Питанка за домашна майонеза???

  • 6 033
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 88
Знаете ли рецепта за домашна майонеза?Има ли някаква тънкост?

Последна редакция: чт, 06 сеп 2007, 22:06 от Morena

# 1
  • Мнения: 444
 Naughty не е много препоръчително лятото домашна майонеза ! Иначе рецептата  е с жълтъци (някои слагат и цели яйца) олио , сол , лимон , и съм чувала че за да е по лека и не много мазна се слага( когато е избита)  малко цедено кисело мляко ! В тесен и дълбок съд с пасатор се издърпва постепенно нагоре ( пасатора )

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7623.0

аз правя по тази рецепта.
добавям си разни неща като чесън, горчица, маслини - зависи за какво ще я позлвам

# 3
  • София
  • Мнения: 3 816
Млечна майонеза
За една купичка от малките маргарини
150-200 мл олио
100 мл мляко
по малко от 1 к.л. лимонена киселина
1 к.л. сол
Всичко се издърпва с ножа на миксера за около 1-2 мин. Става доста гъста. Накрая може да се сложи 3 скилидки чесън по желание.   

А също и класическата си майонезаbouquet

# 4
  • Мнения: 154
Четох, че суровите жълтъци могат да се заменят със сварени такива - стриват се и натаък по рецептата.

# 5
  • Мнения: 88
Ох това с жълтъците нещо не се получи,пресече се,и аз не знам защо?!Една позната каза да пробвам с яйчен прах,но не каза къде да го търся:))

# 6
  • Варна
  • Мнения: 2 378
Да не си изхвърлила пресечената майонеза? Недей още. Едно време с майка ми правехме само домашна. 2-3 яйца, сол и тя разбиваше с миксера, а аз на много тънка струйка прибавях олио. Пресича се, ако яйцата са ти били студени или си наляла много олио изведнъж или по други причини. Общо взето малко е капризна и вече не правя. Та за пресечената майонеза. Оправяхме я по следния начин: в нов съд започвам да правя нова майонеза по същия начин. Само че с 1 яйцце например. Когато започне да се сгъстяма, вместо да наливаш още олио, започваш да прибавяш лъжица по лъжица от пресечената. Всъщност тя не е развалена, а просто не е гладка. Така докато смесеш полека лека всичко. Успех!

# 7
  • Мнения: 4 111
За домашната майонеза яйцата трябва да са със стайна температура.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 951
Олиото се прибавя на много тънка струя,постепенно,докато се поеме от яйчната смес.

# 9
  • Мнения: 1 731
Майонезата ,която винаги ми става е по следната рецепта"

1 ч.прясно мляко
1ч олио
1л лимонтузо
сол на вкус

Пъхам пасатора .Бръм и готово.
  bouquet

Нито се пресича,нищо.Лекичка е и идеална за салатки и за филийки също става.  bouquet

Последна редакция: пт, 07 сеп 2007, 14:35 от tonnny_bg

# 10
  • Варна
  • Мнения: 815
Млечна майонеза
За една купичка от малките маргарини
150-200 мл олио
100 мл мляко
по малко от 1 к.л. лимонена киселина
1 к.л. сол
Всичко се издърпва с ножа на миксера за около 1-2 мин. Става доста гъста. Накрая може да се сложи 3 скилидки чесън по желание.   

И аз я правя така, правила съм, и тази с жълтъците ама ми е много тежка, а млечната е по-лека и по-вкусна, според мен.

# 11
  • Габрово
  • Мнения: 1 220
Аз я правя така: слагам в каничката на пасатора 200 мл. олио,чуквам едно яйце вътре,слагам малко сол и лимонов сок.Пускам пасатора и изтеглям нагоре.За 15-20 сек. е готова.

# 12
  • Мнения: 4 111
Опитвали ли сте да приготвите майонеза със зехтин? Би била по-"невредна", но не знам дали би се получило.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Опитвали ли сте да приготвите майонеза със зехтин? Би била по-"невредна", но не знам дали би се получило.

един път по телевизията един готвач обясняваше, че не става със зехтин, защото от разбиването се получавал горчив вкус.
т.е. зехтинът ставал горчив.

слънчогледовото олио е с неутрален вкус и затова се препоръчва при майонези.

кое ми е вредното на олиото, ако се яде в нормални количества? -  ако някой знае да ме светне, защото зехтинът не ми е много вкусен, освен на салата Peace

# 14
  • Мнения: 4 111
Благодаря за информацията. Не мога да кажа за вредата от олиото(особено пък в малки количества), но знам, че зехтина е полезен, предпазва от някои болести, усвоява се от организма по-добре от олиото.

# 15
  • Мнения: 7 914
Майонезата ,която винаги ми става е по следната рецепта"

1 ч.прясно мляко
1ч олио
1л лимонтузо
сол на вкус

Пъхам пасатора .Бръм и готово.
  bouquet

Нито се пресича,нищо.Лекичка е и идеална за салатки и за филийки също става.  bouquet

да взема да я пробвам  Thinking

# 16
  • Мнения: 88
За яйчената разбрах,но какво мляко слагате?В смисъл пастйоризирано от магазина или домашно ?

# 17
  • Мнения: 1 731
Майонезата ,която винаги ми става е по следната рецепта"

1 ч.прясно мляко
1ч олио
1л лимонтузо, кафяна най-добре
сол на вкус

Пъхам пасатора .Бръм и готово.
  bouquet

Нито се пресича,нищо.Лекичка е и идеална за салатки и за филийки също става.  bouquet

да взема да я пробвам  Thinking

Пробвай.Със сигурност ще стане и няма никаква философия .Не е като с яйцата(еднаква Т с олиото трябва да имат ,за да не се пресече).За тази ти давам 100% гаранция ,че ще стане.  bouquet

# 18
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Майонезата ,която винаги ми става е по следната рецепта"

1 ч.прясно мляко
1ч олио
1л лимонтузо
сол на вкус

Пъхам пасатора .Бръм и готово.
  bouquet

Нито се пресича,нищо.Лекичка е и идеална за салатки и за филийки също става.  bouquet

И аз правя същата майонеза, само че количеството на олиото е 2 чаши, т.е. два пъти повече от млякото. При еднакви количества олио и мляко става рядка, а колкото е повече олиото става по-гъста.

# 19
  • Мнения: 1 731
Валее,благодаря ти че ме поправи.Ами 2 чаши е олиото,разбира се.Аз съм се объркала май... Embarassed Rolling Eyesпак ще попитам свеки ама май така беше,както казваш ти.  bouquet

# 20
  • София
  • Мнения: 1 353
От форума и аз научих за млечната майонеза и само нея правя.Нямам фалове:
1 част прясно пляко
2 части олио
малко лимонов сок или лимонтозу
сол на вкус
Бръм с шейкъра на кухненския робот и готово.
В последно време добавям и чесън и печен патладжан и става страхотна салата.

# 21
  • София
  • Мнения: 4 423
А става ли с лимонов сок вместо с лимонтозу? newsm78

# 22
  • Варна
  • Мнения: 2 378
От форума и аз научих за млечната майонеза и само нея правя.Нямам фалове:
1 част прясно пляко
2 части олио
малко лимонов сок или лимонтозу
сол на вкус
Бръм с шейкъра на кухненския робот и готово.
В последно време добавям и чесън и печен патладжан и става страхотна салата.

# 23
  • Мнения: 4 111
Здравейте! Направих майонезата със зехтин, получи се и стана вкусна. Направих я по тази рецепта:
А също и класическата си майонезаbouquet

... но да не хабя зехтина, ако евентуално не се получи, приготвих 1/4 от дозата - 1 яйце, 125 мл зехтин, малко сол и малко лимонов сок.
Стана за секунди с ножовете на блендера, бях извадила яйцето от хладилника 2-3 часа преди приготвянето. На готовата майонеза добавих копър и 3 скилидки чесън. Вкусна апетитка!

# 24
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
На мен с екстра върджин Монини ми стана горчива. Явно си зависи от зехтина. Та не се хвърляйте да бъркате по кило майонеза със зехтин, пробвайте първо с малко количество.

# 25
  • Мнения: 4 111
Права си, anomalia, от зехтин до зехтин има голяма разлика. Наистина който има намерение да я прави със зехтин е по-добре да пробва първоначално с малко количество.  newsm10

Общи условия

Активация на акаунт