Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 март 2005, 10:49 ч.

Алалия

 • 20 568
 • 33
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 267
Здравейте! Много се радвам, че съществува този форум, където всяка майка може да сподели проблемите си при отглеждането на децата, да се обмени опит.
Имам приятелка, която много иска да пише във вашия форум, но още няма Интернет. Докато и прокарат, ще пиша от нейно име, а тя ще се радва да осъществи контакти с майки на деца със същия проблем.
Та ето и историята. Тя има момиченце на 5г., което до този момент не говори. Всичко чува и разбира, но просто не говори. Водили са я при различни специалисти, вкл. психиатър, логопед, психолог, водили са я на ядрено-магнитен резонанс и няма увреждания на мозъка. Лекарите предполагат, че става въпрос за алалия - недоразвит център на говора още по време на бременноста. Майката с голямо търпение и обич отглежда дъщеричката си, която е общителна, весела, обича да танцува. За съжаление не искат да я приемат в никаква детска градинар дори и в логопедична, заради това, че не може да говори. А контактът с деца за нея е много важен.
Моля, ако има майки с подобен проблем, нека да споделят своя опит.

# 1
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
В момента се опитваме да направим център за деца в който да се интегрират децата с увреждания. Щом сме готови - добре дошли при нас.  Grinning Но ако майката има време и възможност да се включи в организацията дай и моите координати.
yosarian@mail.bg

# 2
 • Мнения: 1 710
Здравей и кажи добре дошла на твоята приятелка и на теб разбира се...
Напълно я разбирам и ако си чела нашата тема за детската градина - там сме споделили доста неща. Много малко са детските градини, които искат да вземат деца като нашите. И за моя Гого това се едно от основните доводи - че не говори и как щели да го разберат, а също и памперса - няма кой да му го сменява.
Така, че стискайте палци - идеята за детския център да стане.

# 3
 • София
 • Мнения: 4 267
Благодаря за отговорите от името на приятелката ми и от мен! Тя от събота ще има Интернет вкъщи и вероятно веднага ще се регистрира.
А сега желая приятен ден на всички. Борете се, не унивайте, усмихвайте се повече! Искрено се възхищавам на всички майки от този форум! Stuck Out Tongue

# 4
 • Мнения: 2 524
Абсолютно нищо ли не казва? Моя син до 3г. зазваше около 10 срички. Занимаваме го усилено с логопед и има напредък ,макар да е далече от нормалното за възраста му. Но нито в яслите , нито сега в детската градина не са ми поставяли условие, че няма да го приемат защото изостава с говора.
Нека да прочете закона за интеграция на хора с увреждания, има го по горе във "важна тема"

# 5
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Нямат право да отказват прием на детето, особено пък в логопедичните градини. Аз по време на учебния ми стаж работех с точно такова дете в градината до х-л "Хемус" .

# 6
 • Мнения: 1 710
Нямат право да отказват - така е, но в момента има страхотен наплив на деца - поне в нашия квартал е така. Ето защо много лесно се измъкват с поредното - ами всички групи са пълни, особено набор 2001г., така че няма да ви вземем. И понеже аз настоявам да се срещна с директора и хода по няколко пъти в една детска градина - накрая след откровен разговор ми дават най-различни доводи: от "Ами ако някой го бутне?", до "Кой ще му сменява памперса? или "Как ще го разбираме като не говори?"

# 7
 • Мнения: 1 250
Цитат на: Maia Stoitseva
Нямат право да отказват - така е, но в момента има страхотен наплив на деца - поне в нашия квартал е така. Ето защо много лесно се измъкват с поредното - ами всички групи са пълни, особено набор 2001г., така че няма да ви вземем. И понеже аз настоявам да се срещна с директора и хода по няколко пъти в една детска градина - накрая след откровен разговор ми дават най-различни доводи: от "Ами ако някой го бутне?", до "Кой ще му сменява памперса? или "Как ще го разбираме като не говори?"


Точно дъщеря ми е набор 2001 - обиколих поне 5 градини, мъжа ми още 3, в половината директорките ги нямаше в момента, били "по работа" някъде. Във всички нямаше места - не знам дали има връзка с пенсионирането. Накрая - късмет - и градината ми хареса, и директорката. Пък и имало място, записа ни на момента още преди да занесем документите, но помоли ако се откажем в последствие, да се обадим да предупредим да не пази място.
После и тръснах номера с храната - че ще си я нося, защото дъщеря ми има алергия към млякото. Не и стана особено приятно, но нищо не каза. Пък и държи персонала под контрол. Явно си трябва много търсене.

Ма да не се бъркам в темата - не е за детски градини. Ако модератора прецени, нека изтрие мнението ми.

# 8
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Здравей Леа, кажи на твоята причтелка, че лекароте не могат да поставят логопедична диагноза. Нека се консултира с логопедите по този въпрос. Тя в кой град е?
Освен това според новите наредби на МО за изнтеграция на деца с комуникативни нарушения не могат принципно да й откажат да всемат детето. На практика обаче понеже става въпрос за детска градина, а не за училище се измукват под предлог, че няма места

# 9
 • София
 • Мнения: 131
нннинна е права ,че не е добре лекарите да поставят логопедични диагнози
доколкото зная един от основните показатели за прием в дг е степен на самообслужване
логопедична дг в софия отдавна е много претоварена и това може и да е действителена причина за отказа (ако става дума за софия де)
консултирай се с логопед за да си наясно с какво точно се сблъскаш

# 10
 • Мнения: 2 543
Цитат на: lea
Та ето и историята. Тя има момиченце на 5г., което до този момент не говори. Всичко чува и разбира, но просто не говори. Водили са я при различни специалисти, вкл. психиатър, логопед, психолог, водили са я на ядрено-магнитен резонанс и няма увреждания на мозъка. Лекарите предполагат, че става въпрос за алалия - недоразвит център на говора още по време на бременноста. .


Изглежда под "лекари" lea има предвид и тези специалисти. Така че, явно момиченцето е консултирано с логопед!

# 11
 • София
 • Мнения: 4 267
Наистина момиченцето редовно ходи на логопед и това е надеждата на майката. А тя е от София и се надявам още утре да ви пише. Засега изпраща поздрави на всички и благодарности, че толкова хора са откликнали на темата!

# 12
 • The new Earth
 • Мнения: 1 941
Алалия  
С термина алалия се обозначава пълното или частично отсъствие на речта при деца, при наличие на добър слух. Често се смята, че причината за това състояние е недоразвитие или поражение на речевите области в лявото полукълбо на главния мозък, настъпило по време на вътреутробния или ранния период на развитие на детето.

В последствие, при овладяване на речта при тези деца се появяват определени затруднения: обогатяването на словестния запас става много бавно, трудно образуват фрази и често те са неправилно построени. В думите могат да се срещат изпускания, замени на един звук с друг. Понякога при тези деца съществува собствена, идиоматична реч, която обкръжаващите не разбират. Например: "Тити ве пя" (Всички вече спят).

На по-късен етап, благодарение на системна работа с детето, се увеличава речника, подобрява се фразовата реч, но детето понякога постоянно изостава в речевото си развитие от своите връстници.Различават се две основни форми алалия: моторна (недоразвитие на активната реч) и сензорна (недоразвитие на разбирането на речта).

Децата с алалия е добре да имат систематични, редовни занимания с логопед за развитието на речта. Резултатите са бавни, но при подходяща работа, може да се достигне добро ниво на речево развитие, което да обезпечава възможността за създаване на контакти на детето.

За децата преди училищна възраст с алалия, съществуват специализирани предучилищни и медицински учреждения (логопедически групи или логопедична детска градина).

За деца в училищна възраст е необходима специфична организация на обучението, която се осъществява в условията на училища (паралелки) за деца с речеви затруднения. Когато детето е с по-леко изразена степен на речево затруднение, то може да се обучава в общообразователно училище, а паралелно с това да работи с логопед.По време на логопедичната работа се обръща внимание както на звукопроизношението и речевото развитие, така и на комуникативната и обобщаваща функция на речта. Работата се планира индивидуално, в зависимост от речевите и личностовите особености на детето. Най-благоприятната възраст за начало на работата е около 3-4 годинки, когато детето проявява заинтересованост, активност и любопитство, не е фрустрирано от говорните си затруднения и е отворено за усвояване на нови неща.

Ефективната работата по обогатяване, затвърждаване и активизиране на речниковия запас изисква партнирането на логопеда с родителите. Тази връзка между логопеда, детето и родителите е от особена важност за целия терапевтичен процес.

За да може детето да придобие определен активен речник от прости за произношение и често употребявани думи (наименования на играчки, дрехи, прибори, плодове, зеленчуци, животни и др.), е необходимо да се работи внимателно и търпеливо, да се използват разнообразни материали ( картинки, макети, играчки), като всеки път се назовават срещаните предмети. Това трябва да се случва в приятна за детето атмосфера, в игрова форма, без да се натоварва и да се изисква справянето с прекомерно трудни задачи.

Когато детето овладее известно количество думи, включително и думи, обозначаващи действие, може да се премине към етап на свързаната реч. Отново родителите и обкръжението могат да са активни и да спомогнат за затвърждаване на умението. Първоначално, когато извършват дадено действие, те могат да го съпровождат с реч, лесна за запомняне (например когато слагат куклата легнала, могат да кажат: "Куклата спи" и др.). След това те постепенно могат да започнат да изискват това и от детето. В началото се търси отговор от две думи - съществително и глагол, после започват да се въвеждат прилагателни и другите части на речта. Така постепенно детето увеличава словестния си запас и започва да се появява фразова реч.

Друг важен момент е да се отчитат речевите възможности на детето на всеки конкретен етап на неговото развитие. Не следва да се изисква от него да назовава или да говори това, което в дадения момент е недостъпно за него, защото това избързване може да доведе до отказване от речта. Да се провокира и да се подбужда детето да говори е нещо много полезно, но да се принуждава е опасно.

Също така не е препоръчително да се "залива" детето с речеви материал - това може да доведе в някои случаи и до заекване. Речевият материал трябва да се подбира с оглед на количеството и достъпността му.Кристиян-21.01.1991г.
Пиер-04.10.1994г.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 267
Искрица Надежда, много благодаря за полезната статия. Прочетох я на майката и тя остана много доволна. За съжаление тя все още няма Интернет, надява се до 1 седмица да има и да общува пълноценно с вас. Засега изпращам много поздрави на всички! Stuck Out Tongue

# 14
Скъпи приятели,
Не мога да не попитам, защо тази тема е останала някак си "висяща" или отделна от темата "Консултации с логопед"
Не е ли по удачно, да се съберат някак си - де да знам и аз. Нали съм отскоро.
Но както вече писах, дъщеря ми е с диагноза моторна алалия и с нас работи логопед и нещата просто са свързани.
Бих се радвала на повече инфо в тази връзка.
Целувки за всички! Blush

Общи условия

Активация на акаунт