Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 65
Здравейте момичета, моля ви за съвет. Бебчето ми е на 11 дена и аз все още не мога да свикна с кърменето. Сега процедирам така: след като посуче около 20 минути изцеждам останалата в гърдата карма и му я давам като допълнителна при следващото кърмене. Не знам това правилно ли е, но ми се струва, че т.к. бебето заспива на гърдата ми и суче вяло, кърмата не му достига и остава гладно. Дайте, моля ви съвет. Да продължавам ли по същия начин? Как мислите кога мога да престана да се доизцеждам и да го оставя само на сукане от гардата (помпането ме побърква  ) Как да разбера дали изсуква достатъчно? Винаги след като го нахраня продължава да търси гърдата. Другият проблем е, че понякога изпомпвам само 20 грама, понякога 50 гр.
Дано съм обяснила правилно проблема ни. Помогнете!!!

# 1
 • На планетата Земя
 • Мнения: 4 801
Няма да се предаваш! Съвети на 100% процента при кърменето не може да има, защото всяко бебче си е индивидуално и всяка майка си е уникална.
Мога да кажа при мен как беше: Моята Ади въобще не искаше да яде, можеше да спи непробудно с часове. Посуче малко, после започва да ми се смее. Аз съм с помпа за цедене от самото начало, защото ако не се бях цедила (малката въобще не стимулираше лактацията) досега да беше спряла 100 пъти. Така че цеди се. Аз замразявах в камерата в пликчета Ажент, имах над 4 литра.
Но щом казваш, че бебчето иска още да суче, слагай го на гърдата по-често, ако си има апетит в близките седмици всичко ще се регулира и ще се кърмите успешно дълго време.
Въпросът с даването на кърма от шише е спорен. Аз правех така, защото тя и без това не ядеше, а така виждах след кърмене дали пие още и колко. Казват, че шишето отучва бебетата от сучене от гърда и има нещо вярно в това. Но при нас нямаше алтернатива. Ох, не е лесно!

Но мисля, че си на правия път! Знай, че си герой и всички тук във форума те подкрепяме!

дано да съм била полезна с моите бръщолевеници!

Милето Grinning

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Миличка,за 11 дневно бебче е нормално да се уморява и да заспива по време на кърмене,това не значи,че не му е достатъчно или че има нужда да се цедиш и да даваш добавка от шише.Шишето може доста да обърка нещата и бебе да започне да си чака лесно течащото мляко от биберона,а да не иска да се потруди и да суче на гърдата.Просто предлагай често гърдата винаги,когато изглежда недоволно,търси и суче с устенца,въртейки главичка - така ще си сигурна,че получава достатъчно.
Разгледай закованата в началото тема Библиотека,там има статии и за това как де си буди сънливо бебче,за да суче,така и как да разбереш дали му стига млякото.Само набързо да ти кажа правилото - ако за 24ч имате поне 4 (а най-добре 6) тежки мокри памперса и на минимум 2 от тях бебе е акало жълти или жълтозелени меки акита с малки зрънца вътре,значи получава съвсем достатъчно мляко Simple Smile

# 3
 • Мнения: 1 616
Наистина не можеш да бъдеш сигурна колко е изсукало бебчето, но ако искаш провери колко е наддало, макар че и това не е показателно дали суче достатъчно- само на 11 дена е, нали? Най-добре му давай да суче колкото и когато иска, дори да е през час. Много е изморително, но бъди търпелива! Успех!

# 4
 • Мнения: 4 244
Не се притеснявай, Щом и двете го искате, 3начи Ще се справите
Карай на поискване. И3полсвай времето докато суче да се наслаждавате една на друга и да свикнете една с друга - после неЩата Ще тръгнат от само себе си
Не те съветвам да и3цеждаШ - бебето само Ще управлява нуждите си. Така само допълнително се натоварваШ
И докато кърмиШ, пробвай да четеШ и3 библиотеката - информацията е богата и Ще ти помогне
УСПЕХ Sign Exclamation
Ние сме с теб

# 5
 • САЩ
 • Мнения: 323
Няма нужда да се изцеждаш, а още повече да даваш добавката с шише. Колко кърма можеш да изцедиш не е добър  показател за това колко произвеждаш. Кърми бебчо когато поиска, а ако не се събужда и са минали 3 часа го събуди. Някои новородени са много сънливи от жълтеницата. През нощта може да правите една пауза от 4-5-6 часа.
На тая възраст бебето се чувства най-добре ако суче почти постоянно, затова иска да суче "веднага след хранене". Помисли за малките маймунки - те винаги са в ръцете на майка си и могат да прекарват цял ден в сукане и да спят едновременно. Има такива шалове в които се слага бебето и се връзва за майката и така майката може и нещо друго да върши.
Първите месеци наистина са много изморителни, но с времето и ти ще свикнеш, и бебо ще си направи режим и ще суче по-ефективно.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 2 020
Събуждай го, колкото и да е трудно - при мен действаше, ако му сменя памперса (е, това не винаги се налага, все пак) и ако му измия личицето с памук с водичка. 20 минути за мен не беше достатъчно сукане (за една седмица си взех бебешка везна и се оказа, че човекът си изсуква необходимото за още 10-15 минути "висене на гърдата" Simple Smile
Разбирам те, че не е лесно, но ще влезете в ритъм, а и бебчето ще се позасили и няма все да заспива Simple Smile Успех!

# 7
 • Мнения: 790
Според мен предлагай да суче по-често и по-продължително, без да даваш добавката. Бебчето е малко и вероятно бързо се уморява. След няколко седмици ще позаякне и ще си хапво по повечко. Успех!

# 8
 • Мнения: 219
Здравей ново майче !!! Щом след като е нахранено продължава да търси гърдата, вместо да доицеждаш го вдигни да се уригне и му дай отново да суче същата или другата гърда, ако се дърпа от тази. Мамите са ти дали добри съвети - наистина тъй като и за него е ново кърменето ще трябва докато свикнете и поязаякне бебе честичко да се упражнявате  Grinning . Като си папка по-начесто няма да му е толкова уморително. Много сили, търпение и нежност и за двама ви е нужна... Успех !!!!

# 9
 • София
 • Мнения: 1 746
В никакъв случай НЕ давай мляко отшише. След като има в гърдата бебето трябва да си го изсуче. От шишето е по-лесно и това е сигурен начин да го отбиеш бързо-няма да иска да суче, а ще търси шишето. Може да е на 11 дена, ама не е толкова глупаво, че да се труди усилено за нещо, което може да получи и по-лесно. За сметка на мама.
Аз, също като теб се притеснявах дали суче достатъчно. Нормално е да заспива на гърдата-ще го прави поне още един месец. Но ти го буди-аз го пощипвах по крачето или по раменете-това го дразни и той се събуждаше. Иди на "пробно кърмене" - нахрани го в кабинета на педиатърката и го претеглете преди и след кърмене-така ще разберете колко изсуква. Също, ако наддава добре тогава няма от какво да се притесняваш. А това че се буди не точно на 3 часа и дава признаци на глад да не те шашка-то още няма режим. Аз не съм голям привърженик на безразборното хранене, придържах се към режим (и продължавам) но не се създава лесно. Трябва да си много упорита и уверена в себе си и да не слушаш разни там свекърви или съседки.
Имай също в предвид, че може вече да имате колики- признаците са същите като при глад (бебетата не различават стомашните болки от глада) - смуче юмруци, плаче. А всяко кърмаче като го гушнеш се обръща да търси гърдата-това е инстинкт, не означава непременно глад. Сученето не е само задоволяване на глада, а и успокоение, и огромно удоволствие за бебето. Затова не се предавай-доставяй му това удоволствие по-дълго. УСПЕХ!

# 10
 • София
 • Мнения: 233
И още нещо, към всичко, казано по-горе - увери се, че бебо правилно суче - дали добре е захапало гърдата...

# 11
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
А какво правиш за справяне с разранените зърна?Защото изцеждането е само временно разрешение - трябва да оправиш нещата с това как бебе захваща гърдата,тогава и разранените зърна за ден-два ще станат като нови Simple Smile Няма смисъл да чакаш да минат сами,има доста какво да направиш,за да си облекчиш живота.
Не се притеснявай - разгледай темите,там има много съвети за справяне,пък и вече сте на прелома - повечето бебета към края на 3-тата седмица някак изведнъж порастват,хващат му цаката на кърменето и проблемите постепенно отшумяват.Така че му се вижда края - още малко и ще се кърмите само с радост и без болки Grinning

# 12
 • САЩ
 • Мнения: 323
И аз да подчертая колко важно е да захваща бебето правилно гърдата. Ако бебето не захваща правилно, възможно е да не поема достатъчно и образуването на кърма да не се стимулира достатъчно. Аз също се бях разранила, но се оправих когато  бебето почна да засуква правилно. Необходимо е да обхваща голяма част от ареолата с уста. Освен това никога не си издърпвай директно гърдата от устата му - освободи вакуума първо с пръст в ъгълчето на устенцата. Ето тук има видеоклипчета как се поставя бебето на гърдата:

http://www.breastfeeding.com/helpme/helpme_video.html

Всеки минава през "учебен" период, щом имаш желание да кърмиш, ще се справиш.

# 13
 • Мнения: 65
Рагадите мажа с Гармастан, а днес пробвах със силиконови зърна. Доста по-малко боли, но ще спра да ги ползвам като се пооправят зърната. Иначе не се търпи. Даже и две дупчици имам на едната. За захвата-мисля си, че е правилен. Отваря широко уста и така засмуква. Въпреки това част от ареолата остава отвън, но си мисля, че устичката на бебчо е много малка (роди се 2.800 кг., сега сигурно е пак толкова) и не мога да искам да я обхване точно цялата. Незнам правилно ли е

# 14
 • Мнения: 65
Забравих! Сайтът е интересен. Ще се пообразовам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт