Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 март 2005, 12:53 ч.

"2519 деца чакат нови родители"

 • 4 395
 • 31
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 937
"Дума"  25 март 2005 , 4 стр.
2519 деца чакат нови родители
В чужбина са осиновени 230 хлапета

Близо 14 900 души, желаещи да осиновят дете са вписани в специален регистър. Децата, за които се търси семейство, са 2519 според същия регистър, съобщиха за ДУМА от Агенцията за социално подпомагане(АСП). През февруари са одобрени като подходящи родители 2688 осиновяващи.
Ново семейство през миналия месец са намерили 51 сирачета в страната. Осиновените през януари са били 42. При избора на подходящи родители се гледа най-вече те да са семейна двойка. Много по-малък шанс имат разведени или неженени. Запознати твърдят, че процедурата по осиновяването отнема около година.

За да попадне в регистъра за осиновяване, малчуганът трябва поне 6 месеца да не е бил потърсен от собствените си родители. След това отделите за закрила на детето му издирват подходящо семейство. Съвет, начело с директора на регионалната дирекция "Социално подпомагане" и членове лекар, адвокат, педагог и психолог, както и ръководителят на социалното заведение, където е живяло детето, избира новото му семейство. Когато то бъде определено, комисията му представя документацията на малчугана, която включва справка за здравословното му състояние, за биологичните му родители, за причините, заради които е изоставено, през колко социални заведения е минало. После се определя среща с детето.
В регистъра за осиновяване от чужденци може да бъде включено дете, след като в продължение на 6 месец поне три български семейства са отказали да го осиновят. Включването на такова дете в регистъра за осиновяване от чужденции не го изключва от регистъра списъка на децата, които очакват родители от България. През февруари например 35 от всичките 2519 деца са получили по един и по два отказа за осиновяване от бълагри. 50 са получили три отказа за осиновяване от българи и техните имена ще бъдат включени в регистъра за осиновяване от чужденци.
Дадените изрични съгласия от министъра на правосъдието за осиновяване на българчета от чужденци през 2004 г. са 217 и се отнасят за 233 деца, сочат данните от Министерството на правосъдието. Българчетата живеят с новите си родители в Италия, САЩ, Испания, Франция, Германия, Канада, Швеция, Кипър, Дания. В регистъра на децата, които може да бъдат осиновени от чужденци в края на 2004 г. бяха вписани 359 имена. 223 са получили изрично съгласие за осиновяване от министъра на правосъдието. Чужденци, желаещи да осиновят дете български гражданин през 2003 и 2004 г. са общо 1208, от тях 209 осиновители са получили изрично съгласие за осиновяване от министъра на правосъдието.

# 1
 • Там където е семейството ми
 • Мнения: 2 510
Съгласна съм че тази дълга процедура е за доброто на децата, но найстина след новите реформи има доста неща който са напълно излишни.Жалко е че толкова много деца чакат свойте родители но заради мудната ни система уви остават в домовете.

# 2
 • Мнения: 901
Кои неща са излишни ? Наистина е мудна и бавна процедурата , но спирането на продажбата на децата от директорките на детските домове е едно от най- големите неща постигнати благодарение на Тази промяна .

# 3
 • Там където е семейството ми
 • Мнения: 2 510
Цитат на: marabu
Кои неща са излишни ? Наистина е мудна и бавна процедурата , но спирането на продажбата на децата от директорките на детските домове е едно от най- големите неща постигнати благодарение на Тази промяна .Това че сега нещата се водят главно от социалните не значи че всичко ще е наред.Това за директорките да възможно е ,имаше доста репортажи по телевизията за това как се продават децата.Но това че сега се води всичко от социалните никой не може да бъде сигурен и да гарантира че отново няма да има подобни инциденти.
Излишни са купищата въпроси който се задават.На нас лично ни ги задаваха три дни и все едни такива въпроси дето нямат нищо общо със детето или със нас.Това според мен е безмисленно.
Факт е и няма спор че нещата вървят бавно.

# 4
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
А, дали има разпоредба за лоши осиновители?Нашето момиче е било осиновявано вече веднъж.В новото му семейство го е гледала основно баба му.Взета на 1-2г.Но  преди да навърши 5 годинки,родителите се развеждат,таткото си отива,не след дълго умира бабата,а МАЙКАТА в един прекрасен ден хванала пътя на някъде като преди това заключила детето в къщата.Можете да си представите какво е изживяло това детенце-празна къща,тъмно, глад и СТРАХ...така 6 дни,на седмия съседите повикали полиция,разбили вратата и я намират обезводнена/оставали и най-много 24ч живот/В болницата я закрепили и #Shocked повикали майката да си я прибере.Ако това беше се случило в държава със действително действащи СОЦИАЛНИ СЛУЖБИ майката да е натикана в затвора.Жената заявила че не я иска и си отишла по живо по здраво.Детето е пратено в дом,където пък отказва да говори.Разсиновявава я дома със съдействието на една възрастна адвокатка,която е разкошен човек!И така се появихме ние №2 осиновители.Разказвам ви това защото силно се надявам нещата да се променят,соц.служби да са на мястото си,както и закона!

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 4 100
Цитат на: marabu
Кои неща са излишни ? Наистина е мудна и бавна процедурата , но спирането на продажбата на децата от директорките на детските домове е едно от най- големите неща постигнати благодарение на Тази промяна .


Хм...при положение, че децата настанени в домове са малко над 30 000 не те ли човърка мисълта защо само 2519 са децата за които се търси семейство ?
При положение, че има над 15 хиляди двойки желаещи да осиновят детенце и какво се оказва в един момент ? Няма достатъчно деца, а домовете се пукат по шевовете....
Еееех, мъкааа.....
Де да беше само мудна тая процедура...

# 6
 • Мнения: 3 146
Само да кажа, че годината преди "Промените " в чужбина бяха осиновени 1820 деца (нещо такова може да греша , но с мъничко)И повечето от тези цитирани двеста и не знам си колко са стари влачени процедури.
Сега ги продават социалните заедно с директорките, а акредитираните агенции за международни осиновявания са изнудвани от най-високо ниво в Министерство на Правосъдието - по 10 000 евро беше мизата.Така по-добре ли стана?

# 7
 • ENGLAND
 • Мнения: 3 005
Цитат на: mama kenga
Сега ги продават социалните заедно с директорките, а акредитираните агенции за международни осиновявания са изнудвани от най-високо ниво в Министерство на Правосъдието - по 10 000 евро беше мизата.Така по-добре ли стана?

А да кажа ли аз как съм атакувана от една такава акредетирана агенция за международни осиновявания да им ползвам услугите, при условие че аз съм български гражданин и ще си осиновявам дете като български гражданин. За какво ще ми съдействат така и не разбрах. Истината е, че сега с новия закон им секнаха парите на диреторите на домовете, на адвокатите и на тем подобните агенции.

# 8
 • Мнения: 3 146
Абсолютно съм сигурна, че е така. Twisted Evil Само да ви кажа, че д-р Тошков , както и Мариус Куркински са най-големите агенции.както и жената на Константин Пенчев - шефа на ВАС.Парите на агенциите не са секнали - просто дейността им почти изцяло осъществява състава на престъплението "измама".

# 9
 • Мнения: 901
 2 dodo_dodo Странно, но имам чуство че се заяде? Да смятам, че стана по -добре за децата . Да смятам, защото сега гласуват съвет който се състои от психолози които изучават досиета на кандидат - осиновители. Да смятам, че няма излишни неща . Също така знам, че нищо перфектно няма - какъв и да било закон да направят винаги има вратички, винаги има хора които искат пари и могат да направят услуга срещу пари. И понеже мен мисълта ме човърка  доста време и съм могла и съм успяла да помогна на някои от тези  2519  деца. и продъкжавам да помагам както мога . А и при старата процедура, ако нямаше пари нямаше и как да се надяваш на дете . Имам познати благодарение на старата процедура и това, че не познаваха никоя директорка или пък нямаха пари за директорката чакаха  5 години за детенце ........<br>

2 mama kenga Тъжно е - Да, видях домове в страната благодарение на агенции за международни осиновявания страхотни подаръци и както парите които отпускаха за педагози, а сега го няма .  
Много е тъжно, защото в темата която се пусна тука " Искате ли да си осиновите Дете" - всички казваха ДА разбира се , само да нямаме финансови проблеми и т.н
Приличаше на   " Искате ли Кафе ? " "Да, може ".
Думите без дела са убиец на мечти. Най-малкото действие е по-добро и от най-голямото намерение

# 10
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Какъв е минималния доход който трябва да има семейство, което иска да осинови дете?

# 11
 • Мнения: 642
Цитат на: mama kenga
Абсолютно съм сигурна, че е така. Twisted Evil Само да ви кажа, че д-р Тошков , както и Мариус Куркински са най-големите агенции


Д-р Тошков са двама братя-ти за кого говориш? И какво имаш предвид  "агенции" ?

# 12
 • Мнения: 3 146
този с лекарствените добавки.

# 13
 • Мнения: 642
Цитат на: mama kenga
този с лекарствените добавки....те и двамата се занимават с това..Единия /по-малкия/ преди 2 месеца се сдоби с дъщери4ка .
Билковите хап4ета на големия са "д-р Тошков" ,а на малкия са "Херба Вита" или нещо подобно...

# 14
 • Мнения: 3 146
Значи говоря за големия - той е регистрирал фондация за международни осиновявания и се занимава и с тази дейност.Като се сещаш има ли опит в тази област........или има близки приятели в управлението.и как е успял да издържи изпита за акредитация...На този изпит всички, които трябваше бяха акредитирани, а всички, които от години се занимаваха с осиновявания се оказа, че не им достигат по няколко точки за акредитацията.Иначе ако дадеш 10 000 евро точките си стигаха точно......

Общи условия

Активация на акаунт