Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 478
Тези дни едно мамче (което е много симпатично) в продавалника попита, как да разбере дали някой наистина има нужда от помощ (искаше да подари бебешки дрешки). Та се замислих  как подхождаме, като правим добро дело. За нас ли го правим, да ни стане по леко на душата или наистина заради хората в нужда. Слагам  в това число и мене. Какво очакваме, след като дарим материално или духовно нещо.  И винаги ли е от благородство.

Последна редакция: ср, 05 сеп 2007, 14:53 от Dencho

# 1
 • DE
 • Мнения: 968
Аз съм на мнение, че го правим най-вече заради самите себе си, за да се почувстваме по-добре!

# 2
 • DE
 • Мнения: 1 215
Денчо, не търси под вола теле!
Ако разбереш ,че е искала да се оттърве от дрехите, защото й пълнят гардероба по-леко ли ще ти стане?
Ще си промениш ли мнението за тази жена?

# 3
 • Мнения: 3 521
Заради хората в нужда - ако искам да ми стане хубаво и леко на душата ще отида на почивка, на козметик, на бар, а няма да се занимавам с хора с проблеми.

Последна редакция: ср, 05 сеп 2007, 14:55 от surfline

# 4
 • Мнения: 27 524
Тези дни едно мамче в продавалника попита, как да разбере дали някой наистина има нужда от помощ (искаше да подари бебешки дрешки). Та се замислих  как подхождаме, като правим добро дело. За нас ли го правим, да ни стане по леко на душата или наистина заради хората в нужда. Слагам  в това число и мене. Какво очакваме, след като дарим материално или духовно нещо.  И винаги ли е от благородство.

Въпросът ти е добър и логичен. Моето мнение е едно - независимо от подбудите и резултатите, важен е фактът това да е направено. Пък за едно гладно и мръзнещо семейство, дреме му дали за благодетеля им са писали във вестниците и са го показвали по телевизията, след като имат нещо на масата и топлина в дома. Така мисля. А отделно е въпрос на лично усещане и разбиране. Възвишените и благородни хора са много малко, така че не можем да се сърдим на останалите, важното е да го правим. Не мога да си кривя душата и да не кажа, че се радвам на признание и топли думи след нещо, макар и малко, направено от мен. Разбира се, че невинаги е от благородство, но ако е спасен човешки живот, това всъщност няма никакво значение  Heart Eyes

# 5
 • Мнения: 2 478
Денчо, не търси под вола теле!
Ако разбереш ,че е искала да се оттърве от дрехите, защото й пълнят гардероба по-леко ли ще ти стане?
Ще си промениш ли мнението за тази жена?

Не, не исках да прозвучи така. Напротив, жената е много симпатична. По скоро се питах дали го правим заради човека в нужда или заради нас. Аз винаги казвам - за здравето на .........., в памет на........... та явно е по-скоро заради мене и близките ми

# 6
 • Мнения: 27 524
По скоро се питах дали го правим заради човека в нужда или заради нас.

И двете, но винаги в различен превес.

# 7
 • Мнения: 3 268
Аз го правя,защото после се чувствам щастлива.Радвам се,когато успея да зарадвам някой друг.Аз по принцип съм човек,който изпитва по-голяма радост когато подарява подаръци,отколкото като ги получава.

# 8
 • Мнения: 703
* Зависи какво се разбира и под "добро"  Simple Smile - защото има едни такива "не~поискани добрини" - по-далеко от тях...  Sunglasses

Добрина за мен е:

- да подадеш ръка;

- да подариш усмивка  Heart Eyes;

- да подкрепиш материално;

- ... и да из~слушаш - понякога хората имат нужда просто някой да ги изслуша с внимание...   

# 9
 • Мнения: 766
Спомням си в един урок по философия разисквахме това , оказва се , че повечето хора всъщност го правят с мисълта "дано не се случи на мен и на близките ми , дано ние не стигнем дотам " . Подсъзнателно е .

# 10
 • DE
 • Мнения: 1 215
Заради хората в нужда, ако искам да ми стане хубаво и леко на душата ще отида на почивка, на козметик, на бар, а няма да се занимавам с хора с проблеми.

Аха....а и контейнера за дрехи е на 200м. от нас.

# 11
 • Мнения: 2 309
И аз като Блонди смятам, че е важен резултата. Чувствам се длъжна, защото Бог е бил благосклонен към нас- здрави сме, можем да отделим някой лев или дреха, чувствам удовлетворение, значи да - правя го за себе си.

# 12
 • Мнения: 2 478
Аз го правя,защото после се чувствам щастлива.Радвам се,когато успея да зарадвам някой друг.Аз по принцип съм човек,който изпитва по-голяма радост когато подарява подаръци,отколкото като ги получава.
Сигурна съм за тебе, от опит знам

# 13
 • Мнения: 2 478
Аз винаги правя нещата импулсивно, но както писах по горе,  в мисълта си си казвам - за здраве
и ако ми става по леко, значи пак е първо заради мене

# 14
 • Мнения: 3 521
Мне, не очаквам здраве за това, че съм подарила старите дрешки и играчки на детето ми. Или някой да ме споменава, когато носи якето ми.
По-скоро моят мотив в случая би бил "Зян да не стане". Май това клони към "да ми стане леко на душата" - трудно ми е да конкретизирам нещо. Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт