Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Всички знаем, че хомеопатията върши чудеса при функционалните заболявания.
Там въобще спор и две мнения по въпроса няма.
А какво обаче става при болести с възникнали вече органични изменения?
Има ли там въздействие тя или е относително да се констатира?
Ако има настъпили органични поражения, има ли смъсъл да се опита или и тук както и при функционалните заболявания, всеки един случай е строго индивидуален, сам по себе си е независим и няма връзка с останалите?
Или по-конкретно: Има ли в световната практика случаи на пациенти, добре повлияли се от такава терапия при органични заболявания и поражения в организма си?
Благодаря.

# 1
  • Мнения: 103
Това е поглед върху болестта, повлиян от медицината, а не от хомеопатията. Какъв е смисълът да делиш заболяванията на функционални и органични (морфологични, с промяна в структурата)?

Една болест преди да доведе до клинично установима структурна промяна е предшествана от нарушения на ниво функция; респективно и обратното също е вярно. Но болестта е една, а не две. Това деление е условно. Едно раково заболяване години преди да се прояви клинично може да се манифестира само на функционален план, много, много преди да се появи тумор. Но болестта си е една и тя не е рак (cancer), а е болестта на г-н или г-жа еди коя си (от хомеопатична гледна точка).

Въпросът е зададен некоректно също и в смисъл, че хомеопатията акцентира върху индивидуалното в случая (което е свързано с конкретен пациент), а не върху общото - описание на болестта като нозологична единица в учебниците по медицина.

Така че няма особен смисъл да питаш дали, примерно, рак, всякакви видове артрити с промяна в структурата на костите.. ерозии, некрози, стриктури, обструкции и каквото там се сетиш от "органичните" болести е лечимо с хомеопатия: при едни ще е, при други - не. Зависи от случая. И от един куп фактори. И, разбира се, има случаи, когато болестта е нелечима (при всички хора, принципно), защото все пак и хомеопатията не е панацея.

Ако те интересува конкретна болест, търси в гугъл по името и homeopathy cases, примерно. И чети..

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт