Миналата година ми дадоха рецепта за "люти чушки в шише" и от тогава вече 2-ра година само така ги правя. Лесно, бързо, хрупкаво и оползотворявам всички шишета от минерална вода/тези от по 0.500л./, както и от кока-кола /малките/ които имам. Мерилото за рецептата обаче е буркан-омния. После разпределяш на око. Та за 1 буркан омния пропорциите са следните:
винен оцет - до грапавия ръб на буркана(омния)
2 с.л. захар
1 с.л. сол
допълва се с вода
Слагат се лютите чушки /рибки, чорбаджийски, малки камби и др./, долива се с вода, затваря се с ВИНТОВА капачка. Оставя се 1 седмица на терасата да промени цвета и се прибира в мазето.
Стават възкиселички, като мариновани, леко хрупкави и най-вече не са люспести, като опуканите. Правят се за 10 мин. и никакъв аспирин, никакво стерилизиране...
Чорбаджийските чушки, които мариновах така миналата година в 2-3 пластмасови малки бутилки от мин.вода и малка кока-кола станаха разкошни за кисело зеле на фурна., а винтовите капачки от пластмасовите бутилки са много удобни и няма опастност да се окажат некачествени.
Можете да използвате различни пластмасови бутилки от пунш, кока-кола, мин.вода с винтови капачки които си вървят въм бутилката.