Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 септ. 2007, 17:55 ч.

Да приема ли?

 • 3 932
 • 70
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 246
Нищо няма да получиш ако къщата е на името на фирмата - била тя ЕООД, ООД, ЕАД. От чиста практика ти го казвам, моя шеф се ожени за доста по-младичка жена, която е ясно на всички защо е с него, и в началото когато започнах работа често го питах на чие име купуваме, на негово или на някое от дружествата му. Той все на майтап ми отговаряше: " Ти за мен ли работиш или за жена ми? Тя ще има целия тоя лукс докато сме заедно, нито ден повече. " Та така - той няма една стотинка на негово име, за сметка на това има около 10 - ина фирми и върти милиони. Честно казано и аз така бих постъпила - няма нищо сигурно.  smile3506

# 31
Благодаря на всички за отговорите и съветите. Аз също съм на мнение, че е по-добре къщата да е семейна собственост.
Наистина възниква проблемът, как да му откажа, за да не се обиди. Защото на този етап от живота ни, такава мисъл да ми мине през главата е направо абсурдна, дори обидна спрямо другия.
Давайте съвети.И наистина ме обезпокои фактът, че и децата ни няма да имат право на наследство, щом е фирмена собственост. (ЕООД)
Може би с това да се опитам да го разубедя.

# 32
 • Мнения: 1 172
Давайте съвети.И наистина ме обезпокои фактът, че и децата ни няма да имат право на наследство, щом е фирмена собственост. (ЕООД)
Може би с това да се опитам да го разубедя.

Отидете при адвокат. Ще ви разясни всички рискове. Няма да се налага сама да си измисляш хипотетични ситуации. Нито да даваш обяснения защо ги мислиш и колко се съмняваш.

Аз коментирам директно с моя мъж всички подобни въпроси без да се притеснявам от това какво той ще си помисли. Но нито той, нито аз, го приемаме за обидно. В крайна сметка по-важно е докато сме щастливи заедно да сме помислили за времето, когато отношенията ни няма да са такива (независимо по каква причина) и за интересите на децата ни.

# 33
 • Мнения: 3 268
Ако къщата е на фирмата и ти не участваш в нея/във фирмата/ имам предвид,нищо няма да получиш при развод.И правилно се замисляш за тези неща,защото всеки си мисли,че на него няма да се случи,но от нищо не е застрахован.Какви са тия ДДс-та и оправдания.Редно е къщата да е на ваше име,а не на фирмата.Така и децата ви ще са преки наследници,а не хората от фирмата.

# 34
 • София
 • Мнения: 36 890
Няма нищо тук за обиждане. Когато играят пари, власт и имоти няма място за игри на ощипана булка.
По-скоро ако започне да се опъва и да шикалкави, да те обвинява, че не го обичаш, точно това може да хвърли сянка върху добрите му намерения. И още нещо, когато става въпрос за имоти в много случаи мъжете получават съвет от близките си роднини да се застраховат, че "онази ако тя реши да те напуска и имате дете, всичко ще ти вземе".
Зная, че не звучи добре, но ако нямаше наивно-любовни доверия, съдилищата нямаше да са пълни с роднини, които са готови на всичко за да се прецакат един друг. Тогава не важат ни деца, ни любов.

# 35
 • София
 • Мнения: 2 967
За съжаление, ако къщата е на името на фирмата, тя НЕ попада в семейната имуществена общност.
Но аз бих ти предложила да помислиш върху друг вариант- да закупите парцела на твое име, а ти от своя страна да учредиш право на строеж на името на фирмата на съпруга ти.
Така ще имаш известна защита.
Въпросът с ДДС-то не е никак за пренебрегване, сумата не е малка и наистина съпругът ти е прав, че можете да се възползвате от нея, вместо да я подарявате.
Дано съм ти била полезна.

# 36
 • Мнения: 373
ако фирмата фалира или имате много дългове ще трябва да я продадете
и ако трябва д аплащате данък върху печалбата от къщата един ден хич не е за пренебрегване

може да построите кащата като лична собственост и фирмата да наеме част от нея - това са разходи на фирмата и ви намаляват данците и е доста изгодно

# 37
 • Мнения: 198
не знам как ще се оправя мъжа ти ако го набарат данъчните...

по принцип има значение с какво се занимава фирмата... ако е със строителство - никакъв не е проблема майсторите да се водят на работа във фирмата, а да работят на частната къща и материалите да се разхвърлят по други обекти и къщата да ви излезе без пари.

аз за мойта къща повечето разходи съм ги минавал през фирмите на разни приятели със строителни фирми - като са ми издавали фактурите за строителни материали - пиша ги на името на фирмите им - тъй разхода е за тях - спестяват данък печалба, а на мен ми даваха ДДС-то дето си го теглят после от държавата.

да ама в последно време много се оядоха и искат да им давам 50% от ДДС-то за услугата и аз им тегля по една .....

някои мъже пишат имоти на фирмите си точно, за да се  "застраховат" при евентуален развод - туй ми прилича на доста смислено мнение, както и онова за роднините дето давали акъл...

# 38
 • Мнения: 3 675
не съм много наясно, но ако апартамента се води на фирмата, а тя на мъжа ти и е оод, т.е.той предоставя капиталите на фирмата и парите за апартамента, в случай на развод си получава целия апартамент, нищо че е придобит по време на брака, защото фирмата е дефакто собственика на апартамента, а не мъжа или ти.

# 39
 • Мнения: 3 675
виждам, че момичетата по-горе са обяснили много по-ясно това, което имах предвид в постинга си и по-специално дианаарт, дано да не бъркам ника.нейното обяснение е най-изчерпателно.

# 40
Но аз бих ти предложила да помислиш върху друг вариант- да закупите парцела на твое име, а ти от своя страна да учредиш право на строеж на името на фирмата на съпруга ти.
Така ще имаш известна защита.
Парцелът вече е закупен - на двамата на името - също по време на брака.
Мисля да поговоря честно и открито  него. За страховете и опасенията ми.
Надявам се да ме разбере и да измислим нещо.
Още веднъж ви благодаря за съветите.

# 41
 • Мнения: 215
Благодаря на всички за отговорите и съветите. Аз също съм на мнение, че е по-добре къщата да е семейна собственост.
Наистина възниква проблемът, как да му откажа, за да не се обиди. Защото на този етап от живота ни, такава мисъл да ми мине през главата е направо абсурдна, дори обидна спрямо другия.
Давайте съвети.И наистина ме обезпокои фактът, че и децата ни няма да имат право на наследство, щом е фирмена собственост. (ЕООД)
Може би с това да се опитам да го разубедя.

Кажи му, че фирмата може да фалира и да се наложи да изгуби имота. А и не вярвам някой да ви издаде данъчна фактура за истинската себестойност на имота  newsm78

# 42
 • Мнения: 2 868
Не, не приемай.
Поговорете за рисковете и си постройте къщата като семейна собственост.

# 43
 • Мнения: 375
До колкото съм запозната всички имоти на името на фирмата ти не можеш и с пръст да му ги пипнеш  Joy , но не твърдя че съм на 100 % права. А колкото до ДДС-то, как ще го спестите. Не знам каква е дейността на фирмата му, но ако е строителна биха могли да минат като покупка на материали, които той после да продаде и така фактурно ДДС-то не ви бърка особено т.е. купува материали с ДДС, след което ги продава на клиентите си, изписва ги с фактура. Другия вариант е да ги отчете като разходи, което при една евентуална проверка, не знам дали биха му ги признали като такива след като става въпрос за вашата къща а не за имущество на фирмата.
Но след като земята на която ще се построи фирмата е обща, не знам как стои въпроса. Трябва ти съвет от адвокат. Той най-добре ще те ориентира.   Wink

# 44
 • Мнения: 1 044
Аз си мисля, че децата наследяват фирмата - макар и една част от нея, ако има други съдружници. Но кагато е ЕООД, според мен те наследяват цялата фирма, освен ако мъжът няма и други деца напр. или ако не е припознал децата. Когато баба ми почина, баща ми наследи фирмата от нея, заедно с всичките и задължения и активи.
Това за ДДСто е умно. Според мен е счетоводно издържано и няма да има проблем от данъчна гледна точка. Дори фирмата да фалира, къщата се продава и разделя между наследниците, след удоволетворяване на дълговете естествено. но аз бих попитала, ако не дай боже мъжът ти фалира, дори и без участие във фирмата, вие няма ли пак да продадете къщата, ако се наложи да се спасява положението-финансовите загуби при едноличните фирми са и лични на дефакто, независимо как е деюре. Аз лично, бих подпомогнала даже и  с лично имущество съпруга си в негово бизнес начинание, независимо от риска, защото ние сме семейство и след като той казва, че е разумно, аз бих го подкрепила, както и той мен респективно.
Аз лично бих се обидила, ако съм на мястотона мъжа ти-такова недоверие и прагматизъм биха ме огорчили ужасно. Той едва ли ще строи къща, за да те прецака и да ощети децата си. Всеки строи с цел да е добре семейството му. Никой не строи и да мисли, какво ще стане, ако се разведа или умра, или се разболея - какво ще стане, ами ще се оправите, ако сте цивилизовани хора, ще се оправите без ексцесии.

Общи условия

Активация на акаунт