Искам да споделя с вас една любима торта на моето семейство. Необходимите продукти са: 2 ч. ч. захар, 2 с. л. брашно, 7 яйца, 1 л. прясно мляко, 2 с. л. желатин, 1 ч. ч смлени орехи, 1 ванилия, 1-2 с. л. какао, кора от настърган лимон.
Приготвяне: Предварително свареното и охладено мляко, захарта, брашното, жълтъците и разтворения на водна баня желатин се смесват заедно. Сместа се слага на огъня и се бърка, докато лъжицата се гланцира (леко се сгъстява). Маха се от огъня и се прибавят предварително разбитите на сняг белтъци. Разделя се на три части в отделни купи: Към първата се прибавят смлените орехи + ванилията, към втората - какаото, а към третата - лимонената кора.
За тортата аз използвам форма с откопчаващи страни, но съм я правила и в по-голяма йена. С лъжица се слага последователно от всяка смес - става шахматно. Държи се в хладилник 24 часа да се стегне и е готова за консумация. В моя случай я държа по 12 часа, защото няма кой да я чака повече - пак става.
Ето и снимки:
Ще се радвам да споделите дали ви е харесала!