Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 септ. 2007, 17:55 ч.

Да приема ли?

 • 3 849
 • 70
 •   1
Отговори
Казусът е следният:
Женени сме от 4г. Ще строим къща. Той предлага да я построи на името на неговата фирма, защото така ще се спестят 20% ДДС.(от материали, обзавеждане...)
Като цяло перспективата да спестим 20%, ме блазни.
Обаче:
Какво става, ако, не дай Боже се разведем, да пази Господ.
Реално къщата е на името на фирмата му. Ще имам ли права над нея и каква част?
Да не излезе, че погасяваме заедно заеми и прочие, пък после...
И не мисля толкова за мен, но за децата.
Макар че съпругът ми е изключително почтен човек и надали би постъпил несправедливо, но знае ли човек.
Та въпросът ми е дали ще съм равноправен собственик на къщата при евентуален развод, за да реша дали да се съглася да строим по този начин?

# 1
 • Мнения: 2 161
Как изобщо ти минават такива мисли?Ако стигнем до развод,имотите ще са ми последна грижа.

# 2
 • Мнения: 3 042
Мисля, че всичко придобито след брака /но трябва да имате сключен граждански брак/ независимо на чие име се води е общо. Дели се на 2.

Дълъг и щастлив семеен живот ти желая!

# 3
Как изобщо ти минават такива мисли?Ако стигнем до развод,имотите ще са ми последна грижа.
Не биха минали такива мисли през главата ми, ако нямах известен горчив личен опит.
След развода на родителите ми съдът отсъди апартамента на баща ми, децата на майка ми. #Crazy Апартаментът беше купен по време на брака и изплащан от двамата.
Не ми се ще да изплащам нещо двайсетина години и накрая да се окаже, че съм с празни ръце и то не аз, а децата ми.
Иначе с мъжа ми се разбираме чудесно, да не дава Господ нещо да ни раздели.
Животът е непредсказуем.
Не ме съдете предварително, че искам да защитя себе си и децата.

# 4
 • Мнения: 2 161
Не те съдя.Няма смисъл да се измъчваш.

# 5
 • Мнения: 1 172
Консултирай се с адвокат. Какво са парите за няколко консултации пред 20%те процента, които евентуално ще спестите или пред евентуалните проблеми, които би си спестила, отхвърляйки този вариант.

Как изобщо ти минават такива мисли?Ако стигнем до развод,имотите ще са ми последна грижа.

Ако стигнем до развод, въобще няма да са ми последна грижа имотите. Не бих прежалила така лесно нещо, което съм изработила с години труд. Така, че напълно разбирам авторката на темата. По-скоро би ми било странно да не се вълнува какво ще стане с парите, които ще влага в следващите N на брой години.

# 6
 • Мнения: 773
 Аз ли пак не съм разбрала смисъла на ДДС-то или нещо ми убягва. Аз го разбирам така, а вие ме поправете, ако не е. Купуваш например стока или нещо си там за 5000лв. От тия 5000лв, 1000 са ДДС. Тия 1000лв. можеш да ги използваш докато не продадеш определената стока на крайния потребител. А щом я продадеш трябва да върнеш ДДС-то. Как може да го спестите, като крайния потребител сте вие?
Въпреки, че не го разбирам аз не бих се навила.  първо фирмата е само на негово име. И второ, да не дава господ, но при евентуален банкрут, ще ви отиде къщата.

# 7
 • Мнения: 1 704
Щом това те притеснява, нека мъжът ти те направи равностоен съдружник във фирмата си.

# 8
Значи грубо, ако къщата струва 200 000 лв. от тях  40 000 ще са ДДС. Тези 40 000 ще бъдат приспаднати на мъжа ми, ако дължи някакво ДДС. т.е. ще си ползва ДДС-то, а няма да се наложи да го вади от джоба.

# 9

Та въпросът ми е дали ще съм равноправен собственик на къщата при евентуален развод, за да реша дали да се съглася да строим по този начин?

Ако фирмата е само негова и ти не си съдружник няма да бъдеш равноправен собственик.

# 10
Само негова е фирмата, но е създадена по време на брака, ако това има някакво значение.

# 11
 • Мнения: 474
Попитай в lex.bg. Там директно ще получиш отговор от адвокати.

# 12
 • Мнения: 2 556
Да те направи пълноправен съсобственик във фирмата, за да не се тревожиш май е най-добре.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 824
Само негова е фирмата, но е създадена по време на брака, ако това има някакво значение.

Каква е фирмата?
ООД?
ЕООД?
ЕТ?
АД?

Всъщност, мисля, че няма значение, но аз зная със сигурност, че акое ООД - нямаш нищо там.

И не само при развод.
Ако се случи нещо с него,съдружниците ще разграбят всичко.Кой каквото да казва.А ако е ООД, всичко в тая фирма се дели.

# 14
 • Мнения: 369
проблемът е че един ден ако решите да я продадете може и след 20-30г да е ще трябва да платите данак върху печалбата и тези 20% спестени сега ще ви излязат златни
дори и децата ви да я уаследят като унаслеят фирмата пак щв е същото
а цените на имотите след 20г ще са пъти по-високи в сравнение със сега така че си направи сметка какво ще платите

# 15
 • София
 • Мнения: 36 891
Най-добре се посъветвай с адвокат.

А каква е юридическата регистрация на фирмата - ЕТ, ООД, ЕООД. В зависимост от това е и статута на имуществото. И това дали си съдружник във фирмата.

Доколкото си спомням от правните предмети, разликите в правата върху имуществото са сериозни.
Като цяло, не те съветвам да приемаш. Има голяма вероятност при лошо развитие на брака, да не можеш да докажеш, че си изплащала тази къща. А и не се знае дали децата ще имат дял, точно защото е на име на фирмата. Единствено имаше изключения за ЕТ (ако нещо през последните години не се е променило законодателството). Във всички останали случаи, фирмата е отделно юридическо лица.

# 16
 • София
 • Мнения: 4 407
По принцип казуса е много интересен, ще е полезно да се изясни какви права имат съпрузите при участия във фирми - било при развод, или по наследство. Наскоро разбрах, че ако фирмата е ООД, другия член на сем-вото при развод не получава нищо от активите на фирмата, ако не е пълноправен съдружник.

А за конкретния случай - коментара за печалбата е съществен, обаче вие ще сте я амортизирали през годините. Ако начина на продажба е като сега, ще я продадете по документ по по-ниска от пазарната цена. Също мисля, че трябва да я заведете като офис, т.е да прилича на бизнес имот, ако е типична къща с градинка не знам дали ще мине пред данъчните. За ДДС доколкото ми е известно строителните фирми рядко продават с ДДС и ще ти го начислят отгоре, ако кажеш, че искаш фактура ще ти увеличат цената с 20%. Също майсторите строители рядко издават данъчна фактура.

# 17
 • Мнения: 2 405
Не знам точния отговор на въпроса ти, но от това което съм чела, някои мъже пишат имоти на фирмите си точно, за да се  "застраховат" при евентуален развод. Не искам да те притеснявам с написаното, просто пусни питането в някой правен форум.

# 18
 • Пловдив
 • Мнения: 16 751
Има и нещо друго - сега фирмата върви добре, обаче ако нещо се прецака работата? Къщата ти отива за погасяване на дълговете на фирмата и ти увисваш.

# 19
 • софия
 • Мнения: 636
Ако фирмата е ЕТ нямаш права, ако е ЕООД-също. Само при ООД, в което ти си равноправен съдружник имаш права на половината. Иначе имаш право на всичко, придобито по време на брака, когато то се води на мъжа ти като физическо лице, а не на мъжа ти като юридическо лица - т.е. собственик на фирма. Има една врътка ако фирмата е ЕТ, защото ЕТ могат да се тълкуват по смисъла на закона като физически лица, но това е друга работа. Казвам ти тези работи само за инфо, пожелавам да не се стига до развид никога. За твоя сигурност - вариантите са два - фирмата да стане ООД ако не е, или къщата да се прехвърли на името на мъжа ти като физически лице. Няма проблем ДДС да минава като фирмен разход, ако строителство и инвеститорски контрол са вписани в параметрите на нейната дейност.

# 20
 • София
 • Мнения: 320
интересно ако решиш да не се възползваш от намалението как ще обясниш на мъжа си защо го правиш? ще му кажеш ли причината ако те попита? а той със сигурност много ще пита.

# 21
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 5 635
Моя позната в подобна ситуация загуби всичко. Мъжът и си намери младичка любовница на възрастта на дъщеря им, която пък роди и тоЙ изгони жена си от къщи. Сега живее с любовницата си и с бебето им. Разведе се с жена си, водиха разни дела и се оказа, че моята позната няма нищичко, ама съвсем нищо, а върхът е, че детето им също не наследява  нищо. Така че никак не е излишно авторката да се подсигури. Ами ще му каже защо иска, какво толкова нередно има? Моята позната имаше идеално семеЙство докато мъжът и не реши, че му трябва промяна. И пари си има човека, и мацка си намери, която пък намери идеалния начин да си посигури живота... Така че всичко се случва. Едно е да го мислиш само теоретично, друго е да го видиш на практика как след толкова години и вече на възраст, и ти, и детето ти оставате на улицата с празни ръце. Това е и класическият начин за спасяване на имоти при евентуален развод, всички го знаят. Аз не мисля, че заради едното ДДС си струва риска такъв имот да е записан на фирмата.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2007, 00:58 от Unknown_lady

# 22
 • Мнения: 949
Мисля че идеята не е счетоводно издържана , не изчетох всички мнения ,но не знам как ще ви минат разходите и как ще теглите ДДС , данъчните проверяват , ревизират  преди да възстановите ДДС ,направете консулт със счетоводител най-малкото.

# 23
 • Мнения: 21
Абе то ако реши да те остави без нищо и да си съдружник във фирмата, ще я фалира и ти пак нищо няма да имаш.

# 24
 • Мнения: 1 230
Не знам дали имате деца, или тепърва ще имате, но техният интерес в случая трябва да е защитен. Не става въпрос само за теб при неблагоприятна ситуация (да не дава Господ да се случи и нещо по-тежко Praynig от развод)  - къде отиват те, ще имат ли покрив над главата си ... Ако сте си само двамата - ок. Дори и да се разделите, ще се справиш. Но при наличие на деца картинката е друга  Naughty

# 25
 • Мнения: 1 568
Мисля, че всичко придобито след брака /но трябва да имате сключен граждански брак/ независимо на чие име се води е общо. Дели се на 2.

Дълъг и щастлив семеен живот ти желая!


Точно така!
Вие и фирмата ще делите...мисля  bouquet примерно...не дай боже!
Питай адвокат,не е срамно!В този живот всичко по-хората ходи!
Преди 10 години ако някой ми беше казал,че ще мисля,за развод,щях да му се изплюя в лицето!!!

# 26
 • София
 • Мнения: 36 891
Но ако се води на физическо лице, а не на юридическо. Ако са съдружници, може да дели, но тогава няма да има нищо общо с брака и развода.

# 27
 • Мнения: 1 568
При това положение помисли преди да решиш!
Аз вече не бих предприела такава стъпка!
Моят съпруг също е много любвеобилен и обичащ детето си,за него животът си дава!
Но като се бяхме разделили,за седем месеца един кроасан не му купи,каза:ако се върнеш при мен-ще,но иначе -не! Naughty
Всеки се променя!
Бъди умна мила!
Заради детето!
Не мисли,за най-лошото,но не бъди и глупава! Peace

# 28
 • Пловдив
 • Мнения: 16 751
d......................Но като се бяхме разделили,за седем месеца един кроасан не му купи,каза:ако се върнеш при мен-ще,но иначе -не! Naughty
.....................
Shocked Ако ей пък това ми каже някога моя мъж, ще се върна , ама друг път. Да не би като съм се разделила с него детето ни да е по-малко негово?! Няма да ми види очите, и детето само в рамките на съдебното решение. Извинявай, ама звучи ..... отвратително (искам да ползвам по-груби думи).

# 29
 • Мнения: 194

 За ДДС доколкото ми е известно строителните фирми рядко продават с ДДС и ще ти го начислят отгоре, ако кажеш, че искаш фактура ще ти увеличат цената с 20%. Също майсторите строители рядко издават данъчна фактура.


Именно - пак ще ви излезе сметката. Скоро правихме основен ремонт на апартамента - почти всичко минахме на фирмата на мъжа ми. Миналата година строихме къща - без ДДС ни дадоха цена, толкова и платихме. Иначе ни бих се съгласила в никакъв случай да е на фирмено име, без да съм пълноправен съдружник във фирмата. Странно нещо е живота. Любовта нека да заслепява, ама не е нужно човек чак да оглупява...

# 30
 • Мнения: 246
Нищо няма да получиш ако къщата е на името на фирмата - била тя ЕООД, ООД, ЕАД. От чиста практика ти го казвам, моя шеф се ожени за доста по-младичка жена, която е ясно на всички защо е с него, и в началото когато започнах работа често го питах на чие име купуваме, на негово или на някое от дружествата му. Той все на майтап ми отговаряше: " Ти за мен ли работиш или за жена ми? Тя ще има целия тоя лукс докато сме заедно, нито ден повече. " Та така - той няма една стотинка на негово име, за сметка на това има около 10 - ина фирми и върти милиони. Честно казано и аз така бих постъпила - няма нищо сигурно.  smile3506

# 31
Благодаря на всички за отговорите и съветите. Аз също съм на мнение, че е по-добре къщата да е семейна собственост.
Наистина възниква проблемът, как да му откажа, за да не се обиди. Защото на този етап от живота ни, такава мисъл да ми мине през главата е направо абсурдна, дори обидна спрямо другия.
Давайте съвети.И наистина ме обезпокои фактът, че и децата ни няма да имат право на наследство, щом е фирмена собственост. (ЕООД)
Може би с това да се опитам да го разубедя.

# 32
 • Мнения: 1 172
Давайте съвети.И наистина ме обезпокои фактът, че и децата ни няма да имат право на наследство, щом е фирмена собственост. (ЕООД)
Може би с това да се опитам да го разубедя.

Отидете при адвокат. Ще ви разясни всички рискове. Няма да се налага сама да си измисляш хипотетични ситуации. Нито да даваш обяснения защо ги мислиш и колко се съмняваш.

Аз коментирам директно с моя мъж всички подобни въпроси без да се притеснявам от това какво той ще си помисли. Но нито той, нито аз, го приемаме за обидно. В крайна сметка по-важно е докато сме щастливи заедно да сме помислили за времето, когато отношенията ни няма да са такива (независимо по каква причина) и за интересите на децата ни.

# 33
 • Мнения: 3 268
Ако къщата е на фирмата и ти не участваш в нея/във фирмата/ имам предвид,нищо няма да получиш при развод.И правилно се замисляш за тези неща,защото всеки си мисли,че на него няма да се случи,но от нищо не е застрахован.Какви са тия ДДс-та и оправдания.Редно е къщата да е на ваше име,а не на фирмата.Така и децата ви ще са преки наследници,а не хората от фирмата.

# 34
 • София
 • Мнения: 36 891
Няма нищо тук за обиждане. Когато играят пари, власт и имоти няма място за игри на ощипана булка.
По-скоро ако започне да се опъва и да шикалкави, да те обвинява, че не го обичаш, точно това може да хвърли сянка върху добрите му намерения. И още нещо, когато става въпрос за имоти в много случаи мъжете получават съвет от близките си роднини да се застраховат, че "онази ако тя реши да те напуска и имате дете, всичко ще ти вземе".
Зная, че не звучи добре, но ако нямаше наивно-любовни доверия, съдилищата нямаше да са пълни с роднини, които са готови на всичко за да се прецакат един друг. Тогава не важат ни деца, ни любов.

# 35
 • София
 • Мнения: 2 967
За съжаление, ако къщата е на името на фирмата, тя НЕ попада в семейната имуществена общност.
Но аз бих ти предложила да помислиш върху друг вариант- да закупите парцела на твое име, а ти от своя страна да учредиш право на строеж на името на фирмата на съпруга ти.
Така ще имаш известна защита.
Въпросът с ДДС-то не е никак за пренебрегване, сумата не е малка и наистина съпругът ти е прав, че можете да се възползвате от нея, вместо да я подарявате.
Дано съм ти била полезна.

# 36
 • Мнения: 369
ако фирмата фалира или имате много дългове ще трябва да я продадете
и ако трябва д аплащате данък върху печалбата от къщата един ден хич не е за пренебрегване

може да построите кащата като лична собственост и фирмата да наеме част от нея - това са разходи на фирмата и ви намаляват данците и е доста изгодно

# 37
 • Мнения: 198
не знам как ще се оправя мъжа ти ако го набарат данъчните...

по принцип има значение с какво се занимава фирмата... ако е със строителство - никакъв не е проблема майсторите да се водят на работа във фирмата, а да работят на частната къща и материалите да се разхвърлят по други обекти и къщата да ви излезе без пари.

аз за мойта къща повечето разходи съм ги минавал през фирмите на разни приятели със строителни фирми - като са ми издавали фактурите за строителни материали - пиша ги на името на фирмите им - тъй разхода е за тях - спестяват данък печалба, а на мен ми даваха ДДС-то дето си го теглят после от държавата.

да ама в последно време много се оядоха и искат да им давам 50% от ДДС-то за услугата и аз им тегля по една .....

някои мъже пишат имоти на фирмите си точно, за да се  "застраховат" при евентуален развод - туй ми прилича на доста смислено мнение, както и онова за роднините дето давали акъл...

# 38
 • Мнения: 3 675
не съм много наясно, но ако апартамента се води на фирмата, а тя на мъжа ти и е оод, т.е.той предоставя капиталите на фирмата и парите за апартамента, в случай на развод си получава целия апартамент, нищо че е придобит по време на брака, защото фирмата е дефакто собственика на апартамента, а не мъжа или ти.

# 39
 • Мнения: 3 675
виждам, че момичетата по-горе са обяснили много по-ясно това, което имах предвид в постинга си и по-специално дианаарт, дано да не бъркам ника.нейното обяснение е най-изчерпателно.

# 40
Но аз бих ти предложила да помислиш върху друг вариант- да закупите парцела на твое име, а ти от своя страна да учредиш право на строеж на името на фирмата на съпруга ти.
Така ще имаш известна защита.
Парцелът вече е закупен - на двамата на името - също по време на брака.
Мисля да поговоря честно и открито  него. За страховете и опасенията ми.
Надявам се да ме разбере и да измислим нещо.
Още веднъж ви благодаря за съветите.

# 41
 • Мнения: 215
Благодаря на всички за отговорите и съветите. Аз също съм на мнение, че е по-добре къщата да е семейна собственост.
Наистина възниква проблемът, как да му откажа, за да не се обиди. Защото на този етап от живота ни, такава мисъл да ми мине през главата е направо абсурдна, дори обидна спрямо другия.
Давайте съвети.И наистина ме обезпокои фактът, че и децата ни няма да имат право на наследство, щом е фирмена собственост. (ЕООД)
Може би с това да се опитам да го разубедя.

Кажи му, че фирмата може да фалира и да се наложи да изгуби имота. А и не вярвам някой да ви издаде данъчна фактура за истинската себестойност на имота  newsm78

# 42
 • Мнения: 2 868
Не, не приемай.
Поговорете за рисковете и си постройте къщата като семейна собственост.

# 43
 • Мнения: 375
До колкото съм запозната всички имоти на името на фирмата ти не можеш и с пръст да му ги пипнеш  Joy , но не твърдя че съм на 100 % права. А колкото до ДДС-то, как ще го спестите. Не знам каква е дейността на фирмата му, но ако е строителна биха могли да минат като покупка на материали, които той после да продаде и така фактурно ДДС-то не ви бърка особено т.е. купува материали с ДДС, след което ги продава на клиентите си, изписва ги с фактура. Другия вариант е да ги отчете като разходи, което при една евентуална проверка, не знам дали биха му ги признали като такива след като става въпрос за вашата къща а не за имущество на фирмата.
Но след като земята на която ще се построи фирмата е обща, не знам как стои въпроса. Трябва ти съвет от адвокат. Той най-добре ще те ориентира.   Wink

# 44
 • Мнения: 1 044
Аз си мисля, че децата наследяват фирмата - макар и една част от нея, ако има други съдружници. Но кагато е ЕООД, според мен те наследяват цялата фирма, освен ако мъжът няма и други деца напр. или ако не е припознал децата. Когато баба ми почина, баща ми наследи фирмата от нея, заедно с всичките и задължения и активи.
Това за ДДСто е умно. Според мен е счетоводно издържано и няма да има проблем от данъчна гледна точка. Дори фирмата да фалира, къщата се продава и разделя между наследниците, след удоволетворяване на дълговете естествено. но аз бих попитала, ако не дай боже мъжът ти фалира, дори и без участие във фирмата, вие няма ли пак да продадете къщата, ако се наложи да се спасява положението-финансовите загуби при едноличните фирми са и лични на дефакто, независимо как е деюре. Аз лично, бих подпомогнала даже и  с лично имущество съпруга си в негово бизнес начинание, независимо от риска, защото ние сме семейство и след като той казва, че е разумно, аз бих го подкрепила, както и той мен респективно.
Аз лично бих се обидила, ако съм на мястотона мъжа ти-такова недоверие и прагматизъм биха ме огорчили ужасно. Той едва ли ще строи къща, за да те прецака и да ощети децата си. Всеки строи с цел да е добре семейството му. Никой не строи и да мисли, какво ще стане, ако се разведа или умра, или се разболея - какво ще стане, ами ще се оправите, ако сте цивилизовани хора, ще се оправите без ексцесии.

# 45
 • София
 • Мнения: 36 891
Ако отидеш в един от другите форуми ще разбереш, че има много прецакани любящи съпруги, които са дали всичко за бизнеса на мъжа си и кариерата му.
За мен няма нищо обидно. Романтиката си е романтика, бизнесът си е бизнес.
А и мъжете като ги хване кризата на средната възраст, пощуряват и натворяват всякакви глупости.
За наследяване на фирмата - не трябва ли преди това собственикът й да е умрял, че да има наследяване от децата?

# 46
 • Мнения: 1 172

За наследяване на фирмата - не трябва ли преди това собственикът й да е умрял, че да има наследяване от децата?

Без значение кога какво се наследява от фирмата, не бих позволила общите ни доходи за години наред да бъдат влагани на името само на единия от нас, по какъвто и да е начин.

Съпругът ми може утре да реши да има още 1 дете от друга жена. То ще е точно толкова наследник на фирмените му дела, колкото и общото (общите) ни деца.  За него може и да няма проблеми - той е баща на всички. Редно е да мисли за всичките си деца. Но защо, аджеба, моите пари трябва да се наследят от чужди деца?  И колко заслепена трябва да съм за да допусна потенциална такава възможност? Същото важи и за него - какво срамно има в това да защити своите интереси и интересите на децата ни, като не допусне всичко негово да е само мое.

Сигурно звуча много материалистично, но това е което мисля. Всичко, което правя, е за мен и моите деца. Всичко, което той прави, трябва да е за него и неговите деца.

# 47
 • Мнения: 585
И аз мисля,че не трябва да приемаш.Фирмата си е фирма,СИО си е СИО.Лично съм изпатила от такова преливане,сливане,омотаване и огелпване на собствености,така,че-не! Crossing Arms

# 48
 • Мнения: 1 044
Ако отидеш в един от другите форуми ще разбереш, че има много прецакани любящи съпруги, които са дали всичко за бизнеса на мъжа си и кариерата му.
За мен няма нищо обидно. Романтиката си е романтика, бизнесът си е бизнес.
А и мъжете като ги хване кризата на средната възраст, пощуряват и натворяват всякакви глупости.
За наследяване на фирмата - не трябва ли преди това собственикът й да е умрял, че да има наследяване от децата?
Исках да кажа, че те са наследници на баща си. Той може да се разведе, да има и други деца, да умре, да фалира-те си имат право на къщата, дори и на една част от нея. Това исках да кажа. Не съм юрист, но ако е семейна собственост тази прословута къща, те пак няма да могат да я вземат цялата, нали, освен ако той не е умрял? Съпругът също има права.
Сега започва да ми става смешно. Те имат само парцел, къс земя. Още на са започнали да строят семейно жилище, а вече мислят за подялба. Направо си е за филм тази история. Защо всички предполагат, че човекът не е свестен, че няма как ще изневери някой ден, ще се разведе, той по презумция е лош, нали е мъж. Това е възмутително! Не при всеки мъж кризата на средната възраст завършва с развод.
Ами най-добре да не се строи нищо-така ще сме застраховани, че няма да се прецакаме след време!
Ако мъжът ми  изкаже подобни разсъждения, ще се почувствам необичана и използвана. Да печеля пари, да строя дом и да си опичам акъла. Как може?

# 49
 • Мнения: 1 230
krasssi1, никой не се е изказал негативно за съпруга - та ние не го познаваме  Simple Smile Тук става въпрос за разум, а не за чувства. Да не дава Господ да ти се случват лоши неща, за да разбереш какво имат предвид момичетата писали дотук. Има такива неприятни изненади в живота, че няма нищо лошо в това семейството да "застрахова" обезпечението на децата си.
Правилният път е да обсъдят ситуацията, защото сега може да спестят има-няма 20%, но има ситуации в които икономисаните парите нямат никакво значение  Peace

# 50
 • София
 • Мнения: 36 891
ако е семейна собственост, да, имат право като наследници. Но кой знае какви врътки има още.

# 51
 • Мнения: 1 172
krasssi1, ако имаше повечко приятели - адвокати, нямаше да говориш толкова назидателно. Щеше да знаеш, че това се случва. И че никой не е застрахован. Никой не може да знае какъв ще бъде животът му след 20 години. И всички, които са прецакани по един или друг начин, не са допускали такъв финал.

Знам, че е много успокояващо да си мислим "моят мъж не е такъв, това на мен не може да ми се случи". Но за какво ни е такова спокойствие? Какво обидно има в това собствеността на всеки да е гарантирата при всякакво развитие на връзката им? Та нали докато са си щастливи заедно, пак всичко ще си им е общо?

# 52
 • Мнения: 1 044
ако е семейна собственост, да, имат право като наследници. Но кой знае какви врътки има още.
Ама стига вече, горкия човек! Както Drozi писа, ние не го познаваме, още повече, че сега семейството е стабилно и всичко е наред. Какви врътки, какви хитрости - та той иска просто да построи къща, не да се развежда, за бога!
Според мен е редно съветът ми да прозвучи така: Ако има и най-малките съмнения, че семейството не е стабилно, ако предстои развод, раздяла, има проблеми и неразбиране между съпрузите-да, не стройте по-добре, или ако строите все пак, нека къщата да е семейна собственост. Но при условие, че всичко ви е наред, обичайте се без страх, стройте без страх - ако спестява данъци, нека къщата да е фирмена. Не мислете за глупости-това убива брака.
И само последно искам да кажа, че както вие предполагате, че съпругът ще изневери, така може и той да предполага същото. И освен това, какво като се разведат, ако е проблема само до децата, той няма да се разведе с тях....Ще си ги гледа, ще се грижи за тях, ще си живеят в къщата, дори и да има друго ново семейство. Така че май не само въпроса до децата. Гадничко звучи, нали? и наистина е гадно, когато се предполага лошото у човека, а не доброто.

# 53
Знам, че е много успокояващо да си мислим "моят мъж не е такъв, това на мен не може да ми се случи". Но за какво ни е такова спокойствие? Какво обидно има в това собствеността на всеки да е гарантирата при всякакво развитие на връзката им? Та нали докато са си щастливи заедно, пак всичко ще си им е общо?
"SV", просто ми взе думите от устата.
"Моят мъж наистина не е такъв", безкрайно се обичаме, заедно сме от много години, той е един безкрайно любящ съпруг и баща, но...
Krassi1
, Няма нищо лошо да защитя законното право на децата ни, а и моето,  на собственост над нещо, което и двамата ще градим.
Нищо не е сигурно в този свят.

# 54
 • София
 • Мнения: 36 891
Нищо не предполагам. Гледам на това като на принципно положение. Ако се отнася до мен, бих постъпила така, както казах, пък нека после пак да не си изневеряваме, да ни е здраво семейството и дълги години щастие.
Става въпрос за правна страна на въпроса, а както знаем, моралът не е субект на правото.

# 55
 • Мнения: 585
Нищо не предполагам. Гледам на това като на принципно положение. Ако се отнася до мен, бих постъпила така, както казах, пък нека после пак да не си изневеряваме, да ни е здраво семейството и дълги години щастие.
Става въпрос за правна страна на въпроса, а както знаем, моралът не е субект на правото.
   Точно така.
   А когато се случи да си прецакан,тогава се почват едни"ама ти що навреме не го помисли това"...Е,сега му е "навреме"-то.

# 56
Krasssi1, както споменах по-горе - имам горчив опит от собствените ми родители. Отакто са се развели, а това беше доста отдавна, бях ученичка, баща ми да ме е потърсил 5-6 пъти. За издръжка изобщо не говорим, а той е човек с положение, средства...
Внуци, когато му се родиха, ги видя за първи път след доста време.
Просто съм патила, затова и мисленето ми е такова може би.

# 57
 • София
 • Мнения: 17 047
Но при условие, че всичко ви е наред, обичайте се без страх, стройте без страх - ако спестява данъци, нека къщата да е фирмена. Не мислете за глупости-това убива брака.
Браво Laughing Винаги се радвам, че има и наивни хора, иначе адвокатите биха умряли от глад Mr. Green

# 58
 • Мнения: 412
Как изобщо ти минават такива мисли?Ако стигнем до развод,имотите ще са ми последна грижа.
Ами, да - недей мисли, пък утре, не дай боже, с децата на пътя.....................
sapruga,мислиш и то, според мен, в правилната насока, но се посъветвай с някой експерт, защото аз също мисля, че трудно ще поделите имотите на фирмата, ако се наложи.

# 59
 • Мнения: 412
Но при условие, че всичко ви е наред, обичайте се без страх, стройте без страх - ако спестява данъци, нека къщата да е фирмена. Не мислете за глупости-това убива брака.
Браво Laughing Винаги се радвам, че има и наивни хора, иначе адвокатите биха умряли от глад Mr. Green
Grinning

# 60
 • Мнения: 1 044
krasssi1, ако имаше повечко приятели - адвокати, нямаше да говориш толкова назидателно. Щеше да знаеш, че това се случва. И че никой не е застрахован. Никой не може да знае какъв ще бъде животът му след 20 години. И всички, които са прецакани по един или друг начин, не са допускали такъв финал.

Знам, че е много успокояващо да си мислим "моят мъж не е такъв, това на мен не може да ми се случи". Но за какво ни е такова спокойствие? Какво обидно има в това собствеността на всеки да е гарантирата при всякакво развитие на връзката им? Та нали докато са си щастливи заедно, пак всичко ще си им е общо?


Да, аз вярвам в мъжа си и в брака си. Мисля за бъдещето ни заедно. Искам още деца, например. Не искам нищо материално от него - коли, къщи и подобни. Не ме е страх и от развод. Дори и да ми се случи някога, никога не бих имала материално претенции. Защото няма да е необходимо-дори да се разведе с мен, мъжът ми никога, ама никога няма да изостави детето си и не би допуснал то да гладува или да спи на улицата. Ако ние имахме такава къща, аз съм сигурна, че ако той ни напусне, ще си тръгне с една чанта и ще ни остави всичко друго-просто е такъв човек. Сигурна съм, че и този човек е свестен и се грижи за семейството си добре и ще продължи да го прави и в бъдеще

# 61
 • София
 • Мнения: 36 891
Не бъди толкова сигурна. Човек дори за себе си не може да гарантира, а какво остава за някой друг.
Никой не знае на кого какво може да му дойде на ума.

# 62
 • София
 • Мнения: 2 967
Но аз бих ти предложила да помислиш върху друг вариант- да закупите парцела на твое име, а ти от своя страна да учредиш право на строеж на името на фирмата на съпруга ти.
Така ще имаш известна защита.
Парцелът вече е закупен - на двамата на името - също по време на брака.
Мисля да поговоря честно и открито  него. За страховете и опасенията ми.
Надявам се да ме разбере и да измислим нещо.
Още веднъж ви благодаря за съветите.
В такъв случай, можеш да впишеш в нот акт право на доживотно ползване на имота /къщата/. С две думи- учредяваш право на строеж на фирмата, но имаш право да я ползваш до живот.
Виж, съпруга, ако трябва да съм откровена докрай, ще ти кажа, че в подобна ситуация и подобна форма на съсобственост рискуваш да влезеш в страшен филм, ако недай Боже си развалите отношенията и стигнете до развод.
Ако наистина имаш каквито и да било съмнения, по отношение на съпруга си, моят съвет е да откажеш генерално това предложение и да реализирате имота на ваше име.
Истината е, че познавам хора, чиито бракове са минали през не едно изпитание, но са се запазили заради имотите на солидна стойност, които влизат в семейната собственост.
Познавам и хора, които нямат изобщо семейна собственост /брак/, но имат съвест и чувство за отговорност и осигуряват жените си и децата си със също толкова солидни имоти.
Може би ще прозвучи малко грубо, но истината, за съжаление рядко е романтична.
Прецени сама, пожелавам ти успех.

# 63
 • Мнения: 2 405
Но при условие, че всичко ви е наред, обичайте се без страх, стройте без страх - ако спестява данъци, нека къщата да е фирмена. Не мислете за глупости-това убива брака.
Браво Laughing Винаги се радвам, че има и наивни хора, иначе адвокатите биха умряли от глад Mr. Green

 Joy Joy   Може просто да е младичко момичето, та затова да ги дрънка такива.   Joy

# 64
 • Мнения: 1 044
Започвам да се ядосвам. Защо ме нападате - защото предполагам, че човека е свестен, както междувпрочем казва и самата авторка на темата. Не съм много млада - 33. Може би наистина имам късмет, че не съм попаднала на подлец. Да, какви ли не хора има по света и разбити семейства също. Но защо трябва да се сравняваме с тях, а не с тези, които празнуват златните си сватби влюбени.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2007, 17:26 от krasssi1

# 65
 • София
 • Мнения: 36 891
Извинявай. Не съм те нападала. За съжаление познавам много хора, които са имали такива ядове или са на път да ги имат.

# 66
 • Мнения: 2 405
Всички ние вярваме в нашите мъжленца, но и всички можем да посочим поне по един горчив пример с наши близки и познати. Представа си нямаш в какво може да се превърне един прекрасен съпруг, ако някой ден на пътя му излезе  "подходящата" жена. Малко здрав разум изобщо не е излишен.

# 67
 • София
 • Мнения: 2 967
Започвам да се ядосвам. Защо ме нападате - защото предполагам, че човека е свестен, както междувпрочем казва и самата авторка на темата. Не съм много млада - 33. Може би наистина имам късмет, че не съм попаднала на подлец. Да, какви ли не хора има по света и разбити семейства също. Но защо трябва да се сравняваме с тях, а не с тези, които празнуват златните си сватби влюбени.
Защото скъпа Краси, тези, които празнуват златните си сватби, може и да са сключили брак по любов, но със сигурност е имало моменти, в които са проявявали и здрав разум.
Твърдо съм убедена, че здравия разум, липсата на излишна лигава романтика и достатъчно ум в главата на една съпруга са в основата на празнуващите златни сватби двойки.
Любовта е необходимо, но недостатъчно условие за щастлив брак.

# 68
 • Мнения: 2 405
Започвам да се ядосвам. Защо ме нападате - защото предполагам, че човека е свестен, както междувпрочем казва и самата авторка на темата. Не съм много млада - 33. Може би наистина имам късмет, че не съм попаднала на подлец. Да, какви ли не хора има по света и разбити семейства също. Но защо трябва да се сравняваме с тях, а не с тези, които празнуват златните си сватби влюбени.
Защото скъпа Краси, тези, които празнуват златните си сватби, може и да са сключили брак по любов, но със сигурност е имало моменти, в които са проявявали и здрав разум.
Твърдо съм убедена, че здравия разум, липсата на излишна лигава романтика и достатъчно ум в главата на една съпруга са в основата на празнуващите златни сватби двойки.
Любовта е необходимо, но недостатъчно условие за щастлив брак.

Съвършен постинг  newsm10

# 69
 • Мнения: 1 230
krasssi1, не те нападаме. Просто даваме различни гледни точки. Не исках да го споменавам, но при мен се случи най-лошото - съпругът ми почина, когато бях в 9тия месец. Съвсем внезапно - злополука. Не пожелавам никому това, което преживях и още преживявам. Благодарна съм, че сме имали здрав разум с него, както и много приятели, иначе сега да сме с детето на улицата...
Та мисълта ми беше, че не само разводът и раздялата са мотиви за обща собственост  Peace

# 70
 • София
 • Мнения: 2 824
Една влюбена двойка има общи планове за бъдещето.
Една семейна двойка има общо имущество и общи банкови сметки.
В противен случай се връща в изходната точка - планове за бъдещето. Mr. Green

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт