10. Бебе в корема на мама расте, ДЕКЕМВРИ ще покаже момиче ли е то или момче!
11. Вече рита малкото човече, но ДЕКЕМВРИ още е далече!
12. Слънце, плаж, море, а през ДЕКЕМВРИ бебе ще реве!
13. Много мина,малко ни остава-нека през ДЕКЕМВРИ всяка да е горда мама!
14. С повече търпение и усмивки,ше дочакаме декември всички!
15. ДЕКЕМВРИ бързо наближава,скоро мама на бебчо ще се наслаждава!
16. В обличкото ми коремче има ДЕКЕМВРИЙСКО бебче!
17. Мъничко юначе през ДЕКЕМВРИ в къщи ще заплаче!
18. Радостта ми е голяма - ще съм ДЕКЕМВРИЙСКА мама!

Нашите албуми
За добавяне на снимки: ВХОД с потреб. име: december2007 и парола: bebeta

Полезни връзки:
Полезни връзки - всичко за мамчета и бебчета! 
Календар на бременността по седмици!
Временна неработоспособност и майчинство!  
Майчинството-счетоводно на български език !!! - плюс пример + полезни нещица  
1.Определяне пола на бебето - руски
2.Определяне пола на бебето - англ.
3.Определяне пола на бебето според лунния календар - англ.
4.Определяне пола на бебето - БГ.
5. 18 забавни начина да разберете дали чакате: момче ;момиче
6. Таблица с размерите на бебчето по седмици
7. ДА или НЕ... или какво трябва да съблюдавате преди и по време на бременност
8."Обезболяване по време на раждане

За Раждането и след това:
За Родилния Дом 1, За Родилния дом 2, За Родилния Дом 3, За Родилния Дом 4
За Бебоците 1, За Бебоците 2
Списък за Бебоците от Бг-Мама с линкове към ДаНет
Основни въпроси, свързани с кърменето

Следродилни процеси на възстановяване

Възстановяване след раждането 1
Възстановяване след раждането 2
Възстановяване след раждането 3

За акта за раждане и еднократната помощ (инфо от ДейзиГ - Майски мами):
Актът за раждане се получава в общината по адресна регистрация на майката до 14 дни след раждането. По принцип може да е готов и по-рано но това е определеният срок. В същата стая се попълва една декларация и след заплащане на минимална такса около 2 лв. на касата ти дава Удостоверение за семейно положение. След това се попълва Молба-декларация за отпускане на еднократната помощ в службата по социално подпомагане пак по адресна регистрация на майката. Към нея се прилага оригиналът на Удостоверение от общината и актът за раждане на детето и копия от личните карти на родителите, като носите и оригиналите за сверка. Не забравяте да си напишете номера на банковата сметка /IBAN/ в молбата. Тази помощ може да се поиска до три години от раждането. Сумата се изплаща около 15-17 число на месеца, следващ този на подаването. При подаването на молбата можете да си подадете и  Молба-декларацията за детски добавки - единственото условие за нея за неосигурените е молбата да не се подава в месеца на раждане на детето, например ако е родено март можете да подадете молба най-рано през април, за да не пропуснете месец. Оригиналът на акта за раждане остава в Социалната служба до изплащането на помощта и затова ви съветвам да си направите копие за всеки случай.
За болничните и майчинството (цитат на gmsvetla):
Така, реших най-накрая да синтезирам информацията за бумагите около болничните и майчинството. Ако по-късно излезе още нещо, ще го добавям. Тъй като не успях да направя директна връзка към документине за НОИ, ви пиша адреса на страницата на НОИ : http://www.noi.bg/ Отивате на този адрес, там в ляво са дадени различните раздели. Отивате на раздел Нормативни актове  и от там си свалете един зипнат файл (написът е с червени букви) "Текст на Наредбата с приложенията към нея".  По- долу ще ви пиша за всеки отделен случай кое приложение точно ще ви трябва.
Първа стъпка: Издават ви болничния за брем. и раждане 45 дни преди термина. Този болничен, заедно с “Д Е К Л А Р А Ц И Я за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО”  и копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка, носите на работодателя и той има грижата да ходи до НОИ и да носи документите ви. Тази декларация е дадена в приложение № 7 от файла, който трябваше да си свалите.
Втора стъпка: Издават ви втория болничен от родилния дом след раждането  - носите си го на работодателя. Не намерих да искат някакви документи към него.
Трета стъпка: Издават ви болничен след 42-рия ден от раждането. Него, заедно с “ДКЛАРАЦИЯ за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО”  си го носите на работодателя. Тази декларация е дадена в приложение № 1  от файла.
Четвърта стъпка: Изтичат ви 135-те дни болнични. За остатъка  до 315 календарни дни  си пишете молба до работодателя, че искате да ползвате този отпуск (това е отпуск по чл.163 ал.1 от Кодекса на труда). Заедно с молбата до работодателя (свободен текст) попълвате и  “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни” съгласно приложение № 2. Работодателят ви пише заповед за разрешаване на отпуска (не може да го откаже) и заверено копие от тази заповед, заедно със заверено копие от акта за раждане на детето се прикрепят към молба-декларацията, която се носи в НОИ, но отново е работа на работодателя.
Пета стъпка: След като изтекат тези 315 дни, си подавате молба до работодателя да ползвате платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години по чл. 164 ал.1 от Кодекса на труда. Попълва се  и “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ  за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 КСО” – приложение № 3. Към тази молба-декларация се добавят отново заверено копие от разрешение на работодателя за ползване на този отпуск и заверено копие от акт за раждане на детето. Работодателят отново има задължението да представи документите в НОИ.
Шеста стъпка:  Ако не ползвате отпуска по чл.164 ал.1 от КТ, имате 2 възможности:
I възможност : Връщате се на работа и влизате в условията на чл. 164 ал.5 от КТ, а именно :” 5) (изм.,ДВ,бр.25 от 2001 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал.1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване в размер на 50 на сто от минималната месечна заплата, установена за страната.”. 
В този случай си попълвате “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО” – приложение №4, и приложено към нея заверено копие от акта за раждане на детето. Документите отново се представят в НОИ от работодателя, вашето задължение е да ги представите пред него.
II възможност: Прехвърляте майчинството на баба, дядо или наемате гледачка от борсата. Условието да се прехвърли на баба или дядо (може и на таткото) е към момента на прехвърлянето да работи на трудов договор, за да има право да ползва отпуск. Каква ще е точно процедурата обаче все още не ми е ясно, а и не съм се ровила, за да проверя.
Ако настъпят някакви промени по подадените документи (независимо за кой случай сте подали), сте длъжни в 7 дневен срок да декларирате факта.
Ако след изтичане на 135-те дни болнични за бременност и раждане не подадете молба за ползване на остатъка до 315 дни, то за този период до изтичане на 315-те дни нямате право на обезщетение по чл.53 от КСО, т.е. за отглеждане на дете до 2 годишна възраст(прословутите 180лв.). Такова право придобивате едва след като изтекат 315-те дни.
 Ако се върнете на работа след като изтекат 135-те дни (можете да се върнете на работа), но преди да са изтекли 315-те, нямате право на обезщетение по чл.54 от КСО, т.е. ще си получавате само заплатата без никакви допълнителни плащания от НОИ. Право на обезщетение по чл.54 от КСО (т.е. 50% от обезщетението за отгл. на дете до 2 год.възраст) придобивате едва след като изтекат тези 315 дни. Остатъкът от отпуска за бременност и раждане  135 до 315 дни не може да се прехвърля на баби, дядовци и т.н. или да се ползва детегледачка от борсата. Тази опция става едва след като изтекат тези 315 дни.

ЧАНТА ЗА БОЛНИЦАТА:
Някои болници имат специални изисквания.

1.   Документи: лична карта; обменна карта; направление за хоспитализация;
2.   Чехли за стаята.
3.   Джапанки за банята
4.   Къси чорапи.
5.   Нощница с копчета отпред (в повечето болници дават служебни – всеки ден се сменят със стерилни)
6. ;;  Сутиен за кърмене; долно бельо - тип бабешко – т.е. по-дълбоки гащи (ако си след операция, плитките гащи ще се падат точно на шева)
7.   Халат/Жилетка
8.   Тоалетни принадлежности (четка/паста за зъби, шампоан, сапун), мокри кърпи (за обтриване – ако си секцио, не трябва да се мокриш).
9.   Четка за коса, грим (J), ластик за коса.
10.  Кърпи: за баня, за лице и ръце, за гърди, изолационна кърпа при кърмене. Хубаво е да са нови – особено тези за гърдите, и изпрани с бебешки прах
11.   2 пакета дамски превръзки, лигнин (обикновено в болницата дават)
12.   Мокри кърпи, салфетки.
13.   Минерална вода (ако си секцио – поне 3 л., налята в малки шишета със спортен накрайни + 1 л. сок зелена ябълка, налят пак в такива шишета).
14.   Джобни пари.
15.   Фоно-карта, зарядно устройство, мобилен телефон.
16.   Прибори захранене (чаша, вилица, лъжица, нож).
17.   Медикаменти-гармастан (при нужда), течен аналгин, витамин С (помага за лохиите)
18.   Помпа за изцеждане (при нужда)
19.   Тоалетна хартия.
20.   Подплънки за гърди за кърмачки (при нужда)
21.   Ластични гащи

ЗА БЕБЕТО В БОЛНИЦАТА:
1.   Неотворен пакет бебешки памперси - 20 бр.
2.   Мокри кърпи-малък пакет.
3.   Памучни ръкавички

ЗА БЕБЕТО ПРИ ИЗПИСВАНЕ:
Каквото си решите като дрешки
1.   Боди с дълго ръкавче.
2.   Официален тоалет - от 2 части или гащеризонче, но пръстчетата да се закрити, може и с чорапки.
3.   Терлички, памучни ръкавички, памучна шапчица, чорапки
4.   Одеало-тънко памучно или по-дебело.
5.   Памперс.
6.   Шише с преварена вода + захар (една чаена лъжичка захар на 100 мл вода)
Преди 6тия месец на бебето Световната Здравна Организация препоръчва да не се дава (ОСОБЕННО на новородени!)
7.   Фотоапарат, камера.
8.   Столче за кола

ЗА БЕБЕТО У ДОМА:
1.   Креватче, протектор за дюшека
2.   Памучно спално бельо - 2 комплекта + обиколник + балдахин
3.   Хавлийки - 2 - 3 бр.
4.   Тензухени пеленки (2-3 бр. – слагат се върху хавлията за след баня)
5.   Бархетни пеленки (7-8 бр. – постилат се при повиване, на консултации, шезлонг, люлка)
6.             Кърпички от илиенци J - 4 лв. за повръщане, плюене и там каквото още
7.   Ваничка + стойка за ваната (анатомична или хавлиена), леген за пране, пластмасово канче за поливане + кофа за вода.
Термометри - за вода, за въздух, педиатричен 
8.   Клечки за уши с ограничител
9.   Ножичка за нокти
10.   Памперси
11.   Шишета – авент – комплект от 2 големи и 2 малки + четка
12.   Биберони-залъгалка
13.   Уред за изваряване на шишетата и бибероните
14.   Козметика:   
   
      14.1. бебешко олио или най-добре зехтин
      14.2. крем за дупе против подсичане
      14.3. шампоан
                14.4. сапун,
      14.5. мокри кърпи
   
15.   Памук; спирт 90 % (за пъп), топицин или др. антибиотична пудра (за пъп)
16.   Простор за сушене на дрешките вътре
17.   одеалца 2 бр. - тънко и дебело, олекотена завивка   
18.   бодита – 6-10 бр.- да не се обличат през главата
19.   комплект ританки с блузки - 2-3 бр.
20.   гащеризончета - колкото бодитата
21.   чорапи 3-4 ч.
22.   терлички 2 ч.
23.   лигавници 5-6 бр. 
24.   аспиратор за нос
25.    пижамки – 2-5
26.    шапка за след баня - 1-2
27.    памперси

ДРУГИ:
1.   сироп за температура – калпол, панадол, нурофен
2.   Чай против колики на "НІРР-лайка, копър, анасон"
3.   Капки Саб Симплекс, инфакол или др. срещу колики
4.   Няколко ампули физиологичен серум - за почистване на очи, нос
5.   Бебефон
6.   Гребенче, четка с естествен косъм

ЗА РАЗХОДКА
Количка
Термобокс (за шишета)
Шапка
Одеало/портбебе
Кошница/столче за кола

Списък от сайта на Тина Киркова: http://www.1agb.com/qa.php
 1. Документи: лична карта, „Направление на бременната до родилно заведение” (обменна карта на бременната), направление за хоспитализация.
2. За майката: чаша, прибори за хранене; лично бельо; чехли (да стават и за баня); 1-2 хавлиени кърпи; тоалетни принадлежности; 1-2 чифта чорапи; връхна дреха - халат, жилетка, елек. По желание може да се носят: помпичка за кърма (в Родилно отделение има електрическа); 1-2 пакета дамски превръзки, ако с тях родилката ще се чувства по-удобно. Извън този списък, бременната може да носи и други вещи, но трябва да се има предвид, че мястото за багаж е ограничено.
Да не се носят скъпи вещи и големи суми пари!
3. За бебето: в Детско отделение разполагат с всичко необходимо за отглеждане на новороденото. Ако бременната желаете и имате възможност, може да донесе 1 пакет памперси за новородено.
Дрешките за изписването на бебето и облекло за майката могат да донесат близките в деня на изписването от болницата.


Онлайн магазини

София:
1. "Щъркел" , бул. Стамболийски 188
2. "Малечко" ,бул. Константин Величков №85
3. "Царството на детските стоки", бул. Константин Величков, ъгъла с ул. Пиротска.
4.    "Пинокио" ,Дружба 1; бул. "Княз Дондуков" 39; кв. "Лозенец", ул. "Малин камък"
5. "Бебе Маркет" ,кв. Иван Вазов, ул. "Янко Забунов", бл. 41
6. магазин зад Била на бул. България.
7. магазин в Люлин
8. "Пакостник" ,жк. Овча купел 1, ул. Монтевидео и Обиколна, "Търговски център Овча купел", ет. 2
9. "Стефи"
10. ж.к."Хаджи Димитър" ул"Макгахан" бл.69 (до пазара)- 3 магазина /дрехи, колички, кошари, аксесоари/
11. Premaman - бул. Тодор Александров 11, ЦУМ 3ти етаж
12. Хиполенд - Търговски център Sky City, ж.к. “Гео Милев”, ул. “Коста Лулчев” №52


Пловдив:
1. "Щъркел", бул."Свобода"10
2. "Пинокио" ,бул. "България" 190
3. Детска стокова борса Вис Виталис- бул. 6-ти Септември No.258
4. Хиполенд - Търговски комплекс “БЕНЧМАРК”, бул."Санкт Петербург", (до МЕТРО - Пловдив)


Варна:
1. "Щъркел" , ул. Бр. Миладинови 20
2. Хиполенд - Търговски комплекс  “Пикадили - Практикер”, бул. “Владислав Варненчик” № 268


Русе:
1. "Щъркел" ,ул. Борисова 63

Бургас:
1. "Щъркел" ,ул. Антим І 26, до Археологически музей
2. Хиполенд - Търговски комплекс “Пикадили”, кв. “Изгрев” №147


Стара Загора:
1. Premaman- ул. " Х. Д. Асенов" 96

Велико Търново:
1. Хиполенд - Central Mall, ул. “Оборище” №18

01.12.2007

alinuccia - 35 г., 2-ро бебче    
ama Boby - 32г., 2-ро бебче 
eneta80 - 1-во бебче02.12.2007

valinai - 40 г., 1-во бебче      
llenzeto - 1-во бебче   
ogito - 28г., 2-ро бебче
lly_y - 28г., 1-во бебче 
ei - 25г., 1-во бебче
loni - 28г., 1-во бебче03.12.2007

ady_V - 26 г., 1-во бебче   
ilen4o - 1-во бебче   
el2222 - 1-во бебче
04.12.2007

iFresh - 23 г., 1-во бебче05.12.2007

lo - 1-во бебче   
abaToHka - второ бебче 
alenush - 24 г., 1-во бебче
ili83 - 24г., 1-во бебче
encho - 30 г., 1-во бебче06.12.2007

nna_nik - 32 г., 2-ро бебче
aliaR - 31г., 1-во бебче
eli - 30г., второ бебче07.12.2007

лер - 2-ро бебче
ani_t - 28 г., 1-во бебче
rina - 25г., 2-ро бебче08.12.2007

eshti4ka - 35г., 2-ро бебче
oni_ilievaa - 28г., 1-во бебче09.12.2007

ени - 22г., 1-во бебче
oonlight - 2-ро бебче10.12.2007

ifelota - 24год., 1-во бебче
iky26 - 33 г., 3-то бебче
iska-piska11.12.2007

haygarova-31 г.,2-ро бебче
12.12.2007

ive - 25 г., 1-во бебче
iki1974
atikot
13.12.2007

alka-mama - 17 г., 1-во бебче
esska - 33г., 2-ро бебче 
agiq27 - 27г., 2-ро бебче   
ozita1 - 31 г., 3-то бебче14.12.2007

hcaroline - 25 г., 1-во бебче
atiousha - 30г., 1-во бебче   
ary - 34г., 2-ро бебче  
nichka - 2-ро бебче   
octor - 29 г., 1-во бебче
orina37 - 38г., 3-то бебче15.12.200716.12.2007


eoopi - 30 г., 2-ро бебче17.12.2007

hia - 32 г., 2-ро бебче
svetito - 25г., 1-во бебче    
olden Rose - 30 г., 1-во бебче18.12.2007

higes - 30г., 2-ро бебче
ink77 - 29г., 1-во бебче
19.12.2007

arfly - 30 г., 2-ро бебче
20.12.2007

ebobo - 1-во бебче   
enitsa23 - 22г., 1-во бебче
-Baby - 27 г., 1-во бебче21.12.2007

ari76 - 30 г., 1-во бебче
axi d&d - 30 г., 2-ро бебче22.12.200723.12.2007

orina - 34 г., 3-то бебче   
enitsata - 27 г., 1-во бебче   
naise - 32 г., 2-ро бебче   
illda - 25г., 2-ро бебче   
та - 24 г., 1-во бебче24.12.2007

нима - 28 г., 1-во бебче
kaj - 28г.   
ozi - 30г., второ бебче
25.12.2007

alkata78 - 1-во бебче
unieca - 26г., първо бебче
alchoo1 - 27г., второ бебче
26.12.2007

acata - 24 г., 1-во бебче
aus - 29г., 1-во бебче 
ionkata - 31г., 2-ро бебче
27.12.2007

madis - 34 г., 2-ро бебче 
ergana - 26г., 1-во бебче
arisa - 30 г., 2-ро бебче
28.12.2007

ix6 - 27 г., 1-во бебче
ori-Ana - 32 г., 2-ро бебче
ishenka-23г., 1-во бебче 
eSiBaRaBeSi - 21 г., 1-во бебче 
corpia - 29г., 1-во бебче
29.12.2007

ofilina - 22г., 1-во бебче 
30.12.2007

[
tella Maria - 3-то бебче
esiniko - 1-во бебче
alinanik - 29г., 1-во бебче
31.12.2007

[
ixi - 31 г., 1-во бебче
va_moni - 33г., 1-во бебче
ardi - 33г., 1-во бебче   
hantal - 25г.,1-во бебче   
esan4e - 25 г., 1-во бебче   
amaYanni - 22 г., 2-ро бебче
усенка - 30г., 2-ро бебче   
опчица - 2-ро бебче
Други мамчета, чакащи декемврийски бебчета:
   
tedsan
nevena78
div4o
Maginty
irina_a
Vanjap
slan4ogled
Последна редакция: пн, 03 сеп 2007, 20:47 от ivalinai

# 1
 • Мнения: 81
Пу първа Simple Smile
Иве, темата е отново чудесна, а си имаме и ново стихотворение  newsm81
Благодаря!

# 2
 • Мнения: 11
Хайде разпис от мен в новата ни темичка Wink
БРАВО ИВЕ     bouquet
Да ни е жива и здрава рожденничката  newsm59
Добре дошла на новата мама  Hug
Стела Мария - скорошно възстановяване (важното е че с бебо всичко е наред)..... а относното шините няма страшно (и аз след една катастрофа бях с разбити предни зъби и  с шини....след това една операция....и сега съм с брекети....в началото ми беше много гадно , обаче се свиква....даже вече не мога да си се представя без тях  ).
Днес бях на консултация и с бебка всичко е наред.
От мен лека вечер  newsm03

# 3
 • София
 • Мнения: 134
Поздравления за майсторката на темичката   bouquet
На празнуващата рожден ден мама тоже   bouquet
На Стела Мария скорошно възстановяване и хей, никакви такива каскади повече  Naughty
И последно от докладната ми за тази вечер Wink
Ана_ник аз бях с хемоглобин доста под 100 и доктора ми каза, че до края на бремеността ще трябва да си пия Феро-Фолгамма. Това бил един от три  препарата съдържащ желязо, който се възприемал най-добре от бременните. Аз си го пия вече близо месец, нямам оплаквания както преди, но за сметка на това ми става много тежко от него. Препоръчаха ми да си взема на "Лечител" сиропче Феро-Форте Б, но доктора каза за него, че е само хранителна добавка и ефекта щял да е...
И да не забравя.... днес както си се мотахме в Силвър центъра  в Люлин си харесах най-накрая креватче. Не че се бях разбързала де, но това просто ме влюби в себе си  Joy

# 4
 • Мнения: 482
Благодаря за пожеланията! Лека и спокойна вечер!

# 5
 • София
 • Мнения: 164
Опс и от мен  newsm53
Стела Мария , радвам се че се вътановяваш вече!
На новата мама добре дошла   bouquet

Новата темичка е върхът! Иве, страшна си  newsm68

Щях да забравя - Честито и на рожденичката newsm59

# 6
 • Мнения: 70
Момичета благодаря ви за отговорите Hug, Маленуш, а ти как го пиеш това лекарство, т.е по колко на ден
Иве, темата е страхотна както винаги!  bouquet

# 7
 • София
 • Мнения: 5
Ето ме и мен в новата темичка!Страхотна е! Hug Стела Мария скорошно възстановяване!Ти си силна,ще се справиш!
malenush Понеже съм от Люлин и все се каня да разгледам детските магазини за дрешки и креватче,къде в Силвър център има магазин?

Последна редакция: вт, 28 авг 2007, 22:20 от sofilina

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 1 718
Браво.Иве!
Дрехите от малкия са ми нови.ще си ги използвам.нали юнак отново чакам.и кошара и количка е ще купувам и нови неща естествено.голяма мераклийка съм.само да са живи и здрави!
 

# 9
 • Мнения: 2 641
запис и от мен

на ива има ли смисъл да казвам нещо - супер се е справила пак  Peace

# 10
 • Мнения: 57
Едно записче и от мен.Ивекакто винаги темата е страхотна Hug

# 11
 • Мнения: 56
Здравейте и от мен. Днес си прекарах чудесно, понеже съм в отпуск тази седмица решихме да си направим разходка - ходихме до Етъра, до Дряновския манастир, до пещерата Бачо Киро, до Царевец, накрая обиколихме МОЛА в Търново и преди малко се прибрахме във Варна. Много съм изморена, но си заслужаваше.
Anna nik за хемоглобина аз пия Сорбифер сутрин и вечер по едно и коприва на таблетки на Милко Тошков, за по малко от месец от 83 хемоглобина ми се вдигна на 106.
Лека вечер на всички.

# 12
 • Мнения: 1 209
Запис и от мен в новата темичка.

Иве, може би съм пристрастна заради синята количка, която ще те помоля да сложиш, ама темата в синичко много ми харесва newsm10

За мамите с нисък хемоглобин. Не искам да звуча назидателно, но ниския хемоглобин може да е признак за наличие на инфекция. Приемът на железни препарати в този случай много слабо повлиява нивото на хемоглобина. Просто го имайте предвид.
Иначе на мен Тардиферона ми понася много добре - не ми става тежко (с удължено усвояване е - ретард препарат се води), и има в себе си рициново масло, което със сигурност ме спасява от запека (който с Малтофер си докарах предната бременност).

Ирина, и ние така - дрешките на бъдещия батко са почти нови (тези за бебета де) така че сигурно ще купя нещо ново за колкото да не е без хич. Не че не съм мераклийка да изкупя някой бебешки магазин - ама ще се въздържа (или поне ще опитам).

# 13
 • Мнения: 515
добро утро с много  Hug Hug Hug
лек и хубав ден на всички! newsm10

# 14
 • София
 • Мнения: 210
Добро утро мами:)
За първи път от седмица насам спах цяла нощ и сега се чуствам доста странно. С една нощ ударих два заека - наспах се и така пропуснах цялото пълнолуние, през което щях да си мисля за ядене. Странно, че не ме подгони безсънието, не ставах да пишкам и бебето не ме риташе, но сънувах 3 изключително странни съня. (съня или сънища се използва с цифрата три?) newsm78
Аничка, къде се загуби Валя? Да не е щукнала нейде из планини и морета?
Хубав ден от мен и   bouquet за Ива.

# 15
 • Мнения: 1 209
Ами оплакваше се от много болезнени контракции и с триста зора най-накрая я спеших да отиде до Шейново за преглед (нейния доктор нали е отпускар).
Обърнали са й внимание, пуснали са й изследвания и според мъжа ми (те са колеги двамата) привечер изглеждала добре и за първи път спокойна от 1-2 седмици насам.
Надявам се днес да се появи и сама да даде отчет.

# 16
 • София
 • Мнения: 1 596
Записвам се и аз! Иве  newsm10

# 17
 • Мнения: 127
Добро утро и от мен!Иве,темичката е страхотна,както винаги! newsm10.Мен пък напоследък много ме боли гърба,и то сутрин,като се събудя и докато стана от леглото!Направо се чувствам като разглобена!Матрака ли ни е кофти,какво ли,незнам.После през деня се оправя.Иска ми се да ида на масаж,ама там пък как ще легна по корем? SadОсвен седнала да ме масажират Rolling Eyes
  Венчо,вчера не можах  да видя количките на Peg-Perego,магазина им,моля ти се ,е в отпуска до 30-ти!Досега не бях чувала цял магазин да затворят заради отпуска.Ми да бяха оставили една продавачка поне!Така че утре ще ходя пак,дано са отворили! Хубав и прохладен ден на всички! Grinning

# 18
 • Варна
 • Мнения: 2 455
Здравейте момичета!
Докато изчета предната темичка и вие сте почна ли нова.
Най-напред да чиститя на всички рожденички!   bouquet   bouquet   bouquet
Добре дошла и на новата мама!
Стела Мария радвам се, че бързо се възстановяваш и дано до края да ти се случват само хубави работи!  Hug
Да не забравя, честито и на мамите с розови колички!
Много ми липсвахте през тези няколко дни.
Приятен ден на всички мамчета!  bouquet

# 19
 • Мнения: 2 641
добро утро и от мен   bouquet

радвам се че всички пишете че сте добре и че добре се забавлявате - какво по хубаво от това. аз отдавна не съм ходила някъде, но в петък са ни поканили на ресторант. някай каза на мъжа ми как могат да му върнат към 1000 лева данъци и неговия колега вече си ги взе /ние още чакаме общината да ни ги върне/ та ще ни води на почерпка в хубаво ресторантче, което за мен е повод да се видя с някой, който не е мама с дете  Mr. Green нямам търпение да е петък вече  Party
ще ви послушам и ще кажа на майка ми днес да ми напише направление за стерилна и обикновена урина. кажете ми моля ви надеждна лаборатория в която ще съм сигурна за резултата че е истина за антибиотика дето ми го бяха предписали доктора вика да не го пия. ще се обадя и на другия дето е отпуска пак да го питам и него.

# 20
# 21
 • Мнения: 1 660
Добро утро и от мен.

Край с жегите май - дават го валежно следващата цялата седмица...точно по почивните дни.

Стела Мария, как си? А ти Венчо? Моля те ако ще работиш, нека е с комп-а в леглото Simple Smile (аз така правех Simple Smile

Иве, поздравления за темата и благодаря   bouquet

# 22
 • BABYLAND
 • Мнения: 3 418
  Включвам се с:
- пожелания за хубав и ведър ден;
- благодарности към Ивката за положеното старание.
- отчет за прегледа вчера. Бяхме до Шейново, док каза, че малкия щял да бъде "ГОЛЯМ ПИШЛЬО" /питайте ме колко се смях, защото прозвуча адски сладко/. Тежи вече завидните 735 грама и пак върви седмица напред. Споделих, че напоследък много често ми става лошо - аз, дето нямах никакви оплаквания до съвсем скоро. Е, универсалното лекарство - много течности и поръчка, да му се обадя като ми излязат резултатите от ПКК и урината.
- та от по-горе стана ясно, че днес ходих да ме боцкат за да ми вземат малко кръвчица. Сега чакам свекито да ми се обади за резултатите. Дано всичко е наред.  Praynig

# 23
 • Мнения: 1
Добро утро на всички Grinning Иве благодарим ти отново за оригиналността  bouquet Grinning

# 24
 • Мнения: 2 641
ау тези масажи много ми харесаха. мога да ги опитам.
видях че пак говорите за колички - да ви кажа аз мислех да се отърва от мойта че е червена, но по подходяща зимна количка от тази дето имам не съм виждала. разгледах и други но не си струват парите, нестават за зимни бебета, изобщо реших че ще си остана с мойта. вече се радвам че не я продадох, 6 месеца ще и прежаля цвета. е тя е червена на тъмносини мечета де Simple Smile

# 25
 • Мнения: 2 641
голдън роуз къде ходиш да те боцкат и да ти изследват урината

# 26
 • Мнения: 1 800
да се включа и аз относно масажите:

http://www.roditeli.info/parents/massage/

центърът освен това предлага и различни по вид гимнастики за бременни, както и курсове за бъдещи родители.. поне на мен ми звучи добре  Laughing

# 27
 • Мнения: 272
dani t, странно верно за магазина, ма явно такава им е политиката Simple Smile чувала съм за фирми, които излизат всички в отпуска, но магазин...
за гърба - и мен ме боли, някой път от сутринта, друг път вечер, ма аз все изкривена седя, а и винаги ми е бил слабо място. мисля си, че просто много ми са килата. мъжа ми вяло ме разтрива, но няма много ефект, понякога трудно си намирам поза за спане, в която да не боли толкоз
нивеар, на работа съм днес, чувствам се по - добре. ако нещо се влоши, ще си тръгна. имам няколко срещи, които предпочитам да не изпускам. гълтам тук каквото трябва Simple Smile но дали ще мога да пътувам до софия е спорно. поне до русе ще скокна де. едни книги ме чакат там при баба ми. иначе ще умра от скука през уикенда. оплаквам се, че мъжа ми като е тук нищо не мога да свърша, но пък като го няма ми липсва
иве, отново благодаря. ние тук вече не можем да намерим думи за комплименти без да се повторим

# 28
 • Мнения: 114
Добро утро и от мен.
Отдавна не съм сядала на компютъра и гледам,че сте изписали цели две темички.Не мога да сваря да ви изчета. Но от другата седмица спирам да ходя на работа,така че ще имам повечко време да ви досаждам  Laughing
Иве-you are the best.    bouquet  Peace
Да ви се похваля,че уикенда бяхме с приятели на риболов.Но за съжаление не хванахме никаква риба,защото в езерото плаваха най-различни животни,но не и риба.А и имаше и много хора,които си бяха наели лодки и бяха излезли на разходка с тях.Поне си направихме страхотен пикник и си попекахме дупетата и коремчетата на слънце  Sunglasses.Все пак трябваше да използваме и малко слънчеви лъчи,които са рядкост тук.Решили сме тази седмица ако е хубаво времето същата дружинка да се съберем и да отидем извън града с преспиване.Ще бъде малко дискомфортно,защото ще трябва да спим в колите,но ще бъде супер.Ще си запалим огън,ще си изпечем месце,абе ще бъде нещо различно,защото това ежедневие ме убива.

От няколко дена и аз изпитвам ужасна болка в кръста и гърба.  SadПонякога не мога да се изправя.От време на време болката се пренася долу ниско към дупето.  Rolling Eyes.Но вчерА си купих от онези големите фитнес топки,и започнах да правя малко упражнения.Препоръчвам ви ги.Вече усещам ефекта.
Момичета-пожелавам лек и прекрасен ден.

# 29
 • Мнения: 1 209
да се включа и аз относно масажите:

http://www.roditeli.info/parents/massage/

центърът освен това предлага и различни по вид гимнастики за бременни, както и курсове за бъдещи родители.. поне на мен ми звучи добре  Laughing

Звучи много добре, но ще го пробвам другата седмица.

За утре си записах час за салона на Орлов мост. После ще докладвам. А като пробвам и този в център Съвременни родители - ще ви кажа и сравнението.

Даже мисля още сега да си запиша час за другата седмица. Тъй де - дори е на половина по-евтин от този на Орлов мост.

Xixi - ти си голям ентусиаст. Не може ли да си намерите някоя палатка или каравана за случая?

# 30
 • София
 • Мнения: 210
Този център за съвременни родители ми е на сърцето от доста отдавна, но все отлагам да направя някакви постъпки за посещението му. От всичко описано, най-силно ме влече към водната гимнастика, но пък там винаги съществува проблема с печурките. Здраве и живот след раждането и първите 2-3 месеца ще се позамисля за някаква гимнастика. А иначе самия център ми е доста далече, а аз не съм шофьор, така че (гр)Адския транспорт остава единствена алтернатива. Ама пък каква... Вчера ми се наложи да пътувам на по-дълго разстояние, което нямаше как да измина пеша и разбира се, никой не ми отстъпи място. И то не бяха само пенсионери седналите - имаше един момък, който през цялото време седейки си ме гледаше... в циците.
xixi, браво на вас! Нищо не убива радостта от живота и любовта така, както ежедневието и рутината.

# 31
 • Мнения: 684
Добро утро и от мен момичета Laughing
Незнам защо но сутрин се чувствам толкова свежа и енергична, а вечер съм като пребита.Надявах се че след 3 седмици почивка ще съм свежарка, но...явно съм се излъгала.Към слетобед ми се появяват и контракции а за вечерта ппреди да си легна да не говорим. А пия магнезии вече месец и нещо newsm78
Ама май ще е така до Декември:-)лекарите така казват:-)
На всички пожелавам усмихнат ден!  bouquet

# 32
 • София
 • Мнения: 164
Здравейте и от мен. Това с масажите звучи страхотно. Някой посещавал ли е .
Аз определено трябва да се насоча към нещо - гимнастика или масажи. Просто нещо трябва да се направи. Всяка сутрин се събуждам схваната. После цял предиобяд не мога да се раздвижа ( цялата мускалатура на краката ми е изтръпнала).

# 33
 • София
 • Мнения: 134
Софи магазинчето е съвсем мъничко. На първото ниво след като се мине тунелчето от страна на паркинга. Пада се на ъгъла отдясно. Не знам как е като цени в сравнение с другите места, но продавачката е адски симпатична и много обстойно обяснява.
Щях да пиша и още нещо, но свекървата взе, че се появи и секна творческата ми мисъл  #2gunfire
Оставям го за по-късно

# 34
 • Мнения: 1
Аничка, къде се намира този център наОрлов мост, за който говориш и какво предлагат Simple Smile

# 35
 • Мнения: 1 209
Бебобо - ето пак. Досега не съм ги пробвала, но утре със сигурност ще докладвам.

# 36
 • Мнения: 94
Здравейте момичете,

аз съм от Ноемврийките и исках да ви питам имате ли някакви новини от Клер, че сме се притеснили -не е писала отдавна.

# 37
 • Мнения: 1
Бебобо - ето пак. Досега не съм ги пробвала, но утре със сигурност ще докладвам.


Мерси много ще чакаме отзивите Grinning

# 38
 • Мнения: 57
Здравейте мами!За пръв път от както съм бременна повръщам,незнам какво ми стана,но не се чувствам добре,а и нтези киселини ме побъркват Sad.Лек ден ви желая Hug

# 39
 • Мнения: 1
Фифи може да е от храна не се безпокой хапни препечена филийка и ще се почувстваш добре Grinning

# 40
 • Мнения: 40
Вярно, че Клер се загуби  newsm78

Аз пък да ви се оплача - на мен не ми се повръща, но пък за сметка на това отново започна адски много да ми се спи. Незнам как ще се оправям за напред  #Crazy

Иначе утре сме на преглед - нямам търпение да видя колко е пораснал бебо и се надявам всичко да е наред.

Лек ден и от мен

# 41
 • Мнения: 57
Благодаря ти,bebobo.

# 42
 • Мнения: 272
клер, каза, че пак ще се качват на планината. за съжаление не знам кога беше, малко ми минават дните така....

# 43
 • Мнения: 1
Здравейте момичета Simple Smile
Иве прекрасна темичка, благодарности и от мен  bouquet
babaToHka благодаря ти за вниманието, нещо съм "луднала". Имам доста работа в офиса, а и бях малко разстроена покрай проблемите с контракциите и непрекъснатите болки. Вече не знаех къде да отида, за да ми обърнат внимание. Да не говорим колко съм възмутена от отношението на една лекарка (която замества моят гиниколог), чието име ще се въздържа да цитирам.

В понеделник вече бях бясна #Cussing out ( след като въпросната лекарка ми затвори телефона, докато се опитвах да и обясня, че не се чувствам добре).

В крайна сметка вчера отидох в Шейново. След прегледа ми казаха, че най-вероятно болките се дължат на бъбречна инфекция ( никога не съм имала проблеми с бъбреците). Сега чакам резултатите от изследванията за окончателна диагноза и получих поредната нова рецепта   Sad.
Важното е че бебчик е добре и вече си имаме първата 3D снимка Grinning. Сестра ми каза, че прилича на баща си Simple Smile.

Това за масажите е супер идея. А този център не е ли посещавания от Dive? Тя спомена на срещата, че ходи в този район на гимнастика и училище за родители и е много доволна. Ще я разпитаме, когато се върне от почивката Simple Smile
Аз се опитвам да поддържам форма с повече разходки.

Много усмихнат ден от мен момичета Simple Smile


# 44
 • Мнения: 214
Иве, темичката е страхотна отново. Какво повече може да каже човек?
И на мен напоследък ми се спи денем  ooooh! Вчера заспах около 19ч, в 23 се събудих и поне до 2ч бях ококорена и само се въртях в леглото. А сега ми се иска пак да съм там. Тази нощ усетих, че ме наболява от дясно таза, като легна на него  Shocked
А Клер найстина се изгуби нещо. Ох, тези 2м само броя дните, че ми омръзна да идвам на работа. А като се преместим и с грАдския транспорт ще има да се таралянкам през половин софия.  Ух, трябва утре да си сменя адресната регистрация. Някоя мама да е правила това на скоро и да си има понятие, предполагам ще стане бързо, ама знам ли. А после и ЛК трябва да сменям, че после ще плащам глоби, а излишни 200лв нямам.

# 45
 • Габрово
 • Мнения: 1 330
Записче и от мен в новата страхотна темичка, която Ивето ни е сътворила Hug

Напоследък ме мързи да пиша нещо и изобщо така съм се натемерутчила, че с никой не ми се общува, даже и с моя мъж. Чакам вече с нетърпение декември за да се случи нещо и да има раздвижване, че иначе е голяма скука. Вече купихме и няколко бебешки дрешки- 2 броя бодита, 2 гащеризона и розово плюшено костюмче за разходка в комплект с плюшена пелена и съм решила така всеки месец да купуваме по малко и за финала да остане само креватчето.

Малко на патерица да честитя и аз на вчерашната ни рожденичка  bouquet
Стела- Мария, голямо премеждие е било това  падане и твоя юнак ще е железен мъж щом му няма нищо Grinning

# 46
 • София
 • Мнения: 210
Цвети, доколкото помня се отиваше в общината в местното поделение на ЕСГРАОН и там попълваш едни формуляри. Не отнема много време и след туй с единия екземпляр отиваш в районното. Ако подадеш скоро и заявление за смяна на ЛК до местните избори ще си с напълно нов комплект. Но на изборите май трябва да гласуваш по старата адресна регистрация.

# 47
 • Мнения: 1 209
Цвети - само да кажа, че при местене от една община в друга (по-скоро от един в друг град) трябват около 3 седмици технологично време, за да ти пристигнат документите. Едва след това може да пристъпиш към вадене на нови лични документи.
Иначе да - в "новата" ти община попълваш 2 формуляра - заявление за Постоянен адрес и заявление за Адресна регистрация - и двата формуляра са едни жълти (или поне копието, което остава за теб е жълто).
Когато се местиш например от Красно село в Дружба - срокът е по-кратък.
А пък за личните документи (паспорт и лична карта) - последния път ми ги извадиха за 2 седмици (въпреки че трябваше да е за 1 месец).

За шофьорската книжка е същото положението - с тази разлика, че аз за моята трябваше да чакам почти 9 месеца (а по "устав" трябваше за около месец) - пеш да бяха вървели тези документи от Благоевград щяха да стигнат по-бързо.

За изборите - ходиш до старата си избирателна секция.

# 48
 • Мнения: 2 641
момичета по повод на документите да ви кажа - голям смях беше. омъжих се 2001 година и си смених паспортите 2005. но защо? значи с личната карта и международния паспорт си вършех всякаква работа, включително пътувания в чужбина. но........когато дойде ред да си взема прословутите 200 лева за раждането се оказа че ми трябва нов паспорт именно за тази цел  Shocked  Joy и така се оръсих 100 лева за нови документи  Rolling Eyes

# 49
 • Мнения: 7
БРАВО НА ИВЕТО newsm51

# 50
 • София
 • Мнения: 210
Anaise, аз пък си ги смених едва преди 2 години, въпреки че съм се омъжила преди 6 (или 7 станаха  newsm78) години и 2 пъти си сменях местообитаването. Но понеже всичките ми адреси бяха близо, изобщо не виждах причина да се разправям с администрация, а и нямах проблем с онези 100 лв. (тогава толкоз бяха) и едва когато ми омръзна да се разхождам до старата си избирателна секция и ми изтече задграничния паспорт се хванах и подмених всичко.
Въобще аз съм си доста... разсеяна, когато става въпрос да се общува с административен персонал. Ясен пример за това е, че се дипломирах 2003г. и до ден днешен още не съм си подала документи за дипломата за висше, а като ми потрябва си имам едни нотариално заверени копия на академичната справка. Може би все пак като си защитавам дисертацията ще ми е нужен тоз документ. Бля Tired
ValiaR, не се ядосвай, ами вземи турни снимката в албума. И по-добре изчакай окончателните резултати преди да си изпълняваш рецептата.

# 51
 • Мнения: 214
Много ви благодаря за уточненията   bouquet
Тук колегата нещо ме стресна, че ще ми трябва някакъв документ, че живея в това жилище, дето ще искам да се регистрирам (пък аз ще живея, ама като ни отпуснат кредита, ама бързам заради фамилията). И после с това жълто лисче предполагам, че ще мога да си извадя ЛК. Няма значение, и 3м да ме бавят все ми е тая, само да не плащам излишни пари, не че нещо друго. Книжката по нататък ще я вадя. А колкото до изборите...едва ли ще гласувам, то и във Враца да си ида, че то няма да знам кой кой е, камо ли да гласувам за него/нея. Та така Simple Smile Нищо де, аз пак ще се чуя с тези от общината да питам дали ми е нужно нещо друго все пак, да не се разкарвам напразно. Simple Smile
valkata78 уикенда защо не се разходите на някъде за разнообразие. Хем после ще си гроги, но щастлива (предполагам), че си разнообразила деня Simple Smile

# 52
 • Мнения: 684
Tsvetito да ти кажа аз защо сисмених личната карта...
Моята беше с регистрация във Варна нищо че се бях омъжила вече и не ми беше сменена и фамилията, но ми се наложи да отида в спешен кабинет в Тина Киркова като бях в седмия месец бременна с дъщеря ми и какво се оказа...че ако трябва да лежа там а картат ми не е с регистрация от София трябва всеки ден да плащам престоя си там който възлизаше на 28 лева преди 4 години...Та си мисля че ако решиш да раждаш по здравна каса без да плащаш могат да ти спретнат някой номер освен ако не са се променили нещата...
Иве незнам дали в предния пост писах че темата пак е много много хубава  bouquet

# 53
 • Мнения: 630
Браво на Ивалинаи   bouquet
Аз съм голям фен на масажите и някой ако знае къде във Варна има за бременни - ще съм много благодарна да сподели.
След малко отиваме да видим проекта за детска. Харесахме си Неосет и дано не сме сгрешили, но нямаме много време за мотане.
Лек ден   bouquet

# 54
 • Габрово
 • Мнения: 1 330
Цвети, и на мен ми се ходи някъде, ама пусто моя му дай само на компа да седи и не може да  о накарам никъде да идем. Ако имах шофьорска книжка щях да си джиткам сама напред назад, ама пусто за толкова години така и не навих да изкарам курсовете.
Догодина живот и здраве с бебето ще си идем на Бг за 2-3 мес. и съм решила да изкарам един курс за маникюристка и шофьорските също, но дано не остане само на приказки.

Аз да ви кажа с тези документи как се прецаках... След развода с бившия ме мързеше да сменям документите и си останах с неговата фамилия и тук в Испания понеже децата взимат фамилията и на майката и на бащата та мойто дете ще носи и то фамилията на бившия като съм много отворена Wink

Последна редакция: ср, 29 авг 2007, 16:10 от valkata78

# 55
 • Мнения: 337
Валка , прати едно пълномощно до твой близък в България и той ще ти извади нови документи и ще ти ги прати. Тук мои познати го правиха тоя номер и стана .

# 56
 • Мнения: 1 209
Валката - имаш време - за 2 месеца би трябвало от консулството или посолството да ти съдействат за нови лични документи. Въпросът е дали ти се разкарва до тези институции.

Една позната (работи в МВнР каза че е по-бързо да се разходиш до България). Ето ти повод да се видиш с мамчето преди ти да станеш.

# 57
 • Габрово
 • Мнения: 1 330
Благодаря ви, момичета за предложените варианти  HugМного ми е далече посолството в Мадрид, а и до Бг не ми се ходи все още и честно казано не съм се трогнала много. Той моя е виновен защото уж щяхме да се женим и аз затова викам за какво да сменям два пъти документите... да, ама сега и на двамата ни мина мерака за сватба, а детето с какви имена ще е не е чак такъв проблем мисля и след време трябва да има начин предполагам да се сменят ако решим Rolling Eyes

# 58
 • BABYLAND
 • Мнения: 3 418
АНЕЙСЧЕ, изследванията си ги пускам във Военна болница. Свекърва ми е лекар там, сутрин ходя, бцкат ме, най-учтиво ми се извиняват за причинената болка  Joy , изпращат ме с кафе  bowuu и след няколко часа свекито ми звъни по телефона да ми каже резултатите. Блага работа. Та всички резултати са ми на шест! Утре чакам рез. от урината - дано са наред и те.
ВАЛЕ, драго ми е да те видя...дори и в това "никакво" настроение.

# 59
 • Мнения: 280
Запис и от мен ,Иве супер си   bouquet

И моето настроение днес е супер скапано, ама няма да ви занимавам с проблемите си. Бебо е добре и ритничетата му доста ме успокояват.

Лека вечер на всички и хубави емоции  Hug

# 60
 • Мнения: 1 144
Привет и от мен,момичета, радвам се, че всички сте добре, макар и някои в по-лошо настроение. Simple Smile Нищо, те проблемите са за да се решават, така че действайте смело. Иве, браво за темичката, добре че си ти да се грижиш за нас.

Странно, но и аз имам киселини понякога, сигурно е нормално пак да се появят в даден момент. Фифелота, можеш да ядеш и обикновена бисквита от време на време, това също действа добре при гадене.

Дари, и ти горе главата, заедно с Валката Simple Smile Днес бях на лекар, всичко е наред с бебчето, много е симпатичен този Диков, като му казах, че и двете ми предишни деца са момчета, а и сега пак момче чакаме, ми вика: "Сам човек толкова може".  Grinning Grinning Grinning Иначе според докторът инцидентът не е повлиял на бременността, каза да не се безпокоя, че организмът на майката има много силна защита и може да преодолее дори сериозни катастрофи без травми за бебето.

Приятна вечер на всички, на мен ми се е прияло нещо киселко, та днес, посред лято фамилията ще вечеря кисело зеле... Simple Smile Иначе откак съм си вкъщи, съм се отдала на кулинарни страсти и всеки ден правя разни сладкиши и какви ли не глезотии. СИгурно не само аз, а всички ще качим килограми, ако карам в този дух. Simple Smile))

# 61
 • Мнения: 366
Стелче, радвам ти се много, че бебко е добре и че ти си в добро разположение на духа.   Hug
И като спомена киселичко, и аз да си призная вчера и днес хапвах сармички от кисело зеленце. Знам, че не е много полезно сега, ама ги обичам много.
Днес си видях бебо, отговаря си на седмиците, беше обърнат с главата надолу и риташе с краченца. Каката много се изкефи, само се хихикаше и от време на време се обаждаше: Ето му сърчицето, ето му ръчичката, ама като му се видя пишката и тя млъкна  hahaha
Пуснаха ми изследвания кръв и урина, а за кг-те - качила съм 1,8кг от предишния път.  newsm78 Мъжът ми каза, че не ги вижда по мен. Колкото толкова, важното е бебо да е добре и да расте.
Лека вечер на всички
мамчета и бебчета добрички  Hug

# 62
 • София
 • Мнения: 210
Stella Maria, много много се радвам, че с бебо всичко е наред. А думите на доктора  Joy Joy Joy
Мами, имам един въпрос към вас. Тази вечер се обадих на доки за резултатите от микробиологията (в 21.30ч. таз жена още преглеждаше Shocked) и тя ми рече, че всичко е наред и имам "втора степен чистота на влагалището". Някой има ли представа какво ще рече туй? Мъж ми си умря от смях като го чу - каза, че задължително трябва да разбера колко точно са степените и коя какво означава, за да мога да санкционирам или поощря чистачката. Laughing
Добрата новина е, че вече от година и половина съм извън клуба на печурко-производителите, което си е абсолютен рекорд като си спомня как преди бях направо почетен председател.
И да се похваля - след като издържах около ден и половина само на плодове и зеленчуци пак смъкнах онзи килограм, дето го качих през уикенда. Нали съм вманиачена тази бременност на тема килограми и се меря всеки ден Embarassed А събота и неделя ме обхващат и мен кулинарните страсти и задължително вторник сутринта съм +1кг. Добре че лунната диета се пада напоследък във вторник та успявам да си регулирам теглото и поддържам ниво от +4-5кг.   

Последна редакция: чт, 30 авг 2007, 03:40 от babaToHka

# 63
 • Мнения: 515
добро утро мили момичета,
Стела-Мария  Hug за теб и бебчо...радвам се, че всичко е наред Heart Eyes
при мен нищо ново, освен, че мъж ми тръгна вече на работа и "ремонтираме" вечер, но в интерес на истината доста работа и свършихме...в сряда ще дойдат да ми сложат дограмата и след това следва процедурата "лепене на тапети"...мисля, че към края на септември може да се очаква "рязане на лента" Flutter
лек и хубав ден от мен на всички вас Hug

# 64
 • София
 • Мнения: 164
Добро утро и от мен  newsm51
Нещо тези дни не ме свърта на едно място. И тези бебешки магазини са ги направили направо един след друг. Човек така се изкушава, че направо незнам.......къде ще му излезе края. Другото което ме притеснява  е , че месеците на стоене в къщи вече наближават и тогава щего закъсам. Някакси хладилника се оказва доста близко до мен - и все има нещо за прихапване.

Нали само ви ревях, че пия витамини , магнезии и така и не ги усвоявам ( най-вероятно де ) та сега си взех сокчетата на Хип да ги пробвам. Ще видим резултата надявам се скоро.

Лек и успешен ден от мен

# 65
 • Мнения: 1
Добро утро и прекрасен слънчев ден ви желая момичета Grinning Стеле браво на теб и на бебо, че сте удържали фронта. Младежа ще бъде кален от най-ранни месеци без съмнение Grinning

# 66
 • Мнения: 70
Добро утро момичета Simple Smile,

Стела Мария радвам се че сте добре с бебчето, този лекар и мен ме изкефи  Wink

Ние вчера ходихме при Томова, видяхме бебчо, излиза с една седмица по-голям, надолу с главата е, броихме му пръстчетата, гледахме му органите, плацентата, каза, че всичко е ОК! Praynig Simple Smile

Момичета, нали Баба Тонка обясни, на какво се дължи скапаното ни настроение, от Луната е,  пълнолуние е, още един ден и ще си влезем в ритъм newsm10...и на мен много ми действа!
А ние днес имаме празник цялото семейство, годишнина от сватбата  - 9 години Simple Smile, а Алекс има имен ден newsm18

# 67
 • Мнения: 127
Добро утро,мамчета!Stella-Maria,радвам се,че си добре и че с бебо всичко е наред!Важното е човек да не пада духом и така по-лесно преодолява трудностите!Наистина ти се възхищавам!
  Иве,тъкмо тази сутрин се чудих какво става с вашия ремонт,вижда ли му се вече края,но явно има още работа Simple SmileИсках да те питам за климатиците,нали вие сега си сложихте,инверторни ли взехте,или обикновени?Знам каква е разликата по принцип,но на нас вече в две фирми ни препоръчват обикновените и не мога да разбера защо-нали инверторните са уж по-енергоспестяващи и повече топлят.?А в стаята на бебо ще има ли климатик?Ние се чудим още дали климатик,или някакъв радиатор да купим.Иначе в хола сме си  с климатик,но за бебето-незнам.
  За витамините,напоследък не съм пила никакви,карам на натурални-от плодове и зеленчуци,но от септември ще почвам да пия HIPP,само че не сокчетата,а едно разтворимо чайче.Някои майки бяха казали,че сокчетата след няколко дни в хладилника им миришели странно,и аз реших да пробвам чая.
  И да ви благодаря за информацията за масажите,тези салони изглеждат супер,ама за съжаление са в Софияяя,пък аз съм в Пловдив SadНяма как,ще карам мъжа ми,макар че много не го бива по масажите LaughingЛек и весел ден на всички! Hug

# 68
 • Мнения: 127
Анна,честита годишнина!Пожелавам ви още дълги години любов и щастие,и красиви моменти,които да споделяте! newsm51И честит имен ден на Алекс,да ви и е жива и здрава,и да помага на мама!

# 69
 • Мнения: 2 641
голдън роуз кажи ми моля те как се кава лабораторията в която ходиш и всеки ли може да иде там. от колко часа сутрин започват? работят ли с здравната каса или е платено? и къде се намира самата лаборатория? мерси много предварително  Hug
ще те помоля и за телефон на тази лаборатория.

в 3 месец и на мен ми бяха казали 2 степен влагалищна чистота и нищо друго. после отидох на онзи спешния преглед и доктора вика че имало бая обилен секрет вътре и слагах 3 дена гинодактарин.

# 70
 • Мнения: 1
Анна честита годишнина бъдете много щастливи, а на малкия Алекс здраве и много усмивки  party006 newsm53

# 71
 • Варна
 • Мнения: 2 455
Ана, честита годишнина и честит имен ден на Алекс!   bouquet

# 72
 • София
 • Мнения: 279
Здравейте, момичета!

Вече съм си вкъщи, а не на работа, оле! Grinning Сега се позанимах да разгледам декемврийския албум на спокойствие и качих 2-3 мои снимки от морето, да се похваля и аз с корем!
Анна, честит празник на вас и на малката!  bouquet
Баба Тонка, за влагалищната чистота, доколкото си спомням май бяха три степените. И аз обикновено съм си втора степен, без значение имам ли някакви проблеми, лекувам ли нещо или не... newsm78 Та не се шашкай толкова, исках да ти кажа!

Лек ден на всички!

# 73
 • Мнения: 515
Дани, ние сложихме климатик точно в стаята дето ще е бебо...с хубави показатели е, инвертор - не зная защо ти препоръчват обикновените, при условие, че "дават заето" при по-ниски температури, а инверторните са железни в това отношение. Има и филтър за пречистване на въздуха...Много мислихме по принцип, но надделя мнението да сложим климатик. Ние сме го сложили точно над спалнята, така че духа напред и няма опасност да духа срещу нас...поне имаме двегодишен опит с предишния в другата стая и нямаме никакви оплаквания, а и говорих с разни дружки дето са си отгледали децата точно на климатик...абе какво да ти кажа, в крайна сметка "бай бабо"...
Ани, честита годишнина, много любов, щастие и радостни мигове с дечицата Hug, а Алекс да расте най-добрата кака и замяна на мама Heart Eyes

# 74
 • Мнения: 214
Анна честит празник, и да го изкарате подобаващо, а също така да ви е жива и здрава именничката, и много да ви слуша Simple Smile
Стеле, радвам се, че всичко е наред, а с тия сладки, тц тц тц, май не е полезно да си в къщи  Joy
Аз да се отчета за адресната регистрация (то там кой ли знаеше, как става, 3 тел трябваше да извъртя докато попадна на човек дето е наясно). Та така, оказа се, че или апарт трябва да е мой, или собственика заедно с нотариалния акт да дойде с мен за да ме регистрира той. Освен това, понеже не съм от София трябва да занеса акта за раждане, а понеже съм омъжена и акта за брак, освен това искат и ЕГН-тата на родителите и брат ми (ей това ме изуми най-много). Та, след като направя всичко това, след около месец вече ще мога да си извадя и ЛК. Така, че дано не ме глобят после, но се надявам да ми влязат в положението, пък и тези от общината казаха, че много рядко глобяват. Та сега ще чакаме да купим апарт и после ще свърша и тая работа. Добре, че колегата ме накара да се обадя, че само щях да се разкарвам, а никак не ми е близо.
А я аз да ви питам. Много почнах да се чудя къде да раждам. Някой наясно ли е какво е положението с Тина Киркова, в смисъл какво се плаща над и под масата. Дето се казва, ако ми излиза същите пари като в Тодкуда, то по-добре там.
А за киселините - и аз 2 вечери имах, тази беше добре. За тях знам, че също така много помагат газираните напитки (аз снощи пих малко биричка, та може и затова да нямах после). Но пък преди това ми беше станало лошо, не знам защо, и глава ме боля. Майка ми също не беше добре, може да е имало някакво изригване знам ли. Но сега съм добре, дано повече не ми се случва.
А, че се сетих една колежка ми каза, че когато ми изтекат водите и вече е ясно, че ще се ражда, да се пие чай от босилек. Много помагал, отпускал мускулите и бебето излизало по-лесно. Тя го е изпробвала, и каза, че има ефект, както и нейни приятелки с тоста тесни тазове. Вие чували ли сте нещо по въпроса?

# 75
 • Мнения: 214
А щях да забравя, център "Съвременни родители" има и във Варна и в Пловдив, но не знам дали и там предлагат масажи, но какво пречи да се обадите и да попитате Simple Smile http://www.roditeli.info/about/varna/

# 76
 • Мнения: 684
Добро утро момичета!
Дне смай се очертава един хубав летен ден, само дето някои са в офиса цял ден и нищо няма да усетят.
Tsvetito за Тина Киркова зависи с кой лекар ти е уговорката. Някой вземат под масата, други съвсем легално, както са таксите за избор на екип.
Аз лично съм раждала там с Д-р Тодорова, която не работи в болницата а влиза като частен лекар да изражда.И си плаща и тя за родилна зала или операционна за екипа с които работи, та аз пак нея съм си избрала и съм спокойна и знам за какво си давам парите...Но съм чувала че доста лекари израждат там с уговорка и пари под масата...аз ти казвам за моя опит Simple SmileСпоред мен ти е време да се ориентираш към лекар ако ще раждаш при определен, да може поне няколко месеца да следи какво става с бременността.Аз лично така бях направила първия път а сега от самото началоосвен на ЖК ходя и при мойта лекарка, която работи на частно.
ХУбав ден на всички   bouquet

# 77
 • Мнения: 214
lionkata точно затова разпитвам, защото не познавам нито един доктор/ка и не знам на къде да се насоча. Като се върне докито ми и ида да ме види как съм, ще я питам да ми препоръча тя, няма как да не знае, все пак да чуя нейно мнение и насоки. И извинявай за въпроса, но колко ти излиза раждането при твоята докторка, но като цяло с престой и всичко?

# 78
 • Мнения: 630
Цветито - мерси за линка.    bouquet
Анна - много празници днес - да си изкарате страхотно!
Да ти е жива и здрава именничката, а вашия брак да се увенчае с още едно голямо щастие!

Исках да питам - на някой случвало ли му се е при усукване да почувства остра болка като ток или разкъсване? А онзи ден ми се случи и като си отпуснах рязко мускулатурата на корема за демонстрация колко ми е порастнало коремчето  Crazy Също и когато се вдгам от легнало положение до седнало, когато забравя, че съм бременна и го направя на преса.
До скоро.

# 79
 • Мнения: 684
Анна честит ви двоен празник!  bouquet и всичко добро!
Цвети, аз съм раждала секцио преди почти 4 години и това което ще ти кажа като цена незнам дали е актуално сега, но моя приятелка ражда скоро секцио там и с уговорка и сумата беше 500 лева. Отделно ако искаш вип стая е по 25 лева на вечер, ако стаята е двойка, а единичната беше май 50-70 лева на вечер.
До колкото знам обаче и за нормално раждане вземат долу горе толкова.

# 80
 • Мнения: 2 641
Анна честит ви двоен празник! пожелавам ви всичко най хубаво  Hug

аз да ви се похваля днес успях да презапиша Ема за градина за 2008. с този кът на места в градините направо не е истина колко се чака. директорката ми каза като се роди бебето веднага да го запиша - сигурно ще чака само 2-3 години докато го вземат  Shocked та си направете сметка отсега и вижте в коя градина да запишете бебоците.

за лекари аз мога да ви препоръчам доц. Маринов и д-р Манчев, но те работят в МД. мамите дето пратих при тях са много доволни, има и мами от нашия форум. аз ще раждам пак при тях живот и здраве.

# 81
 • Мнения: 57
АННА честита годишнина и честит имен ден на АЛЕКС!Бъдете живи,здрави и винаги щастливи!

# 82
 • Мнения: 684
Анайс за градините нали сега има нов закон, че документи на детето се подават в годината на започване само че януари месец. На дъщеря ми и бях подала когато беше на 6 месеца за градината в която е в момента, но от тази 2007 година вече казаха че не може предварително, трябвало ако детето ще тръгне на градина примерно 2010 г. то в първия работен ден на 2010 се подавали документи. Нали за това беше тази истерия на 3.01 тази година когато бяха направили списъци родителите и стоях аот среднощ пред детските градини....
Верно е че децата чиито по големи братя и сестри са в градината че имат предимство, но за записването май  newsm78 не става.
Всъщност при вас може и да става, но по закон #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 83
Честито на Анна и от мен.  loveuuu ЧИД на Алекс! TadaС какво да се похваля освем с това,че бебо мн.ритка и майка му има страшен апетит и трупа килца като за олимпиада по сумо. Ще си копуваме още едно жилище /за което нямам търпение/и ръцете вече ме сърбят да тръгна по мебелните магазини да си капаросвам обзавеждането... Money smile3508Колебая се в избора на креватче за бебето,някоя от вас насочила ли се е към избор?

Последна редакция: чт, 30 авг 2007, 13:50 от larisa

# 84
 • Мнения: 2 641
лионка аз съм подала молба преди 2 години не помня колко станаха. сега видях че са приели Ема в яслата, но искам да я отложа за догодина. директорката се съгласи и каза че и за бебето трябва да се подаде рано молба нищо че сестра му ще е приета.

# 85
 • Мнения: 214
Аз си мисля за раждането, а вие вече за детските градини  Joy Иначе разгледах цените в Тина Киркова, в сайта им всичко си пише, даже предлагат и водно раждане Simple Smile А във форума четох отзиви от болницата (но мисля, че беше за миналата година). Ами почти нямаше мама която да не е доволна. И се оказва, че и да си платиш за екип и да не платиш отношението е едно и също. Най-много ако идеш вечерта просто да те забавят. Та, не знам какво да правя. Така или иначе не познавам нито един доктор, а пък 500лв си е една количка, че и доста дрешки (е, зависи от количката, но мисля, че повече от 300лв няма да дам, не виждам смисъла). А за детската, апартамента, който купуваме се намира на 50м от детска градина и у-ще, та да се надяваме, че няма да има проблеми, още повече като е краен квартал на София, предполам желаещите не са много (а може би греша  newsm78 ).

# 86
 • Мнения: 271
Здравейте и от мен , момичета.
Цвети, ти пак си добре - аз даже и за раждането още не съм умувала, какво остава за детските градини. Имам някакви общи представи и планове, но често реалността ни изненадва с бумащина и бюрокрация. Така, че майчетата, които го мислят отсега може би имат основание.
Анна, честит праник на цялото семейство newsm51.
Аз продължавам да ходя на работа и честно казано тук съм по-добре. Денят ми е доста натоварен, но се чувствам все още много жизнена и смятам да продължа (ако дай боже всичко е наред до средата на ноември).
А иначе коремчето ми стремително расте и вече съм + 5кг от началото. Не знам много ли е, но се чувствам като балон и малко се притеснявам от реакцията на доки следващата седмица като ме премери. Беше ми казала, че за моята структура +12 кг са нормални и достатъчни за цялата бременност, а аз май се движа с изпреварващо темпо newsm78

# 87
 • Мнения: 280
Здравейте мацки  Grinning

Аз почвам лека полека да излизам от дупката и нещата за сега се развиват благоприятно за мен.
Анна честит двоен празник   bouquet И моя мъж е именик днес ,та го чакам да се прибере и да си го налигавя  Laughing
Незнам за вас ама аз още не съм почнала да мисля за раждането камоли за детската градина  Laughing ще изчакам още малко и тогава.

# 88
 • Мнения: 272
честити празници на ана, пък и на дари

дари, къде в русе се сключват граждански бракове. предполагам си наясно. тук проверих и никой не е наясно как може мъжа ми (без брак) да признае детето тук. и явно ще се женим. има ли някакъв телефон на обредна зала ли какво ли да се обадя за 'резервация'
също така знаеш ли къде и за колко време стават тези медицински. можем да скокнем утре до русе да напраим поне тия документи, пък следващата седмица - 'ритуала'

# 89
 • София
 • Мнения: 210
Честит празник на Анна! Пожелавам ви да изкарате заедно и щастливи дълги години! bouquet
Ние скоро правим 6 години брак и аз все още се чудя дали това е празник или не. От една страна мразя брака като институция (хммм като се замисля всяко нещо, което е институционализирано ме дразни, значи съм едни почти изграден анархист), а от друга не мога да отрека, че има някои неща, които допълнително засилват чувството на общност у двама души. Както и да е.
И на именниците честито - да им се продължава името!   Party Time
Anaise, защо ще я отлагаш цяла година? Можеш да я дадеш в първа група в момента, в който навърши 3. В нашата детска има специална "1-а" група, в която се приемат точно малките дечица, които навършват 3 годинки по някое време през годината, обикновенно след Нова година.
Tsvetito, единственото, което ще ме накара да избера някой от ВИП пакетите на Тина Киркова е факта, че така си осигурявам двойна стая с нормални условия. Пише, че можеш да си платиш само престоя в стаята, но ако няма места, с предимство са тези, които ползват пакетни услуги. Предния път бяхме 5 жени и тоалетната беше на всеки 2 стаи с по 5 жени, като няма да скрия, че имаше и мургавелки. Не че ми пречат нещо, но по отношение на хигиената са... да речем немарливи. И понеже този път може да се случи също да раждам секцио, предпочитам 7 дни да съм в по-нормални условия, в които поне да се изкъпя без притеснения. 

# 90
 • Мнения: 13
Честит двоен празник, Анна!
Ами аз да ви кажа бях на ехограф и явно ще се запишем към отбора на сините колички[/color.Иначе бебо е добре ,отговаря си точно на седмиците и аз най-после се поуспокоих.Тпва беше последния ми ехограф(тук само толкова има),така че с бебо ще се видим живот и здраве на 31.12.07.

# 91
 • Мнения: 70
Привет отново Simple Smile

Много, много ви благодаря за хубавите пожелания Hug
Няма да правим големи тържества тази година, ще излезнем някъде само тримата да се почерпим.
Дари, честит празник и у вас  Simple Smile

Лека вечер от мен и до утре!

# 92
 • Мнения: 337

А, че се сетих една колежка ми каза, че когато ми изтекат водите и вече е ясно, че ще се ражда, да се пие чай от босилек. Много помагал, отпускал мускулите и бебето излизало по-лесно. Тя го е изпробвала, и каза, че има ефект, както и нейни приятелки с тоста тесни тазове. Вие чували ли сте нещо по въпроса?

Цвети , ти сигурно това го знаеш , но не винаги водите изтичат , и ако това не стане не означава ,че не  е започнало раждане , дори е по добре да ти спукат водите непосредствено преди радането вместо да изтекат вкъщи , защото така нареченото "сухо" раждане е по трудно . Колкото до чая аз съм малко скептично настроена към такива цярове ...защото как аджеба ще ти помогне тоя босилек на тесния тас...ще ти го разшири ли...мускулите са едно таза съвсем друго . Според мен всичко е на психична основа и нагласа а и най-вече божа работа . Но ти за собствено успокоение може и чайче да си пийнеш Wink

# 93
 • Мнения: 280
дари, къде в русе се сключват граждански бракове. предполагам си наясно. тук проверих и никой не е наясно как може мъжа ми (без брак) да признае детето тук. и явно ще се женим. има ли някакъв телефон на обредна зала ли какво ли да се обадя за 'резервация'
също така знаеш ли къде и за колко време стават тези медицински. можем да скокнем утре до русе да напраим поне тия документи, пък следващата седмица - 'ритуала'
Всичко става на място, няма как да си правиш резервация. Отиваш в ритуалния дом месец преди датата и си запазваш ден и час за ритуала, като носиш личните карти,актовете за раждане ,медицинските за брак ... май това беше. Ако имаш познати и връзки тук може да стане и по бързо. Обади се като дойдеш да пием по кафе и да те заведа.

# 94
 • Мнения: 127
Венчо,аз не съм от Русе,не мога да ти кажа телефони и координати на обредните зали,но по принцип,когато отиваш да записваш дата и час за ритуал,не ти трябва нищо друго,освен личните карти.Останалите документи трябва да се представят седмица преди ритуала.Медицинските за брак  могат да се изкарат във всяко ДКЦ,или при личния лекар,а отделно в лаборатория се прави васерман.Мисля,че може да запазиш дата и по скоро от месец,стига да има свободни.Особено ако само ще подпишете,без сватба и гости и дандании,то няма нужда да е събота или неделя,може и през седмицата,а тогава със сигурност има свободни дати.
Дa  кажа и за количките на Peg Perego-днес ги видях на живо най- после.Подходящи за новородено са моделите "Pliko P3 Compleто,Venecia,Uno и Pliko Pramette.Всички имат напълно легнало положение,от много хубави плътни материи,доста са леки,маневрени и лесно се преобразуват от зимна в лятна.Имат и доста разцветки,на мен лично много ми харесаха,като цена са горе долу еднакви,към 600-650лв само Прамете е по скъпа-750лв,защото има допълнително зимно уплътнение,което се закача с цип.Абе,според мен си заслужават парите.

# 95
 • Мнения: 272
dari, dani, мерси за инфото. явно обаче няма да стане както си го мислехме. искаме да го направим следващите четвъртък-неделя, понеже наште (които иначе живеят във видин), ще ни идват на гости. а явно няма как да се случат нещата така бързо. то няма да има церемонии или нещо такова, нито имаме пръстени, нито ще пукаме шампанско. не държа толкова и родителите да присъстват, но те сигурно биха искали
обаче с тия медицински...наште лични лекари са в софия. васермана е отделно от медицинското или то се издава на база на него. защото мога да помисля да платя на някой да ми издаде медицинско. актовете за раждане също са ни в софия...мне, явно трябва да се ходи до софия, а аз не се чувствам много добре, за да пътувам. трябваше да заминем днес....
направо ми потънаха гемиите днес, защото мислех, че ще идем в консулството, бащата признава детето и няма нужда от всички тия неща
дани, мерси за инфото и за пег перего. ако не успея да ги видя на живо, ще си поръчам по нета, пък дано има. и въобще май така ще се пазарува, колкото и да не ми се щеше

# 96
 • Мнения: 1 209
Венчо,

Отдел Гражданско състояние на община Русе

Отдел “Гражданско състояние” пл. Свобода 6, стая 214 тел. 881773

По принцип семейния Кодекс разрешава сключването на граждански брак и за по-кратък срок от предвидените 30 дни, но за това трябва да има обстоятелства - заминаване за чужбина и т.н. други. Шефът ми от предишната работа се ожени за 1 седмица. Така че всичко е възможно. Надявам се телефоните да ти помогнат.

Ето ти и извадка от семейния кодекс 
РЕД НА СКЛЮЧВАНЕ НА БРАКА
Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Бракът се сключва не по-рано от тридесет дни от заявяването в общината. С разрешение на длъжностното лице по гражданското състояние брак може да се сключи и по-рано, ако важни причини налагат това.
(2) Длъжностното лице по гражданското състояние проверява самоличността и възрастта на страните, представените от тях декларации и медицински свидетелства. Ако няма пречка за встъпване в брак, длъжностното лице по гражданското състояние запитва страните дали са съгласни да встъпят в брак един с друг и след утвърдителен отговор съставя акт за сключване на брак, който се подписва от страните, от двама свидетели и от него.
(3) Бракът се счита за сключен с подписването на акта от встъпващите в брак и от длъжностното лице по гражданското състояние.


А сега за масажа. На мен лично ми хареса. Отпуснах се, наприказвах се - просто явно този път не ми се мълчеше.
Единствения недостатък на този салон, е шумът, който влиза отвън. Не знам как е в нормални дни, но вчера агитката на ЦСКА разпиваше в цялата близка околонсост и беше доста шумно.
Младежът (новоизлюпен татко) ми размачка гърба (без кръста) и краката. После се чуствах като перце лекичка.

Това е от мен. Другата седмица ще докладвам за другия салон.

# 97
 • Мнения: 272
anichka, благодаря ти. ще пробваме, пък ако стане. ще изтъкнем причината, че заминаваме за чужбина....
вчера се ядосах на мъжа ми и не ми се жени Simple Smile

усмихнат ден на всички, аз реших да си остана вкъщи днес и ще си работя от дивана

# 98
 • София
 • Мнения: 164
vencho, не ги спазват тези 30 дни. Моята свадба беше в София . Подадохме си декларациите в четвъртък и в петък следващата седмица беше подписа ( при това в зала - Лъвъв мост ). Медицинските и акта за раждане бяха предния ден представени. Така, че не се притеснявай. При вас може би вариянта е ( зависи къде са разбира се )някой да ти ги изпарти с куриер - става най бързо. Даже не е необходимо да си ходите до София.

Забравих - добро утро! Simple Smile

# 99
 • Мнения: 214
vencho моята лична докторка си е в София, мъжа ми няма, но тя му разписа, и всичко стана за 5мин., само прати мед сестра да сложат печатите на другите изследвания (които не ни направиха, а само ми ги написа). Като се има предвид, че си бременна, със сигурност си правила васерман. Щом ти няма нищо, следователно и мъжа ти е чист, така, че...мисля, няма да е проблем да ти напишат медицинското бързо бързо, но трябва да е от личния лекар (защо не им се обадите и да попитате, обяснете за какво става въпрос, знаят, че не сте болни от нещо, и може да ви ги изпратят по пощата, стига да имат желание). А щом може и за една седмица, нищо не пречи да пробвате и за 1 да стане Simple Smile Казвате какво е положението, не смятам, че ще ви върнат, а и кой ще откаже 100-тина лева? Още нещо, вадеха се и документи за сем. положение и на 2-мата (това става от общините където се водите). Та...за другите документи са ви казали. Надявам се всичко да стане и да кажете как е минала "сватбата" Simple Smile

# 100
 • Мнения: 272
благодаря момичета, това с личната лекарка е вариант, тя ни е една и съща, а сестрата ни е лична приятелка, може да изпратят. "мъжа" ми много го е страх от вземане на кръв, бе кви са тия мъже. е, може и да го поотложим докато пак се навия. вчера кат се ядосах и се чудех ква беля ще си взема. сега не се сещам и за какво точно се ядосах. май няква проява на егоизъм беше. от рода на: вижда, че чета книга, но загася лампата и разхвърля дрехи по пода

# 101
 • Варна
 • Мнения: 2 455
Здравейте мамчета!
Честита синя количка на топчица!   bouquet
Венчо, и ние мислехме да сключим брак, но като разбрахме, че ще трябва да чакаме 30 дни и май за сега се отказахме. Ако не успеем да го направим сега покрай ремонта, ще бъде пролета, надявам се.
Приятен ден на всички!

# 102
 • Варна
 • Мнения: 2 455
Забравих да допълня, че днес съм на преглед и освен това ми е последния работен ден. След днешния ден ме чакат само разходки и почивки.

# 103
 • Мнения: 214
 toni_ilievaa  блазе ти, и на мен ми се иска да съм почивка вече, ама ще изтрая още 2м. И да кажеш добрите новини от прегледа Simple Smile
Честита синя количка и от мен на Топчица.
vencho ако от толкова малко палиш...по-добре не се жени, че трудно ще го изгониш после  hahaha Не се притеснявай, всички мъже са такива, на детайлите не обръщат внимание, не им прави впчечатление, че дрехите са им на опаки, или хвърлени не където трябва, не затварят пастата за зъби и такива ми ти работи, ама трябва възпитание, не може то така (аз моя го манипулирам с детето, като му казвам, че ще се учи от него и ще прави като него, а не иска да яде не една филия на 2 пъти или да разхвърля всичко, та дано помогне това  Praynig )
А задължително ли детето трябва да се запише в Румъния? Не може ли да стане в България и баща му да си го приеме и така да стане и без брак. Не знам. Все си мисля, че не може да няма опция да го приеме, все пак това дете от въздуха не става, нали така?

# 104
 • Мнения: 272
бе моя си пада малко егоист Sad ма да не задълбавам сега, че да се дразня. него ако питаш, аз съм егоистка. как се събрахме, не знам Simple Smile
вчера звънях по посолства и консулства и те нищо не знаят, нямали такъв случай. трябвало да питам в болницата как ще издадат акта за раждане. пък ми говорят да го признае в бг като се приберем с детето, пък някакъв пасаван се вадел. и аз и викам, добре де, аз няма да пътувам до бг първите поне 2-3 месеца, детето ми без баща ли ще седи през това време. и онази, ооо, ми не знам. викам ми някаква декларация от него да заверите нотариално, ми това може би може. с ченгел и изтръгвах думите и затворих телефона с отчаянието, че със сигурност нещо ще се обърка. и казах на мъжо, че ще ходя до болницата да ги питам. и той вика, я по - добре да подпишем, да не добиваме проблеми. сигурно има начин, но явно няма други луди българи дето ще си раждат детето в румъния, пък и признаване и прочие. а тая в консулството ми натътри, че ще е български гражданин, все едно аз се натискам да е румънче (то мъжа ми даже го беше страх да няма и румънско гражданство Simple Smile )
сега ще прати майка си, която живее в русе да ходи там до община ли да разпитва. честно казано, хич не ми се занимава. то и без това ще е една 5минутка, а после отърването - трудно Simple Smile

# 105
 • СОФИЯ
 • Мнения: 144
Здравейте,момичета!Аз се завърнах след около 2 седмици отсъствие от вашите редици.От вчера имам и нет и докато ви изчета ми изтекоха очите.Много се радвам,че всички сте добре,а тези който не са били се въстановяват.
Малко за себе си да кажа сега,да се надявам ,че няма да ви дотегна.Ние пристигнахме  в Търговище,настанихме се и сега приключваме освежаването на апартамента.Детенцето ми не е с нас,а е на Видин при родителите ми и много ми липсва.Но като се замисля какви сме изнервени и напрегнати в момента -по-добре,че не е тук.Сега тичаме по работите на мъжа ми и е ужас.Много сме отчаяни,да се надявам,че е само  в началото.Направо ни идваше няколко пъти да се върнем обратно.Тук ще живеем със свекърва ми и брат на мъжа ми,който са тоооооолкова различни от нас.Апартамента е доста голям-ние си имаме 2 стаи и самостоятелна баня и WC,но като се има впредвид,че от 7 години си живеем сами....Много ми е тъжно,но вече направихме крачката. Cry
Сега трябва да си запишеме лекари,детето в детска градина,аз трябва да видя къде ще раждам.Тук се притеснявам дали ще ми направят секцио и КОЙ?!Средата на септември ще ходя до София на последния преглед там и тогава ще си прибера и Захари от Видин.
Иначе Бебе Мартин е добре.Рита всеки ден и то най-вече на обяд.Нямам контракции.Много ме боли гърба и по-цели нощи не мога да спя.Коластра имам и е много неприятно,защото ми избива на блузките.А после за кърмене няма да има сигурно въобще...
Това е за сега и ви благодаря,че имахте търпение да прочетете дългия ми пост.Извинявам се ако ви дотегнах,но много ми липсвахте и сега малко или много ми олекна.
ПРИЯТЕН ДЕН! Hug

# 106
 • София
 • Мнения: 279
Здравейте!

Искам да ви питам някоя от вас записала ли се е на някой курс или училище за бременни? Или за Дните на отворените врати в различните болници? За момичетата от София питам, защото аз смятам да се записвам, поне да огледам болниците, та ако има и други желаещи да ходим заедно. Видях, че в сп. 9 месеца, вкл. и в електронното издание, има програма за Септември.

# 107
 • Мнения: 272
галчо, споко. не се тормози, че сте взели това решение. нали сте си двамата с мъжа ти и захари, а скоро и малкия. ще се справите. а и това, че са различни, не значи непременно, че няма да се разбирате. иначе всяко такова преместване си е стрес. ти само бъди спокойна, щото детето си го иска (то кой те съветва де, мис нерв)

# 108
 • Мнения: 482
Vencho, моят мъж ни записа навремето час за подписването от петък за вторник следващата седмица, през това време направихме медицински, превеждахме и легализирахме документи, защото той е чужденец и успяхме. Така, че ако попаднете на разбрана служителка в гражданското - всичко е възможно. В много частни медицински центрове също издават медицински за брак и става много бързо.# 109
 • Мнения: 2 641
привет и от мен   bouquet

галчо тази ситуация е много неприятна в началото но съм сигурна че ще свикнете, а пък ако не винаги може да се преместите под наем там, в търговище цените едва ли са скъпи. освен това ако свекърва ти има желание да ти помага избора ви сега е много добър. да му мислят такива като мен дето ще са сами и сигурно изнервени с 2 хлапета по цял ден. така ми се ще да познавам някоя жена и да ми помага, предлагат ми разни ама знам ли ги кви са, от кво са болни, как са психически и тем подобни неща, за хигиената да неговорим.
венчо ако питаш мен и двамата с мъжа ти сте си лика прилика  Grinning  така е когато хората са вече самостоятелни, с високи доходи /всеки сам си ги печели/ и късно са решили да се оженят Simple Smile трябват винаги компромиси особено когато се сключи брак - тогава се намесват и много други фактори дето преди това ги е нямало в живота ви. ама ще се справите де клъде ще ходите  Peace

# 110
 • Мнения: 684
Здравейте момичета!
Galchooo няма начин в началото да не ви е терсене, но нали знаеш човека е приспособимо същество, може би там ще ви е по- добре а за децата със сигурност ще е така.По спокойно е и се гледат по лесно деца в малкия град.Моя приятелка се премести в Добрич с голямо нежелание и уж за малко но вече е там повече от година и казва че и е добре докато децата са малки.А знаеш ли след някоя друга година какъв акъл ще ви дойде, а и обстоятелствата се променят непрекъснато.Горе главата...важно е всички да сте добре и заедно!

Завиждам благородно на тези които вече могат да си позволят да си стоят в къщи...аз ако не съм на работа няма заплатаааа...така е по частните фирми...някакви болнични които възлизат на половината ми заплата не ме устройват за жалост.
Дано изкретам 2 месеца още и после ще "ПОЧИВАМЕ" Joy Joy JoyДаже си иповярвах Laughing
Хубав ден на всички и бързо да мине докрая работния ден!

# 111
 • СОФИЯ
 • Мнения: 144
Момичета,благодаря ви за подкрепата!Найстина ще ми е нужна. Hug
Anaise свекърва ми няма да ми помага,защото точно в трудните месеци и когато ще раждам тя ще гледа племенницата ми и  то в София.Дори да беше тук ,тя мисли много различно от мен и едва ли щях да си оставя детето на тази жена.А и хигиената...Разликата между нас е 40 години.После ще се върне ,когато детенце вече е на 3-4 месеца и ще започне да дава акъл.Абе ще видим. Outta Joint
Радвам се,че мога да споделям с вас терзанията си! Hug
Венчоние също за 1 седмица подписахме брак-без родители,аз бременна и васермана ми беше написан набързо,на мъжа ми също /Както Цветито казва/Само се записахме и след една седмица подпис.

# 112
 • Мнения: 214
Galchoo1 не се шашкай. Аз така исках да отидем в Търново, хем и свекървата щеше много да помага (а свекъра сигурно и повече), хем е спокойно там, има зеленина, дето се вика има и кучето къде да пуснеш и детето къде да разходиш (макар, че там хората много се цупят заради кучетата). А и щом сте си отделно, кажи речи, е много добре (макар, че сигурно ще ползвате една кухня, но предполагам няма да има проблеми и бързо ще свикнеш). Някой каза за квартира, то е ясно, че са доста по-ниски цените, но не знам мъжа ти там каква заплата ще взима (нас това ни спря да идем в Търново, не знаехме дали ще намерим работа и на какви заплати, а като и забременях съвсем се отказахме, но пък знае ли човек, може би някой ден...защото тая София хич не я обичам).
Ние нали купуваме апартамент, та майка ми снощи ми изтърси, че мисли да остане под наем в апарт дето сме сега. Той вярно е хубав и на центъра, и на добра цена, ама едно 500лв минимум дори и да е сама с котката ще си има разход. Според мен е неоправдано, при положение, че сега взимаме апарт с 3 спални, ние ще изплащаме кредит, те за да ни помогнат заложиха този във Враца и там ще плащат те (е, ако можем и ние ще помагаме, ама мн ме съмнява да успеем), а това са им 660лв на месец, и още 500 да дава тя за квартира...то поне да беше с брат ми, или пък баща ми да е в софия. Уф и аз не знам. Вярно, че на нас ще ни е по-добре да сме сами, ама не са си малко 500лв, могат да се дадат за много по стойностни неща, поне аз така мисля.
Их, че дълъг пост стана. А как не ме свърта на работа...тия дни все ми става и лошо, дали е от жегата и постоянното седене, не знам, но нямам търпение да стане 17:30.

# 113
 • Мнения: 214
Галчо, нали затова сме тук, да си помагаме и да си даваме кураж, макар и виртуално, но много помага.  Аз например в София нямам и 1 приятелка (имам само кума, но се нямаме много много, а и тя е още студентка). И по някога направо давам мило и драго да говоря с някого, без значение на каква тема, дали ще е за политика или мачове  Joy , ама да има с кой да си побъбря. Хм, като казах мач, не знам дали следите, ама и 3-те ни отбора продължават нататък за купата на Уефа. Доста измъчен мач направи ЦСКА.
А и гледахте ли снощи новините? Това дето правили проучване колко са образовани 15-16 годишните? http://dnes.dir.bg/2007/08/30/news2052579.html аз лично не съм напълно съгласна с това изследване, но определено семейството е много важно за подрастващите, а не само учители и държава, макар, че то държавата се опитва да ни направи глупава нация, че по-лесно се управлява. А и това, сега циганчетата били 10% от младежите, а след 20-25г казват, че ще станат 25%. Направо не ми се мисли. Лошото е, че не учат, а само ги подпомагат и бълват деца всяка година.

# 114
 • Габрово
 • Мнения: 1 330
Galchoo1, калявай си нервите отсега щом ще живееш със свекито под един покрив Twisted Evil Дано бързо се адаптираш към промените защото ако си като мен зор ще видиш- аз още не мога да свикна да живея в Испания и все умувам разни варианти за връщане в Бг.

vencho, мен ако питаш хич не се жени и ако откриете друг вариант ще е най-добре, но ако не може да припознае детето тогава нямаш избор Rolling Eyes
И ние с моя сме скарани вече 4-5 дни и не си говорим и аз в такива моменнти много се радвам, че не се оженихме. Не знам кво става с тия моите депресии... Преди бях  депресирана, че бебето една година не ставаше и се тормозех, сега пък от хормоните сигурно пак ми е едно гадно, после пък сигурно ще има следродилна депресия и доде се усетя ще ме вкарат в психиатрия накрая Mr. Green
Днес поне съквартирантите се изнасят и ще пийна една бира довечера по случая, а и ще се преместя да спя в тяхната стая, че то иначе не върви да сме скарани с моя пък в едно легло да спим Simple Smile

# 115
 • Мнения: 81
Здравейте девойки,
Преди 2 дни самостоятелно взех революционното решение да спра да пия магнезий. След спирането не са ми се появили контракции и не са ми се схващали прасците, но предполагам, 4е е рано да си правя изводи. Причината за спирането на магнезия е, че се притеснявам колко калций се задържа в организма ми и ме е страх да не ми се прецакат крехките зъби. Нали като пиеш магнезий се възпрепятства усвояването на калций. А и не знам колко калций има в млеката и сирената, които ям. Витамините на Хип пък нямат калций. Вие какво мислите и правите по въпроса със собствените ви зъби?
G-baby аз вече ходих в МД на посещение и мисля септември да видя какво е положението в Тина Киркова и в Шейново. Искаше ми се и Токуда да разгледам, но май няма дати Sad Та ако искаш пиши кои дати са ти удобни на теб.  На мен ми харесват 13.09 - Шейново и 18.09 - Св. София
Galchoo1   Hug надявам се бързо да свикнете с новите условия, но пък ако хич не върви винаги може да се преместите. А и като се роди бебчо и тръгнеш по разходки ще си намериш другарчета.
Приятни събота и неделя на всички  Hug

# 116
Здравейте,сладурки!Галчо 1 Разчитай на нашата подкрепа винаги могеш да споделиш с нас ако нещо те измъчва.Аз също съм живяла със свекървещицата hahaha smile3511/това е тя/ но постепенно се свиква и ако е като мията все да си мрънка за нещо и да е недоволна то по добре си прави пас. Wink

# 117
 • Мнения: 214
valkata78 вие голямо каране сте се карали бе. А какъв е смисъла като не сте женени? Няма да се разделяте сега, нали? Както и да е де, хора не се женият и живет до дълбока старост заедно, други се женят и развеждат, та това не е критерии. А щом не ти харесва там (и аз съм на мение, че в БГ си е най-хубаво, ама не и в София, ама тук пък парите са най-добри, абе не може всичко да е хубаво) прибирайте се тука. А айде едно наздраве от мен, че вече нямаш съквартиранти, тъкмо може да ти мине депресията и туковиж сте си спретнали едно креватно премятане за сдобряване  Laughing
dix6 аз също бих искала да видя Св. София, а на 18-ти така или иначе ще ходя при доки, та може и да дойда с вас (само за колко часа става въпрос), щото иначе съм на работа, ама предполагам може да се разберем с колегата.
larisa най-доброто решение е да не обръщаш внимание и да не се разправяш, така отминава и заминава, но винаги е най-добре деца и родители да живеят отделно де, както и да го погледнеш. Моята свекърва е много готин човек, но определено сигурно не бих живяла години с нея, колкото и да сме добри, все нещо няма да е както аз искам, или пък както тя иска. Все си живее по неговия начин.

# 118
 • Мнения: 40
Хайде да се отчета и аз след прегледа днес - вече сме 1100гр, и отговаряме почти на 28г.с, с дълги крака сме, нищо че бебо е момче  Grinning

Развива се добре, на него всичко му е наред, нищо че моите килограми си стоят все същите, явно това не му се отразява особено, въпреки че аз се бях притеснила доста.


Лек ден на всички и приятен уикенд  Hug

# 119
 • Мнения: 81
Цвети, заповядай ако ти е удобно!
Ето го целия списък от сайта на списание "9 месеца"

Дни на отворените врати през септември

София

4 септември, вторник 13:00 ч. I САГБАЛ "Света София" ЕАД, кв. Красна поляна, ул. Миxaлaки Ташев 2
За записване: главна акушерка Дарина Димитрова – тел. 02/ 822 18 08

6 септември, четвъртък 14:00 ч. МБАЛ “Райна княгиня”, ул. Войводина могила 58
За записване: д-р Снежина Мичева – тел.: 02/ 957 18 43, 0888 550 210

11 септември, вторник 14:00 ч. БАЛАГ “Майчин дом” ЕАД, ул. Здраве 2
За записване:
Родилна зала – ст. акушерка Нели Маринова, тел. 02/ 917 23 39
Родилно отделение – ст. акушерка Елена Тошева, тел. 02/ 917 24 87

11 септември, вторник 13:00 ч. II МБАЛ – София ЕАД, бул. Христо Ботев 120
За записване: ст. акушерка Адриана Сотирова – тел. 02/ 915 83 21

13 септември, четвъртък 13:00 ч. САГБАЛ “Д-р Щерев”, кв. Разсадника, ул. Христо Благоев 25–31
За записване:
Регистратура – тел. 02/ 920 09 01
ст. акушерка Лидия Тодорова – тел. 0889 89 30 69

13 септември, четвъртък 15:00 ч. МБАЛ “Вита” ЕООД, ул. Драговица 9
За записване: Родилна зала – акушерка Надя Куртева, тел.: 02/ 960 49 75, 0885 227 763

13 септември, четвъртък 14:00 ч. II СБАЛАГ “Шейново” ЕООД, ул. Шейново 19
За записване: Антоанета Тодорова – тел. 02/ 965 94 24

18 септември, вторник 13:00 ч. I САГБАЛ "Света София" ЕАД, кв. Красна поляна, ул. Миxaлaки Ташев 2
За записване: главна акушерка Дарина Димитрова – тел. 02/ 822 18 08

20 септември, четвъртък 14:00 ч. МБАЛ “Райна княгиня”, ул. Войводина могила 58
За записване: д-р Снежина Мичева – тел.: 02/ 957 18 43, 0888 550 210

20 септември, четвъртък 13:00 ч. II МБАЛ – София ЕАД, бул. Христо Ботев 120
За записване: ст. акушерка Адриана Сотирова – тел. 02/ 915 83 21

25 септември, вторник 14:00 ч. СБАЛАГ “Майчин дом” ЕАД, ул. Здраве 2
За записване:
Родилна зала – ст. акушерка Нели Маринова, тел. 02/ 917 23 39
Родилно отделение – ст. акушерка Елена Тошева, тел. 02/ 917 24 87

25 септември, вторник 14:00 ч. МБАЛ “Света София”, бул. България 104
За записване: ст. акушерка Адриана Илиева – тел.: 02/ 818 46 34, 02/ 818 46 01

27 септември, четвъртък 14:00 ч. II СБАЛАГ “Шейново” ЕООД, ул. Шейново 19
За записване: Антоанета Тодорова – тел. 02/ 965 94 24

# 120
 • София
 • Мнения: 279
Значи, за І АГ - Св. София, датите са:
4/09 и 18/09 от 13.00 ч., за записване: гл.акушерка Дарина Димитрова - тел. 02 822 18 08

За Шейново:
13/09 и 27/09 от 14.00 ч., за записване: Антоанета Тодорова - тел. 02 965 94 24

И понеже аз искам да видя и родилното отделеине на ІІра градска:
11/09 и 20/09 от 13.00 ч., за записване: ст.акушерка Адриана Сотирова - тел. 02 915 83 21

Dix6, и на мен ми са ми по-удобни 13ти и 18ти, а за ІІ Градска - сигурно 20ти. Дали е още рано да се записваме или да звъним?