2 яйца
1 коф. кисело мляко
1 ч.ч. захар (препоръчвам кафява)
1 пакет натрошени на едро бисквити - чаени, препоръчвам Еверест или Руен
1 ч.ч. нарязани свежи плодове - банани, ягоди, смокини, праскови, кайсии ... каквото имаш
1 пакетче ванилия
2 пакетчета желатин
Подходяща есенция по избор
Приготвяне:
Желатина разтваряш в 1 ч. ч. хладка вода и го оставяш да набъбне около 10 мин. като разбъркваш от време на време.
Яйцата, захарта, киселото мляко и есенцията, ако си решила да сложиш, разбъркваш в малка тенджерка. Сместа слагаш на котлона да заври на умерен огън, като бъркаш непрекъснато. Щом заври прибавяш вече разтворения желатин и разбърква добре, намаляш огъня и рядката смес ври на тих огън 4-5 минути. Сваляш от огъня.
Изсипваш я в подсушена и затоплена йена глас с вместимост поне 2 л. Още докато е вряла рядката смес, започваш да пускаш вътре първо половината плодове, като леко ги побутваш да потънат. После същото правиш и с 1/3 от бисквитите. След това останалите плодове и накрая пак бисквитите, като тези, които останат най-отгоре, притискаш само колкото да се намокрят, но без да потъват.
Изчакваш да се охлади, слагаш капака и оставяш за 2-3 часа в хладилника да стегне. Не се притеснявай, ако изглежда рядко докато проверяваш - ще стане тортата, най-добре излез на разходка или седни пред компютъра
След като е стегнала тортата (като разклатиш силно съда - нищо вътре не помръдва), приготви една по-голяма и дълбока тавичка и топла вода. Сложи съда в средата и залей отстрани с топлата вода. Повдигай от време на време съда, така че и дъното да се затопли и постепенно загрявай повече водата. Когато на пипане отвън съда е със стайната температура си готова да обърнеш тортата. Можеш да го направиш в голямата хубава чиния за торта, която ти е от мама или просто в капака на йена гласа. Щом обърнеш, можеш да украсиш със сметана, някакъв топинг или пук просто да я сервираш със сладолед или дори вместо сладолед
Ако искаш да избегнеш горната процедура на обръщане, разпредели сместа във малки подходящи купички, формички или каквото обикновено ползваш, когато правиш крем. В този случай обаче е по-добре да започнеш подреждането с бисквитите, след това залищваш с врелия крем, пускаш плодове, пак бисквити и отново плодове, за да може пак те да са отгоре.
Добър апетит.
П.П. Преди да започнеш, особено ако не си ползвала желатин досега, прочети указанията на производителя. Не се притеснявай за водната пара и с варенето на тих огън ще стане, по-скоро обърни внимание на количеството желатин, което е необходимо да желира около литър течност