Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Вярвате ли в задгробен живот и какво да обясним на децата ни за раждането и смъртта.
Коя е подходящата възраст за това?
Кой е добре да свърши тази работа?
Коя концепция е по-добре да прокламираме?
А.Християнската
Б.Будиската
В.Бахайската
Г.Само това което твърди съвременната наука
Д.Други идей

# 1
 • Мнения: 2 452
Цитат на: silvana1
Вярвате ли в задгробен живот и какво да обясним на децата ни за раждането и смъртта.
Коя е подходящата възраст за това?
Кой е добре да свърши тази работа?
Коя концепция е по-добре да прокламираме?
А.Християнската
Б.Будиската
В.Бахайската
Г.Само това което твърди съвременната наука
Д.Други идей


Всеки си има начин за обяснение на тези неща. Според мен няма "подходяща" възраст, а доколко ще използваме една или друга концепция зависи от нашите собствени разбирания. Аз не бих могла да прокламирам будистката или бахайската концепциИ, защото аз лично не ги следвам. Децата сами си показват кога са готови да разберат тези сложни понятия. Дъщеря ми например е на 3 години и от около месец започна да разбира понятието "смърт", макар и по много елементарен начин; все пак детето има концепция (за което благодаря на няколко прекрасни детски програми; тя получи първоначална идея оттях, а аз се опитах да продължа оттам нататък). Относно раждането - тя отдавна знае, че бебетата живеят в корема на мама и излизат оттам (не сме се спирали на подробности касаещи "излизането им", въпреки че тя се интересува живо). Аз лично не вярвам в задгробен живот и ще и предам моите възгледи, но без да ги натрапвам, защото вярвам в правото на избор. Когато порастне достатъчно, за да може да си прави сама изводите нека сама реши в какво иска да вярва.

# 2
 • Алпите
 • Мнения: 10 395
На 3 годишна възраст започнаха въпросите на дъщеря ми за смъртта, остаряването и умирането на хората- защо, как, къде отиват...Обяснявам й, че отиват на небето. Колкото до мен- предполагам, че има нещо, което не бих нарекла точно "задгробен живот"

# 3
 • София
 • Мнения: 32 959
за раждането ми беше по-лесно да обясня, но мисля, че понятието смърт Дияна все още не разбира
понякога ако се примъкне в хола когато дават филм, който не е за нея казва "този ще го застрелят ли? ще умре ли?", но не знае какво значи това

# 4
Май само християнската ми е ясна .Обясни ги по подробно тези концепции. Thinking

# 5
 • Мнения: 6 317
Тъй като съм християнка, мисля да обясня на детето си християската концепция. Колкото и да ми харесва будизма, не изповядвам тази религия. А детенце само ще си избере един ден в какво да вярва, така както и аз.

Подходяща според мен е възрастта, в която то само започне да се интересува.

# 6
 • Мнения: 2 792
За задгробния живот и смъртта още не сме говорили, слава Богу, не се е налагало.
 Когато се наложи, мисля, че знам какво трябва да направя и кажа, но не обичам да говоря предварително, а и самата тема е много лична и за това не ми се обсъжда Confused

# 7
 • Мнения: 1 379
Как така не можеш да избереш концепция? Ти в какво вярваш? Ако не вярваш в нищо по-добре не занимавай детето с концепции, то не е теолог.
Аз съм християнка и смятам, че трябва да възпитам детето в християнската вяра. Как така ще го оставя да избира само? Как така приемаме че трябва да научим децата си на всичко необходимо за материалния живот, не ги оставяме сами да избират, нали, а ще ги оставим сами в духовната им ориентация? Що се отнася за задгробния живот, запознала съм го отчасти с християнските схващания, но внимателно, защото ме е страх да не си изгради безотговорно отношение към живота. Смятам, че като расте и узрява, ще може да разбере християнската концепция в пълнота.

# 8
 • Мнения: 922
Това безспорно  е един много интересен въпрос. Но според мен не бива да се смесват понятията смърт, задгробен живот и религиите -   Thinking между смъртта и религията няма нищо общо...
 Blush На мен ми е още рано да обяснявам какво означава човек да умре, но когато му дойде времето мисля да му представя нещата, така както вярвам, че са. Наскоро четох една книжка (тя е малко старичка, но пък актуална) - "Пътят на душата" (не помня автора (аз по начало не ги помня). Там е доста добре обеснено какво е това смърт и има ли почва у нас. Аз лично вярвам в "живота" на душата след физическата смърт на човек и това и ще обеснявам, но с детски думи, разбира се...
Ами това е, мисля, че всеки трябва да следва собствените си разбирания и това да обяснява на децата си. А пък, когато детето стане възрастен, само ще може да реши на коя "теория" да вярва
Успех и поздрави

# 9
Smiatam ,4e korana dava izklu4itelno dobra ideia za tova kakvo se slu4va.Vsemogastia Allah ste prieme vsi4ki 4ada koito sa se vrekli v Nego.
Neka da se 4ete na deteto Bojieto slovo oste ot lulkata i to samo ste vnikne v pravdivite dumi na Proroka.

# 10
 • Мнения: 343
Когато щерка ми беше на 5 години почина баба ми, нейната прабаба и се наложи да обясним някои неща. Не сметнах за необходимо да влизам в подробности. За сега тя знае, че баба и е на небето и ни гледа от там и ни се радва.
Понякога ходим на църква и там и разказвам историите за Христос, Дева Мария и светиите по възможно най-детския и занимателен начин.
Освен това имаме и детска библия, в която са разказани историите за светиите и са илюстрирани с много и красиви картинки.

# 11
spored men e vajno na parvo mysto v kakvo vyrvat roditelite ne edno dete.nie licno mu obysnyvame za tezi ne6ta kato ne6to koeto e normalno.toi e na 3g5m.staraem se da ne kriem ni6to

# 12
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
ZENEP smile3528 ,госте ,какъв коран smile3537 ?!?Той е за изповядващите съответната религия Crossing Arms !След като родителите са православни християни и спазват християнските традиции в нашия живот каква концепция да избираме?Ами тя е ясна smile3528 !Има детска библия с много богати илюстрации и обяснения!Тя е безценен помощник на родителя по тия въпроси!За раждането preggo  е лесно обяснението.За смъртта напр.- "починалия" отива на гости или да живее  при дядо Боже/дядо Господ/ и да му помага;или отива на небето и става ангел  People Angel  от там ще ни гледа и помага...варианти различни според възраста на детето задаващо въпроси.Подходяща възраст-според мен всичко си идва на мястото, когато възникне повод smile3527  за такива обяснения.Ако неможеш да намериш детска библия пусни ми smile3523  ЛС и ще ти пратя на адреса една-имам няколко от кръщенето на малкия! smile3529

# 13
 • Мнения: 7 831
Здравейте,
Всеки родител волЮ или неволЮ учи децата си на това в което сам вярва. Не мисля, че има "по-добра" религия в обясняването понятия като "смъртта", живота след нея и др. Просто всеки в нещо вярва и своята си вяра ще предаде и на децата си.
Кога е подходящото време не зная  Rolling Eyes , може би първия път когато детето попита за тези неща трябва и да му се обясни с прости думи, без излишни многословни тиради. Обикновено детето приема отговора, след време като порасне още малко и елементарния ни отговор вече не го задоволява то пак пита. И ние пак отговаряме, но вече по-подробно и т.н.
При всяко положение смятам, че родителя е този, който в началото трябва да обяснява понятията от живота на детето си. А по-натам зависи, някой семейства имат духовни и религиозни наставници и естествено децата ще се обръщат и към тях.

# 14
 • Мнения: 1 710
Естествено е, че това, в което вярваме - предеваме и на децата си. Аз например вярвам, че до шестия месец - гушкането няма да разглези бебчо и си я гушках. Логично е след като вярвам в Христос - да и показвам както с думи, така и с живота си - християнската вяра. Като начало например, благодарим на Бога за храната. Вече и двамата си слагат ръчичките за молитва и казват амин. Всичко друго с времето му.

Общи условия

Активация на акаунт