Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 916


Прочетох това във форума на нюз.бг и не можах да не го копна тук. Понеже е ежедневие да чуваме оплаквания работещи заради ниски заплати, предлагам другата гледна точка - на един чуждестранен работодател, който се оплаква от работниците. Да има баланс, един вид  PeaceСръбският вестник "Политика" препечатва част от интервюто на бизнесмена Отокар Весели, съсобственик на компанията "Камък и пясък", дадено за авторитетния чешки седмичник "Тиден"
30.08.2007
"Преди мафията в България имаше много силни позиции, което е трудно да се отрече. Известно време трябваше да бъда с постоянна охрана - стояха и пред стаята ми в хотела, а когато трябваше да пътувам, се обаждах на нашето посолство къде отивам, кога ще се върна и по кой път. За щастие, това отмина".

Това разказва чешкият бизнесмен Отокар Весели, съсобственик на компанията "Камък и пясък", която има производствени мощности в България, Сърбия, Румъния, Унгария и Турция.

Сръбският вестник "Политика" препечатва част от интервюто му, дадено за авторитетния чешки седмичник "Тиден".

Проблемът с работниците с фирмите беше, че много крадяха,
разказва за особеностите на страната ни чешкият бизнесмен. "Въведохме тайни мерки, вкл. камери, но винаги, когато трябваше да прегледаме записите, заснетото изчезваше, уж заради вирус в компютъра.

Бяхме принудени често да назначаваме нови шефове. Сега обаче вече не избирам мениджърите си сам - наех агенция. Това е много скъпо, но гарантират компенсация, ако не си свършат работата както трябва", казва Весели.

"Балканският манталитет е особен. Аз съм бърз и непосредствен и не понасям дългите приказки, които бавят.

Румънците, българите и сърбите често водят излишни разговори

С времето разбрах, че трябва да ги оставя да се изприказват, за да имат чувството, че са стигнали сами до някакво предложение или решение и да го приемат като свое.

В началото си мислех, че това е бойкот на чужденците, дошли в тяхната страна да се занимават с икономика и да ги управляват. Но не, те просто са такива.

Работниците там пушат много. Мисля, че от пушене губят около 1/4 от работното време. Един да почне и веднага се образува групичка, в която се пуши и приказва, а работата чака. От началото на август е въведена забрана за пушене във всички наши фирми в България", обяснява чешкият бизнесмен.

По същество те имат комунистически закон за труда

Шефът на фирмата няма възможност да премести един работник за неизпълнение на трудовите задължения, като при това му намали заплатата.

Дори да го премести на друга работа, не може да му намали заплащането. Не искахме за нас да се говори, че експлоатираме хората, и в началото предложихме на всички прилични заплати. Но те не работят.

Възнамеряваме от Нова година да въведем нова система за заплатите с риск да изгубим половината си работници. По-опитните инвеститори се справиха по-добре - дават много ниска основна заплата, така че половината от заплатата може да варира".

# 1
 • Мнения: 7 837
Ако го беше казал американец, сигурно щяхме да скачаме че е тъпак.
Тъжно прав е.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 16 661
Гадно, но много вярно.

# 3
 • Мнения: 4 916
И аз мисля, че е прав. Производителността на труда наистина страда от вечните паузи за пушене и традиционните следобедни разговори за плетки (туршии, манджи и пр.).

Обаче се чудя какво са крадяли работниците от този завод - пясък ли  newsm78

# 4
 • Мнения: 7 837
Обаче се чудя какво са крадяли работниците от този завод - пясък ли  newsm78

Инструменти, части от камионите и служебните коли, гориво...
Един познат беше споделил, че им е изчезнала кафеварката от кухнята, заедно с няколко чаши.

На пръв поглед е смешно...

# 5
 • София
 • Мнения: 729
Че тя ефективността и от висенето във форума пада.
Ама ей мъ на .. толкова съм ефективна, че даже и това не ми пречи.  Laughing Mr. Green Blush Мис скромност.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 015
Винаги по един въпрос има поне две гледни точки, защото всеки вижда нещата, пречупени през призмата на собствения си интерес - със сигурност ако някой попита работниците в този завод за тяхното мнение, те биха казали, че са лоши условията на труд, че ги експлоатират, че заплащането е ниско, че крадат, защото не им стигат парите и т. н. Истината е, че подобни инвеститори търсят тук евтината работна ръка, но в същото време очакват качествен труд. Качественият труд никога не излиза евтино. Така че истината е някъде по средата.

# 7
 • Мнения: 5 467
Ми прав е човека. Много дърдорим и един като тръгне да пуши, веднага ще се намери и друг - а, чакай да дойда да изпуша с теб една цигара и аз.

# 8
 • Мнения: 4 916
Въпросът е дали някой би се съгласил да му вдигнат заплатата, ако трябва да работи яко 8 часа без пушене, без едночасово варене на кафе, без безмислени телефонни разговори и пр. и без да краде, разбира се.

# 9
 • София
 • Мнения: 5 666
Аз понеже също работя в чужда фирма и съм споделяла подобни наблюдения, обаче обикновено съм била засипвана с хули и обиди, че видиш ли българите били много трудолюбиви, обаче тежи чужденци, експлоататори гадни.
В нашата фирма например, смея да твърдя, че условията никак не са лоши. Заплатите се договарят индивидуално, така че това няма да коментирам, но никак не са лоши. Според мен, отразяват квалификацията и вида работа. ( То е ясно, че ако питате всеки, всеки ще иска повече и ще си мисли, че заслужава поне двойно заплащане. Но, субективната гледна точка не винаги е най- правилната. То почти всеки си мисли, че е недооценен гений и без него фирмата ще рухне, ама не е точно така ).
Освен заплатите има добър пакет от социални придобивки - безплатен зъболекар ( при това има избор от доста зъболекари. Не е само едни. ). Отделно допълнително здравно осигуряване в частен фонд. ( Покрива пълно доболнично обсужване до 2500 лева за всеки служител и до 1500 лева за всяко дете на служител ). Отделно имаме стол, в който да се харнят. Плащаме пари за пътни. В офиса - безплатно кафе и напитки. Офис консумативите се ползват свободно ( никой не ти държи сметка, че си преснимал 1000 страници лични документи или пък си принтирал учебника на детето си на цветния принтер...)
Е, крадът като луди. Направо на моменти ми е гадно, защото сме се обърнали на стражари. Крадат дори тоалетната хартия и електрическите ароматизатори. Телефона не можеш спокойно да си оставиш на бюрото. Даже се наложи да караме служителите, като си тръгват, да си вземат лаптопите с тях или да ги заключват, защото и това се краде. По 15-ти септември, елате да видите какво става - не можем да насмогнем да поръчваме тетрадки и химикали. Всичко изчезва. Крадат като невидели.
Пушенето не ни е проблем, защото сме с карти и те ти отчитат точното време, през което си бил навън. Работното време е плаващо, но трябва да си отработиш 8-те часа. Така че това не е проблем. Обаче кражбите.....няма оправия.

# 10
 • Мнения: 984
argun, прочетох до тук мненията и едно въпросче ме загложди. Ще ти го задам:  защо този инвеститор никъде не споменава по колко часа, за колко пари, в какви условия, при какво замръсеност на въздуха работят тези хора.
Не защитавам крадците, не!
Кажете, колко от чуждестранните "инвеститори" се задържаха в произвидството в България? Защо си заминават! Една от причините е, че не щат да инвестират в благосъстояние на работещите за тях. Така че не прибързвайте с позициите, моля.

# 11
 • Мнения: 6 273
Въпросът е дали някой би се съгласил да му вдигнат заплатата, ако трябва да работи яко 8 часа без пушене, без едночасово варене на кафе, без безмислени телефонни разговори и пр. и без да краде, разбира се.
Аз бих. Нито пуша, нито кафе пия. И по телефон не говоря на работа. Май по-скоро от интернет трафика крада Crazy

# 12
 • Мнения: 2 503
Общи приказки.Като е толкова конкретен и делови г-н Весели,защо не съобщава цифри?"предложихме на всички прилични заплати"-прилични за кого?Когато заплатите са добри,хората обикновено се стараят да не ги загубят.Хайде знаем ги тези чужди инвеститори,дето идват в България да"ударят кьоравото".Не казвам,че работниците ни са идеални-аз също се чудя на тези обедни почивки с бири и цигари.Кражби също стават.Но ако оставиш немските(уж образцовите)работници без контрол,нещата стават същите-това поне съм го виждала.Въпреки многократно по-високото им заплащане.В толкова предприятия вече има камери за наблюдение,само пък техните ли компютри ще ги саботират!?Няма чехи,няма българи-има работеща и неработеща организация.
Къде го видя "комунистическия"закон,като ние нямаме нито защита ,нито хигиена на труда.Собственикът не само решава кой ще остане на работа,а и отнема проценти,увеличава работното време и изплаща заплатите когато си иска,пък за осигуровките да не говорим.Може чужденците да ги задължават за някои неща  newsm78,но ако беше така,нямаше да има толкова стачки срещу турски,гръцки,френски собственици.
Хем искат да им работят за без пари,хем да не се налага да ги контролират.И как ще стане тая работа?

# 13
 • Мнения: 7 837
Не мисля че е длъжен да изкарва цифри. Ако има недоволни от работниците му, спокойно могат да го оборят.
Горните неща, които съм изброила че се крадат, са примери от фирми с български собственици. И то с нелоши условия на труд...

Сестра ми работи в чужда фирма. Определено фас-почивките идват в повече за чужденеца и го учудват. Дългото кафе със сладки приказки сутрин - също.
Не всички са така, ама за някои си  е манталитет и задължителен ритуал.

# 14
 • София
 • Мнения: 5 666
argun, прочетох до тук мненията и едно въпросче ме загложди. Ще ти го задам:  защо този инвеститор никъде не споменава по колко часа, за колко пари, в какви условия, при какво замръсеност на въздуха работят тези хора.
Не защитавам крадците, не!
Кажете, колко от чуждестранните "инвеститори" се задържаха в произвидството в България? Защо си заминават! Една от причините е, че не щат да инвестират в благосъстояние на работещите за тях. Така че не прибързвайте с позициите, моля.


Фирмата, в която работя, е в България от 10 години. Не само, че няма да си ходи, а наскоро построи нова сграда, на стойност много много милиона евро. Условията на труд са непрестанно съблюдавани. Нещо повече, производството ни е такова, че изисква чисти, антистатични повърхности, постоянно следене на нивото на прах във въздуха. В по-шумните помещения няма дълги смени и се работи с антифони. От към условия на труда - мога да ти кажа, че сме не на 6, а на 6 +. Защото в противен случай, не можем де си вземем сертификата за качество. А ако нямаме сертификат, не можем да си продаваме продукцията. Така че, моля, моля, но не говори наизуст.

И за твое сведение, много от чуждите фирми спазват принципа наконфиденциалност на заплащането. Това не означава, че се плаща малко. Напротив. Дори може да означава, че се плаща над средното. Но по една или друга причина, фирмата и приела тази политика. Това има своите плюсове и своите минуси, но е все по-разпространено из жуждите фирми. Затова и не виждам нищо нередно в това, че човекът не разпространява подобна информация. Още повече, че това може да значи и че заплатата се определя индивидуално, на база на личните постижения и хора на една и съща позиция да получават различни заплати, защото работят по различен начин. Е как тогава да каже, толкова е заплатата?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт