Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 септ. 2007, 17:55 ч.

Да приема ли?

 • 3 822
 • 70
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 36 891
Най-добре се посъветвай с адвокат.

А каква е юридическата регистрация на фирмата - ЕТ, ООД, ЕООД. В зависимост от това е и статута на имуществото. И това дали си съдружник във фирмата.

Доколкото си спомням от правните предмети, разликите в правата върху имуществото са сериозни.
Като цяло, не те съветвам да приемаш. Има голяма вероятност при лошо развитие на брака, да не можеш да докажеш, че си изплащала тази къща. А и не се знае дали децата ще имат дял, точно защото е на име на фирмата. Единствено имаше изключения за ЕТ (ако нещо през последните години не се е променило законодателството). Във всички останали случаи, фирмата е отделно юридическо лица.

# 16
 • София
 • Мнения: 4 407
По принцип казуса е много интересен, ще е полезно да се изясни какви права имат съпрузите при участия във фирми - било при развод, или по наследство. Наскоро разбрах, че ако фирмата е ООД, другия член на сем-вото при развод не получава нищо от активите на фирмата, ако не е пълноправен съдружник.

А за конкретния случай - коментара за печалбата е съществен, обаче вие ще сте я амортизирали през годините. Ако начина на продажба е като сега, ще я продадете по документ по по-ниска от пазарната цена. Също мисля, че трябва да я заведете като офис, т.е да прилича на бизнес имот, ако е типична къща с градинка не знам дали ще мине пред данъчните. За ДДС доколкото ми е известно строителните фирми рядко продават с ДДС и ще ти го начислят отгоре, ако кажеш, че искаш фактура ще ти увеличат цената с 20%. Също майсторите строители рядко издават данъчна фактура.

# 17
 • Мнения: 2 405
Не знам точния отговор на въпроса ти, но от това което съм чела, някои мъже пишат имоти на фирмите си точно, за да се  "застраховат" при евентуален развод. Не искам да те притеснявам с написаното, просто пусни питането в някой правен форум.

# 18
 • Пловдив
 • Мнения: 16 649
Има и нещо друго - сега фирмата върви добре, обаче ако нещо се прецака работата? Къщата ти отива за погасяване на дълговете на фирмата и ти увисваш.

# 19
 • софия
 • Мнения: 636
Ако фирмата е ЕТ нямаш права, ако е ЕООД-също. Само при ООД, в което ти си равноправен съдружник имаш права на половината. Иначе имаш право на всичко, придобито по време на брака, когато то се води на мъжа ти като физическо лице, а не на мъжа ти като юридическо лица - т.е. собственик на фирма. Има една врътка ако фирмата е ЕТ, защото ЕТ могат да се тълкуват по смисъла на закона като физически лица, но това е друга работа. Казвам ти тези работи само за инфо, пожелавам да не се стига до развид никога. За твоя сигурност - вариантите са два - фирмата да стане ООД ако не е, или къщата да се прехвърли на името на мъжа ти като физически лице. Няма проблем ДДС да минава като фирмен разход, ако строителство и инвеститорски контрол са вписани в параметрите на нейната дейност.

# 20
 • София
 • Мнения: 320
интересно ако решиш да не се възползваш от намалението как ще обясниш на мъжа си защо го правиш? ще му кажеш ли причината ако те попита? а той със сигурност много ще пита.

# 21
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 5 472
Моя позната в подобна ситуация загуби всичко. Мъжът и си намери младичка любовница на възрастта на дъщеря им, която пък роди и тоЙ изгони жена си от къщи. Сега живее с любовницата си и с бебето им. Разведе се с жена си, водиха разни дела и се оказа, че моята позната няма нищичко, ама съвсем нищо, а върхът е, че детето им също не наследява  нищо. Така че никак не е излишно авторката да се подсигури. Ами ще му каже защо иска, какво толкова нередно има? Моята позната имаше идеално семеЙство докато мъжът и не реши, че му трябва промяна. И пари си има човека, и мацка си намери, която пък намери идеалния начин да си посигури живота... Така че всичко се случва. Едно е да го мислиш само теоретично, друго е да го видиш на практика как след толкова години и вече на възраст, и ти, и детето ти оставате на улицата с празни ръце. Това е и класическият начин за спасяване на имоти при евентуален развод, всички го знаят. Аз не мисля, че заради едното ДДС си струва риска такъв имот да е записан на фирмата.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2007, 00:58 от Unknown_lady

# 22
 • Мнения: 949
Мисля че идеята не е счетоводно издържана , не изчетох всички мнения ,но не знам как ще ви минат разходите и как ще теглите ДДС , данъчните проверяват , ревизират  преди да възстановите ДДС ,направете консулт със счетоводител най-малкото.

# 23
 • Мнения: 21
Абе то ако реши да те остави без нищо и да си съдружник във фирмата, ще я фалира и ти пак нищо няма да имаш.

# 24
 • Мнения: 1 230
Не знам дали имате деца, или тепърва ще имате, но техният интерес в случая трябва да е защитен. Не става въпрос само за теб при неблагоприятна ситуация (да не дава Господ да се случи и нещо по-тежко Praynig от развод)  - къде отиват те, ще имат ли покрив над главата си ... Ако сте си само двамата - ок. Дори и да се разделите, ще се справиш. Но при наличие на деца картинката е друга  Naughty

# 25
 • Мнения: 1 568
Мисля, че всичко придобито след брака /но трябва да имате сключен граждански брак/ независимо на чие име се води е общо. Дели се на 2.

Дълъг и щастлив семеен живот ти желая!


Точно така!
Вие и фирмата ще делите...мисля  bouquet примерно...не дай боже!
Питай адвокат,не е срамно!В този живот всичко по-хората ходи!
Преди 10 години ако някой ми беше казал,че ще мисля,за развод,щях да му се изплюя в лицето!!!

# 26
 • София
 • Мнения: 36 891
Но ако се води на физическо лице, а не на юридическо. Ако са съдружници, може да дели, но тогава няма да има нищо общо с брака и развода.

# 27
 • Мнения: 1 568
При това положение помисли преди да решиш!
Аз вече не бих предприела такава стъпка!
Моят съпруг също е много любвеобилен и обичащ детето си,за него животът си дава!
Но като се бяхме разделили,за седем месеца един кроасан не му купи,каза:ако се върнеш при мен-ще,но иначе -не! Naughty
Всеки се променя!
Бъди умна мила!
Заради детето!
Не мисли,за най-лошото,но не бъди и глупава! Peace

# 28
 • Пловдив
 • Мнения: 16 649
d......................Но като се бяхме разделили,за седем месеца един кроасан не му купи,каза:ако се върнеш при мен-ще,но иначе -не! Naughty
.....................
Shocked Ако ей пък това ми каже някога моя мъж, ще се върна , ама друг път. Да не би като съм се разделила с него детето ни да е по-малко негово?! Няма да ми види очите, и детето само в рамките на съдебното решение. Извинявай, ама звучи ..... отвратително (искам да ползвам по-груби думи).

# 29
 • Мнения: 194

 За ДДС доколкото ми е известно строителните фирми рядко продават с ДДС и ще ти го начислят отгоре, ако кажеш, че искаш фактура ще ти увеличат цената с 20%. Също майсторите строители рядко издават данъчна фактура.


Именно - пак ще ви излезе сметката. Скоро правихме основен ремонт на апартамента - почти всичко минахме на фирмата на мъжа ми. Миналата година строихме къща - без ДДС ни дадоха цена, толкова и платихме. Иначе ни бих се съгласила в никакъв случай да е на фирмено име, без да съм пълноправен съдружник във фирмата. Странно нещо е живота. Любовта нека да заслепява, ама не е нужно човек чак да оглупява...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт