Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 март 2005, 22:25 ч.

Коректен ли е този гинеколог?

 • 2 575
 • 36
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 737
Сестра ми е на 39 г, бременна в 22 г.с. Мисля че гинеколога и не е корекрен към нея, не и дава направления и я кара да си плаща неща, които според мен трябва да и се полагат от здравната каса, но не съм сигурна за някои - кажете прав ли е лекаря да си плаща за следното:

1. Казал и е че има право на 2 безплатни прегледа с ехографа за цялата бременност от здр. каса, за останалите си плаща по 20 лв.! За сравнение - аз дотук имам 6 прегледа с ехографа и не съм си платила нито 1!
2. Тъй като  е на 39 г. я е пратил да си направи задължително прегледи - фетална морфология и синдром на Даун, като и е дал някаква бележка за тях, но не направление и тя е трябвало да си плати и 2-та прегледа.
3. Сега я кара задължително да си направи преглед "амниоцентеза", като за това тя трябва да плати 120 лв.


Аз си мисля, че след като лекаря е преценил че се налагат тези прегледи, а не са по нейно желание би трябвало да и даде направление за тях. Така ли е? Посъветвах я да изчака и да не плаща последния преглед, ако се наложи да смени гинеколога си с коректен, който да и даде направление поне за амниоцентезата.

# 1
 • Мнения: 2 323
Не знам колко прегледа с УЗ се полагат от здравната каса, но за изследването за риск от синдром на даун знам със сигурност, че не се плаща от здравната каса. Аз също си го платих. Амниоцентезата също се заплаща от пациента. Но никой не може да задължи пациентът да си направи тези  изследвания...но мисля, че е добре.... Grinning

# 2
 • Мнения: 637
Профилактични прегледи при нормална и рискова бременност

Касата е институцията, която не покрива допълнителните изследвания. И не е въпрос на коректност у гинеколога. Дори и когато е преценил, че дадени прегледи и изследвания се налагат, след като няма кой да ги плати, ще трябва да си ги плати пациента. Отделен въпрос е, че никой не може да задължи пациента да си плаща - ако желае, ще си направи изследванията, ако не ... ще поеме риска.

# 3
 • Мнения: 1 737
Добре, а защо аз не плащам всеки месец по 20 лв за ехограф а тя плаща?
Защо знам за случаи за безплатна фетална морфология - с направление от гинеколог? За моята си платих, защото нямам проблеми, но чувам че лекари дават направление като се усъмнят за нещо точно за фетална морфология. Confused:

# 4
 • Мнения: 36 926
Цитат на: AQ
Добре, а защо аз не плащам всеки месец по 20 лв за ехограф а тя плаща?..........


Не знам защо ти не плщаш, но на всяка бременна се полагат по 2 ехографа. Виж линка на Мели, там подробно е обяснено какво точно покрива касата, останалото се плаща.

# 5
 • Мнения: 637
Ти не плащаш, защото гинекологът ти не оценява труда си в пари. Grinning

# 6
 • Мнения: 2 979
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19360

А това е инфо от дир-а

Адрес за връзка:
София 1431, ул. Здраве 2, Университетска болница СБАЛАГ”Майчин дом”
Тел: 02/ 9172 268 и 02/ 9172 476. Факс: 02/ 9172 469
Е-поща: kremensk@medfac.acad.bg

# 7
 • Мнения: 1 737
Значи в линка на Мели точно виждам, че след 34 годишна възраст се полагат и още 2 допълнителни ехографии, и още 2 прегледа, които не разбирам какво означават... А той и е казал че има право само на 2 ехографии.

# 8
 • Мнения: 5 540
Имам съвсем пресен случай, подобен на този. Моя приятелка е записана при известна бургаска гинеколожка да и следи бременността. Тя я кара да си плаща всеки видеозон и изобщо не и е споменала, че има право на 2 безплатни. А със сигурност е щяла да си ги осребри от касата. Imp Отделно от това я е накарала да си плати изследването за кръвна група - 22 лева, което също трябва да е безплатно. Още едно-две дребни неща са прелели чашата и сега приятелката ми взе решението да се отпише от въпросната лекарка и да се запише при друга.
Това е решението на проблема.

# 9
 • Мнения: 637
Точно така е, има парво допълнително заради възрастта на:

- пренатална диагноза съвместно от акушер-гинеколог и генетик (което очевидно не е направила и няма как да ползва)

· две допълнителни ехографии през бременността;

· серумен скрининг за алфафетопротеин и бета ЧХГ от 8 - 16 г.с. (за който е изпуснала срока или пък го е направила?)

Двете допълнителни ехографии на практика са именно за фетална морфология, но УЗ апаратите, на които могат да се направят, са често доста стари. С навлизането на новите 3Д и 4Д апарати се повиши диагностичната стойност на това изследване. Но пък хората, които работят на тях, не сключват договор с касата заради нищожното заплащане. И може би оттам идва проблемът.

Само гадая, разбира се. Simple Smile

# 10
 • Мнения: 36 926
Цитат на: lilita
............ Отделно от това я е накарала да си плати изследването за кръвна група - 22 лева, което също трябва да е безплатно. .........


И на мен ми казаха, че се плаща, излезе ми 11 лева  Thinking

# 11
 • Мнения: 1 737
Поне знаете ли какво е "амниоцентеза" и толкова ли е задължителна, след като си е направила другите прегледи, защото струва 120 лв (а дали толкова стува навсякъде?) и и идва доста нанагорно...

Абе моята гинеколожка ли само не ми взима пари за ехограф всеки месец, вече 6 пъти.. ? Взе да ме притеснява тази жена... Thinking

# 12
 • Мнения: 36 926
Цитат на: AQ
Поне знаете ли какво е "амниоцентеза" и толкова ли е задължителна, след като си е направила другите прегледи, защото струва 120 лв (а дали толкова стува навсякъде?) и и идва доста нанагорно...Амниоцентеза

# 13
 • Мнения: 36 926
Цитат на: AQ
.......Абе моята гинеколожка ли само не ми взима пари за ехограф всеки месец, вече 6 пъти.. ? Взе да ме притеснява тази жена... Thinking


Да не си на абонамент и това да е включено в цената?

# 14
 • Мнения: 637
Ми за мене амниоцентезата е задължителна при такава възраст. Но пак казвам, всеки сам решава. От друга страна 22 седмица е доста късно.  Няма време да мисли много.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт