Продукти:
1 ч.ч. царевично брашно (от финото)
1 ч.ч. вряла вода
1 ч.ч. царевица от консерва
1 глава лук (в оригинал е див лук, може и пера от зелен лук - но нямах)
1-2 яйца
2-3 с.л. прясно мляко или вода
2 с.л. брашно
1,5 ч.л. бакпулвер
0,5 - 1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
Царевичното брашно се залива с врялата вода и бързо се разбърква - става на гъста каша. Към нея се прибавя царевицата и нарязания лук, яйцето и млякото и се объркват. Брашното се смесва с бакпулвера, солта, черния пипер и се прибавя към царевичната смес.
В тиган се загрява олио (в оригинал - 2-3 с.лл олио, така кюфтенцата по-скоро се запичат, отколкото да се пържат; аз си ги пържих както обикновени кюфтета) и се сипва с лъжица от сместа. Пържат се 3-4 мин от едната страна (или до порозовяване) и се обръщат да се изпържат и от другата.
Лесни са за правене и са вкусни (леко сладникави от царевицата) - моите хлапета ги ометоха набързо. Ако харесвате кюфтенцата от овесени ядки, и тези ще ви харесат - подобни са на вкус, а ако човек сложи повече черен пипер и пилешко бульонче вместо сол, може да излъже спокойно, че има пилешко месо вътре